Linux сеуште многу многу назад

Член од
13 мај 2008
Мислења
239
Поени од реакции
4
Kolku pari tolku muzika a voj e bes pari zosto zosto e bes pari ??? Znaci nema muzika aj odgovorimi na prasahjeto samo nemoj da mi reces deka saka da go pobedi microsoft i da mu pravi konkurencija aj ogoovori na prasahjeto a ne samo da se prebacuvate bes potreba naskolo zosto stavaat linux zosto firmite zimaat linux oti e nogu pari da go kupat windosot ete zosto da e i linuxot so pari neka bide priblizna cena so windosot pa da vidis dali ke ima u firmite linux ili ke ima windows razmilsi malce i vidi gi prednostite so gi ima windowsot i vidi gi prednostite so gi ima linuxot pa doj ke pravime muabet Voa sakam da mi go ogovorat tie so koristat linux
 

white_eagle

: : stuck in void : :
Член од
21 јануари 2008
Мислења
953
Поени од реакции
716
"Затоа што во ИТ муабети со другарите гикови секогаш ќе можеш да се „пофалиш“ дека ти користиш Linux, а они се лузери што сеуште го користат „пис оф шит“ оперативниот систем Windows."

O boze moj dali navistina go slusam ova???:nesvest: Da, se imam pofaleno, i edno dete me prasa i mu go snimiv i navistina e zadovolen (mislam Sauron bese na ovoj forum).

"Затоа што ќе напишеш 20 страни на тема на која се дискутира за Linux, убедувајќи ги останатите колку LX-от е подобар од Windows-от. А не е."

Proof please. Ako ti mislis deka Linuxot ne e podobar od Windowsot, ili pak jas ako go mislam obratnoto toa ne dokazuva nisto! Facts please, facts!
Vikas GNU/Linux korisnicite (da GNU/Linux zatoa sto treba da se dade pocit na site tie sto ucestvuvale vo kreiranjeto na OS - Stalman i drugite koisto go formirale GNU ... imas Google mozes da se snajdes) dokazuvale so 20 strani, a Windows fanovite so kolku strani? Keep that DRM crap out of my computers harddrive.

Затоа што имаш нерви да се ебаваш со секоја можна ситница и време да читаш бесконечни туторијали за посрани едитори како vi (man vi).

Sto ke ti e vi (da vi e standarden editor vo Linux) ama vo skoro site distribucii ima edna mnogu podobra zamena za Notepad od Windows, se vika Gedit.

Затоа што немаш попаметна работа отколку да поминеш цела година средувајќи го твојот Linux, барем малку да наликува на твојот претходен Windows, по перформанси, апликации и по изглед.

Jas go nemam praveno toa, iako ima luge sto go sakaat toa, no toa ne e poradi toa sto GNU/Linuxot nema dobar izgled tuku poradi toa sto najcesto se Windows korisnici, i GUESS WHAT, THEY ARE USED TO WINDOWS' INTERFACE! Kolku golemo sranje, dokolku lugeto pred toa nemale iskustvo na Windows dali bi go menuvale izgledot ? Pa imase eden dobar artikl na internet (ke go najdam URLot pokasno i ke go dadam ovde) kako eden dolgotraen GNU/Linux korisnik posol da koristi MS Windows Vista. I pogodete sto, sakal sto poveke da izgleda na Linux, instaliral Cygwin, Konsole samo za da bide barem malku poblisku do onoj izgled na GNU/Linux koj sto toj go sakal (KDE korisnik znaci bese).

Назад во реалноста. Linux-от е одличен оперативен систем, но не за обични (и домашни) корисници, како и корисници кои работат апликации создадени за Windows.

Koj rece taka? Ti? Jas koristev Windows od 1998 do 2007 godina (Windows 98, 98SE, 2000, XP) i znaes sto? Mi se smaci, barav alternativa, i OP! izleze pred mene na internet vo vid na Ubuntu gutsy. Nemase mesto za cekanje, go izrezav i go izbrisav Windowsot, sega bootiram samo na GNU/Linux. Da, ne rekov deka ne se najdov vo nekoi problemi so grafickata 2-3 pati, ama dobriot razgovor na IRC kako i toa sto sfativ deka razvivacite na Ubuntu i na GNU/Linux generalno ne se krivi za toa sto drugite razvivaci ne go pravat nivniot hardver kompatibilen so GNU/Linux pa covek mora da bara alternativa ako koristi Broadcom bezicna karticka preku Windows driveri (ndiswrapper n'shit). Sega se podobrija drajverite za ATI cipovite i nemam naletano na takov problem.

Linux-от е одличен за сервери (било да се web или networking). Linux-от е за корпорации и фирми кои мора да платат лиценца за Windows, а не им се даваат пари. Тие фирми очигледно не се свесни дека им скратуваат добри 5 години од животот на своите вработени во беспотребно ебавање со банални Linux глупости како KWallet или секојдневно „крашнување“ на секој можен browser за Linux. Доволно е да се отвори една flash анимација и целиот Linux крахира. Не е ова случај само кај мене.

Krashnuvanje? Osven nekolkupati Firefox sto kresiral (zatoa povremeno i Opera koristam) nemam naletano na drugi problemi so kreshuvanjeto. AH DA, probaj da go kresiras manuelno Internet Explorer 6 ako mozes so odenje na http://crashie.com , nekogas moze da ti go zeme cel sistem sose nego. Flash animacija? Sto go obvinuvas GNU/Linux za toa, odi pisi im mail na Adobe...


Колку и да е „зол“ Бил Гејтс и колку да не ви се допаѓа Microsoft (поради наметнат гнев од „хардкор“ линуксашите) сепак нивниот оперативен систем е неприкосновен на врвот. Не би можел да говорам за статистиките низ светот, но би можел да ве почастам со една статистика од Kajgana.com за изминатиот месец.

A zosto? Zarem 70-80% od korisnicite imaat cueno za drugi operativni sistemi? Pa poglednete kakov monopol pravi Microsoft vo cela Evropa, kolku pati e tuzen poradi negoviot monopol i seuste ne se otkazuva i kazi mi zosto bese po Steve Balmer frlano so jajca :jaj: pred nekoja nedela vo Ungarija? Zatoa sto Microsoft ima monopol vo Ungarija i mnogu od lugeto ne ni znaat za drugi alternativi, a MS go cica narodot so softverskite licenci namesto tie pari da odat vo gladnite usti na narodot tamu. Ungarskata vlada e obvrzana plaka milijardi evra za licenci za Windows vo celata administracija.

Linux-от најчесто се инсталира по препорака, од љубопитност. Бришењето (пропратено со фрустрации и колнење), во најголем број случаи се случува за помалку од 5 дена. Ебати оперативниот систем на кој мора да гуглаш до колабирање за да проработиш некоја ситница што на Windows за 5 секунди ќе ја проработиш. Златен Windows. Да му се позлатат цвикерите на Гејтс.

Ne go instalirav po preporaka ni od ljubopitstvo, tuku go instalirav oti mi bese smaceno od Windows. Ne mi se slucilo da sakam da go izbrisam ili da napravam dual boot so Windows (imam legalna kopija). Nemorav da guglam, samo gi prasav prijatnite luge na #ubuntu (irc.freenode.com) - angliskiot mi e odlicen, a za poveketo luge sto ne razbiraat angliski tolku mnogu, Ubuntu e negde 60-70 % preveden na Makedonski (treba da se gordeete poradi toa sto ima 60tina poddrzuvaci-preveduvaci koi sto rabotat besplatno za da se prevede operativniot sistem i kade sto iako ima greski, moze da se pojde i aktivno da se ucestvuva vo lokaliziranje i popravanje na greskite, za razlika od lokalizirackiot tim na Windows na makedonski koj sto e od zatvoren vid), a za poddrska moze da barate na #lugola (irc.freenode.com).
Zlaten Windows? Da mu se pozlatat cvikerite na Bil Gejts? :pos2:

Drugo, toa sto go zboruvavte za DX10. Da, da, bravo, bravo za Microsoft bas lici na niv da gi krijat standardite i da ne gi pravat multiplatformski za razlika od OpenGL koj plus izgleda podobro i e multiplatformski, znaci moze igrite da se igraat na Windows, Mac OS X i Linux, pa duri i na SonyEricsson, Symbian, Windows Mobile a i podobro izgleda.

Pozdrav,

Miladin

P.S. BTW, imam 15 godini.:helou:
 
Член од
13 мај 2008
Мислења
239
Поени од реакции
4
arno si znaat sigurno za linux nema da platat :pos2::pos2::pos2:
 

Dimitarc

Мрчатор
Член од
30 јануари 2005
Мислења
2.639
Поени од реакции
19
Ти да не го плати виндоусот случајно?

Си видел како изгледа линукс? Си користел? Не ти функционира мозокот доволно за да те префрли од еден оперативен систем на друг?ж

Колку години имаш?

Околу гуглањето:
install rar ubuntu
install webcam ubuntu
instal nvidia driver ubuntu

Безвезе ги давам, секогаш првиот линк помага. Иако немаш потреба за ништо ова да гуглаш, све средува синаптикс.
 
Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
Види,тоа се софтверски емулации,и XP-то може да го поддржи тоа,зборам за хардверска поддршка,која ја нема.

Од друга страна,шириш некоја пропаганда преку примери за мајка ти,кои тотално немаат логика.

Колку може да е полесен за работа Линуксот со програми како Мозила,Скајп и Месенџер?!
Мислам,тотално банални работи,сите тие програми се направени за Виндоус,и се толку оптимизирани,што нема простор за некои подобрувања...

Не знам,sign in времето на Линукс е пократко?
Што може да е подобро со Мозила на Линукс,отколку на Виндоус?

Плус,сам се контрираш.
Викаш дека за мајка ти Линуксот бил поубав,а во претходната реченица изјавуваш дека Виндоусот е поубав по дифолт.

Што толку го форсираш,мислиш дека ако имаш Линукс,одеднаш си некој програмер или човек за почит во компјутерскиот свет?

Ние noob-ови сме демек :)
 

Dimitarc

Мрчатор
Член од
30 јануари 2005
Мислења
2.639
Поени од реакции
19
Програмер сум бе. Не зашто користам линукс. Затоа што тоа ме учат на електро.

Сам се контрам по грешка, линуксот е сам по себе побубав. Не колку мек. Мек е врв во тоа.

Колку време чекаш да ти се уклучи скајп одкога ќе кликнеш на икончето? Овде не се чека. За ништо. Мајка ми ја дадов како пример, дека не е ништо потешко да научиш. Исто е. Сваќаш?

За што го користиш компјутерот? За игри? Седи си на виндоус. Јас одамна не играм игри, не чуствувам за тоа никаква загуба.

Едноставно сметам дека линукс е бољи, дадов куп аргументи во првиот пост зашто сметам дека е тоа така. Дадов реално подобра и побрза замена за секој програм кој ми текна. Кажи програм, ќе ти дадам. ПОБРЗО Е. Не користам ccleaner, spybot, ad-aware, не чистам регистри на 2 дена за да намалам време на бутирање. Едноставно све ми работи совршено како што си е, немам потреба за ништо од страна.
 

Bidikov

Server guru
Член од
25 јануари 2005
Мислења
2.680
Поени од реакции
693
Ајде дечиња тишина ќе ве кара учителката (може и да забрише на таблава) зашто многу кревате галама непотребно ...

Ајде малце факти (знам дека некои од вас ќе бидат тешко погодени од ова ама вистината боли)

1) Линукс е 100% подобар оперативен систем за сервери. Доказот тука е самава кајгана која задоволна вози линукс од самиот почеток ...


2) Не е Линуксот толку не кориснички настроен колку што вие го правите ... само како пример Кубунту 8.04 после инсталација препознава повеќе од компјутерскиот хардвер на просечна машина одошто WinXP SP3 и Vista.

3)...
4)...

Ако има некои тука спремни да се натпреварувате еве сигурен сум дека со подршка од редакција може да направиме еден натпревар Линукс / Виндоус ...

Јас ќе играм за екипата на линукс ... а како доказ ќе ви донесам уште 3ца корисници кои откако преминале на Линукс се позадоволно (станува збор баш за најкласични корисници како 95% од вас овде)...

Има доброволци ???
 

Dimitarc

Мрчатор
Член од
30 јануари 2005
Мислења
2.639
Поени од реакции
19
И ја играм у екипата на линукс. И ќе дадам уште 5-6 корисника.

Од 5.10 кога го инсталирав прв пат имав само проблем со PPPoE конекцијата, здраво се измучив со тоа, бидејки немав интернет и немав кај да прочитам.

Давај ги правилата за натпреварот.
 
Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
Ајде,да видиме зашто јас би прешол на Линукс од Vista.

Прво,нема хардверски поддршки za HD на ATI.
Што значи,за да можам да пуштам HD филм,со акцелерација од графичката за да не сецка,ќе треба да преминам преку 1000 срања.
Идам на Vista,се што ми треба е WMP 11,кој за среќа го има.
Пуштам WMVHD,и фурам...

Второ,нема DX10 хардверска поддршка.
Зашто би користел софтвер,кој не ми ја поддржува 200 евра платената графичка,за реален DX10 во Crysis.
Плус,да пуштам игра преку емулатор.Смешки,тоа само би правел за PS2 игри преку Windows.

Трето,има Windows Media Center?
Зашто,occasionally,поточно секој ден,го преместувам PC-то во дневна,го прикачувам на Sony Bravia HD,и си гледам филмчиња во FullHD.
Знаеш,напорно ми е да станувам за да селектирам кој,па тука ми се уклапа перфектно WMC,најкул ствар.
Плус,имам Trust RF remote,кое е Vista only,beat that!

Замисли низ кој шок ќе треба да влезам,да пробам да го наместам Logitech Chillstream-от,Vista supported,за да ми проработи во било која игра.
Иди на логитеч форумот,види што колења има во Linux подфорум...

Тек да пробам GG Arena да ми работи.
Ќе треба сам да барам и конфигурирам портови...

Нешто напињате со DRM како заштита?
АКо го работите Линукс,не знам како сте неспособни да ја тргнете :)

И на крај останува,бидејќи сам констатираше дека Линуксот е неспособен за игри,а јас убаво објаснив зашто е неспособен за мултимедијални работи,дека Линуксот е зашто се плашите од вируси.

Guess what,сурфам без Касперски,неам пуштено firewall,ad-aware го пуштам на две недели,и констатно не наоѓа спајвери.

Касперски еднаш неделно,ниеден вирус до сега.
Дојде другар со УСБ,на него имало вирус некој,му го уништил XP PC-то.
Кај мене се копирал,пробал да се покрене,и Виста го терминирал.

Не сфативте зашто Vista и XP се популарни?
User-friendly.

Подобра замена за програм?
Open Office?
:pos:

Плус,знаеш што им се случи на Моторолите со Линукс?
Никој не знае,само што сега имаш pX модели,со Windows Mobile на нив.

Сфаќате,на просечниот мултимедијален корисник (80% од луѓето) не им требаат замарации и замени на програми,на нешто што веќе докажано работи.

На малкуте што не им се чека 3 секунди за sign in на скајп,ќе влезат во Линукс авантурата,и ќе се тешат дека игрите и мултимедијата не им недостига...

За оптимизација,земи си Win98. :wink:
 

Dimitarc

Мрчатор
Член од
30 јануари 2005
Мислења
2.639
Поени од реакции
19
Хардверот е ист. Збориш глупости. Немаш софтвер кој ти го подржува хардверот. Немаш хардверски неподршки.
Имаш можност. Можеш без проблем да пуштиш HD филм и да не ти сецка.

WINE програмот преку кој ти би ја пуштил играта е скратеница од wine is not emultaro. JFGI

Мултимедиалната подршка е боља у линукс, виндоус медија центар не сум ни видел како изгледа, али верувам дека ритамбокс за музика е бољи.

Џојстикот ти е пак за игри. Никој не те напиња да прекинеш да играш, јас сум голем за игри. Барем така се чуствувам. И кога користев виндоус не играв. Сан андреас кога пробав да ја поминам, тука беше мојот задњи контакт со игрите.

Едноставно, мене не ми се користи срање од виндоус па си тргнав во потрага по друго и наидов на нешто многу подобро. Тоа и си го користам даље и тврдам дека е боље од било кој виндоус.

Како може ја кога користев виндоус, користев нод и ад авеар тој што е ријал тајм, ми фаќаа двете заедно 250 мега рам и пак ми наоѓаа вируси?

Кажи ми една работа што може мајкрософт офис а неможе опен офис?
Освен кога легално би ги набавил двата, едниот би ти го испразнил џебот, а другиот не би ти го ни пипнал?

Edit:
Ако ти е за мултимедиа зашто не исталираш Леопард? Се знае дека они се богови во мултимедијата.
Затоа што се имаш навикнато на тоа и не ти се троши сива маса да се префрлиш на друго.
 

Lajce

Не за сркање
Член од
19 април 2006
Мислења
997
Поени од реакции
116
Јас оддамна се откажав да напинам и да му докажувам на некого дека нешто (во случајов Линух) ми е подобро одошто друго (во случајов Виндоус), аку сака нека верува аку не немора, а на овие глупави статистики никогаш нема да му верувам, а и да им верувам немаат никакво значење нити пак објективност за мене.

Само едно знам, аку не си доволно интелегентен и не ти фаќа умот неможеш да користиш Линух, за разлика од Виндоус кој е пред и се наменет за, луѓе кои под ди фолт "не се замараат" и извршуваат работи на него, реално аналогни на полу или целосно роботизирана машина.

Viva la Ubuntu!!!
 
Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
Зашто би трошел сива маса,само колку да се фалам на форум дека ја трошам?

Зборам глупости?
Имаш хардверска акцелерација,преку драјверите.
Ако немаш,филмот иде на товар на процесорот.
Ако немаш дуалкор,немаш FullHD.
Пробај пушти ми Dx10 на XP.

Wine програмот преку кој би ја пуштил играта...Тоа ми е подобро,од директно пуштање во Windows?

Срање од Виндоус?
Што точно те нервира,што не можеш XP на 128 рам?
Драјвери нема?
Не знам,толку е укомпониран со се и сешто,освен ако за Win95 не збориш.

За Нодот,збориш за XP,јас за Vista ти зборам.
Пробај да видиш,колку вируси можат да влезат во Windows фолдерот.

Кажи ми за Офисот една работа,што може Open,што не може Office 2007?
Тоа е прашањето,бидејќи целиот Линукс е копија на Windows,со цел да се направи нешто open,и нешто бесплатно
А бидејќи во МК,парите за лиценци не се фактор,зашто да глумиме лудило?

А што има повеќе па Leopard,освен што ти сам ги прогласуваш за цареви во мултимедија?

Очигледно не сфаќаш,се што ми треба имам во Vista,зашто да се правам паметен да се пуштам во некоја Линукс авантура?

Значи,апсолутно,никаква предност немам.
Освен,да се превикнувам,па место Office,да користам Open,да емулирам игри и да пробувам да пуштам HD филм.

А за WMC,ако не си видел,не го рамни со некој рандом плеер за линукс.
Тоа е всушност,мал мултимедијален оперативен систем,оптимизиран за работа со RF и даљинско.
А тоа го нема воопшто на линукс,а не па нешто подобро.

И што испадна сеа,зашто е подобар од очите на обичен корисник?
 

white_eagle

: : stuck in void : :
Член од
21 јануари 2008
Мислења
953
Поени од реакции
716
Поддршка за страната на Linux

Се разбира ја давам поддршката на Linux страната. Доста пишував во погорниот пост зошто..

Нешто да додадам:

Definitivno linux e naj grd OS so moze da postoi na site vremihja abe se znae windows XP i VISTA nis fazla toa linux e greffff !!!! microsoft nikogas nema da ima konkurencija za OS toa da si znaete site !!!! Mojot glas e za windowsot ma kakov linux be srahje
Колку глупава изјава од некој чиј што username е kaspersky. Мајкрософт можеби нема голема конкуренција од Linux како десктоп ОС (иако како сервер се знае дека Unix системите се во огромно водство над IIS од Мајкрософт), но од Епл во Америка ќе земеме има огромна, огромна конкуренција. Дали сте виделе како изгледа еден ОС кој што е стабилен, не е подложен на вируси и има голем напредок во полето на иновацијата (иако повеќето работи ги крадат од compiz :P )? Епа тоа e Mac OS X, кој што иако е еден од најкомерцијалните работи создадени досега (има шега дека Епл го измислил "P"то во "Proprietary" :) ), сепак е многу многу подобра алтернатива од Windows, а за надмоќноста на Linux и да не збориме.
Друго, дали некогаш во животот си се обидел да кажуваш нешто од лично искуство, или само да кажуваш тоа што прво ќе ти дојде на уста. Кога ќе ми кажеш дека многу си се обидел но не си успеал да се снајдеш во Linux околина покрај огромна помош од вистински луѓе (форуми, IRC) и да кажеш, кај е и што е проблемот тогаш дојди овде и тврди со факти. Дотогаш, барем имај почит кон тоа што другите мислат и чувтствуваат.

Неможете ни да сватите колку многу научив со самото тоа што снимив Linux. Учам python, англискиот ми се подобри тројно, ако не и четворно, многу повеќе работи знам за сите оперативни системи итн.

Се разбира дека сите не сакаат да учат Python, или како да компилираат еден програм, или да го научат потполно Англискиот јазик, но се разбира и во Македонија постои активна GNU/Linux заедница, која што може на Македонски јазик да ви помогне околу вашите проблеми.

На здравје,

Миладин.

P.S.
Плус,знаеш што им се случи на Моторолите со Линукс?
Никој не знае,само што сега имаш pX модели,со Windows Mobile на нив.
A ти знаеш што ќе се случи? Ќе излезе iPhone со 3G можности (на iPhone SDK) како и отворената платформа на Гугл, Android на Android SDK, како и веќе постоечката S60 платформа, најкористениот оперативен систем за мобилни телефони во светот со огромна поддршка на Nokia, која што (види мајката) потполно го поддржува слободниот софтвер и GNU/Linuxот и го дроби Windows Mobile како попара.
Немој да тропаш глупости и да поддржуваш комерцијален софтвер, парите кои што можат се искористуваат за тоа може да одат во многу подобра намена, или пак уште полошо не промовирај пиратерија затоа што тоа е нелегално, затоа што го крадиш туѓото дело, затоа што доволно не го почитуваш произведувачот за да платиш лиценца. Наместо тоа промовирај слободен софтвер. FSF (Free Software Foundation) и GNU (GNU's Not Unix)

P.P.S. Додека го пишував ова испаднаа уште 3 поста.
Кажи ми за Офисот една работа,што може Open,што не може Office 2007?
Сакаш “една работа“? Да ја нуди скоро истата функционалност на Офис 2007 basic бесплатно, за разлика од цената на офис 2007 basic oem која што е цирка 160$ и тоа во САД, овде би бил малку поскап.

Тоа е прашањето,бидејќи целиот Линукс е копија на Windows,со цел да се направи нешто open,и нешто бесплатно
Смешно...:pos2:
 
Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
Сакаш “една работа“? Да ја нуди скоро истата функционалност на Офис 2007 basic бесплатно, за разлика од цената на офис 2007 basic oem која што е цирка 160$ и тоа во САД, овде би бил малку поскап.
Кој ќе те цитира цел,ништо ново не кажа.

Значи,според тебе Линуксот и OpenOffice се исплати само ради цената.
А бидејќи во Мк,и насекаде низ свет немаме проблеми со цените на оригинали (нема зашто деца да се правиме,само будала купува лиценциран Windows за домашна употреба),не ја гледам предноста на Linux.

Освен ако ми треба за нешто комерцијално,презентација во Офис итн.

За дома,што ќе ми е?
 

Lajce

Не за сркање
Член од
19 април 2006
Мислења
997
Поени од реакции
116
само будала купува лиценциран Windows за домашна употреба),не ја гледам предноста на Linux.
Јас купив лап топ, со виндоус и не се квалицирам како будала, тоа е немаш опција морашшшш! Да имаше да го купам со бесплатно унунту или друга дистрибуција на Линукс тоа ке до сторев и тоа како.

Но политиката на Виндоус е таа, ќари на:
-немање друга опција, мораш
-дај нешо само да може да се пукаат игри и да се штрака што е можно по лесно и по шематизирано.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom