P
Princ
Гостин
После колку време? 3-4 години?
Никола никој нема да се грижи дека умрел, ако се докажеше со сигурност низ судска постапка дека тој е серискиот убиец. Друг е проблемот. Да не биде дека погрешен човек „се убил„ ,а вистинскиот убиец да си трие раце и да ги демне новите потенцијални жртви. Уште нешто...Одговорност бате за тоа што затворскиот персонал не го спречил „самоубиството„ со преземање на превентивни мерки...Да не зборуваме за пропустите кои се направени при увидот на лице место.Абе така е, во право си, но ме изиритираа огромен број на душегрижници баш околу случајов. Го направија ко којзнае што да е.
Јас го сменив насловот. И не осеќате дека се забаталува случајот?Малце оф: Не знам кој го смени насловот од директно обвинување во претпоставување за делото, ама сепак свака му част :smir:
Он: некако ко да снема информации за случајов. Се надевам нема да се забошоти.
Е ова ништо чудно да се случило.Јас го сменив насловот. И не осеќате дека се забаталува случајот?
Инаку, еве едно можно сценарио за можното убиство на Таневски.
Доколку е извршена тортура со цел да се извлечат некои информации од осомничениот, ништо чудно да е користена техниката наречена Waterboarding, која е забранета со Женевската конвенција на која потписник е и Република Македонија. Овој тип на тортура е масовно користена во Втората светска војна од страна на Германицте, Американците и Русите и носи речиси неизбежна смрт.
Се применува на следниов начин:
Жртвата (осомничениот) се имобилизира и се легнува на подот свртен со грб, односно со главата нагоре. Врз главата се става крпа, а врз крпата постојано се истура вода. Истурената вода врз крпата создава ефект на давење, бидејќи водата постојано нвлегува во устата и низ носот на жртвата.
Ќе ви стане појасно откако ќе ја погледнете видео презентацијата извршена од група новинари од Вашингтон кои се залагаат за искоренување на овој начин на тортура. "Жртвата" е новинар.
Се надевам дека дадов квалитетен и конструктивен придонес на темава.
Што се однесува до овој случај, мислам дека или ќе се дигне голема прашина или пак едноставно ќе се подзаборави...Инаку јас не верувам во самоубиства во кофа со вода.Најново е дека најдени се траги на насилство на телото и дека можно е да е убиен. Ќе има пак истрага.
А стварно беше чудно кога викаа дека се самоудавил во кофа со вода.
Е да. Ако некој мислеше дека сеуште може да се решаваат случаи со самоубиство од заседа, изгледа сега сваќа дека се заебал. Се прашувам, колку ли случаи се решени на ваков или сличен начин.:raz:Ќе биде оваа многу голема.