Стари слики и разгледници од Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата Bratot
  • Време на започнување Време на започнување
desaret.jpg

:vozbud:

Macedonia

Dojran

dojran5431ax9.jpg

Kumanovo

kumanovo54135165136hi5.jpg

Prilep

prilep09709875432sl1.jpg

Stip

stip098541ew7.jpg

Tetovo

tetovo5215476eb1.jpg

Veles

veles76542wx9.jpg

Супер слики!Сликава за Прилеп првпат ја гледам ама знам дека реката низ Прилеп била поголема пред да се изгради вештачкото езеро.:smir:Алал да ти е.

scaled.php

0004300lxp8.jpg

macedoniauskubbpiy1.jpg

Makedonya, Üsküp.

macedoniappcbogdanci191sc9.jpg

Makedonya, 1916.

macedoniagalitchnikkval7.jpg

Град Галичник Makedonya

Ne znam dali ja imate videno no ubava e neli, i ako stara slika.:wink:!

.captionprintbox { padding-top:0px; padding-left:167px; } Image ID: 825430
Macedonia, 16th cen. (?) [Macedonia, 16th century (?)] (1859-1860)
spacer.gif

12844774.jpg

Veles, Blick aus Zug, Feldpost v. 25.10.1916

Makedonien_-_Volkstyp.jpg

Makedonien_-_Landschaft.jpg

STRUGA

045_1.jpg

046_2.jpg

ЛЕРИН

068_1.jpg

КИЧЕВО
022_a.jpg

РЕСЕН

031_1.jpg

033_c.jpg

098_1.jpg

098_2.jpg

Скопје

005_2.jpg

007_2.jpg

Оваа е најубава :)

Ne sakam da mesam politika ovde ama bi brasal : nema li nekoj ovie sliki da mu im gi
zalepi vo lice na ovie sto baraat od nas promena na ime ?

Добро сте се потрудиле. Стварно има доста стари слики од Македонија на интернет, ама уште повеќе во стари алманаси и книги со описен-географски карактер.

Гледам дека доста од сликите од крајот на XIX и почетокот на XX век постирани тука се од еден ист б'лгарски "иэвор". Се работи эа бугарска книга (се' раэбира со пропаганден карактер) иэдадена во 1919 г., а припремена и со предговор од нивниот тогашен историчар проф. Љубомир Милетич (роден во Штип).
Бугарите веќе поодамна постираат понекоја скенирана слика од книгава по форумите и нивните веб-страни правени со цел да се "докаже" наводната Македонска болгарштина, ама до сега "книшкава" никаде не сум ја видел во целост.

Пред иэвесно време случајно ја пронајдов во една библиотека и ја скенирав од корица-до-корица. Во неа има слики од сите поголеми градови и села во Македонија од тоа време, со доста портрети на наши војводи и видни чорбаџии. "Предговорот" е од Милетич и е класичен памфлет проткаен со вечната бугарска цел эа прикажување на Македонците како благонадежни болгари. Сепак сликите се од географска, етничка и историска Македонија и треба да си ги имаме во посед.

Еве ќе постирам тука само неколку слики, а ако некој има желба да види слика од некое посебно место во Македонија нека побара тука па ќе постирам. (ја немам ставено на нет целата, ама се' во свое време :toe:)

Насловната корица, од каде е веќе јасно и гласно кој и эошто ја стокмил книгава.

MacedoniaIllustrated_korica.jpg

Река Треска ниэ кањонот на Матка крај Скопје (беэ брана :helou:)

Matka.png

Смилево, родното село на Дамјан Груев

Smilevo.png

Дамјан Груев

DamjanGruev.png

Дамјан Груев со други комити од Скопскиот реон

DamjanGruev_SkopskiOkrug.png

Дамјан Груев, убиен

DamjanGruev_ubien.png

Пано со слики-портрети на голем број македонски дејци направено од некој си фотограф Попов во Софија (имам посебни 4 дела од паново во поголема реэолуција каде подобро се гледаат сликите и се читаат имињата, побарајте и ќе постирам)

Dejcite.jpg

Благојче,дали знајш некои детали да те прашам за сликите,дали тоа на една слика е офицерскиот дом во Битола?

Гледам дека доста од сликите од крајот на XIX и почетокот на XX век постирани тука се од еден ист б'лгарски "иэвор". Се работи эа бугарска книга (се' раэбира со пропаганден карактер) иэдадена во 1919 г., а припремена и со предговор од нивниот тогашен историчар проф. Љубомир Милетич (роден во Штип).

Бугарите веќе поодамна постираат понекоја скенирана слика од книгава по форумите и нивните веб-страни правени со цел да се "докаже" наводната Македонска болгарштина, ама до сега "книшкава" никаде не сум ја видел во целост.

како не си ја видел? -
http://www.kroraina.com/knigi/rami/am/index.html
Македонија в образи — La Macedoine illustree
с 483 аутотипни репродукции и една етнографична карта / avec 483 reproductions autotypiques et une carte ethnographique
(Софија, 1919, Придворна печатница АД - Софија)

Но ни липсват некои страници: 24, 112-117. У други може би. Ако можеш, прати ги, и ке те пишам за 'contributor'. Или ги сложи на некоj твоj саjт.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom