Генетика и Клонирање

• Креатор на темата Креатор на темата neo_wmaster
  • Време на започнување Време на започнување

Дали сте за или против Клонирање и Генетика

• Да

Гласови: 38 56,7%
  • Не

Гласови: 29 43,3%

• Вкупно гласачи
    67
Дали тоа значи дека ги жалиш и сите еднојајчани близнаци, бидејќи сите тие генетски гледано се клонови.
колку што ми е познато еднојајчените близнаци не се вештачки створени од страна на научници...и не се подложени на истражувања...
Напишано од ^^^магде^^^
многу ми е забегано и неприродно.
против неприродни работи сум....
клонирање=неприродно
еднојајчени близнаци=природно

колку што ми е познато еднојајчените близнаци не се вештачки створени од страна на научници...и не се подложени на истражувања...

Немаш претстава колку испитувања се вржени и сеуште се вршат на еднојајчани близнаци
против неприродни работи сум....
клонирање=неприродно
еднојајчени близнаци=природно

Дали тоа значи дека си и против in vitro оплодување? дали тоа значи дека ако ти не си во можност да зачнеш дека поради тоа неприродно нема да пробаш in vitro оплодување?

Немаш претстава колку испитувања се вржени и сеуште се вршат на еднојајчани близнаци

Дали тоа значи дека си и против in vitro оплодување? дали тоа значи дека ако ти не си во можност да зачнеш дека поради тоа неприродно нема да пробаш in vitro оплодување?

до сега сум слушнала само за психолошки испитувања врз близнаците за да се провери нивната паврзаност и начинот на кој размислуваат т.е. дали си "личат" психички колку и физички,и тоа го прават доброволно.
за разлика од клоновите кои би ги испитувале цел живот без да ги прашаат дали смеат,дали клоновите сакаат да се вршат изпитувања врз нив...и дали пред се клоновите сакаат да се копии и дело на научници за разлика од нормалните луѓе кои се дело на природата...

и кога недај боже не би можела да родам дете би посвоила не би ми претставувало никаков проблем...
а дали ти си за или против клонирање?би сакал ти да дознаеш дека си клон?дека не те напраиле мајкати и татко ти?или да дознаеш дека од тебе е напраен клон....и не ми е јасна потребата од клонирање?зарем човечкиот род веќе не може да се размножува па ај ќе клонираме за да не изумреме....:uvo:

до сега сум слушнала само за психолошки испитувања врз близнаците за да се провери нивната паврзаност и начинот на кој размислуваат т.е. дали си "личат" психички колку и физички,и тоа го прават доброволно.
за разлика од клоновите кои би ги испитувале цел живот без да ги прашаат дали смеат,дали клоновите сакаат да се вршат изпитувања врз нив...и дали пред се клоновите сакаат да се копии и дело на научници за разлика од нормалните луѓе кои се дело на природата...

Ко прво јас ти гарантирам дека има доволно еднојајчани близнаци кои доброволно се пријавиле и за подетални истражувања.
Втоар работа, од кај си сигурна дека клонот цел живот ќе го помине во лабораторија, или да биде испитуван? Каде е твојата етика тука?
И клонот ко секој друг човек ќе биде индивидуа која ќе решава за себе. Друга работа дали клонот сакал да биде клон на некој човен или дали некој еднојајчан близнак би сакал да има природен клон негов, или пак дали ти си скала да бидеш машко е нешто што и да сакаш неможеш да го промениш а вашноста е иста.

и кога недај боже не би можела да родам дете би посвоила не би ми претставувало никаков проблем...
а дали ти си за или против клонирање?би сакал ти да дознаеш дека си клон?дека не те напраиле мајкати и татко ти?или да дознаеш дека од тебе е напраен клон....и не ми е јасна потребата од клонирање?зарем човечкиот род веќе не може да се размножува па ај ќе клонираме за да не изумреме....:uvo:

Прво и основно тука правиме муабет за клонирање на луѓе, бидејќи под клонирање се подразбира и внесување на дна секвенца во еден плазмид и негово размножување користејќи бактерии, што јас до сега го имам многупати правено. Јас сум човек кој се соочува со реалноста и не бега од неа, и немам јас никакви проблеми со такви хипотетички ситуации, бидејќи иамм сам со себе расчистено многу прашања во врска со животот.
И да се разбереме, едно е дали си против или да е една работа, а друга работа е дали има потреба од тоа или не, и јас кажувам дека денес нема воопшто потреба од клонирање луѓе.
А ако дојдеда треба да клонираме луѓе за да не изумреме единствено нешто што правиме е само малку одложуваме изумирањето.

Ко прво јас ти гарантирам дека има доволно еднојајчани близнаци кои доброволно се пријавиле и за подетални истражувања.
Втоар работа, од кај си сигурна дека клонот цел живот ќе го помине во лабораторија, или да биде испитуван? Каде е твојата етика тука?
И клонот ко секој друг човек ќе биде индивидуа која ќе решава за себе. Друга работа дали клонот сакал да биде клон на некој човен или дали некој еднојајчан близнак би сакал да има природен клон негов, или пак дали ти си скала да бидеш машко е нешто што и да сакаш неможеш да го промениш а вашноста е иста.
Освем ако истото не биде како што е прикажано на филмовите, т.е клонот да биде со оштетен мозок и да се користи само за органите, или па ако целосно е функционален истиот да се уништи по завршување на неговата употреба.

Прво и основно тука правиме муабет за клонирање на луѓе, бидејќи под клонирање се подразбира и внесување на дна секвенца во еден плазмид и негово размножување користејќи бактерии, што јас до сега го имам многупати правено. Јас сум човек кој се соочува со реалноста и не бега од неа, и немам јас никакви проблеми со такви хипотетички ситуации, бидејќи иамм сам со себе расчистено многу прашања во врска со животот.
И да се разбереме, едно е дали си против или да е една работа, а друга работа е дали има потреба од тоа или не, и јас кажувам дека денес нема воопшто потреба од клонирање луѓе.
А ако дојдеда треба да клонираме луѓе за да не изумреме единствено нешто што правиме е само малку одложуваме изумирањето.

wow ќе те биде за политичар се дипломатски одговори ми даде....
што се однесува до мојата етика....јас сум против клонирање затоа што сум сигурна дека клонивите ќе бидат цел на истражувања што не е етички а јас сум против....do u get my point?
секој научник(се фатив за научнициве) ќе сака да ги набљудува за да дознае дали животот ке им биде копија на оргиналот,дали ќе ги прават истите работи или ќе биде посебна индивидуа...како ќе решава за себе кога некој веќе однапред решил како он ќе изгледа као дете,тинејџер и возрасен човек...јас не знам како ќе изгледам на 50 години он ќе знае,ја не решавам,за него веќе некој решил....
што правиш ти т.е. дали се занимаваш со клонирање или не не знам и не ти ја знам причината,ама ако го правиш тоа те молам објасни ми зашто ти е потребно да направиш клон на веќе постоечко нешто...и те молам без дипломатски муабети и без вртење од околу...зашто?

wow ќе те биде за политичар се дипломатски одговори ми даде....
што се однесува до мојата етика....јас сум против клонирање затоа што сум сигурна дека клонивите ќе бидат цел на истражувања што не е етички а јас сум против....do u get my point?
секој научник(се фатив за научнициве) ќе сака да ги набљудува за да дознае дали животот ке им биде копија на оргиналот,дали ќе ги прават истите работи или ќе биде посебна индивидуа...како ќе решава за себе кога некој веќе однапред решил како он ќе изгледа као дете,тинејџер и возрасен човек...јас не знам како ќе изгледам на 50 години он ќе знае,ја не решавам,за него веќе некој решил....
што правиш ти т.е. дали се занимаваш со клонирање или не не знам и не ти ја знам причината,ама ако го правиш тоа те молам објасни ми зашто ти е потребно да направиш клон на веќе постоечко нешто...и те молам без дипломатски муабети и без вртење од околу...зашто?

Под поимот клонирање се подразбираат повеќе работи, а не само правење генетски идентични индивидуи од видот Homo sapiens. Под клонирање како што кажав се подразбира конструирање на различни плазмиди (циркуларни ДНА секвенци) кои после се внесувааат во живи организми (најчесто бактерии, или други организми кои се размножуваат со проста делба) и таму со размножувањето на тие организми се добива големо количество на дадениот плазмид кој се користи за разно разни испитувања. И верувај ми до сега имам еден куп плазмиди клонирано, а којнзае уште колку ќе треба да клонирам.
Инаку за клонирање на луѓе доста кратко и конкретно одговорив. Оправдувам ама ако има за цел да спаси многу повеќе животи, или допринесе за развојот на популацијата, и нормално е дека притоа мора да се пазат етичките норми, кои велат дека секое битие кое е свесно за самото себе и поседува доволно потенцијална интелегенцјиа да размислува за себе и да ја искажува отворено својата слободна воља не смее без негово лично одобрение да се посегне по неговиот живот.
Инаку се гледа дека си или неинформирана или дезинформирана, бидејќи тие научници што се занимаваат точно со тие истрачувања и испитувања имено во областа на молекуларната биологија многу повеќе треба да ги образложат и разработата етичките импликации прво пред испитувањето па потоа и по испитувањето со што многу подолго и постручно се занимаваат точно со тие етички прашања од тебе или кој и да бил друг кој не се занимава со таа таа наука.
Така да самите научници не толерираат испитувања и истражувања кои немаат цврст и издражва етичка позадина и етичко оправдување. Точно и затоа и многу подобро знаат да ги дефинираат етичките граници за разлика од другите.

да да секако,се што прават научниците е легално и се прават по етичките норми(мај ес) најчесто бркаат нобелова награда или пари...зарем мислиш дека нив им е гајле што мислат обичните смртници?и дали нивните дела се етички...?да беше така немаше ни да постои in vitro оплодување...please...не ми кажувај дека самиот чин на клонирање е нешто етично?дека да му го искреираш идентитетот на некого спаѓа во етичките норми...right

да да секако,се што прават научниците е легално и се прават по етичките норми(мај ес) најчесто бркаат нобелова награда или пари...зарем мислиш дека нив им е гајле што мислат обичните смртници?и дали нивните дела се етички...?да беше така немаше ни да постои in vitro оплодување...please...не ми кажувај дека самиот чин на клонирање е нешто етично?дека да му го искреираш идентитетот на некого спаѓа во етичките норми...right

Етичките граници се секогаш динамични, и ако нема некој нонстоп да ги поместува, сега немаше да ја дискутираме темава на интернет форум. А верувај ми тој што се занимава со природна наука а особено биолозите никогаш нема да направат нешто што би довело до загрозување на опстанокот на човековата попупалција, баш напротив сите работата на анчини за нејзин подобар опстанок.
И пак ќе ти кажам дека се неинформирана односно дезинформирана, ајде најди ми научници од таа сфера кои имаат многу пари, јас ќе ти кажам, нема, бидејќи научната дејност не е струка за правење пари, кој сака пари се занимава со економија. И ова ти го кажувам бидејќи моја струка е молекуларна биологија. Никогаш, ама баш никогаш биолозите нема да бидат добро платени за нивната експертиза, дури и кога добиваат многу пари за истражување, земаат за себа само колку за просечен живот дури и малку жртвуваат и од своите пари за да ги пренасочат за потребните средства за истражување, и со оглед дека јас се движам во тие кругови на луѓе а ти не, сум во состојба да оценам дека си или неинформирана или пак дезинформирана.
Инаку за нобелова награда неможе да се брка, бидејќи не постои нобелова награда за биологија, туку само за медицина и за хемија, а тие се двете кои можат да ги добијат биолозите, а нобелова награда нема никогаш да добиеш ако правиш неетички истражувања.

ок...ти ја сватив поентата покомпетентен си од мене...сеуште не ми го смени мислењето за клонирањето...сеуште не си ме разубедил дека клонирање луѓе е во ред...и научниците да не земаат пари и да не бркаат нобелова награда сеуште не гледам причина зашто е потребно да се клонираат ЛУЃЕ....?можеби е ок да се клонираат органи ли не знам таму што спомнаа во другите постови,може ќе спасат нечиј живот...ама луѓе????

ок...ти ја сватив поентата покомпетентен си од мене...сеуште не ми го смени мислењето за клонирањето...сеуште не си ме разубедил дека клонирање луѓе е во ред...и научниците да не земаат пари и да не бркаат нобелова награда сеуште не гледам причина зашто е потребно да се клонираат ЛУЃЕ....?можеби е ок да се клонираат органи ли не знам таму што спомнаа во другите постови,може ќе спасат нечиј живот...ама луѓе????

Сетга за сега нема потреба и нема ниедна доволно издржана цел за да се оправда клонирање на луѓе, затоа и кажав дека сега не е во ред да се клонираат луѓе. Ама ако излезе доволно силно издржава и оправдана цел, може да се почен да се работи на тоа, иако лично сметам дека тоа тепко дека ќе се случи.

Сетга за сега нема потреба и нема ниедна доволно издржана цел за да се оправда клонирање на луѓе, затоа и кажав дека сега не е во ред да се клонираат луѓе. Ама ако излезе доволно силно издржава и оправдана цел, може да се почен да се работи на тоа, иако лично сметам дека тоа тепко дека ќе се случи.
чекај сакаш да ми кажеш дека и ти си против клонирање и јас сум против клонирање и се затепавме дали е во ред клонирањето....ццц...сеа ми текна мене....:pos2:

Bacillus gagous potpolno te podrzuvam i se soglasuvam so tebe. Jas sum student na medicina, so namera da prodolzam na recherche... Kako sto kaza, site naucnici se mnogu dobro upateni vo site zakoni na toa pole i na pole na bioetikata. Pa jas na fak imam predmet tokmu za bioetika, pravo, ekomonija na pole na medicina... Ucime do kade smee da odi eden doktor/naucnik...

Inaku me interesira kade studiras ili rabotis? Veruvam deka si nadvor od makedonija, zatoa sto kolku sto jas znam kaj nas seuste ne postoi kako nasoka molekularna biologija, a uste pak pomalku se somnevak deka ima uslovi za da se vrsi kloniranje so pomos na plazmidi i sl.

Pozdrav

I za karj ke napravam samo edno copy-paste na ona sto prethodno go napisav na istata tema samo vo drug topik...

Kloniranje... premnogu prasina se kreva, a veruvam deka malkunina znaat voopsto sto e kloniranjeto i na koj nacin se pravi. Najprvo, postojat dva vida na kloniranje: reprodukntivno i terapetsko kloniranje. Kolku sto jas sum informirana, reproduktivnoto kloniranje e zabraneto vo site drzavi, za razlika od terapetskoto...

Inaku, mnogu e lesno da se napravi klon... vi garantiram deka sekojdnevno vo sekoj naucna laboratorija se kloniraat kletki... Pa da kloniras ne znaci da sozdades nova identicna individua na nekoja koja sto veke postoela (sto najceto se misli za kloniranjeto). Celata finta e sto se zema jadroto od bilo koja kletka i se stava vo druga ketka, najcesto vo kletka od embrion vo faza na 32-64 kletki, kade sto prethodno e izvadeno jadroto... Znaci nema nekoja si nevozmozna tehnologija vo prasanje... naprotiv bas e ednostaven procesot na kloniranje! Ona sto pretstavuva problem e vgnezduvanjeto na novata kletka vo organigmot, vo slucaj koga sakas da dobies organizam. Megutoa najcesto kloniranite kletki zavrsuvvat tuka...

Od druga strana, ne e vozmozno da se sozdade genetski identicna kopija, bidejki najgolemiot del od genetskiot materijal se sodrzi vo jadroto, no sepak postoi i edne mal del sto se naoga vo mitohondriite. Znaci ne mozes da dobeis ista individua! A pri kloniranjeto imas jadro od edna kletka, a mitohondrii od druga kletka!

A ona sto se odnesuva do terapetskoto kloniranje so sozdavanje na hibridi, potpolno go podrzuvam. Na toj nacin ke se olesni transplantacijata na organi bez nikakov rizik za otfrlanje na organot, vo najmal slucaj. A da ne zboruvam pak za novite pridobivki i otkritija na novi metodi na lekuvanje.

Sepak, zarem ne sakame site podobro zdravje i podobar zivot?

Bacillus gagous potpolno te podrzuvam i se soglasuvam so tebe. Jas sum student na medicina, so namera da prodolzam na recherche... Kako sto kaza, site naucnici se mnogu dobro upateni vo site zakoni na toa pole i na pole na bioetikata. Pa jas na fak imam predmet tokmu za bioetika, pravo, ekomonija na pole na medicina... Ucime do kade smee da odi eden doktor/naucnik...

Inaku me interesira kade studiras ili rabotis? Veruvam deka si nadvor od makedonija, zatoa sto kolku sto jas znam kaj nas seuste ne postoi kako nasoka molekularna biologija, a uste pak pomalku se somnevak deka ima uslovi za da se vrsi kloniranje so pomos na plazmidi i sl.

Pozdrav

Јас студирам во германија.
Инаку можно е и кај нас да клонираат плазмиди на ПМФ потшо клонирањето заедно со PCR е основа алатка на генетските испитувања. И во основа не е до толку скапо, нормално зависи што ензими користиш пошто има едно чинат 30 евра за еден милитар други чинат 2000 евра за еден милилитар. Ама во основа тоа се е евтино кога ќе се псореди дека се нема апаратура за друг вид испитувања која е надвор од поимите за буџет на ПМФ за тоа колку чини.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom