Добро значи после милион постови се согласивме дека Ѓорѓи Кастриот е МИЈАК!!! Отсега ако некој нешто ми рече ќе го цитирам твојот пост.
Е сега ме збуни! Значи Мијаците се Словени и не се Македонци ама се повеќе Илири???
Значи ли дека Словените се Илири односно имаат исто потекло? Ако е така тогаш ова ќе биде револуција во нашата комуникација бидејќи верувај за неколку години ако ова се прифати нема да имаме ниеден конфликт!!! Тогаш пак се враќаме на теоријата на Римз за Венетското потекло нешто со кое и јас се согласувам дека има уште многу да се испитува.
Како??? Велиш Мијаците повеќето се албанизирани но другите си останале Македонци? Па сега Македонци се или се Илири? Ти претходно рече дека не се Македонци а сега велиш си останале Македонци. Да не излезе на крај дека имаат македонско потекло но од политички причини во средниот век го прифатиле словенството преку црквата?
Дека има албанизирани и исламизирани Мијаци е познато од одамна но Мијаците изворно биле ПРАВОСЛАВНИ бидејќи исламот прв пат доаѓа во 14-15 век!!!.
Мене ми е познато дека се титулирал самиот како Крал на Епир и Македонија, имам ли право?
Можеш ли со чисто срце да речеш дека е само ваш а не и наш крал?
Инаку ти самиот си кажа дека е Мијак а со самото тоа отпаѓа дека е Албанец односно Шќиптар (нема навреда).
Види претходно што напиша па кажи ми која верзија да ја прифатиме!
Без разлика на извесни контрадикторности ова е револуција во нашата комуникација.
Поздрав
Vidi, milo mi e shto ima clenovi kako tebe, na ovoj forum. Mozeme navistina da komunicirame, da ucime, soznavame i sekako doznavame neshto shto, shto bilo pa i shto e potencijalna idnina.
Ima navistina, nekoi raboti, koi navistina i ne gi znam, tuka govoram laicki, mnogu neshta sum naucil, i sekako si davam za dozvola nekoj da moze navistina da me popravi na toa shto e i shto ne e.
Mojot prethoden post, beshe navistina kontradiktoren, ili podobro kazano beshe post vo sodrzi ucenja na nekolkumina, ovolpolteni vo nekoe moe iracionalno ucenje ili mnenie so zelba da dadam nekoj "pridones" da se doobjasnat nekoi raboti.
Ocigledno toa ne ide laicki kako shto sum mislel, ili voopshto ne sum mislel pred da zakacam ovakov post.
Kako shto kaza AngPu na eden negov post, spomena Dalmatija i EMaatija.
Si dozvolivam sam kako nekoe "dorasnato" detulence da mozam da logikuvam samiot i da dojdam do nekoj zaklucok koj eve sozdava nekolku kontradikcii.
Imeno, pocnuvajki od edna pojdovna tocka od toa shto navistina e eden narod, i zemajki gi Hrvatite, i mesnosta narecena Dalmatija ili po Srbo-Hrvatski Dalmacija mozam, i edna hipoteza da Hrvatite se Iliri, onda na mesnosta Dalmatija ziveele narod ili potocno pleme nareceno Dalmatinci a pripadnici na eden etnikum narecen Iliri.
Po edna moja logika, ako postoi mesto nareceno Dalmatija, po istoimeno pleme, onda postoi mesnost shto se Ematija. Mal prevod, ili proba za toa, sekako ne sum profesionalen lingvist, no mnogu me mava, ushite mi gi drma, EMATIJA = E MADHIJA, E MADHIJA=GOLEMATA. Toa EMADHIJA sekako prevedno na albanski.
Idejata deka Mijacite ili narodot shto ziveel na togashna EMatija bile sloveni ili slavjani seedno, mi gi dade ili toa mislenje jas go prifativ od covek, malku bugarofilce, no sepak istoricar. Istot mislenje go dobiv od drug istoricar, se vika Reshat Nexhipi. Doktor na nauki. Dobil pokana od MANU, za clenuvanje tamu. Odbil. Pricinite ne gi znam. Imal 10 neobjaveni dela, sekako radi finansiski pricini, no vo 2001 godina izgoreni od strana na huligani, koi mu ja zapalija kukata, i se shto imashe vo nea, zaedno so edna bogata riznica na istoriografija, knigi, i negovi neobjaveni dela.
Se izvinuvam shto protalkav nadvor od temava, no sekako imav zelba da razjasnam za kogo se raboti. Toj kakov takov, bivshi profesor, sega penzioner, mi go potvrdi ova. Imeno
"Skenderbeg, bil Mijak, zboruval Mijacki (Slovenski), zboruval isto taka albanski jazik, no korenjata mu bile ILIRSKI. Slovensko pleme meshano so ILIRI. Bez razlika cij gen e dominanten, sepak meshano so ILIRI."
Za mene ova drzi voda, i navistina e merodavno. Za vas sekako deka ne e. Go pocituvam toa.
No isto taka, ako trgneme od pretpostavka, deka Hrvatite se Sloveni, deka vo Dalmatija ziveele sloveni, onda isto i Mijacite se sloveni. Kako shto premnogu istoricari-laici toa mi go kazale. Ne ja gledam povrzanosta na Makedoncite so Slovenite.
Ubavo kaza Ali Ahmeti (kolku i da ne go sakam vistina si e vistina).
Ili ke bidete sloveni i avtomatski Novi Makedonci, ili ke bidete Anticki Makedonci i nema da imate nikakva vrska so slovenite.
Dali sum jasen. Ova te prashuvam tebe, i ne sakam da mi odgovori nikoj osven tebe.
A shto jas mislam za Shkendo. Toa shto go kazav.
Kosmopolit. Kral na Epir. Kral na Albanija. Kral na Ematija. Tuka pred se nikade ne pishuva Makedonija. No bez razlika, toj bil kosmopolit.
Shto drugi kazuvaat za nego postirav dovolno slikicki, da mozat da vidat tuka site, nasproti eden list od knizuleto na Popovski, koj ocigledno ime problemi so logikata.
A shto mislat Makedonskite istoricari i akademci za ova, istite tie shto go negiraat slovenskoto vo Makedonskiot jazik, geni, kultura, etno folklor, eve shto tie kazuvaat:
http://forum.kajgana.com/showthread.php?t=1905&page=49
http://forum.kajgana.com/showthread.php?t=1905&page=50
Da ne si imame posle trzavici vaka taka.