Што знаеме за Ѓoрѓија Кастриот од Кроја?

Член од
24 октомври 2008
Мислења
215
Поени од реакции
11
Пикасо, не се разбираме, на сосема друго мислев, најмалку на Глигор Прличев, не разбирам како тој можел сериозно да проучи нешто за Ѓорѓи Кастриот, јасно е дека во поновата историографија (во 20 и сега во 21 век) се достапни повеќе историски сознанија и пред се треба да ги цитираме историските научници, а не некои аматери, но во секој случај не е на одмет да се слушнат различни размислувања тие не докажуваат ништо туку придонесуваат во општите дискусии на оваа тема, полемиките за Александар, Цезар, наполеон, Ѓорѓи Кастриот и тн. уште долго време нема да завршат, но до тебе се однесуваше претходниот пост, а ти ми реплицираш на мојот одговор до Кварк

Quark

brr,brr...zbrc
Член од
12 март 2008
Мислења
3.489
Поени од реакции
156
Slusaj, vo osnovno i sredno moite nastavnici po istorija bea primorani nadvor od programata ( znaci nelegalno ) da spremaat materijali i da odvojat nekolku casa za da predavaat za Gjergj. Toa go pravea oti vo knigite, koi patem bea pisani od makedonski avtori, nemase ni S od Skenderbeg. Da ostanevme na tie knigi nemase ni da znaeme koj e toj covek :toe::toe: Idi prasaj po makedonskite osnovni ucilista, 99% od ucenicite nema da znaat voopsto koj e Skender, idi kaj albanskite od prviot do posledniot ako nisto drugo barem znae deka postoel. :toe: Toa bajagi govori.... ne mi e jasno zosto makedonskite istoricari bi odbegnuvale da go vmetnat Gjergj vo programite za istorija, ako toa nekako gi dopiralo makedonskite nacionalni cuvstva.

Gjergj vo albanskta istoriografija i knizestvo se pojavuva mnogu pred pocetokot na XX vek. Picaso ti spomna nesto, a i nemas nitu eden albanski prerodbenik ( pocnuvajki od arbreshite De Rada i Serembe pa se do semejstvoto Frasheri ) po tekot na celiot XIX vek koj sto ne napisal barem edna recenica za Kastriot. Kazi mi eden makedonski pisatel, bez razlika od koj period, koj sto napisal nesto za Shkendo ( osven Grigor )? Dali Joakim ima nesto napisano, dali Dzinot, dali brakata Miladinovi, dali Racin, dali Pejcinovic, dali Zinzifov, dali.....?

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Hmm... a narodot?

Son sonila Voislava kralica

son sonila od son se isplasila
Mi rodila bela luta zmija
So kriljata Epir pokrivala
So glavata carigrad dopirala
Kako zmija glava mu vrtela
Take zivi Turci mi g'ltala

Se chudeje epirski vojvodi
sho je ova chudo nevideno
Malo kralce, s kruna na cheloto
Se radveshe Ivanova roda
Brakja , sestri i si bratuchedi
Sho se rodi dete zvezdajlija...

Mu kladoja ime Gospodovo
Georgija - ime hristijansko
Makedonsko - slavno biblijansko....

Ubavata Marija Andronika

Ushche zora ne zorila
Stana Ivan na pot da mi odit
Mi razbudi sina Georgija
Si jafnaje svoi brzi konji
Otidoje vo grada Kanina..

Zdravo zivo tije si storile
I na divan skrisno besedeje
Da se krenat protiv Osmanlii
Da si vratit zemji porobeni
Ji sluzese mlada Andronika
S crno kafe i s luta rakija
Frli oko Gjorgji na devojka
Lichna moma kako samovila....

Член од
24 октомври 2008
Мислења
215
Поени од реакции
11
Slusaj, vo osnovno i sredno moite nastavnici po istorija bea primorani nadvor od programata ( znaci nelegalno ) da spremaat materijali i da odvojat nekolku casa za da predavaat za Gjergj. Toa go pravea oti vo knigite, koi patem bea pisani od makedonski avtori, nemase ni S od Skenderbeg. Da ostanevme na tie knigi nemase ni da znaeme koj e toj covek :toe::toe: Idi prasaj po makedonskite osnovni ucilista, 99% od ucenicite nema da znaat voopsto koj e Skender, idi kaj albanskite od prviot do posledniot ako nisto drugo barem znae deka postoel. :toe: Toa bajagi govori.... ne mi e jasno zosto makedonskite istoricari bi odbegnuvale da go vmetnat Gjergj vo programite za istorija, ako toa nekako gi dopiralo makedonskite nacionalni cuvstva.

Gjergj vo albanskta istoriografija i knizestvo se pojavuva mnogu pred pocetokot na XX vek. Picaso ti spomna nesto, a i nemas nitu eden albanski prerodbenik ( pocnuvajki od arbreshite De Rada i Serembe pa se do semejstvoto Frasheri ) po tekot na celiot XIX vek koj sto ne napisal barem edna recenica za Kastriot. Kazi mi eden makedonski pisatel, bez razlika od koj period, koj sto napisal nesto za Shkendo ( osven Grigor )? Dali Joakim ima nesto napisano, dali Dzinot, dali brakata Miladinovi, dali Racin, dali Pejcinovic, dali Zinzifov, dali.....?
Не те разбирам што докажуваш со овие кажувања. Aлбанските политичари/историчари/националисти во минатото барале погодна личност во историјата која ќе ја прикажат како централна во албанската историографија и погодна за градење на албанската национална свест, го нашле и избрале Ѓорги Кастриот.

Имено меѓу разните титули кај него се спомнува и “крал врз Албанија“ и тоа било токму тоа што го барале албанските интелектуалци, некаков владетел кај кого се спомнува таква титула со зборот Албанија па околу него потоа градат албански мит.

Колку во тоа време имале релевантни историски податоци и целосни сознанија за него е друго прашање, за Македонците тој никогаш не бил централна и толку значајна историска личност за македонскиот идентитет, едноставно Ѓорѓи е локален феудалец кој организирал успешен отпор против османлиското ширење и тоа во мал дел од Балканов и тоа е се, на крај и тој бил поразен, не знам што толку многу би се изучувало за него во школската историја, еве во Историјата на македонскиот народ таму каде што се опишува периодот на осмалиските освојувања се спомнува Ѓорѓи и неговиот најблизок соборец Мојсо Големи, значи е дел од македонската историја, но Албанците од недостиг на историски личности и наместо од Теута да се префрлаат на 17 или 18 век и да “докажат албански историски континуитет“ за погодна личност го избираат него и го поврзуваат со градење на албански национален идентитет. Јасно ли ти е сега зошто е нормално што кај вас многу повеќе бил експлоатиран Ѓорѓи?

Picasso`

Schizophrenic!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
4.149
Поени од реакции
197
Hmm... a narodot?

son sonila od son se isplasila
Mi rodila bela luta zmija
So kriljata Epir pokrivala
So glavata carigrad dopirala
Kako zmija glava mu vrtela
Take zivi Turci mi g'ltala

Se chudeje epirski vojvodi
sho je ova chudo nevideno
Malo kralce, s kruna na cheloto
Se radveshe Ivanova roda
Brakja , sestri i si bratuchedi
Sho se rodi dete zvezdajlija...

Mu kladoja ime Gospodovo
Georgija - ime hristijansko
Makedonsko - slavno biblijansko....

Ubavata Marija Andronika

Ushche zora ne zorila
Stana Ivan na pot da mi odit
Mi razbudi sina Georgija
Si jafnaje svoi brzi konji
Otidoje vo grada Kanina..

Zdravo zivo tije si storile
I na divan skrisno besedeje
Da se krenat protiv Osmanlii
Da si vratit zemji porobeni
Ji sluzese mlada Andronika
S crno kafe i s luta rakija
Frli oko Gjorgji na devojka
Lichna moma kako samovila....
Narodot?

Dali gi pee narodot?

Mojot pradedo, koj sekako poteknuvashe od debar, i veke e mrtov, umre koa jas imav 6 godini, kako mal se sekavam, iako malku, onaka nebulozno, mi peeshe so cifetelija pesna, shto nego mu ja peel negoviot dedo koj voedno go naucil da sviri i ciftelija. Mi peeshe pesna za Skenderbeg... Narodna... Narodot ja peel... Pazi istata taa datira i e postara od ovie koi ti gi spomena, t.e. 16 VEK!!!

Za Shkendo peele pesni, i drugi narodi, i drugi svetski avtori, pazi svetski, koi site tie isto taka se postari od ovie tvoite postirani, a voedno site impliciraat eksplitice, ALBANEC...
Pa da go ebam... Sega sme gi pravele ovie muabet 500 pati... izlituva veke...

Не те разбирам што докажуваш со овие кажувања, албанските политичари/историчари/националисти во минатото барале погодна личност во историјата која ќе ја прикажат како централна во албанската историографија и погодна за градење на албанската национална свест, го нашле и избрале Ѓорги Кастриот, имено меѓу разните титули кај него се спомнува и “крал врз Албанија“ и тоа било токму тоа што го барале албанските интелектуалци, некаков владетел кај кого се спомнува таква титула со зборот Албанија па околу него потоа градат албански мит, колку во тоа време имале релевантни историски податоци и целосни сознанија за него е друго прашање, за Македонците тој никогаш не бил централна и толку значајна историска личност за македонскиот идентитет, едноставно Ѓорѓи е локален феудалец кој организирал успешен отпор против османлиското ширење и тоа во мал дел од Балканов и тоа е се, на крај и тој бил поразен, не знам што толку многу би се изучувало за него во школската историја, еве во Историјата на македонскиот народ таму каде што се опишува периодот на осмалиските освојувања се спомнува Ѓорѓи и неговиот најблизок соборец Мојсо Големи, значи е дел од македонската историја, но Албанците од недостиг на историски личности и наместо од Теута да се префрлаат на 17 или 18 век и да “докажат албански историски континуитет“ за погодна личност го избираат него и го поврзуваат со градење на албански национален идентитет, јасно ли ти е сега зошто е нормално што кај вас многу повеќе бил експлоатиран Ѓорѓи

Abe striko, treba da ti nacrtam...

Koj kur, Sirma Vojvoda da ja znaat poveke od Shkendo? KOj kur Gjorgjija Pulevski, koj kur Krali Marko (Turski vazal)... Ako bil Mijak, toj ke bil centralna figura...
Imam komshii mijaci... Pazi site ovie gorespomenati likovi gi znaat, a Shkendo ne?

Zoshto be da mu ebem mater?:)

Ne znaat ni sami... heheheh... interesni se obidite ama aj...

Член од
24 октомври 2008
Мислења
215
Поени од реакции
11
Па да ги прашаме во ЦК СКМ, СКЈ и УДБА, па и Алаксандар Македонски едвај се спомнуваше во историјата и ред други значајни историски личности.

Историјата беше до пред извесно време крајно исполитизирана, кој смееше да пишува објективно особено на балканов во комунистичките држави, зарем не ти е јасно бе пишпирик зеленков, што толку се петлиш и крекаш тука на форумов како Ѓорѓи вујко да ти е.

Првин прочитај убаво што пишувам, не знам од каде ваква хистерија по Ѓорѓи кај вас албанците како тој да ве насадил, и не знам што е проблем два народи заеднички да го слават Ѓорѓи Кастриот, Александар Македонски се слави кај повеќе народи, истото важи и за Цезар, и Константин и тн.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Narodot?

Dali gi pee narodot?

Mojot pradedo, koj sekako poteknuvashe od debar, i veke e mrtov, umre koa jas imav 6 godini, kako mal se sekavam, iako malku, onaka nebulozno, mi peeshe so cifetelija pesna, shto nego mu ja peel negoviot dedo koj voedno go naucil da sviri i ciftelija. Mi peeshe pesna za Skenderbeg... Narodna... Narodot ja peel... Pazi istata taa datira i e postara od ovie koi ti gi spomena, t.e. 16 VEK!!!

Za Shkendo peele pesni, i drugi narodi, i drugi svetski avtori, pazi svetski, koi site tie isto taka se postari od ovie tvoite postirani, a voedno site impliciraat eksplitice, ALBANEC...
Pa da go ebam... Sega sme gi pravele ovie muabet 500 pati... izlituva veke...

...

Колку се стари овие хмм?

Значи Македоните не знаеле за кого пеат?

Русите..по решка Македонин го нарекувале?

Прв што посведочува дека Георгија имал македонско (мијачко) потекло е италијанскиот писател од 16 век (1514 г.), Теодор Спандучи. По него се јавуваат цела една плејада еминентни научни работници со светски глас, меѓу кои:
М. Цамиле Паганел, Дју Фрезна; Џорџ Гордон Бајрон, Муратори, Јулиус Писко, В. Макушев, Иричек, Јастребов, Селиштев, Иван Снегаров, Иширков, Тома Смиљаниќ, познатиот грчки историчар Папаригопуло и многу други. Сите тие го нарекуваат „роден Мијак“, односно „кнез на Мијаците“. Неговиот биограф и современик, бискупот Марино Барлетио, го нарекува „крал на Епир и на Македонија“.

Во своето дело „Хисториа“ Спандучи на едно место вели:

“...Георгија Кастриот бил толку многу заслужен што го ценеле и го почитувале не само неговите соплеменици - Мијаците, туку и сите други народи, та дури и Турците. Мајка му била Воислава, исто така, Словенка - Македонка, од неговиот род, ќерка на еден господар од Полог, кој претставува дел од Македонија...“, а потоа заклучува: „Мијаците и сите Словени по род, имаат многу причини што го слават и што пеат јуначки песни за Георгија Кастриот, бидејќи се борел за заштита на словенството, за христијанскиот крст и за чесната слобода, но и затоа што го носел најблагородното свето име во својот род - Георгија..!“.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Abe striko, treba da ti nacrtam...

Koj kur, Sirma Vojvoda da ja znaat poveke od Shkendo? KOj kur Gjorgjija Pulevski, koj kur Krali Marko (Turski vazal)... Ako bil Mijak, toj ke bil centralna figura...
Imam komshii mijaci... Pazi site ovie gorespomenati likovi gi znaat, a Shkendo ne?

Zoshto be da mu ebem mater?:)

Ne znaat ni sami... heheheh... interesni se obidite ama aj...
Песниве како и останатите епови и песни ги собрал Аврам Жунгулоски, еве ги и жените интерпретаторки на тие епови и песни кои му ги прекажале на Аврама:
Риста Жунгулоска (1798-1905), која била ќерка на познатиот лазарополски ќеаја Ѓурчин Кокалески, Темјана Куноска (1803-1887), Викторија Ѓиноска (1799-1881), Елена Чоланческа (1807-1892) и од Софија Брадиноска (1789-1891), сопруга на првенецот на селото Тресонче, Саржо Брадина.

Е сега, прашај за нив, можеби и нив не ги знаат..или не им е дозволено да ги знаат.

Досега не се нашол ниту еден Албански историчар да му противречи со аргументи на Поповски.

Picasso`

Schizophrenic!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
4.149
Поени од реакции
197
Za laznite, genealogii spomenav, apologija, ima Frang Bardhi, koj ziveel vo tie predeli na Albanija, i tocno znael, informacija od prva raka...

Osven Spanduci, koj tvrdi deka Shkendo bil kral na Epir i Makedonija, nema drug!
Toa se shpekulacii na tipot so epitet POPOVSKI! I sekako Srbite, koj od vekovi bile uzurpatori na sve shto ne bilo nivno a bilo kvalitetno.

Ne se trudete so akrobacii i marginalni istoriski likovi, da dokazete neshto shto subjektivno postoi vo nivnite mikrokosmosi...

Kazano e Barleti, kazno e Bardhi, kazano e Fran, kazano e VIVALDI so opera, kazano e vo eden kup pisma koi denes spijat vo Vatikan... I izlishen e muabetov, dzaba se trudite a i se trudime sekako, za neshto po konstruktivno sekako vo licna smisla.

A so logika, takva shto se koristi, imeno, brat mu se vikal Reposh, a toa e ime so slavjansko znacenje... Samo se dokazuva deka vo ovie prostori ljugjeto se delat po religiska i verska osnova...
Досега не се нашол ниту еден Албански историчар да му противречи со аргументи на Поповски.
Kako prvo nema potreba da se dokaze neshto shto e dokazano...

Kako vtoro znaci se sprema isto takvo "grandiozno" delo, kako antiteza na Popovski, koe ne znam koga ke bide objaveno, i sekako ne znam koga ke bide prevedno na tvojot majcin jazik, pa da mozesh i ti i drugite da vidite, shto navistina i kolku i kakvi argumenti postojat i se izostaveni od strana na Popovski, i koj e modelot na logikuvanje na tukashnite prosrbski istoricari.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Делото на Поповски опфаќа 1300 страници, наративни, епиграфски и материјални извори, факти и сведоштва, врз оригинални архивски материјали од архивите во Венеција, Милано, Неапол, Рим, Виена, Дубровник, Задар, Будим, Истанбул и во многу други земји со кои Кралството Епир и Македонија одржувало дипломатски врски и односи.

Денеска Кастриот е општонационален херој, па никој неможе никому да забранува да го слави и опева.

Но никој никаде не запишал дека војската на Кастриот ја сочинувале Геги и Тоски, туку Трибали и Бугари кои биле термини за Словенското население - Македонско, на оваа територија.

Picasso`

Schizophrenic!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
4.149
Поени од реакции
197
Hahah, pa bash toj Muratori bre, shto ti go zemash kako izvor, bash toj vika deka imalo albanci od Albanskiot Debar, i Bugari od Bugarskiot Debar...

Ne znaesh shto zboruvash...

Bashka da ne go postiram postot na rymz, zemi procitaj samiot... Imash internet opcii, imash moznosti, pobaraj, pa ke vidish... Kakva vojska, kakva edinica, i shto ljugje ja socinuvale negovata vojska...

Hahahah znaci ti najuporen si...

Kaj mu se pismata na Popovski do Kardinalot na Raguza i obratno?
Do papata, od papata, od Mehmed 2 do Mehmed 2?:)

Gi papala maca? Isparija?

Znaesh kako go vikaat tamu na tie pisma shkendo?

Ama dzaba, sekoj si ima svoja vistina, falsifikuvani genealogii, shto saka stava shto saka ne... I toa i posle nemale vlijanie slavjanite, imale kako ne... Popovski od kade gi naogja informaciite, ideata? Od niv...

Славјански

Антички Словен
Член од
2 мај 2008
Мислења
5.644
Поени од реакции
1.346
Кои се цивилизациските маркери на Ѓеоргија.
Го видовме фамилијарното стеблото тоа асоцира на нешто посебно.
Има капа која веќе постои како традиција и симбол.
Јазик, писмо, адети, симболи ?
Дали од некоја цивилизација ги црпи овие вредности и од која ?

Член од
5 мај 2005
Мислења
4.454
Поени од реакции
178
Inaku za dezinformacii, prisvojuvanja, lazni genealogii imalo i od prviot vek posle smrtta na Shkendo, bash pred nekoj den cuv za onoj Bosanecot, koj napishal lazna genealogija, i si go "prisvoil" kako Boshnjak, no zatoa se "javuva" Frang Bardhi so negovata Apologija za Skenderbeg, i go kazuva toa shto ima da go kaze. Bash ona shto denes objektivno mu e poznato na svetskata istorija, deka bil Albanec.

E sega selektivniot odnos na Popovski vrz argumentite, kade jasno i eksplicitno se kazuva deka momceto bilo albance, nikoj ne go komentira...
Go zema Muratori, i Gordon Bajron, navodno ovoj vtoriov kazal deka Pricnot dolgo cekal da sedne na mestoto na negoviot tatko Makedonecot Ivan, Makedonskiot kral Gjorgji... A kade toa go pishuva Gordon Bajron nikoj ne znae! Pred izvesno vreme razgovarav so eden covek koj se rasprava so takva problematika, mi kaza deka naprotiv Bajron go kazal sprotivnoto, shetal niz Albanija, i duri imal namera da se zeni so albanka.
A onoj prviot shto go spomenav Muratori, Debar go deli na dva dela, Albanski Debar i Bugarski Debar... i vika vo vojskata na albanskiot princ, imalo i bugari od bugarskiot debar i albanci od albanskiot debar...
Porazitelni fakti... ebi go ne znae shto pravi...
Босанецот е Томко Марнавич.

Бајрон?? Ја бе мило ќе ти кажам што напишал Бајрон ...Ете ти

Пикасо, не се разбираме, на сосема друго мислев, најмалку на Глигор Прличев, не разбирам како тој можел сериозно да проучи нешто за Ѓорѓи Кастриот, јасно е дека во поновата историографија (во 20 и сега во 21 век) се достапни повеќе историски сознанија и пред се треба да ги цитираме историските научници, а не некои аматери, но во секој случај не е на одмет да се слушнат различни размислувања тие не докажуваат ништо туку придонесуваат во општите дискусии на оваа тема, полемиките за Александар, Цезар, наполеон, Ѓорѓи Кастриот и тн. уште долго време нема да завршат, но до тебе се однесуваше претходниот пост, а ти ми реплицираш на мојот одговор до Кварк
Зашто селективно ги читаш постовите би те прашал?? Никој не ти зборува за нови преработени историски записи, та кој како сака да си ги врти. Ти зборувам за историски записи од негово време..
Сите записи од 15тиот, 16тиот, 17тиот, па и 18тиот век, сите фолклорни песни, сите приказни, сите книги, сите историчари, Скендербег го условуваат како Кралот на Албанија. (Rise of Iskender 1833, Henry Wadsworth Longfellow - Tales of a Wayside Inn, Johann Pincianus 1533, Pietro Rocca - 1554, Juan Ochoa de La Salde - 1582, Antonio Vivaldi и операта Scanderbeg.

Делото на Поповски опфаќа 1300 страници, наративни, епиграфски и материјални извори, факти и сведоштва, врз оригинални архивски материјали од архивите во Венеција, Милано, Неапол, Рим, Виена, Дубровник, Задар, Будим, Истанбул и во многу други земји со кои Кралството Епир и Македонија одржувало дипломатски врски и односи.

Денеска Кастриот е општонационален херој, па никој неможе никому да забранува да го слави и опева.

Но никој никаде не запишал дека војската на Кастриот ја сочинувале Геги и Тоски, туку Трибали и Бугари кои биле термини за Словенското население - Македонско, на оваа територија.

Хахахаха, кои оригинални историски записи бе Братот? Неговиот замок каде што тој живеел? Таков историски запис? Апологијата на Франг Барди? Делата на Барлети? Делата на другите историчари од 15тиот, 16тиот век? Брееј , дај нека каже Поповски кои се тие дела?

Второт болдирано е смешно, бриши да не види некој...поимот бугари, означувал македонско население :):) значи...признаваш дека македонците се бугари? Или??

Кои се цивилизациските маркери на Ѓеоргија.
Го видовме фамилијарното стеблото тоа асоцира на нешто посебно.
Има капа која веќе постои како традиција и симбол.
Јазик, писмо, адети, симболи ?
Дали од некоја цивилизација ги црпи овие вредности и од која ?
Кое фамиљарно стебло бе :) освен христијански имиња што друго има таму? :):) Убаво ти кажав ја..Станиша, име од тоа твое стебло, покасно со прифаќање на исламот си го менува името во Хамза...каде го има тоа во твоето стебло? Или тоа што не одговара се брише? :):)

Братот, уште нешто, кои руски записи за Скендербег бе?? Кои руски докази? На 600 годишнината од неговата смрт во Москва е одржан конгрес на негова чест. Еве што се дискутирало..

* 1. “Skënderbeu në dokumentet arkivore ruse”, mbajtur nga doktori i shkencave historike, Grigori Arsh

Скендербег во Руските архиви - лектурирано од Доктор по историски науки, Григори Арш.

* 2. Identiteti lokal dhe etnik: shek. 15, vështruar nga shek. 21, mbajtur nga doktorja e shkencave historike, Julia Ivanova
Локалниот идентитет и етникум во 15тиот век, од аспект на 21виот век - лектурирано од Јулиа Иванова, Доктор по историја.

* 3. “Mbi veprën e Skënderbeut” , mbajtur nga doktori i shkencave historike, Sergei Kuleshov, kryetar i shoqatës “Rusi - Shqipëri”;

За делото на Скендербег - Сергеј Кулешов.

* 4. “Lufta çlirimtare e popullit shqiptar në kontekstin ballkanik”, mbajtur nga kandidati i shkencave historike, Pjetër Iskanderov
Битки на албанскиот народ во балкански контекст - Петар Искендеров.

* 5. “Gjergj Kastrioti Skënderbeu dhe Lëvizja Kombëtare për Çlirim e popullit shqiptar në shek.15”, mbajtur nga kandidati i shkencave historike Grigori Shkundin, pedagog i Universitetit “Lomonosov”
Ѓерѓ Кастриоти Скендербег и националното движење за ослободување на албанскиот народ во 15тиот век. - лектурирано од кандидат за докторат по историја, Григори Шкундин, педагог во Универзитетот Ломоносов.

* 6. “Lufta çlirimtare e popullit shqiptar nën udhëheqjen e Skënderbeut dhe rëndësia historike e veprës tij”, mbajtur nga ambasadori shqiptar në Moskë, Avni Xhelili

Ослободителни битни ка албанскиот народ под водство на Скендербег и историското значење на неговите дела. - Албанскиот амбасадор во Москва - Авни Џелили.

Руски доктори по историја го потврдуваат тоа што јас го тврдам, а ти се обидуваш да го присвоиш. :):):) Кои руски записи? Дај да ги видиме :)

И припази малку кога тврдиш дека Бајрон го нарекол Скендербег мијак, дека тој тоа воопшто не го рекол, туку го напишал спротивното. Скендербег е албанец. Муратори пак...подобро да не го ни спомнеш, заборави го, дека тој самиот го негира постоењето на македонскиот етникум, така да не знам како можел да го поистоветува Скендербег за припадник на некој етникум кој сам не го признава.

Член од
5 мај 2005
Мислења
4.454
Поени од реакции
178
Апологијата за Скендербег - Франг Барди.

Илија Прифти, синот на Стефан Прифти, годинава го подари оригиналниот документ на Франг Барди - Апологијата за Скендербег.
Делото во кое Барди го брани потеклото на Скендербет откако Јован Томко Марнавич босански епископ (или што ли го знам каква црковна титула, не се разбирам во титули) го присвои Скендербег во неговото дело како босанец.
84 страници на латиски, и 93 страници на албански јазик, своерачно напишани од Барди. Во тие страници има цитирани документи, етимолошки објаснувања и народни искази за потеклото на Скендербег.

Ете историски документи...во Националниот Музеј во Албанија. Тазе, во првобитна состојба. Бујрум.

Kajgana Shop

На врв Bottom