Дефинирајте го Господ!

^Exotic^

Wanderstruck
Член од
25 ноември 2007
Мислења
5.969
Поени од реакции
1.060
Да,да...и покрај нивната/мајмунската видливост, јас сеуште немам видено ниеден мајмун да се „претвори„ во човек...А да ни испратиш некоја фотка од некој таков „претворачки„ настан!???
Ти изгледа не си учел биологија во основно.Или воопшто не си одел во училиште.За таа еволуција треба милиони години, а не како пуканки, ќе ги загрееш и од зрно еволуира во пуканка за 1 секунда.Тоа можеш да го сликаш.А за еден мајмун да еволуира во човек треба милиони години.Ама нели ти си од кал и коски па за тебе тоа не е вистина.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Да бе...не учев биологија, бегав од часови...:pos2:
А најомилен одоговор, кој наставничката по билогоија ни го упати на прашањето од еден ученик, е следниот: мајмуните, денес не можеле да се „претворат„ во луѓе затоа што немале (!!!!!) услови за тоа„! Еееееејјјј...некогаш, пред „х„ години имале ама сега немале.....
А тоа дека на еволуцијата и требале „х„ години за да се случи некој настан, тоа е само затупување на сопственто рацио и давање на неверојатно долга временска фора (од огромен број години...) во која и би можел да се случи некаков настан/промена кај живите битија. А трагедијата е во тоа што и во Писмото и во реалниот свет, змијата е истата: и во Рајот змијата била змија и денес, како што е очигледно, змијата е змија. Така, од змијата „евоулирала„ змија а не некој друг билошки род или вид. Ама ај да не запаѓаме во други теми и прашања.
Јас не сум од кал и коски, туку од „земја„ и дух животен. Под општо (и погрешно) прифатениот поим „кал„ не се крие калта, туку сите хемиски елементи (околу 70 на број) од кои е изградено човековото тело.

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
А тоа дека на еволуцијата и требале „х„ години за да се случи некој настан, тоа е само затупување на сопственто рацио и давање на неверојатно долга временска фора (од огромен број години...) во која и би можел да се случи некаков настан/промена кај живите битија.
Ај ај ај... спиритуалист ги обвини биолозите за нерационалност. :pos:
Биологијата дава далеку пореален/опиплив доказ за тоа како настанал живиот свет, за разлика од теолозите кои Господ воопшто и немаат потреба да докажуваат како настанал Господ.
Дали се во право и едните и другите јас скептично одговарам “не сум сигурен“.

Член од
22 февруари 2007
Мислења
1.852
Поени од реакции
1.382
Господ = вери смарт гај фром анадр планет, не негирам дека постои Господ или дека не е некој како нас само мислам дека е некој "човек " врз кој се темели создавањето на овој свет, но не и дека е владетел со универзумот, имено доаѓа тука, носи 2ца со себе и вика разможете се, биг диал , можеби има многу развиени способноси или некои работи кои за нас се недостижни и не тераат да му се покоруваме, не сум неверник но едноставно така си ги толкувам работите врз база на некои истражувања направени изминатиов период.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Ај ај ај... спиритуалист ги обвини биолозите за нерационалност. :pos:
Биологијата дава далеку пореален/опиплив доказ за тоа како настанал живиот свет, за разлика од теолозите кои Господ воопшто и немаат потреба да докажуваат како настанал Господ.
Дали се во право и едните и другите јас скептично одговарам “не сум сигурен“.

Божјите дела се ОЧИГЛЕДНИ! Поарен докажз од очигледниот, сеуште никој не измислил. Само, неможам да се сетам на тоа, кој е очигледниот и опипливиот доказ за настанкот на Светот и животот, освен Битието од Стариот Завет?

Член од
4 јануари 2008
Мислења
611
Поени од реакции
9
Божјите дела се ОЧИГЛЕДНИ! Поарен докажз од очигледниот, сеуште никој не измислил. Само, неможам да се сетам на тоа, кој е очигледниот и опипливиот доказ за настанкот на Светот и животот, освен Битието од Стариот Завет?
Е како така неговите дела се очигледни, а него никаде го нема? Зошто се крие, баш би сакал да го пофалам за некои дела, како атомската бомба и сл.

И Стариот Завет е напишан од луѓе, не од Бог!

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Е како така неговите дела се очигледни, а него никаде го нема? Зошто се крие, баш би сакал да го пофалам за некои дела, како атомската бомба и сл.

И Стариот Завет е напишан од луѓе, не од Бог!

Аман веќе...како Го нема? Па пред 2000 г Он беше овде, на Земјава, беше сличен со нас (освен во гревот), неговите сонародници Го гледа и Го слушаа и пак не Му поверуваа дека е Он вистинскиот Месија, и ти сега бараш нешто отповеќе?

Стариот (и Новиот) Завет е пишуван од Светиот Дух, Кој говорел преку пророците.

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
Аман веќе...како Го нема? Па пред 2000 г Он беше овде, на Земјава, беше сличен со нас (освен во гревот), неговите сонародници Го гледа и Го слушаа и пак не Му поверуваа дека е Он вистинскиот Месија, и ти сега бараш нешто отповеќе?

Стариот (и Новиот) Завет е пишуван од Светиот Дух, Кој говорел преку пророците.
Сине, неможеш да водиш битка/дебата врз основа на метафизички претпоставки, односно со помош на бајковидни реченици од типот “Бог зборуваше од устата на малото дете“. Тоа е дискусија единствено за холивудски СФ трилер каде Ѓаволот ќе загуби на магичен начин од Брус Вилис и светот повторно ќе биде спасен.

За дискусија со живи луѓе како нас овде ти требаат факти и докази, и не... старо новиот завет не е доказ, туку е четиво за моралот и етиката на луѓето. Во тој случај ќе мораме и списите на Нострадамус, и поезијата на Љупчо Георгиевски исто така да ја земеме како релевантен доказ за одредени работи.

А муабетов ти е као ја да речам сеа, да... грчките богови постоеја, па во Илијадата на Хомер е запишано како на Ахил му се јавува Атена и го благословува со боговска сила. Но ти ќе го прогласиш тоа за ерес, јас ќе го прогласам твојот стар завет за ерес бидејќи ја имаме истата привилегија на демократскиов форум да го сториме тоа. Ти веруваш цврсто во твојот христијански Бог, јас верувам уште поцврсто во мојот политеизам... докази немаме ни јас ни ти. Но оној трет кој ќе се појави и рече дека не верува во ниедно од тие е најреален, бидејќи неговиот доказ е вистински и релевантен за сите на планетата... а гласи “Жал ми е момци, не ви ги гледам боговите, ниту слушам, ниту мирисам...“

TheBestTipster

Избраниот
Член од
8 март 2008
Мислења
2.387
Поени од реакции
97
Ај ти поднаучи некои работи а пред се` што значи зборот “форум“... а после ќе разговараме на што сакаш. И искрено ми е многу жал што сеуште постојат во МКД луѓе кои влегуваат во middle age crises и веројатно нема да бидат способни да размислуваат по длабоко од просечен македонски тинејџер. Да, сине... на тебе мислам.

И да, ако имаш желба да дискутираме повеќе на оваа тема, и без политичките партии, повели позанимавај се со дефинцијата на Господ. Доколку немаш желба за тоа, со задоволство ќе побарам стручна помош да ги избришат твоите (како и овие пар мои) мислења од темава, а со уште поголемо задоволство ќе сугерирам и бан од тема. Ако продолжиш со офтопик мислења на другите теми, ќе бидеш баниран од форумот. Напишав веќе, непочитување на правилата, и особено навредливи постови кон членови резултираат со санкции. Пријатно :helou:
Гледаш сега дека не го вреѓам намерно.. сам си се наметнува ..

Инаку , интересен ми е фактот што поголем број од верниците , веруват во Бог , а мислат дека се создадени од еволуцијата , па дури и тврдат дека е докажана ..Ој па сфати ги :tapp:

Ако некој прашаш како изгледа Бог како ќе ти одговорат ?

Според мене , нели тој не создал според неговиот лик , значи , ако е таму горе , тогаш личи на нас .. или .. ?

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Хммм...а ти ова го велиш од позиција на модератор или?...
Ако веќе запињаш да ми ги бришат постовите, биди мангуп и посочи во што се погрешни моите постови.
А за тоа. што значи поимот „форум„ .учев мноооогу пред тебе...
Плус то, не сум во никаква криза, понајмалку средовечна. Да сум, би било тоа и очигледно. На форумов, ги изнесувам ставивите од православната Црква а не ставовите од мојата „средовечна„ криза па така, немаш потреба од никакво жалење на форумов.

U

UnholY

Гостин
Да,да...и покрај нивната/мајмунската видливост, јас сеуште немам видено ниеден мајмун да се „претвори„ во човек...А да ни испратиш некоја фотка од некој таков „претворачки„ настан!???
Тоа е затоа што тогашните мајмуни биле друг предок бе Мики срце мое.
И Чарлс Дарвин предизвикал збунетост со тоа тврдење дека потекнуваме од човеколики мајмуни.
Ама подоцна биолозите утврдиле дека ,,човек '' и ,,животно '' се далеку од спротивност, затоа што напиот вид, хомо сапиенсот несомнено е мамуновиден.
Тоа ни го тврдат сличната телесна конструкција, идентичната градба на органите и ткивата како нашите човеколики роднини. Од друга страна генетичарите сметаат дека разликата дури и е помала со тоа што ДНК на човекот и шимпанзата се разликува за само 1-2 проценти. И убаво ти објасни Exotic, потребно е милион години и за најмала разлика во еволуционата процедура.
А, за слика побарај низ нетов лесно ќе најдеш.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Гледаш сега дека не го вреѓам намерно.. сам си се наметнува ..

Инаку , интересен ми е фактот што поголем број од верниците , веруват во Бог , а мислат дека се создадени од еволуцијата , па дури и тврдат дека е докажана ..Ој па сфати ги :tapp:

Ако некој прашаш како изгледа Бог како ќе ти одговорат ?

Според мене , нели тој не создал според неговиот лик , значи , ако е таму горе , тогаш личи на нас .. или .. ?
..или вака:„..цело време Сум со вас и уште не си Ме препознал?..„ му вели Христос на Апостолот Филип. Па сега ти текнува ли каков е ликот Божји!???

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Тоа е затоа што тогашните мајмуни биле друг предок бе Мики срце мое.
И Чарлс Дарвин предизвикал збунетост со тоа тврдење дека потекнуваме од човеколики мајмуни.
Ама подоцна биолозите утврдиле дека ,,човек '' и ,,животно '' се далеку од спротивност, затоа што напиот вид, хомо сапиенсот несомнено е мамуновиден.
Тоа ни го тврдат сличната телесна конструкција, идентичната градба на органите и ткивата како нашите човеколики роднини. Од друга страна генетичарите сметаат дека разликата дури и е помала со тоа што ДНК на човекот и шимпанзата се разликува за само 1-2 проценти.
А, за слика побарај низ нетов лесно ќе најдеш.
Тоа што го тврдиш, срцка, не е „доказ„ за еволутивните процеси кај живите организми, туку е доказ за тоа дека сите ние (растенија, животни, луѓе..) имаме ИСТ Творец!

TheBestTipster

Избраниот
Член од
8 март 2008
Мислења
2.387
Поени од реакции
97
Тоа што го тврдиш, срцка, не е „доказ„ за еволитивните процеси кај живите организми, туку е доказ за тоа дека сите ние (растенија, животни, луѓе..) имаме ИСТ Творец!
Дај го доказот .. посочи го ..

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Ете го, очигледен е!

Kajgana Shop

На врв Bottom