Omer el Faruk иако не ми се обрати мене, должност како националист (дека гледам не го сфаќаш значењето на зборот) ми е да ти реплицирам на тоа што му го изнатреска на Пикасо без врска. Сакаш да ми кажеш дека тоа што го имам албанскиот национализам во срце, и знамето тоа ме прави полош човек? Човек, јас сум роден албанец. Тоа не можам да го изменам. Одбрав да бидам муслима, по желба, по избор. Во самиот Кур'ан е запишано дека народноста е поважна од верата, поради тоа и постои Џихадот. Дебили како Пикасо не дигаат никого во воздух, дека он седи над книга, и чита, се едуцира, и ти гарантирам дека он знае да наброи повеќе од 5 албански писатели на ренесансата...нешто што ти не можеш да го направиш без да се консултираш со чичко Гугл.
Второ, албанскиот национализам (пак погрешно го толкуваш значењето на зборот) низ вековите не е можно да ги учело албанците да се мразат меѓусебно, тоа го направило верата. Можам да ти кажам безброј примери каде католичките албанцит биле приморани да мигрираат од Македонија поради тоа што албанците муслимани не сакале да им дозволат брак со муслиманка, па типците немале каде и фатиле штикла за Хрватска, некои други се земале со македонки од Скопје. Во Хрватска што отишле знам едно 3-4 фамилии, а во Скопје повеќе. Тие фамилии никогаш никого не дигнале во воздух, ниту имале досие за згазната мравка. Од друга страна пак, тие брадоњите кои никнаа како печурки низ градов, немаат ниту една платена сметка на ЕСМ, а камоли друго, не сакам ни да зборувам за тоа.
Трето и последно, категорично стојам позади ставот дека оџите се криви за необразованоста на голем број на албанци во покраинава и пошироко. Тоа дека дедо ми и татко ми биле криви, ќе ти кажам во што ги окривувам. Дедо ми бог да го прости, сите 5 ќерки ги има носено на школо. Од тие 5 негови ќерки кои што во 70тите сите ги викале курви дека не биле забуљени, ништо чудно едната од нив да била причината што ти си научил да читаш на албански и македонски, дека сите до последна имаат удел во образованието. Едната дури гарант ја знаеш и од медиумите, ама нејсе, нема врска. Е, го окривувам дедо ми што дозволил тој комшијата да му ги нарекува ќерките курви, за покасно децата на комшијата да ги учи баш мојата тетка. Море сфирни му куршум меѓу очи. Ете во тоа сме ние криви, образованите...дека дозволивме ракот да се прошири.
На татко ми чичкото не дозволуваше жена му да се поздрави со мене за Бајрам. Жена му 70 години, а јас само 10 години, демек нешто прељуба а-у...жими таквото.
Се додека исламот го ставате на пиадестал повисоко од самата народност, без разлика албанска, македонска или каква, тогаш не можеш да ме убедиш дека ја разбираш верата таква каква што е наменета. Тоа што се случи на избори баш е проблем на верата, а нема нималку врска со албанскиот национализам (збор кој што по трет пат ти повторувам не го разбираш, за жал). Да беа тие што пукаа малку повеќе образовани, немаа да посегнат по оружје, и ќе си го почитуваа правото на глас на другиот. Во книжевноста никој не учи дека со сила ќе постигнеш нешто, радикалниот ислам тоа те учи. Националистите од сојот на Пикасо кои што ги учат децата на Беса Бес се тие поради кои албанците колку толку се почитувани во оваа држава, дека бесата е нешто што била почитувана во минатот, и денеска. Ако ти немаш беса, тогаш тоа е твој личен проблем, лабилен карактер some might say.
Со почит и со среќа со порталот.
П.С Пикасо, не се секирај ти за blasphemy за дигање во воздух и за тоа дека ќе ме наоѓаат

во директен контакт сум со таквите секој ден...не се толку опасни колку што се прават, сепак се марионетки со конци кој што некој друг ги влече