Чакри

Член од
19 ноември 2009
Мислења
499
Поени од реакции
84
Луѓе јас сум заинтересиран за медитацијата и целата таа наука за чакрите, сега откако исчитав се на оваа тема пробувам да медитирам, ко за прв пат, и гледам на јутјуб клипови за медитација но најголем проблем ми е положбата на телото, она седење со скрстени нозе. Нема шанси мене така да ми е удобно за седење. Пробувам 100 начини де потесно нозете де пораздвоено никако не можам зглобови ме кинат и на стапалата и на колената, сестра ми ми се скина од смеење како не сум можел да се наместам. Пробав на меко да седнам на кревет пак не ми одговара, ме деконцентрира болката во препони и зглобови.
Инаку пробав 10-15 минути и првиот пат почувствував топлина во стомакот и грбот а потоа таа топлина се ширеше низ целото тело. Значи од центарот кон екстремитетите. Се почувствував како да зрачам топлина.
Интересно е тоа што после медитацијата кога ги отворив очите си ги гледам рацете и нозете а како да не ги чувствувам како да не се мои, некако како да лебдат во воздухот. Но тоа беше променливо поради тоа што не можев нон стоп да ја одржам концентарацијата, поради неудобната положба на телото.
Што да правам или како можам на друг начин да се наместам да ми биде удобно и да можам да медитирам.
Немора да седиш во положба на лотус, можеш едноставно да ги испружиш нозете само важно е да не ги прекрстуваш. Многу луѓе го имаат истиот проблем и затоа пред секоја медитација се практикуваат вежби-јога вежби -асани кој ти го подготвуваат телото физички за медитација. Е сега незнам колку си прочитал и на какви курсеви си бил, но секогаш после медитација ментално се враќаш во телото и треба да го вратиш осетот во екстремитетите и слично з да не бидеш во состојба како што ја нарече-не си ги чуств увал рацете...

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Немора да седиш во положба на лотус, можеш едноставно да ги испружиш нозете само важно е да не ги прекрстуваш. Многу луѓе го имаат истиот проблем и затоа пред секоја медитација се практикуваат вежби-јога вежби -асани кој ти го подготвуваат телото физички за медитација. Е сега незнам колку си прочитал и на какви курсеви си бил, но секогаш после медитација ментално се враќаш во телото и треба да го вратиш осетот во екстремитетите и слично з да не бидеш во состојба како што ја нарече-не си ги чуств увал рацете...

Se slagam....ne mora da sedis vo lotus pozicija.

Mozes i na stolica da sednes. Nozete na zemja. Racete da ti lezat na nogata - levata na leva, desnata na desna. Rbetot ispraven za da moze energijata da plovi. Ova e sve disciplina. Od pocetok e tesko, ama posle teloto se naviknuva.

Mnogu e bitno prvo da naucis grounding and centering.. Najlesno bi bilo pred da meditiras, zamisli si deka od prvata cakra ti rastat korenja i odat dlaboko vo zemjata. Oseti se pricvrsten - grounded. Povleci energija od Majkata Zemja. Zamisli deka od 7ta cakra (na vrvot od glavata) ti vlaga svetlina. Oseti ja taa energija kako cirkulira niz tvoeto telo. Sega si napravil grounding and centering.

Posle meditacija moras da ja iscedis visok energijata. Toa mozes da go napravis preku svoite "korenja". Ako zaboravis, mozno e da se osekas ligtheaded.

cvetanovskiigor

›———————‹
Член од
6 мај 2009
Мислења
1.425
Поени од реакции
57
Кажи ОШО:vozbud:

Некоја "Мудрост" па да се опраам....ПОМОГНИ МИ:)

Еве чуму се тие чакри на рбетот...што е работава имаме енергетски центри...па дајте да видиме,јас знам дека сенсеи КИНЏООО крши и тули со малиот прст али нема чакри тука.

Чуму па чакрите поврзани со медитација(губење време)..
Не ти помага тебе ништо брат , никаква мудрост.
Како да ти помогнам , како магаре на мост си (тежок инат).
Не е работата за докажување нешто , уште ли не ти е јасно.

--- надополнето ---

Кажи ми само ако може што музика слушаш?

S

smart ass

Гостин
Не ти помага тебе ништо брат , никаква мудрост.
Како да ти помогнам , како магаре на мост си (тежок инат).
Не е работата за докажување нешто , уште ли не ти е јасно.

--- надополнето ---

Ама ОШО вика да помагаш на рајата,да им кажеш дека ништо не им фали т.е дека НЕМА ДИЈАГНОЗА!

А ти ми велиш
Не ти помага тебе ништо брат
ехх многу неОШОвски..

Не е работата за докажување нешто , уште ли не ти е јасно
Тоа ми е јасно уште пред папочната да ми ја скинат....него друго е тука.

Види Игор јас сум човек кој оди по логика,значи јас за да верувам и бидам сигурен во тие чакри,ПРЕТСТАВЕНИ така како што се ЗДРАВОРАЗУМСКИ е да бидам 100% сигурен дека ги НЕМА!!!

Дека не се некаква си Енергија чунки истата може да се детектира...ВИСТИНАТА Игор е ЕКСПЛИЦИТЕН ОДГОВОР-НЕ ПОСТОЈАТ!!!!

Е сега како што кажав,има одредени делови од телото каде во зависност од стимулацијата(и прецизноста) имаме некаков ефект,тоа е познато бидејќи нервниот систем низ цело ТЕЛО е познат(значи не зборам за мозокот конкретно).
Кажи ми само ако може што музика слушаш?
Хаус,техно,фул он...електро воглавно,ама се разбира слушам и др музика...ама што е ова битно????

Ете оди во темата Вашиот хит на денот-пребарај и ќе видиш:)

Која чакра ја активира турбофолкот????

Онаа за депресија:vozbud:

cvetanovskiigor

›———————‹
Член од
6 мај 2009
Мислења
1.425
Поени од реакции
57
Ама ОШО вика да помагаш на рајата,да им кажеш дека ништо не им фали т.е дека НЕМА ДИЈАГНОЗА!

А ти ми велиш

ехх многу неОШОвски..

Тоа ми е јасно уште пред папочната да ми ја скинат....него друго е тука.

Види Игор јас сум човек кој оди по логика,значи јас за да верувам и бидам сигурен во тие чакри,ПРЕТСТАВЕНИ така како што се ЗДРАВОРАЗУМСКИ е да бидам 100% сигурен дека ги НЕМА!!!

Дека не се некаква си Енергија чунки истата може да се детектира...ВИСТИНАТА Игор е ЕКСПЛИЦИТЕН ОДГОВОР-НЕ ПОСТОЈАТ!!!!

Е сега како што кажав,има одредени делови од телото каде во зависност од стимулацијата(и прецизноста) имаме некаков ефект,тоа е познато бидејќи нервниот систем низ цело ТЕЛО е познат(значи не зборам за мозокот конкретно).

Хаус,техно,фул он...електро воглавно,ама се разбира слушам и др музика...ама што е ова битно????

Ете оди во темата Вашиот хит на денот-пребарај и ќе видиш:)

Која чакра ја активира турбофолкот????

Онаа за депресија:vozbud:
Хахаха турбофолк.
Демек логично е да слушаш хаус а не турбофолк , нема везе и ја слушам хаус.
Знаев дека слушаш хаус , тоа ти е inner eye - ajna.
За да ти докажам дека слушам хаус (да не ме правиш лажго) еве ти доказ.

S

smart ass

Гостин
Nice one:)

Сега вака...како прво перцепцијата за инает е погрешна јас само сакам да знам некои работи

Кога чакрите не се во баланс, и енергиите се блокирани, основната животна енергија на индивидуата ќе биде забавена. Таа ќе се чувствува изморена, депримирана, со многу простор оставен на негативни ставови, страв и сомнежи.
Зборот 'чакра' е произведен од санскритскиот збор што значи тркало.
Се смета дека доколку би било возможно да ги видиме чакрите, би набљудувале енергетски тркала кои континуирано се вртат.
Потеклото им е од индиските Веди, се јавуваат и во кундалини јогата.
За да се работи со нив, треба да се земат како фокус при медитација, постојат многу начини за медитирање на чакрите, при кои техниките за секоја чакра се основаат првенствено на нејзината намена.
Е сега...дел по дел

Кога чакрите не се во баланс, и енергиите се блокирани, основната животна енергија на индивидуата ќе биде забавена. Таа ќе се чувствува изморена, депримирана, со многу простор оставен на негативни ставови, страв и сомнежи.
Имаме хроничен замор,слабо срце,депресија параноја....значи ли ова дека Чакрите не се во баланс и енергиите се блокирани??

Се смета дека доколку би било возможно да ги видиме чакрите, би набљудувале енергетски тркала кои континуирано се вртат.
Ете тука е УДАРОТ...па ние Атомот го видовме,кваркови...зарем овие не сме способни да ги видиме???

Какви тркала се...какви се тие енергетски тркала,самиот термин погоре напишан а сега цитиран

Кога чакрите не се во баланс, и енергиите се блокирани, основната животна енергија на индивидуата ќе биде забавена
Алудира дека има БАЛАНС т.е што и да правиш имаш Х енергија,истата се блокира на некој начин...хех...епа ова..епа не верувам ај објасни...како да верувам во ова.

А болдот=метаболизам:)

Сега

А за намените на 7те главни чакри, накратко:
Пази чакра со НАМЕНА-значи посебно т.н Енергетско тркало:vozbud:
1. Root Chakra - Имаш право да бидеш токму овде
Кога е недоволно активна поттикнува чувство на страв

2. Sacral Chakra - Имаш право слободно да чувствуваш
Кога е недоволно активна поттикнува чувство на вина

3. Navel Chakra - Имаш право да дејствуваш
Кога е недоволно активна поттикнува чувство на срам

4. Heart Chakra - Имаш право да љубиш и да бидеш љубен
Кога е недоволно активна поттикнува чувство на сожалување

5. Тhroat Chakra - Имаш право да се зборува и да се слуша вистината
Кога е недоволно активна ги поттикнува лагите

6. Third Eye Chakra (популарното трето око) - Имаш право да видиш
Кога е недоволно активна ги поттикнува илузиите

7. Crown Chakra - Имаш право да знаеш
Кога е недоволно развиена поттикнува преголемо приврзување за неважните работи.
И сега:toe:

Збориме за права и слободи..

Туку има интересна работа што ми е троа чудна,едноставно замижете и земете пенкало или едноставно прстот и приближувајќи го кон челото ќе го осетите иако мижите...Ова не е трд ај бидејќи трд ај е илузии(така пише) значи најверојатно кога веќе замижувате мозокот ги ангажира другите сетила но и визуелизацијата-па оттука знаете дека ете прстот ви е близу челото..на крај краеви вашата рака го насочува таму:)

Бавча

идол на младите
Член од
25 декември 2007
Мислења
11.858
Поени од реакции
11.523
Ми ги отворија лани чакрите и од тогаш навака се осеќам ко паун

За да ти докажам дека слушам хаус (да не ме правиш лажго) еве ти доказ.
Сори за офтопик, ама позадинава од тракава (т.е. шумадијата) ми одговара со нешто вакво ;)

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Nice one:)

Сега вака...како прво перцепцијата за инает е погрешна јас само сакам да знам некои работи

Е сега...дел по дел

Имаме хроничен замор,слабо срце,депресија параноја....значи ли ова дека Чакрите не се во баланс и енергиите се блокирани??

Ете тука е УДАРОТ...па ние Атомот го видовме,кваркови...зарем овие не сме способни да ги видиме???

Какви тркала се...какви се тие енергетски тркала,самиот термин погоре напишан а сега цитиран

Алудира дека има БАЛАНС т.е што и да правиш имаш Х енергија,истата се блокира на некој начин...хех...епа ова..епа не верувам ај објасни...како да верувам во ова.

А болдот=метаболизам:)

Сега

Пази чакра со НАМЕНА-значи посебно т.н Енергетско тркало:vozbud:

И сега:toe:

Збориме за права и слободи..

Туку има интересна работа што ми е троа чудна,едноставно замижете и земете пенкало или едноставно прстот и приближувајќи го кон челото ќе го осетите иако мижите...Ова не е трд ај бидејќи трд ај е илузии(така пише) значи најверојатно кога веќе замижувате мозокот ги ангажира другите сетила но и визуелизацијата-па оттука знаете дека ете прстот ви е близу челото..на крај краеви вашата рака го насочува таму:)
Ne sakas da znaes, nego sakas da ismees i pobies - po tvoive nekolku posledni posta.

Da, toa znaci. Negativni misli, stres, pregolemi brigi prvo stvaraat nezdravi vibracii vo aurata, posle se prenesuvaat vo naseto telo. Zavisno od grizata ili mislata - toa se prenesuva na organot-te sto se poistovetuvaat so odredena cakra. Toa e veke fizicka bolest. Ako seto ova ne se izleci i na energetsko nivo - bolesta ke se vrati.

I aurata edno vreme ne mozevme da ja vidime, pa i toa cudo dojde.

S

smart ass

Гостин
Ne sakas da znaes, nego sakas da ismees i pobies - po tvoive nekolku posledni posta.

.
Не исмејувам едноставно најлогичен одговор за овие чакри и енергетски тркала е Булшит!!

Не постојат.

Da, toa znaci. Negativni misli, stres, pregolemi brigi prvo stvaraat nezdravi vibracii vo aurata, posle se prenesuvaat vo naseto telo. Zavisno od grizata ili mislata - toa se prenesuva na organot-te sto se poistovetuvaat so odredena cakra. Toa e veke fizicka bolest. Ako seto ova ne se izleci i na energetsko nivo - bolesta ke se vrati.
Значи стрес,негативни мисли ние немаме..едноставно одат до аурата па оттаму до органот наводно.

И како се лечи??

I aurata edno vreme ne mozevme da ja vidime, pa i toa cudo dojde
Бреј....што е тоа..може вака добар опис и слика,па да видиме детали околу оваа т.н аура.

еве овде тврдиш....
pregolemi brigi prvo stvaraat nezdravi vibracii vo aurata
Кои се нездрави вибрации,кои здрави.....имај предвид ова налик ЕМ бран е или пак механички??

Пример ете сум ја скршил омилената чаша и како сега тоа предизвикува некои си вибрации???

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Не исмејувам едноставно најлогичен одговор за овие чакри и енергетски тркала е Булшит!!

Не постојат.

Значи стрес,негативни мисли ние немаме..едноставно одат до аурата па оттаму до органот наводно.

И како се лечи??

Бреј....што е тоа..може вака добар опис и слика,па да видиме детали околу оваа т.н аура.
Ne se ismejuvaj za nesto sto ne go razbiras. Me potsekas na idiotine od Vatikan koga oni se smeele za idejata deka Zemjata e kugla...taka da, so ovakov temperament se pravis sam sebe da izgledas kako ignorant fool.

Ako ne veruvas, sloboden si da ne citas ovde na ovaa tema.

S

smart ass

Гостин
Ne sakas da znaes
I aurata edno vreme ne mozevme da ja vidime, pa i toa cudo dojde.
Еве овде експлицитно тврдиш дека аурата е видена!!

и Јас културно прашав
што е тоа..може вака добар опис и слика,па да видиме детали околу оваа т.н аура.
Еве сакам да знам...ајде ве молам елаборирајте на темата,не само со термини како ignorant fool бидејќи не постојат такви- fool is a fool:)

вие напишавте
Da, toa znaci. Negativni misli, stres, pregolemi brigi prvo stvaraat nezdravi vibracii vo aurata, posle se prenesuvaat vo naseto telo.Zavisno od grizata ili mislata - toa se prenesuva na organot-te sto se poistovetuvaat so odredena cakra. Toa e veke fizicka bolest. Ako seto ova ne se izleci i na energetsko nivo - bolesta ke se vrati.
Какво е тоа лечење на енергетско ниво???

Me potsekas na idiotine od Vatikan
Сега ајде активирај позитивна чакррра-немој да бидеш негативна.:pos2:

Значи ќе одговориш??

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Еве овде експлицитно тврдиш дека аурата е видена!!

и Јас културно прашав

Еве сакам да знам...ајде ве молам елаборирајте на темата,не само со термини како ignorant fool бидејќи не постојат такви- fool is a fool:)

вие напишавте

Какво е тоа лечење на енергетско ниво???

Сега ајде активирај позитивна чакррра-немој да бидеш негативна.:pos2:

Значи ќе одговориш??
hahaaaa...stvarno si smart ass, no questions asked about that :)

Eve link do wikipedia:
http://en.wikipedia.org/wiki/Kirlian_photography

Kirlian fotografija ovozmozuva da se vidi aurata na site sustestva.

Knigata "Pole" od Lynne McTaggart (ja ima na makedonski, sestra mi ja citase) objasnuva mnogu ubavo za energetski polinja.

Cela planeta vibrira i se sto e na nea. I nie imame svoi vibracii i energetski polinja. Nasite misli imaat golemo vlijanie - sigurno si osetil kao nabiena energija ako se sretnes so nekoj covek koj bas i ne e nekoja pozitivna osoba ili u momentot ili opsto. Negativnite misli, emocii stvaraat nezdravi vibracii vo naseto energetsko pole. So toa se poremetuva zdraviot tok na zivotnata energia niz nas, vlijae vrz cakrite i na kraj vrz organite. Prvo sto treba da se smeni e samiot covek - negoviot nacin na mislenje i ponasanje. Doktorite gi lecat simptomite na bolestite (most of the time), a ne i korenot. Nie sme sozdadeni body-mind-spirit. Ne samo body.

Energetski moze da se lecis sam - preku meditacija i balansiranje na cakri, pa i so cistenje na svojata aura. Ili so Reiki. Sto pobrzo se ovozmozi na zivotnata energija da tece slobodno - toa podobro.

S

smart ass

Гостин
hahaaaa...stvarno si smart ass, no questions asked about that :)

Eve link do wikipedia:
http://en.wikipedia.org/wiki/Kirlian_photography

Kirlian fotografija ovozmozuva da se vidi aurata na site sustestva.

Knigata "Pole" od Lynne McTaggart (ja ima na makedonski, sestra mi ja citase) objasnuva mnogu ubavo za energetski polinja.

Cela planeta vibrira i se sto e na nea. I nie imame svoi vibracii i energetski polinja. Nasite misli imaat golemo vlijanie - sigurno si osetil kao nabiena energija ako se sretnes so nekoj covek koj bas i ne e nekoja pozitivna osoba ili u momentot ili opsto. Negativnite misli, emocii stvaraat nezdravi vibracii vo naseto energetsko pole. So toa se poremetuva zdraviot tok na zivotnata energia niz nas, vlijae vrz cakrite i na kraj vrz organite. Prvo sto treba da se smeni e samiot covek - negoviot nacin na mislenje i ponasanje. Doktorite gi lecat simptomite na bolestite (most of the time), a ne i korenot. Nie sme sozdadeni body-mind-spirit. Ne samo body.

Energetski moze da se lecis sam - preku meditacija i balansiranje na cakri, pa i so cistenje na svojata aura. Ili so Reiki. Sto pobrzo se ovozmozi na zivotnata energija da tece slobodno - toa podobro.

Е тука те чекав:)

Нешто не ти е јасно....нема аура овде

Читај ВНИМАТЕЛНО
Kirlian photography refers to a form of photogram made with a high voltage. It is named after Semyon Kirlian, who in 1939 accidentally discovered that if an object on a photographic plate is connected to a source of high voltage, small corona discharges (created by the strong electric field at the edges of the object) create an image on the photographic plate

а фотограм е

A photogram is a photographic image made without a camera by placing objects directly onto the surface of a photo-sensitive material
Всушност на линкот кај оваа слика(а и останатите)..

Kirlian fotografija ovozmozuva da se vidi aurata na site sustestva
:ne::ne::ne:обрни внимание и на corona discharge..(ствара плазма која убаво се гледа на "сликата") Кај паричките-+електрична енергија=магнетно поле па и јонизација, и на различен фотосензитивен материјал РАЗЛИЧНО СЕ МАНИФЕСТИРА....исто е и со листови..кога би НЕМАЛЕ ВОЛТАЖА НЕМА ДА ИМАМЕ ТАКВА ФОТОГРАФИЈА ДУРИ И ДА ГО ПОСТАВИМЕ фотосензитивниот материјал....капиш???

Си чула за електро-хемија и физика:)

повторно читај Внимателно

The accepted physical explanation is that the images produced are those typically caused by a high voltage
Нема аура...ова нема никаква врска на крај краеви види кој го проучува

Current research continues by Dr. Konstantin Korotkov[4] in the Russian University, St. Petersburg State Technical University of Informational Technologies, Mechanics and Optics. Dr. Korotkov has published several books.[5] He uses GDV (Gas Discharge Visualization) based on the Kirlian Effect.
Истиот ефект го добива на друг начин т.е Gas Discharge Visualization....

И Сега???

Што правиме м??

На фотографиите јасно се гледа јонизацијата а и влијанието на магнетното поле-но дали ТИ ЈА ГЛЕДАШ.

Без висока волтажа НЕМАМЕ Kirlian PHOTOGRAPHY т.е ова е исто како со инфра ред да гледаш мраз и наеднаш да се активира термите(над 2000 целзиуса добиваш...и ете ти,анализирај).

Зошто наместо Technical University of Informational Technologies, Mechanics and optic ова не го проучуваат некои си квазимодовци...неее ма ЈОК,тие...само шибаат книги и прават пари...пари на вашето незнаење...дај жити се во паричка

Sto pobrzo se ovozmozi na zivotnata energija da tece slobodno - toa podobro.
Мислам..:vozbud::pos2:

Така да

Cela planeta vibrira i se sto e na nea. I nie imame svoi vibracii i energetski polinja.
ЈОК...всушност делумно мозокот проиведува Ел.Енергија и со биоелектрографија се следи активноста....на мозокот:)

Не на некоја си таму Аура..

Negativnite misli, emocii stvaraat nezdravi vibracii vo naseto energetsko pole
Пак Јок...

Doktorite gi lecat simptomite na bolestite (most of the time), a ne i korenot
Ете гледаш како грешиш уште повеќе....

Има посебна терапија т.н Симптоматска но истата се применува кога нема АЛТЕРНАТИВА,на пример при СИДА имаме дијареа,грчеви,туберколоза,болки,тумори...и нормално е кога има пациентот дијареа или пак покачена температура да земе лек конкретно за тоа...ако има болки-Исто.

Слично е и со радијациска болест каде има мноогуу мали шанси за преживување...треба тон витамини Б(Б6) за да го "вратат" црниот дроб и мозокот ...инаку ова е ужасна болест.

Сума сумарум

We live in a society exquisitely dependent on science and technology,
in which hardly anyone knows anything about science and technology.
Carl Sagan

--- надополнето ---

А вашето мислење т.е ставот по оваа тема...или само попкорнс:)

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Постои една изрека, една слика...ок не една. 2 :)

albert_hoffman.jpg

Attachments

Kajgana Shop

На врв Bottom