Што знаеме за Ѓoрѓија Кастриот од Кроја?

• Креатор на темата Креатор на темата gerard
  • Време на започнување Време на започнување
од бегање стигнале до Кавказ..
сегде појди,во Гегеланд дојди...

Да да бугарчино, така е. Барем Албанија постои како држава.. Македонија не. (фрка а?)

Jas licno imam nad 500 rodnini vo Turcija, i sekoja godina odime kaj niv, i tie doagjaat kaj nas. Super e , uste se drzime. Vo Istabul ima celi naselbi so albanci. Ima naselbi i ulici nareceni po albanski sela od kade sto dosle.
da be..
Picturesque charm on the Bosphorus
"Arnavutköy"

The district of Arnavutköy on the European shore of the Bosphorus was one of the closest villages to Istanbul and inhabited as early as Roman times. The name, meaning Albanian Village...
The history books tell us that Constantine the Great had a church dedicated to St. Michael built here, which was rebuilt on a larger scale by the Emperor Justinian....
Despite the name Arnavutköy, which dates from the mid-1500s, the population seems to have been mainly Jewish for most of the village’s history, only in later times the balance changing in favour of the Greeks.
A publication of the Şirket-i Hayriye (Istanbul Ferryboat Company) written just before the First World War gives the population as 493 Turks and Muslims in 168 households, and 5973 Greeks in 975 households....
The Jewish population had moved away after the great fire of 1877 and their place was taken by Muslims.

se bre albanci ova grcive,turcive,evreive...
koj bile tie Albanci vilagersi vo rimsko nadvor od ilirija?

Епа ги пцуете Балистите, демек македонци тепале.

Него, вујко ми, и вујко ти може што сакаат да ни кажуваат. Но реално гледано, вујко ми знам кај е роден. И знам кај завршил. Така да логиката е здрава тука, нели?

Римз , вашиот а и твојот проблем е што не знаете да играте со референци. Се што пишувате очекувате да ви веруваме на чесен збор бидејки вие така кажувате.

За Кастриот, нема проблем, постирај еден документ каде самиот кажува дека е Шќиптар и ние сите ќе замолчиме! Исто ако имаш негово писмо пишано на албански постирај го и кажи ни каде се наоѓа оригиналот, така се докажуваат тези.

За твоето тврдење дека бил Албанец јас мислам дека насекаде се изјаснувал како Епирец а веќе ти кажав Епирците сме ние а Арбрите вие. Можеш да ме демантираш (со факти) дека грешам?

Ти самиот кажа дека во турски архиви постои запишано дека бил јаничар и се борел за Турците. толку ли ти е тешко да земеш една ваша книга и да ни ги цитираш тие архиви, заедно со каталошкиот број? Сигурно ги имате еден куп такви книги со тие архивски документи објавени од 1913 до денес!

Покажи ни ја вистината ако не ја знаеме правилно!

Турците имаат најубаво запишано. Затоа и за брзо време ќе добиеш скенирани материјали од Турската архива. Работам на случајот
за жал..нема да можам да одам (скоро) во Турција..
во архивите таму има вакви материјали..
15g89s8.jpg
rk6i2r.jpg

архива на злосторствата (зверствата) на Гего-Мирдитите во Македонија
Поповски,според проценките од вакви извештаи,известува за 1.200.000 убиени Македонци од Гего-Мирдитите...

треба да се истражува како султанот Сулејман 1 ги населил на Стара планина во БГ, а султанот Сулејман 2 ги донел понаваму..
и населувањето на черкезите од руско-турската војна при крајот на 19 век,на територијата на Косово...

гегите,за возврат,можат да користат вакви извори..
"All I know is," replied the captive, "that after having been in Constantinople two years, he escaped in the disguise of an Arnaut, in company with a Greek spy; but whether he regained his liberty or not I cannot tell, though I fancy he did, because a year afterwards I saw the Greek at Constantinople, though I was unable to ask him what the result of the journey was.
Don Quixote by Cervantes, Miguel

p,s
citat..
Да да бугарчино, така е. Барем Албанија постои како држава.. Македонија не. (фрка а?)

da be siptarcino..
The characters, presented as “Udish” (needless to say that the word “Udish” in this case generally refers to “Albanian,” i.e. “Dagestani speaking”) on the territory to the North of the Akaks/Araz River, (called in Azerli-Turkic dialects “Albanian/Arran” and in Armenian chronicles – “Aghvan”)
http://www.history.azerall.info/ts_gen/eng/aktual/act2.htm

на еден таков запис пишува..
"... Арнаутите Риза и Каљош ...
Многу сакаа да делкаат човечки христијански трупје и да гори човечко месо на распален планински оган!
Тие беа гладни за крв и месо.

Угрин Ангелески..искажување на современик на тие настани

Eve sto najdov vo eden srpski sajt,

Interestingly enough, all the Albanians that emigrated to Turkey after World War Two, stated in their applications made to the Turkish Embassy in Belgrade that they are Turks and that their mother tongue is Turkish. Thus, a large number of Albanians has been blended into the Turkish nation without any effort of the authorities. According to some estimates, several million Turks are of Albanian descent, but many have been assimilated to the point that they never mention their origins. One of the most illustrious Turks of Albanian descent is the former commander of the Turkish Army and president of the republic — Kenan Evren.

Istovremeno ovaa vazi i za temata , poznatite albanci KENAN EVREN :)

Eve sto najdov vo eden srpski sajt,

Interestingly enough, all the Albanians that emigrated to Turkey after World War Two, stated in their applications made to the Turkish Embassy in Belgrade that they are Turks and that their mother tongue is Turkish. Thus, a large number of Albanians has been blended into the Turkish nation without any effort of the authorities. According to some estimates, several million Turks are of Albanian descent, but many have been assimilated to the point that they never mention their origins. One of the most illustrious Turks of Albanian descent is the former commander of the Turkish Army and president of the republic — Kenan Evren.

Istovremeno ovaa vazi i za temata , poznatite albanci KENAN EVREN :)

The success of this policy can be seen from census figures. In 1948 there were 1,315 Turks in Kosova: by 1953 this had risen to 34,583. In the same year large scale emigration of Kosova’s ‘Turks’ to Turkey was permitted. Between 1954 and 1957 some 195,000 Albanians left for Turkey, to be replaced by new Serb and Montenegrin colonists.
http://www.isg-fi.org.uk/spip.php?article199

Za 3 godini 200 iljadi albanci samo od Kosovo proterani za Turcija.

Епа ги пцуете Балистите, демек македонци тепале.
Да се гордееш со Балистите, е како да си Србин, и да се гордееш со Четниците, или да си Хрват, и да се гордееш со Усташите...Сите се исти гомна...тепале и свои и туѓи.
Него, вујко ми, и вујко ти може што сакаат да ни кажуваат. Но реално гледано, вујко ми знам кај е роден. И знам кај завршил.

Вујко ми е роден во Штип, а завршил како службеник во сенатот во Берлин...пред 40 години и уште е таму...Замисли.

Вујко ми е роден во Штип, а завршил како службеник во сенатот во Берлин...пред 40 години и уште е таму...Замисли.

ете како убаво си знаеш. Така и јас си знам дека дел од мојата фамилија биле протерани за Турска. Така да муабетот дека од Албанија се населиле во Југославија поради режимот на Енвер Хоџа, не држи вода.

ете како убаво си знаеш. Така и јас си знам дека дел од мојата фамилија биле протерани за Турска. Така да муабетот дека од Албанија се населиле во Југославија поради режимот на Енвер Хоџа, не држи вода.
Добро така било ама бројката од 6 милиони е невозможна. Како што реков, 6 милиони е речиси една третина од населението на СФРЈ. Исто како една третина од СФРЈ да се отсели и никому ништо. А ако протерале 6 милиони, зошто не ги протерале останатите 1-2 и немаше да има проблеми на поранешните СФРЈ простори со Албанците. Зошто не ги протерале останатите, или барем асимилирале, нешто така ??

И пак...6 милиони е преголем број за да „поминат“ незабележително...

Не е баш голема бројка. Со оглед на тоа дека се работи за подолг период, има логика. Дефинитивно не поминало незабележително, тоа ти кажав, евидентирано си стои во турските записници. Турскиот премиер сам си кажа. Никој не го натера.

Ребел, останатите кои асимилирани, кои почнале турски да зборуваат, на некои и презимето им било сменето. Има случаеви различни.

Знам едни двајца браќа, едниот тврди турчин сум, другиот вика албанец сум. Презимето им е исто, од ист татко родени. Go figure.

На дедо ми 4 пати презимето му го менувале, -иќ, -ов па -овиќ па вака па така.

Што мислиш, македонци не биле протерани во почетокот на 20ти век па навака, или па асимилирани?

Што мислиш, македонци не биле протерани во почетокот на 20ти век па навака, или па асимилирани?
Иста судбина бе братче, ама сега на различна страна на фронтот. На дедо ми му го смениле презимето од -ВСКИ во -ПУЛОС. Јебеш га, грчка чизма.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom