Предлог за уставно име што НЕ СМЕЕ да се прифати

Член од
6 февруари 2005
Мислења
9.722
Поени од реакции
248
Горан Момировски - А1 Телевизија напиша:
Меѓу модифицираните варијанти на предлозите „Република Македонија (Скопје)“ и „Република Нова Македонија“ ќе се кршат копјата на средбата што се очекува да започне на „Ист ривер“ во Њујорк.
Придружниот пакет, за кој Василакис и Димитров заедно со Нимиц ќе преговараат во наредниве неколку часови, ги содржи и прашањата за македонскиот јазик, култура и историја, но и прашањето за тоа дали постои можност во различни организации да се употребуваат различни варијанти за името на државата.
Дополнителна нервоза во разговорите внесоа денешните изјави на Премиерот и министерот за надворешни работи, кои ја комплицираат и онака тешката задача на Нимиц и пред се на преговарачот Димитров.
Колку е ситуацијата сложена кажува и информацијата дека прес-службата на генералниот секретар на ОН, Бан Ки-мун, ја одложи прес-конференцијата по средбата.
Најверојатно изјава по средбата ќе даде само медијаторот Нимиц. Неофицијално, грчката страна одбила да учествува на закажаната прес-конференција, по што таа била одложена.
Како лингвист и почитувач на хјелмслевиот закон за “помал напор“, сметам дека е СРАМНО и тотално неодговорно да се презема ризикот со поцртаниот предлог. Зошто? Еве ќе ви објаснам :

Официјалното име на Република Чешка е “Чешка Република“. Речиси сите земји во светот го употребуваат терминот “Чешка“ бидејќи е најкраток термин од уставното име. Ελλινική Δημοκρατία е официјалното име на Грција. Нејзиниот “краток термин“ е ΗΕΛΛΑΣ, и како таков се употебува најчесто, како и неговиот дериват Ελλάδα.

Од таа гледна точка, доколку овој предлог е прифатен, кој, според вас, е најкраткиот термин? Како ќе не нарекува Грција? И како ќе не нарекува светот? Замислете ги англичаните коишто го читаат нашето уставно име “Република Македонија (Скопје)“. Им се брза, сакаат што помалку време губење за изговор... Кој е терминот којшто ќе го употребат за да си ги скратат маките? Република? Македонија? Скопје? Ви оставам да погодите :wink:

Уште нешто : спомнав, уште пред некое време, дека идеалниот предлог којшто оди во прилог на светската пракса би бил Македонска Република (долго име) коешто ги става грците во крајно незгодна ситуација. Штета што и покрај протестите - напорите на неписмените преговарачи е без резултати. Сетете се, само, дека во 1993 година Грција беше спремна да го прифати ова име : извисија СДС-БЈРМ коишто “плачеа“ за референца и коишто сега кукаат и јадат гомна за да се реши прашањето со името. Штета : решението постоеше уште тогаш ама нашиве неписмени политичари (и уште понеписмен народ) не знаеја да ја искористат таа прилика.

Да не должам многу : СЕГА е време да се протестира оти ако “Република Македонија (Скопје)“ влезе во пракса - грците автоматски победуваат и тоа со шах-мат.

Значи размислете пред да излупате серија глупости, пцовки и навреди.

И пак ќе речам : кога мајка ми се родила, смениле кум за да не ја крстат со името на мојата прабаба. Кумот се менува!!! И Нимиц не е вечен. Ќе жалам ако во иднина доаѓам во... Скопје! :nesum:

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Сосема си во право Маце.
Само да додадам дека предлогот Република Македонија (Скопје) би бил во латинско писмо Republika Makedonija (Skopje), што значи дека на Англиски ќе звучи МАКЕДОНИЏА ( Скопџе )

asterix_m

Регулатор
Член од
19 април 2006
Мислења
2.765
Поени од реакции
33
Како лингвист и почитувач на хјелмслевиот закон за “помал напор“, сметам дека е СРАМНО и тотално неодговорно да се презема ризикот со поцртаниот предлог. Зошто? Еве ќе ви објаснам :

Официјалното име на Република Чешка е “Чешка Република“. Речиси сите земји во светот го употребуваат терминот “Чешка“ бидејќи е најкраток термин од уставното име. Ελλινική Δημοκρατία е официјалното име на Грција. Нејзиниот “краток термин“ е ΗΕΛΛΑΣ, и како таков се употебува најчесто, како и неговиот дериват Ελλάδα.

Од таа гледна точка, доколку овој предлог е прифатен, кој, според вас, е најкраткиот термин? Како ќе не нарекува Грција? И како ќе не нарекува светот? Замислете ги англичаните коишто го читаат нашето уставно име “Република Македонија (Скопје)“. Им се брза, сакаат што помалку време губење за изговор... Кој е терминот којшто ќе го употребат за да си ги скратат маките? Република? Македонија? Скопје? Ви оставам да погодите :wink:

Уште нешто : спомнав, уште пред некое време, дека идеалниот предлог којшто оди во прилог на светската пракса би бил Македонска Република (долго име) коешто ги става грците во крајно незгодна ситуација. Штета што и покрај протестите - напорите на неписмените преговарачи е без резултати. Сетете се, само, дека во 1993 година Грција беше спремна да го прифати ова име : извисија СДС-БЈРМ коишто “плачеа“ за референца и коишто сега кукаат и јадат гомна за да се реши прашањето со името. Штета : решението постоеше уште тогаш ама нашиве неписмени политичари (и уште понеписмен народ) не знаеја да ја искористат таа прилика.

Да не должам многу : СЕГА е време да се протестира оти ако “Република Македонија (Скопје)“ влезе во пракса - грците автоматски победуваат и тоа со шах-мат.

И пак ќе речам : кога мајка ми се родила, смениле кум за да не ја крстат со името на мојата прабаба. Кумот се менува!!! И Нимиц не е вечен. Ќе жалам ако во иднина доаѓам во... Скопје! :nesum:
Апсолутно си во право, АКО веке се постигнува некој компромис Република Македонија (Скопје) е неприфатливо, иако пред една недела беше лиферувано неофицијално дипломатско трачање дека ова е нај извесниот компромис.:kesa:

Член од
6 февруари 2005
Мислења
9.722
Поени од реакции
248
Лиферувано или не - не знам. Ама ќе направам детална анализа и ќе ја испратам во сите можни весници коишто би можеле да ме издадат. Едноставно не смее вакво нешто да се случи бидејќи од сите предлози, во светската пракса, најприфатливо е или Демократска Република Македонија или Македонска република.

Впрочем, нека прават како милуваат ама јас ќе бидам првиот којшто ќе протестира : ниту сум од Скопје, ниту Скопје е некаков кур фактор што би требало да фигурира на мојата македонска лична карта и пасош. Моето семејство е од Охрид а сум живеел во Гевгелија и Охрид. Скопје - не : една година живеење во Ск под кирија, бидејќи жител на Гевгелија, не оди тоа! :ne:

Се надевам дека бев јасен : останува да се види колку им клика (или им диши) во мозокот на нашите политичари.

Член од
22 февруари 2008
Мислења
1.647
Поени од реакции
45
Сосема си во право Маце.
Само да додадам дека предлогот Република Македонија (Скопје) би бил во латинско писмо Republika Makedonija (Skopje), што значи дека на Англиски ќе звучи МАКЕДОНИЏА ( Скопџе )

...Што е не само полошо, туку и катастрофално...На крај и Џибути ќе излеземе. Цело време се турка тоа на мала врата, а никој не обрнува внимание на тој „мал„ детал.:nenene:

Член од
30 јуни 2007
Мислења
1.775
Поени од реакции
23
toa Demokratska Republika Makedonija (DR Makedonija) mnogu mi lici na Demokratska Republika Kongo (DR Kongo), ama zatoa primerot so Makedonska Republika i primerot so Ceska drzi voda. ja bi dodal i uste nesto Republika Makedonija na angliski (REpublic of Macedonia), sto bi bilo nesto slicno na Republic of Ireland koja segade se narekuva samo Irska.
no, seto ova samo dokolku dojde noz do koska i se menuva imeto, a fala bogu ne e dojdeno do toa i naseto ime treba da ostane Makedonija, a ona REpublika da si ostane samo drzavno ureduvanje, i vo site medjunarodni organizacii da clenuvame samo so imeto Makedonija, a ne so REpublika Makedonija. znaci, i pred iljadnici godini sme bile Makedonija, sme i ke zasekogas ke bideme Makedonija

asterix_m

Регулатор
Член од
19 април 2006
Мислења
2.765
Поени од реакции
33
Лиферувано или не - не знам. Ама ќе направам детална анализа и ќе ја испратам во сите можни весници коишто би можеле да ме издадат. Едноставно не смее вакво нешто да се случи бидејќи од сите предлози, во светската пракса, најприфатливо е или Демократска Република Македонија или Македонска република.

Впрочем, нека прават како милуваат ама јас ќе бидам првиот којшто ќе протестира : ниту сум од Скопје, ниту Скопје е некаков кур фактор што би требало да фигурира на мојата македонска лична карта и пасош.

Се надевам дека бев јасен : останува да се види колку им клика (или им диши) во мозокот на нашите политичари.
Ако можеш тоа да го направиш ќе биде одличен патриотски потег за македонија

Па може да стават и име Република Македонија (Шлегово) па нека се чудат после сите што е тоа Шлегово

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Почитувам ваква анализа и напорот кој го вложуваш, Маце!
Целосна почит, пријателе!

Член од
19 јули 2006
Мислења
3.157
Поени од реакции
129

Се согласувам потполно.

Не ми е јасно зашто никој не ја спомнува варијантата за Македонска Република како долго име и Македонија како кратко име.

Се забега со некои умоболни варијанти со нова и северна па скопџе и слични глупости.

Единствена промена која не посегнува по суштината и идентитетот а да ги ставиш грците пред „свршен„ чин е Македонска Република (ако веќе е решено да се прави компромис).

Но краткото име кое може без проблем да се употребува мора да остане МАКЕДОНИЈА.

Член од
30 јуни 2007
Мислења
1.775
Поени од реакции
23
eve sega na A1 ima edna lenta sto kruzi na ekranot i pisuva deka konecniot predlog e so geografska odrednica, no ne kazuvaat koj e toj. sega treba da ima vesto pa najverojatnop ke kazat pojke

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Се согласувам потполно.

Не ми е јасно зашто никој не ја спомнува варијантата за Македонска Република како долго име и Македонија како кратко име.

Се забега со некои умоболни варијанти со нова и северна па скопџе и слични глупости.

Единствена промена која не посегнува по суштината и идентитетот а да ги ставиш грците пред „свршен„ чин е Македонска Република (ако веќе е решено да се прави компромис).

Но краткото име кое може без проблем да се употребува мора да остане МАКЕДОНИЈА.
Е видиш, не си следел добро бидејќи предлогот Македонска Република беше изнесен од Грците,арно ама да биде само во латинична варијанта т.е. како Makedonska Republika . Без превод.

Зар Грците би прифатиле некој предлог кој нам би ни одговарал?

Во ниту една меѓународна институција не може да се најде основа прифатлива и за двете страни за да се одмери и утврди кој и каде е во право.

Едноставно принудени сме да водиме бесмислена битка,која неможе да заврши ем со компромис ем во наша полза.

Член од
6 февруари 2005
Мислења
9.722
Поени од реакции
248
Нека биде и во латинична варијанта : баш ќе ми биде чест индијци, грци, французи и ред други куројадци да ми викаат You are makedonec from Makedonska Republika!!! Нема потреба никој да ми го “преведува“ името. :wink:

И не : Грција нема право да и кажува на Франција како ќе не крсти т.е., во случајот со “Македонска република“, како ќе не “преведе“. :star:

asterix_m

Регулатор
Член од
19 април 2006
Мислења
2.765
Поени од реакции
33
Нека биде и во латинична варијанта : баш ќе ми биде чест индијци, грци, французи и ред други куројадци да ми викаат You are makedonec from Makedonska Republika!!! Нема потреба никој да ми го “преведува“ името. :wink:

И не : Грција нема право да и кажува на Франција како ќе не крсти т.е., во случајот со “Македонска република“, како ќе не “преведе“. :star:
како точно би било на англиски “Македонска република“?

Macedonians Republic? ili Republic of Macedonians

Kajgana Shop

На врв Bottom