Македонците муслимани во Турција плачат по Македонија

Член од
26 април 2006
Мислења
13.024
Поени од реакции
1.940
No krivica e i na ovdesnite makedonci koi kako da ne sakaat da sorabotuvaat? ili mozebi gresam.
Само што тоа нашите медиуми многу малку го пренесуваат...
Абе да спомне некој грчки весник по грешка само Македонија ке се испотепаат да напишат кој пообрзо дека спомнале, а тие што најмногу те подджуваат не се многу истакнати.
Така е секогаш тој што те гази секогаш е подобар.
 
Член од
28 јануари 2008
Мислења
28
Поени од реакции
2
Tokmu taka. A nesto koga ne se publicira nikoj nema da znae. Samo neznam kade bi go pobarale problemot vo toa. İ nie makedoncite sme krivi za toa.
 

Славјански

Антички Словен
Член од
2 мај 2008
Мислења
5.644
Поени од реакции
1.346
Верата е интимно право на секој човек.
Одбираш во што ќе веруваш.
Секоја вера ако се практикува како што треба и ако не се извитоперува во суштината ја има љубовта и почитта.

Мене ми е апсурдно да ги неркуваме луѓето Македонци - муслимани.
Или ајде Македонци - атеисти.
Или ајде Македонци - комунисти.
Македонци - протестанти.
Македонци - католици.

Македонец си е Македонец тој е дел од нас, во него тече истата крв, тој го има истиот ген.

Солзата извира од душата, а асимилирана солза не тече од окото.

Браќа ќе си ги наречам како сите други Македонци и не губете верба во Македонизмот, само потпрени едни врз други ќе си ја сочуваме нашата Македонија.

Имав прилика на една емисија да слушнам податок искажани од Македонци од Турција, дека таму денеска живеат 6 милиони Македонци.
Зошто малку поорганизирано преку нив не се артикулира македонскиот интерес во Турција.
Лоби групи итн ....
 

Insomniac

Evil Macedonian
Член од
27 мај 2007
Мислења
1.799
Поени од реакции
28
Ama kakvo prodavanje na vera?! Jas sum cisto makedonce hristijanin pravoslaven. Maz mi e turcin. Koj veli deka Turcija ne ja priznava Makedonskata kultura, jazik ili vera? Postojano doagaat od Makedonija folklorni grupi, teatri i turisti. Vo Makedonija toa ne se prenesuva niz javnite glasila mozebi e nivna krivica. No krivica e i na ovdesnite makedonci koi kako da ne sakaat da sorabotuvaat? ili mozebi gresam. Kolku pati se potrudiv da zapoznaam nekoj ili nekoe mk drustvo no bez uspeh. Povece doznav za makedoncite ovde i posetite koi doagaat tokmu od turcite. Zborot mi e ako nie makedoncite povece se organizirame nikoj ne ni go osporuva pravoto za nasata vera, jazik i sl. Jas sum svedok deka na nekolku cistokrvni turci im davam casovi po makedonski jazik.
И толку немаше МАЖИ Македонци па зеде Турчин?
 
Член од
1 мај 2005
Мислења
2.612
Поени од реакции
32
прво мала смеа за то поштовањето :)

има и турци кои шо никоаш не слушнале за македонија и не не онадат 2 %, меѓутоа има и такви кои имаат некакво чудно страхо-почитување...

пред некој ден чекав еден пријател (турчин, и то асли турчин, од стара бејовска фамилија :)) , и одма до местото кај шо требаше да се најдиме праеја скара десетина турци...

пошо им стоев „такоречи на софра“, онака, грицкаќи некој копан, пријде еден тип и прашва „was machste hier" („шо прајш тука“, турчин ко турчин, ни 5 ни 6 туку одма директно :р)

му кажав дека чекам еден пријател, и одма од ракав второ прашање: „од кај си“ (на германски и понатаму зборавме цело време, ќе пишам претежно на македонски понатаму разговорот)

- од Македонија (користев зборот „Mazedonien")
- Албанец?
- Не
- Грк?
- НЕЕ, Македон! ( малку нагласено и она Не и она Македон :р)
- аааааааа, Македон, Румели, Искендер?
- е то, тамам
- BRUDER (брат), да не си гладен, сакаш скара? :pos:
- kardas (брат, на турски), не фала, јадев пред малку

па се сврте, ојде до скарата да си земи нешо за грицкање, успат нормално дека на турски им избрбља на нив муабето, и едно време слушам едниот:

- раќи и пајдушка многу добро (баш така, на лош македонски го рече)

слушам другиот, на германски:

- знајш турски?

- јок! , му реков и се смеевме ко шути сите :)

сите беа од турција, и исто ко друштвото на двата мои другари турци, се гледа дека од различни делови на светот им се корењата, ама сите се турци, така стигнало.

Insomniac напиша:
Па повеќе ги поштувам аријците :baeh:.
Белата раса
а на сликите шо ти ги дадов шо гледаш, црнци?

знаеш дека името „аryan“ иди од Иран, т.е. бившата Персија?

знаеш од каде, како и кога дошле Турко-Монглите, односно нивните племиња? кои синови и ќерки се женеле и мажеле со ќерки и синови на Персиски, Арапски, Македонски и „грчки“ големци?

знаеш шо станало со населението во освоените територии?

знаеш колку фамилии (турците запишувале долго време фамилии, а не број на лица) прави турко-монголи се населени во Анадолија, Анталија, Афион, Источна и Западна Тракија, Македонија (сите делови), Мизија, Албанија, Косово и Метохија, Санџак, Босна и Херцеговина?

знаеш во последните 150 години на постоењето на Турската Империја, колку фамилии балкански „турци“ (муслимани од сите народи) се преселени во Турција?

знаеш колку ХРИСТИЈАНСКИ фамилии (пак од сите народи на балканот) , по разно разни буни, востанија, и разни пиздарии, се заради казна - прогон (сурѓун) преселени во Измир, Дијар Бекир и по најдалечните краеви на Империјата?

а колку доброволно, од разно-разни причини?

знаеш зошто скоро сите наши војводи учеле по Турските средни училишта , академии и високо-образовни институции?

знаеш дека наши луѓе, македонски, албански и влашки поединци, стигнале до ВИСОКИ функции во империјата? :))

можам уште десетици и стотици слични прашања да ти поставам, и на повеќето немаш и никогаш нема да имаш одговор со таков ум ко шо си сега :)

Има еден добар српски филм, мислам дека се вика Нож, со кој е опишана историјата на целиот балкан, кога Илија стана Алија, итн...

Колку што мене ми е познато, и од страна на татко ми и од страна на мајка ми нема ни турчени, ни побугарени, погрчени или србени, се ќутуци македонски, ајдуци, војводи, даскали, офчари и чорбаџии. Ама и да сменал верата некој мој предок, и да се преселил во Стамбол или Мека или шо знам јас каде... крвта е крв!!!

то ти е исто ко да речиш дека ние шо моментално не живејме во Македонија не сме Македонци, само зато шо не живејме таму.

глупости :)

Мајка Македонија има многу деца, а денешната Турска Нација има МНОГУ Македонско во неа. Исто ко што ние сме примиле дел од нивната (турко-монголската) култура :)

Ти или си слеп за бројки и логика, или си неинформиран, или некој дел ти е расипан.

Турските пописи од крајот на 19 и почеток на 20 век нека ти бидат тема за размислување.

на територијата на Пиринска и Вардарска Македонија се спомнуваат околу 420 000 ТУРЦИ (турците попишувале по религија, муслиманите ко турци, тие под бугарска црква ко бугари, тие по грчка ко грци, евреите ко евреи :))

значи, 1904 / 1906 во Пиринска и Вардарска Македонија живееле најмалку 420 000 Турци (муслимани, прави турци и исламзирани македонци и други)

од Егејска Македонија „Грците“ избркаја повеќе од 500 000 муслимани, турци, македонци, албанци (од денешна албанија), чемеријци, арванити (чим грците признаваат 500 000, замисли ја правата бројка...)

да не ме сватиш погрешно, зборам само за муслиманите кои беа протерани во Турција, тие шо бегаа во Бугарија, други држави и кај нас се друг муабет...

понатаму, една работа која кај нас е табу тема, присилното иселување на „турците“ од Младата Држава Народна Република Македонија, во режија на саканиот ни друг Тито :) шо мислиш, шо стана со тие 420 000 турци од 1904та? :) следеќи ја традицијата на 10 деца, сега треба да се 10 - 15 милјони? кај се?

сега се една рака народ турците и торбешите (кои се попишувани како турци) кај нас, шо мислиш, кај се останатите? голем дел „доброволно“ исселени во Турција. по крајот на втората светска, кога тито имаше јурисдикција и на дел на пиринска и дел на егејска ;)

значи, пиле мое, од тие БАЕЃИ преку милион муслимани кои биле протерани од сите ни драги Македонии, односно од цела Македонија, еден добар дел биле Илии кои станале Алии. Наши браќа. Пу јазк за оние кои шо за злато ја сменале верата, ама нека се живи и здрави оние кои од други причини преминале во ислам, односно нивните внуци и правнуци :)

То се Муслимани МАКЕДОНЦИ по потекло, кои што по игра на случајот станале Турци.

Сега, уше тро маКематика :)

Тие горните бројки се за периодот почеток 20 век па до крајот на втората светска...

А претходните 500 години? колку се измешале?

Еве ти за крај еден смешен пример :)

Раќи и Мезе се „типично турски“ работи, дел од нивната култура...

така се верва кај нив, така се учи на запад...

ама турко/монголите беа номади, немаја време за одгледување на лозја и праење вино и ракија, и да гледат бавчите и овошните градини та да можат во нивната култура да имат такви елементи :)

старите турци вршеле на неколку пати упади во Кина, биле во постојан конфликт со Кинезите и мигрирале постојано, живееќи во традиција на одгледување воини кои ќе продолжат да војуваат со кинезите (кои им дигнале тро земја на монголиве и населиле мали жолти кинезчиња :))

повремено вршеле упади на други територии со кои граничеле, и во зависност од дипломатските способности на локалните владари, или војувале за некои од нив, за што биле богато наградени, или едноставно вршеле големи пљачки на истите.

познато е дека и бугарските турко-монголски племиња некогаш војувале против, некогаш на страната на Византијските и други владари.

по создавањето на Турската Империја, наеднаш им текнало на турциве ок, од сега ке имаме за народен пијалак раки(ја), ќе јадиме мезе , седиме, пушиме ко турци, пејме песни за румели - македон(истан), искендер, ке бараме да ни засвират гајда и пајдушка, а жените ќе ни везат и ткаат рубата , килимите, чергите, бајраците со македонски, тракијски, влашки, албански мотиви...

се мешале народите, колку и да ти смета тоа, и убаво е шо се мешале, еден ден ќе сме толку измешани, шо можеби ќе престаниме да се мразиме :)

или, сакаш да кажиш дека јаничарите немале мадиња? :pos::pos2:

него дај нека каже некој ао знае повеќе за тие шо барат пасош, кои се, од каде се, колку се, оти не им се дава и слично :)

поздрав до Мирјана и нашите кардаши во Тürkie :)
 
Член од
16 август 2007
Мислења
96
Поени од реакции
15
a ako na primer sega saka nekoj torbes koj SE NAPISAL KO TURCIN (makedonec) da se iseli vo turcija me interesira kolku vreme ke ceka za da bodie tamosno drzavjanstvo i posle kolku vreme ke moze da se vrati nazad vo Makedonija?
imam poznanik koj treba da se iseli najdocna godinava zosto mu istekuvaat dokumentite pa me interesira ako nekoj na forumov znae kolku e tolerantna turskata politika vo izdavanjeto drzavjanstvo na MAKEDONSKI ISELENICI?

p.s.valjda tipv e mn malku svesen za sebe pa se napisal TURCIN mesto MAKEDONEC(to radi beneficii e ajde de:toe: )
 
Член од
26 јануари 2007
Мислења
265
Поени од реакции
18
Da vi kazam poznavam poveke torbesi. Od niv tie poeduciranite se pisuvaat makedonci i se pogolemi patrioti od pola ovdeso se tupkaat po gradi!!! Imam eden drugar so vika Agron i so i pokraj so jadel na nekolku pati kotek od 'nacionalistite' ko so gi ima na forumot ocite ke ti gi izvadi ako go nareces so bilo drugo osven makedonec!!! E normalno znam i polno so se pisani albanci ama tie ne se osekaat albanci, vaka mi objasvese eden se pisevme nie na prviot popis makedonci muslimani ama posle ni go brisea delot muslimani izato od sledanata godina pa do posledniov se pisam albanec????????!!!!!!!!!!!! I ne treba da se ljutit nioj za ova tuku treba edna dobra propaganda i da im se objasni na tie luge deka religija i nacionalnost nemaat niso zaednicko!!!!!
 

Славјански

Антички Словен
Член од
2 мај 2008
Мислења
5.644
Поени од реакции
1.346
Дали е точно дека пред 100 и повеќе години во Цариград имало многу народ кој говорел македонски ?
Велат на секој чекор можело да се слушне македонски.
 
Член од
9 февруари 2009
Мислења
51
Поени од реакции
2
da ima 6 milioni makedonci muslimani vo turcija koji znaat jazikot .a drugite sto ne go znaat ne se znaee kolku gi ima.
zosto nekoji velat ama tia ne postuvat koga odime vo turcija...da tia ve postuvat ama vie vo makedonija kolku gi postuvate makedoncite muslimani ili turcite. hmmm,...mislam deka sekoj znae kolku se postuvani...DESKRIMINACIJA RASIZAM ITN.
toa doaga od radikalnite hristijani...sto ne trebe veke da se poftoruva, i ne i trebat na makedonija radikalni hristijani, makedonija trebe da gleda napred za evropska idnina.
 

Insomniac

Evil Macedonian
Член од
27 мај 2007
Мислења
1.799
Поени од реакции
28
da ima 6 milioni makedonci muslimani vo turcija koji znaat jazikot .a drugite sto ne go znaat ne se znaee kolku gi ima.
zosto nekoji velat ama tia ne postuvat koga odime vo turcija...da tia ve postuvat ama vie vo makedonija kolku gi postuvate makedoncite muslimani ili turcite. hmmm,...mislam deka sekoj znae kolku se postuvani...DESKRIMINACIJA RASIZAM ITN.
toa doaga od radikalnite hristijani...sto ne trebe veke da se poftoruva, i ne i trebat na makedonija radikalni hristijani, makedonija trebe da gleda napred za evropska idnina.
Ајде де. Бреее колку Македонци има во Турција.
 

badluckguy

Оган под ѕвездите
Член од
8 октомври 2007
Мислења
2.925
Поени од реакции
131
da ima 6 milioni makedonci muslimani vo turcija koji znaat jazikot .a drugite sto ne go znaat ne se znaee kolku gi ima.
zosto nekoji velat ama tia ne postuvat koga odime vo turcija...da tia ve postuvat ama vie vo makedonija kolku gi postuvate makedoncite muslimani ili turcite. hmmm,...mislam deka sekoj znae kolku se postuvani...DESKRIMINACIJA RASIZAM ITN.
toa doaga od radikalnite hristijani...sto ne trebe veke da se poftoruva, i ne i trebat na makedonija radikalni hristijani, makedonija trebe da gleda napred za evropska idnina.

Немој да сереш без врска!
Бев цимер со Турчин и го сакам како брат!
Се слушаме и се почитуваме секогаш. Залак сме делеле заедно...
 
Член од
21 април 2006
Мислења
612
Поени од реакции
11
da ima 6 milioni makedonci muslimani vo turcija koji znaat jazikot .a drugite sto ne go znaat ne se znaee kolku gi ima.
zosto nekoji velat ama tia ne postuvat koga odime vo turcija...da tia ve postuvat ama vie vo makedonija kolku gi postuvate makedoncite muslimani ili turcite. hmmm,...mislam deka sekoj znae kolku se postuvani...DESKRIMINACIJA RASIZAM ITN.
toa doaga od radikalnite hristijani...sto ne trebe veke da se poftoruva, i ne i trebat na makedonija radikalni hristijani, makedonija trebe da gleda napred za evropska idnina.
За тоа што викаш дека во Турција има 6 милиони македонци кои го знаат јазикот не верувам а и не може да се потврди и точната бројка на иселени од Македонија. А за тоа дека нема почитување мислам дека си во голема заблуда. Баш имаме еден прекрасен соживот Турци со Македонци и досега не сум имал некој проблем со мој сограѓанин. Ако тебе ти се погодило во некоја неубава ситуација да го почуствуваш тоа, не значи дека треба да етикетираш еден цел народ. Поздрав :wink:
 
F

FilipMacedon

Гостин
Првата помасовна миграција на Македонците била по падот на Илинденското Востание.Тогаш многу Македонци(и христијани и муслимани) се иселиле во Стамбол и Смирна(околу 50 000).Таму познати станале како добри пекари.Потоа по Лозанскиот договор се иселуваат 600 000 Муслимани од Македонија,каде што повеќе биле Македонци Муслимани.Епа сега удри цифра,од тоа време има речиси еден век,да го дуплираме,милион и пол,до два највеќе.
 

Insomniac

Evil Macedonian
Член од
27 мај 2007
Мислења
1.799
Поени од реакции
28
Сери ова горанецов без врска.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom