Што знаеме за Ѓoрѓија Кастриот од Кроја?

Член од
19 јули 2006
Мислења
3.157
Поени од реакции
129
Колку сме сигурно дека се словенски? Запознаен си со Венетите, па ќе ти дадам пример. Денешна Лежа, е венетски град. Alessio.
Не ме фаќај за збор :wink:. Словенски или Венетски мене ми е исто пошто Венетите се претци на народите што денес ги нарекуваме словени. Јасно дека е многу можно топонимите да се венетски и тоа со Пикасо веќе го спомнавме.

Тоа дека се зборувало словенски или пишувало словенски, кој како сака нека си толкува...убаво постирал некој слика од далмациски некои си архиви, каде тие трите кнезови, ќе кореспондираат само на словенски, како официјален јазик што локалната црква го користел. Значи мојата теорија што го тупев долго време.
Кореспонденција само на словенски може да значи и дека мнозинското население го употребувало тој јазик во секојдневна комуникација, нели?

Треба сите варијанти да се разгледаат!

Јас верувам дека и двата јазика се употребувале меѓу народот!

Како и да е пополека доаѓаме кон поконкретни заклучоци и тоа е многу позитивно.

Поздрав

Член од
5 мај 2005
Мислења
4.454
Поени од реакции
178
Кореспонденција само на словенски може да значи и дека мнозинското население го употребувало тој јазик во секојдневна комуникација, нели?
Да, употребувале, но не мора да значи дека им бил мајчин, и дефинитивно не може да се базира потеклото на Скендербег според 3 документи за имотни расправии потпишани во црква да се земат репер за неговото "Словенско" потекло. Тоа ми е целата поента.

За Мијаците, само ќе потпрашам, зашто мијачката народна носија не наликува нималку на македонската народна носија?? Зашто мијаците користат музички инструмент сличен, ако не и ист на ќифтелијата, а кај македонците таков инструмент скоро и да не постои? Силен?

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
879
Ту мајката...и тогаш албанците немале право да се образуваат на својот мајчин јазик па морале словенскиот да го зборат насекаде....:ples:

Јесда отсекогаш го имале тоа право ама ај...

A

anaveno

Гостин
Prisustvoto na slovenskite toponimi, go objasnav. Sekako toa e moja teorija, i ne mora so nea da se slozuvaat albanskite istoricari, iako i tie se sramat da kazat deka kaj albancite navistina teci po nekoj slovenski leukocit:)
Kazav i za iminjata, koi den deneshen egzistirale.
more umetnice..
bala zvetanA raDi dvApara dRkANa SaSTitama

Na koj jazik e ova?

kakvi sloveni,kakvi bakraci bre...

Picasso`

Schizophrenic!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
4.149
Поени од реакции
197
more umetnice..

Na koj jazik e ova?

kakvi sloveni,kakvi bakraci bre...
Vidi, me najde "najmal", pa sega ke me lazish.
Priznavam, ima mnogu neshta shto ne gi poznavam, no ocigledno i 90% od forumdziive, pa moeto ego ne e tolku anemicno.
Eve nekolku prashanja rymz ti postavi, aj malku so nego prodiskutiraj.:)
Jas sum samo eden laik-istoricar.

A

anaveno

Гостин
javen povik do rymz..

Na koj jazik e ova?

p.s.
se nadevam deka,sledniot pat nema da go preporacate Alija "Sficofrenikot" da mi objasnuva za istoto..

Член од
5 мај 2005
Мислења
4.454
Поени од реакции
178
javen povik do rymz..

Na koj jazik e ova?

p.s.
se nadevam deka,sledniot pat nema da go preporacate Alija "Sficofrenikot" da mi objasnuva za istoto..

Интернетов чуда прави Анавено. Искрено за болдираното не знам што значи, затоа си отворив мозила, и види што најдов...ваљда ова ќе ти помогне.

Прво

Второ

Како што можеме да видиме, јазикот е Санскрит, или како што се претпоставува, Тибетски, старо-индијски нешто би му дошло. Ај сеа ти најди ја релацијата со македонскиот јазик со тоа што ќе тврдиш дека двапара значи две парички, дркана значи дркање и што ти ја знам друго.

Него, јавен повик до тебе. Кажи ми која година се дојдени албанците на Балканов...дека ти си поборничка на таа теорија, би требала да знаеш.

Член од
5 мај 2005
Мислења
4.454
Поени од реакции
178
Ту мајката...и тогаш албанците немале право да се образуваат на својот мајчин јазик па морале словенскиот да го зборат насекаде....:ples:

Јесда отсекогаш го имале тоа право ама ај...

Кажи ми тогаш, зашто Баколи откако се пролеа крв, едвај успеа да го отвори Универзитетот во Приштина?
Кажи ми зашто изгинаа 3ца млади момчиња во мала Речица?

A

anaveno

Гостин
Како што можеме да видиме, јазикот е Санскрит, или како што се претпоставува, Тибетски, старо-индијски нешто би му дошло. Ај сеа ти најди ја релацијата со македонскиот јазик со тоа што ќе тврдиш дека двапара значи две парички, дркана значи дркање и што ти ја знам друго.
Него, јавен повик до тебе. Кажи ми која година се дојдени албанците на Балканов...дека ти си поборничка на таа теорија, би требала да знаеш.
jazikot e Sanskrit-potocno Tamilski..
ima i te kako vrska so Makedonskiot ..no nikakva so Albanskiot..
bala=bela
zvetanA=svetlina,Svetlana,(belo)Cveta-na
raDi=igra,(rabota)
dvApara= that die or side of a die which is marked with two spots ,the age with the number two...dva para markeri,dva para kecovi..
i t.n...
gledas...vie ne ste vo taa grupa...ako cela EU ima slicen jazicen koren,a samo vie i grecite (i bugarite,koi denes zborvat po naski),ne se vklopuvate vo taa sema,jasno e...
vie ste dojdenci vo EU,t.e. na Balkanive..po site ostanati narodi..

Toskite gi donel Manijakot,gegite Turcite..
albancite denes zborat toska dijalekt,koj e vsusnost najblizok so Udi-kavkazki..

so romancite imate slicnosti,kolku i nie so japoncite..
romancite imaat iljadnici latinski i slavski zborovi,koi vas vi izgledaat cudno,i vo niv barate "ilirsko cudo"...

i,probaj so mozilata da vidis koj e anaveno...

da bese ilir,mozebi ke znaese..
Homer napisal anaveno,no,po kvazi ilirski,najslicno e kalorës / kalorëse...
koi, nikade gi nema vo "PIE"......kapis?...

Член од
5 мај 2005
Мислења
4.454
Поени од реакции
178
albancite denes zborat toska dijalekt,koj e vsusnost najblizok so Udi-kavkazki..
знаев дека ќе најдеш сличности со македонскиот јазик, не мораше да се потрудиш, го кажав тоа во мојот пост, не чекав од тебе. Него, не ми одговори, која година, кој век ги донеле турците албанците на Балканов пиле...ајде биди ти паметна, и кажи ми.

Toneh

is a turtle
Член од
21 август 2005
Мислења
5.510
Поени од реакции
907
jazikot e Sanskrit-potocno Tamilski..
ima i te kako vrska so Makedonskiot ..no nikakva so Albanskiot..
bala=bela
zvetanA=svetlina,Svetlana,(belo)Cveta-na
raDi=igra,(rabota)
dvApara= that die or side of a die which is marked with two spots ,the age with the number two...dva paramarkeri,dva para kecovi..
i t.n...
gledas...vie ne ste vo taa grupa...ako cela EU ima slicen jazicen koren,a samo vie i grecite (i bugarite,koi denes zborvat po naski),ne se vklopuvate vo taa sema,jasno e...
vie ste dojdenci vo EU,t.e. na Balkanive..po site ostanati narodi..

so romancite imate slicnosti,kolku i nie so japoncite..
romancite imaat iljadnici latinski i slavski zborovi,koi vas vi izgledaat cudno,i vo niv barate "ilirsko cudo"...

Homer napisal anaveno,no,po kvazi ilirski,najslicno e kalorлs / kalorлse...
Повеќе ми личиш на kalл, него на болдираново. Ама, како и да е... Се обидувам да сватам, но не ми оди. Искрено, Римз, не знам зошто трошиш нерви обидувајќи се да му објасниш на овој, кога он не сака да му биде објаснето.
Албанците не се вистински народ, и според тебе, вештачки е. Се прашувам, да не се гледаш во огледало дури го пишуваш ова?

A

anaveno

Гостин

Homer napisal anaveno,no,po kvazi ilirski,najslicno e kalorлs / kalorлse...
jas se izvinuvam,brzav..
anaveno,zborot od Homeroviot (Belomorskiot ) jazik,koj oznacuva jавнува,(на)јавнување na..
angliski albanski
remount Kjo fjalл nuk gjendet nл fjalor.(ne postoi zbor JAVNUVA)
riding Kjo fjalл nuk gjendet nл fjalor.(ne postoi zborot JAVNUVANJE)

prevedeno na MK,od albanski,bi bilo,nekako vaka,...
MU GO JAVNAV NA KONJOT
(se izvinuvam ako ima greska,ama mislam deka nema,neka procenat AL forumdzii)...

kako se izgovara,pisuva jавнува,(на)јавнување na AL vo sporedba so jazikot na Omer Ilievski?

Член од
5 мај 2005
Мислења
4.454
Поени од реакции
178
Тони, кој ти вика дека тепам нерви со нејзе? :)
Јас фино лепо ја прашувам да ми каже која година се донесени албанците на Балканот, одбива да ми одговори. Значи ....некој нешто избегава :)

Kajgana Shop

На врв Bottom