Како живеат сега Бугарите во Европска унија?

Статус
Затворена за нови мислења.
R

RAYTHEON23

Гостин
Мерат се,не се мерат,такви са.
vidi vaka fmi...ne 'SMEAT DEMOKRATITE OD EU' ako ima takvi...da pokazuvaat so prst i da izigravaat kako IDOL..toa ne e muzicko show..i da znaes I DONT GIVE A FUCK za nedemokratska organizacija(vo praksa se pokaza) KAKO EU...denta koga ke se raspadne JA SLAVAM ima moznost na politicarive i narodot da im dojde umot samo poradi poslednovo:helou:

da_be_man

Entropy
Член од
17 октомври 2005
Мислења
628
Поени од реакции
126
Ziveam vo evropska unija i patuvam niz nea sluzbeno mnogu chesto, pa niz evropa nema kaj ne sum bil. Vcera i denes imav prilika da ja posetam, posle edna godina od posledniot pat I Bugarija.

Aerodromot i lani beshe so noviot terminal i e vo red...od sofija nakaj plovdiv so kola, taksistot me ubedi da ne odime niz “magistralata” zashto kje moral da go ostavi trapot nekade niz dupkite koi bile iskopani za da se asfaltira ama ete kako da snemalo pari i taka ostanale.

Kruznite ulici okolu Sofija pocnaa da me potsekjaat kako da se vozev od kaj ilinden kasarnata, pa kaj raskrsnicata i kratenkata koja izleguva kaj porta vlae..obicno ja zemam taa skratenica koga kje si odam za Ohrid...velam pochnaa se dodeka ne aknavme vo prvata dupka...asfaltni seceni dupki za nov asfalt ama kako praveni koj kaj mu teknalo. Dupkite se so po 5-10 santimi dlabocina i vo kombinacija so segashnovo vreme i studot prav predizvik..taksistot samo pcueshe i najpogrdni zborovi za policija i za korumpiranata vlast...

Nenadejno izlegovme na avtopat..normalno od evropski zemji znam deka kluckite se dobro osvetleni....ovde ni S od svetlo nemashe...avtopatot nakaj Plovdiv e delumno nov i vo red i go koristat kamiondgiite koi vozat za Turcija...koga se podkrenavme na visochinka od kade se iskluchuva patot za bansko pak pochna turbolencija, plus i sneg na stranite i golomrazica...dobar pat samo za ako imate kamen na bubreg..pominavme tunelot i eteti tumban kamion so otprevrtena prikolka preku dvete lenti.

Policija parkirala i pushtila 4 signalni...zmigavcite i svetlata od niv i od brzata pomosh bea vprochem i edinstvenite osvetluvaci na sluchajot...eden policaec so lopatche (neosvetleno) mavtashe na sred pat.

Vo evropska unija znam deka se blokira definirano lentata kade shto lezat delovi i se vozi samo na stranichnata linija...osvetleno od site strani pozarnata (koja ovde ne beshe) gi brishi site tragi od mozno maslo na patot.

Ete stignavme vo Plovdiv, vtor po golemina grad vo Bugarija...kako da se vozam niz Bitola, mislam deka i Bitola ima posreden rezim na vozenje.

Deneska imav prilika da go vidam i gradot pa proshetav ni centarot, stariot del na gradot i rimskiot amfiteatar. Edinstvena svetla damka mi beshe spomenikot na Filip 2 Makedonski koj ete vo negova chest kako tatko na gradot go krenale...najverovatno kako Makedonec ne sakav da gi primetam tezgadziite okolu spomenikot koi kako da bev na kameni most se i sesto prodavaa.

Za kaldrmata charshiska shto da kazuvam...plochkite me potsetija na detstvoto koga kejot vo Ohrid imashe slichni...ama ne mnogu kje se setat na niv...ovde gi ima uste tie.

Se na se vpechatokot od infrastrukturata, starite babicki koi prosat i davaat edno tazno chustvo, ciganite koi se motaat kako da si na bitpazar i vratarite vo hotelot koi kako da se za sekoja kvaka staveni a se motaat na kupche mi dadoa zakluchok deka sum vo nekoja zemja koja definitivno ne e razviena...delumno i patot, kaldrmata, krpenite dupki me potsetija na Mumbai-Indija koe go posetiv pred edno mesec.

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Бугариja ке финансира проекти за подобруване на условите за школуване во Битола и Прилеп.Училиштата "Георги Наумов" во Битола,"Орде Чопела” во Прелеп исто така и спортно-почивниот центар „Бавчалак” во обштина Кочани,ке добиjaт пари.
БГ дава обшто 54 000 евро за трите проекта.

http://www.focus-news.net/?id=n1154458

Член од
8 јануари 2009
Мислења
929
Поени од реакции
21
Мене мајками е од Бугарија,секои две недели одам ЗА Бугарија и таму животот е поскам,кога флегоа ВО ЕУ :(:S

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Под режимот на браќата Галев

Пламен Галев и Ангел Христов

Во бугарскиот град Дупница се применуваат други закони: двајца поранешни полицајци го имаат последниот збор

СОФИЈА - Лидија Павлова внимателно гледа секој пат кога ќе се отвори влезот во нивниот стан во бугарскиот град Дупница. Вчера џипот со темни стакла не беше таму. Загрижената 40-годишна новинарка го заврти бројот на мобилниот телефон на својот син и и' олесна кога слушна дека момчето е дома.

Лидија е претпазлива, бидејќи напиша напис што придонесе да се притворат злогласните браќа Галев. Браќата Галев, всушност, не се браќа. Пламен Христов Галев и Ангел ја познаваат полицијата. Таму, тие се бореа против организираниот криминал. Потоа, ги сменија страните.

Тие де факто владеат во градот со 40.000 жители Дупница, кој многумина го нарекуваат Галевград - градот на Галеви. Иако градот се наоѓа само 60 км од Софија, таму владеат поинакви закони - оние од феудализмот. Кога браќата Галев имаат важни деловни состаноци, градоначалникот го напушта кабинетот.

Новинарката Лидија конечно се осмели да контактира со обвинителот за да се пожали дека нејзиниот син е претепан во диско од луѓе на браќата Галев. Браќата се заканиле дека доколку не ги повлечат изјавите, синот ќе настрада. Храбрата новинарка не може да биде заплашувана.

Процесот за тајните во Дупница е активиран. Јасно е дека има обичаи и симболи што треба да се почитуваат, што покажува кој го има влијанието. „Ако некој го бакне часовникот на Пламен, влегува во неговото најблиско опкружување. Со тоа е заштитен и му е овозможено комерцијално работење“, вели еден од нив, кој допрел злато со усните.

Во мај 2006 година, кога локалниот парламент дискутираше за организиран криминал, пратениците слушнаа ужасни стории. За пекарите кои одбиле да платат за заштита. За деловни луѓе кои биле врзани со синџири, киднапирани и претепани.

Тогашниот министер за внатрешни работи, Румен Петков, ја посети Дупница и изјави дека нема организиран криминал, па дури ни мафија. Тоа го постави Петков против актуелниот градоначалник, а браќата Галев објавија војна. Но, конечно и министерот за внатрешни работи падна поради Дупница. Се покажа дека тој тајно бил со „браќата“ и се интересирал за нивниот начин на контролирање. Опозицијата одржа состанок на кој премиерот Сергеј Станишев побара итна оставка од министерот. Станишев, исто така, отвори Државна агенција за национална безбедност, за борбата против корупцијата, и испрати претставници на власта во Дупница.

Во меѓувреме, браќата Галев се во притвор пет месеци. Тие се обвинети дека организирале криминална група. Неверојатно, но тие се' уште имаат многу следбеници. „Во општината владее хаос. Се' додека раководеа тие, имаше совршен ред“, велат во Советот. Полицаец од Дупница отворено признава дека неговите колеги точно знаат на што се должи тоа. „Имотот на браќата Галев го нарекуваме прва полициска станица, а официјалната - втора полициска станица. Ако државата ја извршува својата задача, нема да бидат потребни луѓе како браќата Галев“, вели млада жена во едно кафуле во градот.

Браќата Галев се' уште не се изведени пред суд. Со оглед на судската практика во најкорумпираните области во Бугарија, луѓето велат дека многу скоро „браќата“ ќе се вратат дома како херои. „Во јули ќе бидат ослободени и ќе можат слободно да се движат, бидејќи на политичарите им се потребни нивните пари“.

http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=4B8197C030471D438FEA88C761B16CBF

Член од
18 јануари 2008
Мислења
97
Поени од реакции
1
Ziveam vo evropska unija i patuvam niz nea sluzbeno mnogu chesto, pa niz evropa nema kaj ne sum bil. Vcera i denes imav prilika da ja posetam, posle edna godina od posledniot pat I Bugarija.
А во Македониjа си бил? Ако ДА, то даj нешто за тамо. Бугариjа ja знаем каква мизериjа е.

Член од
21 април 2006
Мислења
612
Поени од реакции
11
А во Македониjа си бил? Ако ДА, то даj нешто за тамо. Бугариjа ja знаем каква мизериjа е.
Нема што да ти дава објаснувања тебе за Македонија. Проблемот со вас е тоа што се обидувате на секој пост да ги подлижните и заобиколите работите и 300 лаги да додатете, што не е случај и со нас. Ние барем си ги прифаќаме работите онака како што се. Чао, пријатно :salut:

Член од
18 јануари 2008
Мислења
97
Поени од реакции
1
Нема што да ти дава објаснувања тебе за Македонија. Проблемот со вас е тоа што се обидувате на секој пост да ги подлижните и заобиколите работите и 300 лаги да додатете, што не е случај и со нас. Ние барем си ги прифаќаме работите онака како што се. Чао, пријатно :salut:
Каj ги виде 300-та лаги бе ти? Убаво пише човекот. Мора да напише за Македониja исто. Jас во Бугариjа сум бил, во Македониjа не сум. Кога ви читам, мислам кaj вас Беверли Хил е.

Член од
21 април 2006
Мислења
612
Поени од реакции
11
Каj ги виде 300-та лаги бе ти? Убаво пише човекот. Мора да напише за Македониja исто. Jас во Бугариjа сум бил, во Македониjа не сум. Кога ви читам, мислам кaj вас Беверли Хил е.
Епа ќе одиш мноооогу страници назад и ќе читаш се со ред и ќе видиш твоите сограѓани блгарчиња што пишуваат за вашата економија, платите, социјалната политика, бдпто итн....итн..... И после ако сакаш ела и пак прашај ме кај видов 300 лаги.:helou:

RTM

Член од
4 септември 2008
Мислења
844
Поени од реакции
214
Jас па видох дека ти лажеш. Пишеш - минималната плата во Бугариjа е 92 евро. Вистината е дека е 122 евро. Не е много, ама пак е доказ дека си лажец.
Абе лошото е дека сите земи во регионот сме бедни. Ама така е кога 5 века са ни управлjавали турци. Много jасно се види дека минава границата на Османската империjа со европската цивилизациjа.
И сега - не всичко во Бугариjа е мед и масло. Напротив - проблеми колкото штеш. Но при една демокрациjа нештата се решават на избори. Преди 5 години Бугариjа бе образец за сите на Балканот. Доjдоха комунистите и докараха да ни сочат като лош пример. А наj-лошото е дека пак сите лоши нешта идват от турците. Те са владата, те са наjкорумпираните, наjбескрупулните, наjголемите крадци. Надевам се след 2 месеца да ги изметем от властта и да си получат заслуженото.

Член од
4 септември 2008
Мислења
951
Поени од реакции
18
Мизериа за теб друже. Овде до денес безработицата е 7%. Каи вас како е? Имате работа? Кажи ми оти ас последно време само до Струмица одам и моите впечатоци са од тамо.

Член од
18 јануари 2008
Мислења
97
Поени од реакции
1
Мизериа за теб друже. Овде до денес безработицата е 7%. Каи вас како е? Имате работа? Кажи ми оти ас последно време само до Струмица одам и моите впечатоци са од тамо.
Во Струмица другар немам одено, а Македониja не сум знаел до лани каj баш се наоѓа на мапата. Срам да ми е.

Член од
21 април 2006
Мислења
612
Поени од реакции
11
Во Струмица другар немам одено, а Македониja не сум знаел до лани каj баш се наоѓа на мапата. Срам да ми е.
Е од вакви членови не да ми се повраќа ми иди јамката околу вратот да си ја клам. Не знале каде е Македонија дрн дрн јариња. Епа срам да ти е шо воопшто се обидуваш да дискутираш на форумов. Бугарија бил и не знаел каде била Македонија. Некои лица не го заслужуваат ни воздухот шо го дишат али тоа е јебига. :tapp:

Член од
20 јуни 2007
Мислења
809
Поени од реакции
18
Член од
18 јануари 2008
Мислења
97
Поени од реакции
1
Е од вакви членови не да ми се повраќа ми иди јамката околу вратот да си ја клам. Не знале каде е Македонија дрн дрн јариња. Епа срам да ти е шо воопшто се обидуваш да дискутираш на форумов. Бугарија бил и не знаел каде била Македонија. Некои лица не го заслужуваат ни воздухот шо го дишат али тоа е јебига. :tapp:
Што сакаш бе ти? Не ми е требало, не сум знал. Немам одено. Немам роднини Македонци. От каj да знам каj баш е Стумица, каj баш е Скопиje и Охрид. Го користам форумот да научам. Те фрустрира това?

Како бе незнаеш па нели ваша беше, нели ист народ бевме?:pos2:
Каj па виде ти такви зборови да користам jас?

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom