Бугари : Етнос (турко-алтајски) и Етноним (исто)

Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.266
“Словените“ не биле толку слаби колку што мислите па Аспаруховите Бугари лесно ги совладале. Слаба била Византија (што исто така, за воља на вистината, во најголем дел од својата историја била “Словенска“) која често трпела напади на својата периферија. Но слаба била исто и скоро цела Европа што не одолеала на Монголските напади.
А Александар Македонски си зборувал на мајчиниот - Македонски јазик. Тоа е барем просто. Тој си бил Александар МАКЕДОНСКИ (Македонецот), не бил Александар Кинески па да зборува на Кинески јазик?! А дека неговиот јазик бил различен од Грчкиот (тогаш не постоел Грчки јазик ама нејсе : Елински јазик), има многу податоци и многу е пишувано и на овој форум. Треба само да читаш малку, а не само да рипаш к’о младо магаре...

Член од
28 јануари 2010
Мислења
493
Поени од реакции
117
Прекинувам со дискусиа оти ме бришат посоианно. Ти се сети зошто.

Кариес, прашав дали Аце е сборил денешниот македонски. Разбира се
дека е сборил на маичиниот си езикм македонски. Ама ме интересира
дали е личел на езикот дека го говорим во пиринот та и ние да бараме
корен од велик херои баце.
Ако го прочиташ додека ме избришат ке разбереш зошто прашувам.
Пишах доволно бавно та да сфатиш.:)
Поздрав.

karan

бивш поет, плукач, вљубеник во слободата
Член од
31 мај 2006
Мислења
3.595
Поени од реакции
2.720
Прекинувам со дискусиа оти ме бришат посоианно. Ти се сети зошто.

Кариес, прашав дали Аце е сборил денешниот македонски. Разбира се
дека е сборил на маичиниот си езикм македонски. Ама ме интересира
дали е личел на езикот дека го говорим во пиринот та и ние да бараме
корен од велик херои баце.
Ако го прочиташ додека ме избришат ке разбереш зошто прашувам.
Пишах доволно бавно та да сфатиш.:)
Поздрав.
Ти Бисерко грешка прашање си избрал, а и не личи на темава.
Прашањето на кое треба да си дадеш одговор е:
"Говорил ли е Аспарух на езико што го говорете вие у Пирино?"
Иако мислам дека одговорот ти е познат.

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
fmi
Плиска и Преслав са от коja страна на Црно море?

Од погрешната.
Нема потреба од бегање.
Преслав ти е на другиот крај од црното море, на територијата каде владеат поинакви културни вредности од местото кое е прикажано на сликата.
Погледни картата, тие се казват Блгари.
Тие ли са кои дојдоа на Балканите ?
Од нив ли го земавте името ?
Што донесоа со себе ?
Дај ми од там да видам културните центри, што зрачеле, на која фрекфенција биле, сродни ли сме, пошто нели, сакаме да го носиме нивното име.

Едноставно е ФМИ, ако таму се културните центри на тоа што денеска го викаме бугарска култура и цивилизација, нема што да бараат Македонците, измислени се.
Но ако вие пиете вода од Охрид и од Ајга, тогаш да му еем едноставно е.
Штом сакаш от другиот краj-заповедаj Судак

Друг центар - Фанагориja, се уште малце разкопана

Што прават един и ист тип катарами от каиши на единиja краj на балканот и на другатa? Тези поназаде от Врап и Велино.

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
[/COLOR]Веднага ти давам и друг пример - архиоложки. Две сакровишта едното от Врап и другото от Велино(шуменско).
дел от сакровиштето от Врап

Велино

Сами откриjте разликите.
Само да покажам,каj е едното и каj е другото.... - едното во днешна северна БГ,другото во Албаниja.

--- надополнето ---

И да добавиме уште малце от Врап и катарами за каиши... сами можете да видите приликата со това от Велино.

Славјански

Антички Словен
Член од
2 мај 2008
Мислења
5.644
Поени од реакции
1.346
Добро фми, гледам слалом играш.

Ај може и овака да ти го формулирам прашањето.
Тоа што е најдено на точката А, што има заедничко со местото од каде дошле првите Бугари, од таа страна на црното море, значи го препливуваш целото море и се доближуваш до Кавказот, да не залуташ па во некој залив на 10км од него.

Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.266
Јас имам каиш за пантолони со тока “Марлборо“ и Каубојска кола на него нацртана. Го купив пред 32 години (од средношколска екскурзија, некаде на Хрватското приморје. Токата (а и целиот каиш) сигурно е правена некаде на друго место (можеби Италија), призорот на неа прикажан е од територијата на САД (а јас не сум ни пушач, па да има некаква врска токата со мене), каишот е купен во Хрватска, а сега се наоѓа на моите пантолони во Македонија. Сигурно има и други такви исти каиши низ цела бивша Југославија, а можеби и пошироко (Германија Полска, Чешка и Словачка и т.н.) И? Што докажува тоа? Сите тие пушеле Марлборо? Сите иматели на тој каиш биле Каубојци? Или биле Хрвати? Или можеби Италијани? Или, едноставно на сите ним им се допаѓал каишот... Во тие времиња поверојатно е дека е симнат од некој загинат борец или трампен за нешто друго (што не е во спротивност со тоа дека е сепак соблечен од некој загинат војник).

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Добро фми, гледам слалом играш.

Ај може и овака да ти го формулирам прашањето.
Тоа што е најдено на точката А, што има заедничко со местото од каде дошле првите Бугари, од таа страна на црното море, значи го препливуваш целото море и се доближуваш до Кавказот, да не залуташ па во некој залив на 10км од него.
Прво, преди да идат на това место,прабугарите били на совсем друго место,а преди него,пак наназад на друго место и така натаму. Ние сме свестни,дека е имало миграциони процеси. Не верувам поне jaс во тезата ви-Балканот е лулка на човешкиот живот.
Ако успееш да формулираш прашането си нормално-бих ти отговорил со големо задоволство,но не знам за теб прво,коеja е таа точка А и второ за теб идването на бугарите свршва со идването им от Кавказ предпоставувам.
Се уште те чекам да коментираш податоците погоре от Врап...

--- надополнето ---

Јас имам каиш за пантолони со тока “Марлборо“ и Каубојска кола на него нацртана. Го купив пред 32 години (од средношколска екскурзија, некаде на Хрватското приморје. Токата (а и целиот каиш) сигурно е правена некаде на друго место (можеби Италија), призорот на неа прикажан е од територијата на САД (а јас не сум ни пушач, па да има некаква врска токата со мене), каишот е купен во Хрватска, а сега се наоѓа на моите пантолони во Македонија. Сигурно има и други такви исти каиши низ цела бивша Југославија, а можеби и пошироко (Германија Полска, Чешка и Словачка и т.н.) И? Што докажува тоа? Сите тие пушеле Марлборо? Сите иматели на тој каиш биле Каубојци? Или биле Хрвати? Или можеби Италијани? Или, едноставно на сите ним им се допаѓал каишот... Во тие времиња поверојатно е дека е симнат од некој загинат борец или трампен за нешто друго (што не е во спротивност со тоа дека е сепак соблечен од некој загинат војник).
Ако го беше купил во 5-7 век ке значеше многу,сега при масовата индустриализациja-ништо не ти вреди.
Това покажува точно и определено тип култура и какви хора е имало по това време там.

Славјански

Антички Словен
Член од
2 мај 2008
Мислења
5.644
Поени од реакции
1.346

ФМИ, ако сакаш да се вратиме до Адам и Ева, ЕДЕНската градина, може и до амебите, само да го одбегнеме одговорот.

Дали културата, јазикот, цивилизациските црти на денешните Блгари се исти со тие на Блгарите од 4 век кои живееле помеѓу црното и каспиското море.
(Види слика, позиција од средина благо десно, напишано со црни букви блгари, болд, фонт 14.)

А јас ќе ти дадам наод кој ќе ти го каже апсусрдот.

The Russian historian N.I.Vorobev wrote: "The name Tatar (the official Russian name for the people of the Golden Horde) began to be applied to the population of the Volga-Kama region only from the time when, after the organization of the Kazan Khanate and its brilliant victories over the Russians, the Kazan population absorbed the Tatars of the Golden Horde... The Finnic tribes who live there do not call them Tatars, but by their old name, Bolgars. Indeed, the people themselves considered "Tatar" to be an insulting nickname." The Kazan Tatars have always kept alive the memory of their true, historical name: the Volga Bolgars.

From the tenth century, the Volga Bolgars minted their own silver coins with Arabic inscriptions: eloquent testimony of the level of development of internal and foreign trade. The ancestors of the Kazan Tatars were the first in Europe to begin to smelt high-quality cast iron.The Bolgar towns between the rivers Volga and Kama were noted for ferrous metallurgy, pottery, gold and silver working, and the production of leather goods. In Central Asia and Iran the best leather and leather footwear is called Bolgar since that time.

the great English historian and philosopher Roger Bacon, in his "Opus Magnum" written in the second half of the thirteenth century, stated: "Further on, beyond Etilia, the Kuman principality borders oh the north with Great Bolgaria, where the Bolgars come from, who live between Constantinople, Hungary and Slavonia. Small Bolgaria is in Europe and there they speak in the language of the Bolgars who live in Great Bolgaria, which is in Asia..."

Поентата, Македонците немаат врска со ова.

Where do the Bolgars of the Volga come from? As early as AD 550, Gothic annals mention the Turkic tribes of Bolgars living to the north of the Black Sea. The powerful state of the Bolgars in the Black Sea area held out in the wars with Byzantium, but fell under the pressure of the Turkic Khazars, a vanished people, who dominated much of Eurasia in the seventh century. From the descendants of these tribes who went wandering over Europe came the Balkan Bulgars, the Volga Bulgars, and even the Caucasia tribes of Balkars, Kumyks and Karachaevs. The founders of modern Bulgaria(ЧИТАШ ДОБРО ФМИ, ЗА ВАС Е), today's Tatarstan and neighbouring Chuvashia were, in the fifth to seventh century, one and the same people. Though the Balkan Bulgars, having accepted Christianty, soon lost their Turkic characteristics, nonetheless they preserved the old name of their country. The Kazan Tatars, on the other hand, preserved everything except their name. Such are the paradoxes of history.

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Jaсно и категорично-не е,заштото под термина бугарин во това време и во 8-9 век се има предвид совсем друго. Едното е подмножество на другото.
Убаво пак прочитаj,ама баш убавоооо BOLGAR
Убаво читаj ама баш убаво...The founders
А масата на државата каква била?
Уште те чекам со анализ за артефактите во Албаниja...

Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.266
Ние убаво знаеме кои биле Б’лгарите, кои биле нарекувани вулгари (со мало “в“). И вие знаете, ама “се правите на удрени“. Правите разно-разни јазично-етимолошки и етнолошки акробатики, користејќи ја сличноста на термините Б’лгар и вулгар и испреплетеноста во одредени етно-културни сегменти (тоа е карактеристика на цел свет, уште повеќе на Балканот), а се со цел да најдете “цврста подлога“ за својот новосоздаден етнос (век и пол). Притоа се користите со државното наследство од кавкаските Б’лгари, прикажувајќи го како свое (што е невистина - по таа логика Египќаните се Македонци, и Египет треба да се вика Република Македонија, зошто со Египет три века владееле Македонците), се обидувате да ги прикажете Македонските владетели (пр. : Самоил), револуционери и културни дејци како Бугари (?!) со цел да го присвоите и тоа наследство (би можеле, ама ако се декларирате како Македонци - среќа наша што не е така, оти просечниот QI драстично ќе ни опаднеше).
Сето тоа би ви успеало ако ние се декларираме како Бугари (или барем Словени, блиски до Бугарите), поинаку не може зошто вие “сте ја утнале“, сте направиле “грешка во чекори“ кога сте се декларирале како Бугари, народ кој што нема баш многу со што да се пофали па морате да крадете од туѓото минато...

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Ние убаво знаеме кои биле Б’лгарите, кои биле нарекувани вулгари (со мало “в“). И вие знаете, ама “се правите на удрени“. Правите разно-разни јазично-етимолошки и етнолошки акробатики, користејќи ја сличноста на термините Б’лгар и вулгар и испреплетеноста во одредени етно-културни сегменти (тоа е карактеристика на цел свет, уште повеќе на Балканот), а се со цел да најдете “цврста подлога“ за својот новосоздаден етнос (век и пол). Притоа се користите со државното наследство од кавкаските Б’лгари, прикажувајќи го како свое (што е невистина - по таа логика Египќаните се Македонци, и Египет треба да се вика Република Македонија, зошто со Египет три века владееле Македонците), се обидувате да ги прикажете Македонските владетели (пр. : Самоил), револуционери и културни дејци како Бугари (?!) со цел да го присвоите и тоа наследство (би можеле, ама ако се декларирате како Македонци - среќа наша што не е така, оти просечниот QI драстично ќе ни опаднеше).
Сето тоа би ви успеало ако ние се декларираме како Бугари (или барем Словени, блиски до Бугарите), поинаку не може зошто вие “сте ја утнале“, сте направиле “грешка во чекори“ кога сте се декларирале како Бугари, народ кој што нема баш многу со што да се пофали па морате да крадете од туѓото минато...
Имаш голема грешка... от 9 век,па до 21 век имаш цели 12 века...
И уште никоj от вас не ми отговори,коj може да забрани создаване на един етнос от неколко други?

D

dzale1

Гостин
Се шо моам да кажам за Булгарите е дека имат недостих на фолклор. Прво сета бугарска музика им приликува на Турско Татарска односно ориентална за мешање газиња, а целата чалга им се базира на песни од Македонска Територија односно Македонски. Како прво незнат ни да ги испеат песните ко шо е правилно а второ немат ни глас за тоа. Единствена музика шо им излегла добра е крадена од грците за резил. Друго шо ке кажам за нивниот Етнос е дека се многу добри како другари значи можат да загинат за другар, ама имат недостих на интелигенциа и се многу по преварите. Би кажал и дека некои од нив страшно лесно можат да се манипулират ама доволно сум се дружел со Бугари за да го знам фактот дека мие Македонците сме им идоли.

Славјански

Антички Словен
Член од
2 мај 2008
Мислења
5.644
Поени од реакции
1.346
Имаш голема грешка... от 9 век,па до 21 век имаш цели 12 века...
И уште никоj от вас не ми отговори,коj може да забрани создаване на един етнос от неколко други?
1. Јас со моите наоди не ја спорам бугарската нација, скраја да е, моето ниво на цивилизираност не ми го дозволува тоа.
2. Јас на работите им давам логичен тек, тоа што фали во бугарската историја.
Не постои ниту мрачно доба, ниту ресетирање и форматирање на времето и одново се да почне, од 9 до 21 век имаш континуитет и на време и на простор, така да си оди наследството во 10, 11, 12, 13 век се така до 21.
Ако е поинаку ни секој ден поново и поново ќе го откриваме огнот и тркалото.
3. Поимот бугар и бугарска цивилизација на Балканот не постои, односно изворот не и е тука.
4. Тоа што денеска е јазик, писмо, култура, адети на Бугарите, тоа е дел од македонската цивилизација, која изворно е тука на балканите со милениуми...
5. Точката 4 не смее и неможе да негира бугарска нација, но треба да се дефинира од кој материјал таа е создадена, бидејќи истата го негира постоењето на македонска цивилизација.

RTM

Член од
4 септември 2008
Мислења
844
Поени од реакции
214
. . . . тоа е дел од македонската цивилизација, која изворно е тука на балканите со милениуми...
И коjа е тази цивилизациjа бе Славjански?
Тази на Александар Велики ли? Сите знаем дека е хеленистична, демек грчка.
Тази на Византиjа ли? Коjа исто е со грчки характер?
Немоj да сбориш и за црквите во Охрид градени от бугарските владетели!
Или тоа кое е останато от турците.

Kajgana Shop

На врв Bottom