Библија v.s. Куран

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.320
Islamot ne izmislil topla voda, odnosot kon zenite e zemen od hristijnstvoto, ako nekoj pravoslaven od da receme 15 vek dojde sega vo ova vreme i gi vidi denesnive pravoslavni hristijani, ke misli deka se gavolovi slugi.I ne dodavaj na topa stoe decidno napisdano vo Biblijata za da ne ti se dodade, spored Jovanovoto Otkrovenie.
 
Член од
6 септември 2008
Мислења
1
Поени од реакции
0
Хаха, кога ви одговара Павле го цитирате, а кога не ви одговара плукате по него :) А што сте вие со два аршини... нејсе, ајде да видиме што точно вели таму Павле...

"Покорувајте се еден на друг во страв од Христа! Жените да им се покоруваат на своите мажи, како на Господа, зашто мажот е глава на жената, како што е и Христос Глава на Црквата, и Тој е Спасител на Телото! И како што Црквата Му се покорува на Христа, така да им бидат и жените покорни во сè на своите мажи. Мажи, љубете ги своите жени, како што и Христос ја возљуби Црквата и Се предаде Сам Себеси за неа"
(Ефешаните 5:21-25)

Муслиманите, кога се предизвикани да зборуваат за крајно понижувачкото третирање на жената во исламот, немајќи одговор, најчесто посегнуваат по тезата: "нападот е најдобра одбрана" притоа злоупотребувајќи го стихот погоре надвор од неговиот контекст.
Би сакал да го искоментирам болдуваното погоре.
Прво сакам да потенцирам дека Библијата не повикува сите ние да си се покоруваме едни на други и да си служиме (како што вели почетокот на горниот стих)
Второ, Исус на едно место вели: "А кој сака да биде прв меѓу вас, нека ви биде слуга на сите" (Марко 10:44) Ова се однесува и за бракот. Доколку сака мажот да биде водач на бракот, тој треба да им служи на сите во семејството, и на жената, и на децата, а тие за возврат треба да го почитуваат неговото водство со христијанска покорност, која што, како што ќе видиме подоле, дијаметрално се разликува од "робовладетелската" покорност која што муслиманите сакаат да ја интерпретираат во горенаведениот стих.

Точно е тоа дека во Библијата пишува "мажот е глава на жената", но треба да се види во кој контекст е кажано тоа и на каква "глава" се работи.
Денес мнозинството ја толкуваат оваа "глава" како: Маж кој седнал на фотељата со пиво во едната рака и даљинското во друга, гледа фубдал и без да го мрдне погледот од телевизорот и дава команди на жената: "Жено донеси ова, донеси она, направи ова, она..."
Дали за таква "глава" зборува погоре апостолот? Дали за таква покорност се мисли? Ајде да го разгледаме контекстот...

"мажот е глава на жената, како што е и Христос Глава на Црквата"

Ете го клучниот момент. Ете го моделот како треба мажот да "главува" со жената.
Дали Христос ја понижуваше Црквата? Дали Христос ја малтретираше, запоставуваше, искористуваше Црквата? Дали Христос го имаше горенаведениот ироничен третман кон Црквата?
Или пак Христос и ги миеше нозете на Црквата/апостолите?

"Потоа налеа вода во садот за миење и почна да им ги мие нозете на учениците и да ги брише со крпата, со која беше препашан. "
(Јован 13:5)

Христос "главуваше" со тоа што и служеше на Црквата, со тоа што се грижеше за неа, се жртвуваше за неа, се застапуваше за неа и на крајот дури и го даде Својот живот за неа.
Подоле дури и дирекно им се обраќа апостолот на мажите велејќи им: "Мажи, љубете ги своите жени, како што и Христос ја возљуби Црквата и Се предаде Сам Себеси за неа"
Значи повторно е повторен моделот на главување: мажот-жената = Христос-Црквата, и повторно е повторено дека мажот треба да има пожртвовна љубов кон својата жена што ќе биде спремен дури и животот да го даде за неа доколку тоа биде потребно!

Епа драги мои ете така треба и мажот да е "глава" на жената. Секое друго "главување" е надвор од контекстот за кој збори Библијата.

П.С. Не ме терајте да отворам тема: "Статусот на жената во Кyранот", тек тогаш ќе почнат да летаат пердуви на форумов
Prekrasno napisano corbadzija. Od sekogas me macel gorniot citat od biblijata. Ti blagodaram na objasnuvanjeto.
 
Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
не можи оти нема материца
А кој физички недостаток ја спречува жената да стане поп??
Не знам, прашај ги православните. Јас не сум православен, туку христијанин. Кај нас нема попови.
 
O

Omer el Faruk

Гостин
Не знам, прашај ги православните. Јас не сум православен, туку христијанин. Кај нас нема попови.
Кај вас е уште покатастрофално. Вие протестантите за разлика од православните манипулирате со лаги, мита и поткупувања. Кажи ми зошто разведена жена која не е крстена во протестантска Црква не може да се омажи повторно?

Треба да ти е познат овој случај, ептен блиску ти е.

И другар,отварај колку што сакаш и какви што сакаш теми,тоа нема воопшто да ти помогне. Ако беше толкав познавач на христијанството ( А НЕ СИ ), тогаш зошто упорно одбегнуваш јавна дискусија со мене?

А за толкувањата на Павле што да ти кажам друго сем двојни аршини.
 
Член од
9 јуни 2008
Мислења
69
Поени од реакции
1
Па ни маж не може да стане труден.
:pos2::pos2::pos2::pos2:

Aman be Gorbadzija,kakvi samo Gluposti treseish!!:pos2::pos2:

Primerov koj sega go davash..ama ic ne ti drzi...Veruvaj...

Jas sega tebe ke te prasaham...ZASTO ZENATA NE MOZE DA PRAI DECA!?

Izvini..samo odam po tvojata logika!:pos2:
 
Член од
9 јуни 2008
Мислења
69
Поени од реакции
1
Не знам, прашај ги православните. Јас не сум православен, туку христијанин. Кај нас нема попови.
Kaj vas ima PASTORI!?Neli??

No,i tie se Masski...a ZOSTO VIE Hristijanite(Protestanti)..nemate PASTORKI(ako mozam taka da gi narecham|)...Zarem imate nekoja Pastorka???Teshko sumjam!

.Pavle(us) i Konstantin(us)...se zezale a??:pos2:
 
Член од
17 јули 2006
Мислења
3.114
Поени од реакции
22
HM NEGO RAZBRAVTE CORBAGJIJA .ZENITE VO HRISTIJANSTVOTO SE SVESTENI LICA.ZAREM TIE STO ODSEDNUVAAT VO MANASTIRI SE NESTO POMALKU ZNACAJNI OD OBICNITE POPOVI. ASTO BESE MAJKA TEREZA?
 
Член од
17 јули 2006
Мислења
3.114
Поени од реакции
22
JAS PREDHODNO NAPISAV KAKO E MOZNO MUHAMED DASE ZENI SO MALOLETNA AJSE - NEE LI TOA CISTA PEDOFILIJA .SPIEL SO NEJA ILI CEKAL DA PORASNI? NEPADNAL VO ISKUSENIE VERUVATE DEKA E SOSEM CIST.:toe:
 
Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.320
Muhammed A. S. e primer kakov treba da bide covekot ako saka da odi po Bozjiot pat!!!
 
Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Исус е вистински пример каков треба да биде човекот ако сака да оди по Божјиот пат. И повеќе од тоа, Исус Е Божјиот Пат.

"Јас Сум Патот, и Вистината, и Животот. Никој не доаѓа кај Татко Ми, освен преку Мене."
(Исус во евангелие по Јован 14:6)
 
Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.320
kako ne Isus, pa Isus nikad ne ebel, ti znaci nikad nemas ebeno, ako go sledis negoviot pat!:pos2:
 

Kajgana Shop

На врв Bottom