Дефинирајте го Господ!

Член од
6 ноември 2007
Мислења
848
Поени од реакции
44
Господ е во сите нас...Значи Господ сум јас,Господ си ти.....:toe::pipi:

C

Cool Hand Luke

Гостин
Далеку. :) Можеби тоа е причината што не сакаме да бидеме свесни за Бога, ќе добиеме само чувство, ништо конкретно што би сакало нашето его.

- I feel the Force! - Luke.
- But you don't control it, - Yoda.

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
Тоа е убава дефиниција ако ме прашаш мене... Господ е во сите нас. (до тука и со верниците се сложуваме) И Господ е секој од нас, и сами ги решаваме сите проблеми во зависност колку добро стоиме со Бог, односно колку сме психички спремни да го издржиме притисокот на животот/искушението на Бога. Оние карактерно цврстите ќе ја избуткаат секоја ситуација/молат на бога и успеат, оние лабилните ќе кукаат дека не им оди/Бог не им ги исполнува молитвите па ќе бидат мизерни.

Член од
14 јули 2005
Мислења
1.428
Поени од реакции
43
Она што ти го поистоветуваш со верба во Бога на Галилеј, јас го гледам како спротиставување на “режимот“ на една власт. Но тоа се две различни гледишта кои не можеме да ги докажеме освен ако не ми најдеш релевантен цитат каде тој вели “јас верувам во Бог.“
од писмото на Галилеј до Кристина ди Лорена, 1615
... се гледа дека од ваков род се оние што се напрегаат да не убедат дека тој автор (Коперник) е штетен, без воопшто да го видат, и да не убедат дека тоа (што го прават) не само што е законито, туку и добро, цитираат авторитети од Евангелието, од светите теолози и од Црковните собори; кои според мене се почитувани и сметани за врховен авторитет, и ако ценам дека е врховна неразумност да им се противречи и покрај тоа што се во согласност со употребата во Светата Црква, исто така верувам дека не е грешка да се зборува за тоа, кога постои сомнение дека некој сака, заради некој свој интерес, да ги произведува и применува (овие авторитети) поинаку од она што е најсветата намера на Светата Црква...
оригиналниот текст (на италијански)
превод на англиски

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
„...зашто Бог е љубов...„, Прво послание на Апостолот Јован, 4.1.
Се друго би било само набројување на Божјите особини, кои дури и рационално се прифатливи и разбирливи а кои можат да бидта наведени и од припаниците на другите религии.

Член од
3 јуни 2008
Мислења
108
Поени од реакции
3
Kako moze da zborite deka ne postoi Bog koga On go sozdal covekot.Dobro ako ne veruvas vo Gospod togas se ponizivas dena si sozdaden od majmun.Kako sakas nikoj so sila ne te tera.

Член од
30 мај 2008
Мислења
185
Поени од реакции
8
Kako moze da zborite deka ne postoi Bog koga On go sozdal covekot.Dobro ako ne veruvas vo Gospod togas se ponizivas dena si sozdaden od majmun.Kako sakas nikoj so sila ne te tera.
ako tebe ne te sozdadele majka ti i tatko ti kazi.jas znam koj me sozdadel.sigurno ne gospod.ti so mislis koj te sozdadel tebe?

i koj ti vika oti sme sozdadeni od majmuni koga tava e teorija ne zakon,mali?ako znes so e razlikata od zakon i teorija.:tapp:

U

UnholY

Гостин
Леле, вака колку се нервирам ќе ја скршам тастатурава...
Абе присуствуваше ли ти, таму ли беше кога Бог го создаваше човекот па вака шо кажуваш...Не биди смешен.
И не се понижуваме со тоа шо сме создадени од мајмуни, затоа што таа теорија е далеку пологична од вербата дека сме креирани од Бог.
Зарем може човекот да биде создаден од имагинарен поим? Не.
Само имагинарниот поим може да биде создаден/измислен од човекот и да постои во неговата имагинација, а токму тоа е случајот со Бог. Тој е создаден/измислен од човекот.
Мајмуните се тука ги гледаме, можеме да ги допреме, да ги почуствуваме, а и истражувањата на науката дадоа доволно докази за тоа дека сме еволуирале од мајмуните.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Леле, вака колку се нервирам ќе ја скршам тастатурава...
Абе присуствуваше ли ти, таму ли беше кога Бог го создаваше човекот па вака шо кажуваш...Не биди смешен.
И не се понижуваме со тоа шо сме создадени од мајмуни, затоа што таа теорија е далеку пологична од вербата дека сме креирани од Бог.
Зарем може човекот да биде создаден од имагинарен поим? Не.
Само имагинарниот поим може да биде создаден/измислен од човекот и да постои во неговата имагинација, а токму тоа е случајот со Бог. Тој е создаден/измислен од човекот.
Мајмуните се тука ги гледаме, можеме да ги допреме, да ги почуствуваме, а и истражувањата на науката дадоа доволно докази за тоа дека сме еволуирале од мајмуните.
Да,да...и покрај нивната/мајмунската видливост, јас сеуште немам видено ниеден мајмун да се „претвори„ во човек...А да ни испратиш некоја фотка од некој таков „претворачки„ настан!???

Kajgana Shop

На врв Bottom