Tокму во тоа е проблемот,а не во заградата (Скопје).Со самото меѓународно право (доколку би го потпишала Грција) ќе се афирмира пофторно Македонскиот идентитет,независно од тоа дали живее во денешна Македонија со (Скопје) или во Егејска Македонија со (Солун) Македонскиот идентитет ќе биде еден и единствен,затоа што светот не познава два различни идентитети со исто име.Впрочем и самиот Караманлис изјави дека тој бил Македонец а не Грк како и скоро 3 милиони други луѓе во Грција.Можеби поради привилегиите што денес ги користат голем број Македонци во Грција се идентификуваат како Грци со Македонско потекло,но тоа во иднина може да биде многу опасно за Грција во која веќе 1 милион се идентификуваат како Албанци,и скоро уште 1 милион како муслимани (Турци).Единствен проблем за нас е тој што Атина не го согледува овој суштествен проблем или го согледува па затоа се противи да има уште еден народ надвор од Грчка територија што себеси би се идентификувал како Македонски.Токму затоа Грција никогаш нема да се согласи да има Македонски народ како посебна етничка група надвор од Грчката која покрај другото има и независна каква-таква држава.Ako internacionalno, a i kaj nas se priznae oficijalno Makedonski Identitet, Makedonski Jazik, Makedonska Kultura, Makedonci,Makedonsko..Grcite te Grckite takanareceni "Makedonci" ke begaat od terminot "Makedonci" kako Gjavol od krst.
Se ke si se vrati na staroto od pred 1988 koga ja zapocnaa ovaa sharada za Makedonija e Grcka.
Da se trgnime od pregovorite, da mu kazime ne fala na nato i da rabotime na zaknuvanje na ekonomijata i stabilna Makedonija.ok, TMRO, i sto predlagas ti po ova prasanje?
Хеххе ете, и ајде кажи каде не се согласуваме?1.Da se trgnime od pregovorite,
2.da mu kazime ne fala na nato i
3.da rabotime na zaknuvanje na ekonomijata i stabilna Makedonija.
Kazi mi koj e vo nato alijansata a nema totalna kontrola na svojata teritorija osven sega nie Makedonija (ako vlezime).
Potpolno se soglasuvam.Imeto Makedonija ne e problem za niv tuku, Makedonskiot Identitet, i Makedonskiot narod.Zatoa i mislam deka vo ovoj spor nema da moze da se najde kompromis!Tокму во тоа е проблемот,а не во заградата (Скопје).Со самото меѓународно право (доколку би го потпишала Грција) ќе се афирмира пофторно Македонскиот идентитет,независно од тоа дали живее во денешна Македонија со (Скопје) или во Егејска Македонија со (Солун) Македонскиот идентитет ќе биде еден и единствен,затоа што светот не познава два различни идентитети со исто име.Впрочем и самиот Караманлис изјави дека тој бил Македонец а не Грк како и скоро 3 милиони други луѓе во Грција.Можеби поради привилегиите што денес ги користат голем број Македонци во Грција се идентификуваат како Грци со Македонско потекло,но тоа во иднина може да биде многу опасно за Грција во која веќе 1 милион се идентификуваат како Албанци,и скоро уште 1 милион како муслимани (Турци).Единствен проблем за нас е тој што Атина не го согледува овој суштествен проблем или го согледува па затоа се противи да има уште еден народ надвор од Грчка територија што себеси би се идентификувал како Македонски.Токму затоа Грција никогаш нема да се согласи да има Македонски народ како посебна етничка група надвор од Грчката која покрај другото има и независна каква-таква држава.
Stop za pregovorite MORA da se kaze, samo ako Grcite stavat VETO.Toa ke bide pricina so koja Makedonija bez nikakvi reperkusii i posledici pred megjunarodnata zaednica ke moze ednostrano da se povlece od pregovarackiot proces, i da stekne simpatii za Ustavnoto Ime kaj drugite zemji...Da se trgnime od pregovorite, da mu kazime ne fala na nato i da rabotime na zaknuvanje na ekonomijata i stabilna Makedonija.
Kazi mi koj e vo nato alijansata a nema totalna kontrola na svojata teritorija osven sega nie Makedonija (ako vlezime).
Razberi, nie nemame simpatii od nikoj ili nekoj.Stop za pregovorime MORA da se kaze, samo ako Grcite stavat VETO.Toa ke bide pricina so koja Makedonija bez nikakvi reperkusii i posledici pred megjunarodnata zaednica ke moze ednostrano da se povlece od pregovarackiot proces, i da stekne simpatii za Ustavnoto Ime kaj drugite zemji...
Mislis: LEKA (vecna) NOK MAKEDONIJO...DOBRO UTRO SKOPJE ???aj dosta vikotnici se slusaat...od nasi lugje-sto e najzalno.
veto ke ni stavat se gleda od kilometri...
najmnogu sto mozeme da dobieme e suspendirana pokana. ako sme dovolno pametni i samouvereni ke go iskoristime periodot za otvorena bitka protiv Grcija vo OON (neli sega ke se pokaze daka Grcite se nekooperativni), ako li ne..od slednata sezona gledajte "Dobro utro Makedonijo, dobro utro Skopjee".
@firewall
Другарче немаш потреба да ми кажуваш дали сум Mакедонец или колкав Mакедонец сум. Очигледно дека и ти не ме свати во тоа што сакав да го кажам. Поентата ми беше дека таа времена формулација вака или онака ќе ОТПАДНЕ. A знаеш што ќе остане како трајно? тоа што ке го прифатиме сега. Мојот став е дека не треба да прифатиме ништо различно од уставното име. Ситуацијата во моментов е таква што дури и да го прифатиме последниот предлог на Нимиц тој нема да биде имплементиран бидејќи другата страна го отфрлила. Со самото прифаќање на тој предлог притисокот се префрла кај педерчињата од југот омразата од светската јавност е кај нив.
п.с. потекнувам од Егејска Македонија и целава ситуација многу ме боли со оглед на тоа што мојата баба и дедo се протерани од гадното племе грчко, и те молам немој да ми кажуваш за моите нациоинлни чувства. Поздрав.
Правниче, ќе ти ја земам дипломата ако ја имаш!Баш затоа и јас сега навивам да се прифати овој предлог. Тоа ќе биде многу добар потег од тактички аспект. Ние да го прифатиме предлогот а грција да го одбие.За нив ова име е апсолутен пораз,но уште поголем пораз е да влеземе во НАТО и да имаме статус на РАМНОПРАВНИ Членки.
Мислам дека американциве ја гураат работава во наша полза Дали ќе ја искористиме оваа предност......ќе видиме.Во секој случај ќе биде интересно деновиве.