Дали потребата за "духовното" е вродена?

• Креатор на темата Креатор на темата marcus
  • Време на започнување Време на започнување

marcus

струмички модератор
Член од
5 јули 2006
Мислења
5.378
Поени од реакции
131
Едноставно прашање и едностава тема..Дали потребата од духовното е вродена..
Како е возможно луѓе кои не го познавале концептот за Бога..се родиле во атеистички семејства, и немале никави допирни точки со Христијанстовото..одеденаш да почнат да се интересираат за нешто повеќе..во стилот дека се има своја смисла, и започнуваат потрага по тоа..а, не зборам за повисока цел на нашето постоење..
Од каде таа потреба..дали потрагата по "архитектот" е со смисла..
Дали се раѓа со социјализацијата..што значи дека по дифолт, ако моите биле православни тогаш и јас прдолжувам по истиот пат..
Или сепак се работа за вградена потреба..?!?!
Кометари...?!?!

Се е до психата.
Вроден е стравот од надрорешната средина,од непознатото , али концетпот за Бог се стекнува .
Од примитивни луѓе го бараме одговорот на нашето постоење , излегао многу теории , али најприфатена , од мнозинството луѓе , е дека сме дело на некој Бог ( соодветно за било која религија ).
Од чиста мира , не знам никој кој , не бил , а станал христијанин , секогап има причина , па тука не гледам вродена особина за верба во “некој возвишен„.
И не е само поентата за Бог и Исус , како што реков и религијата си иам своја еволуција , почна како раширен полиетизам , а сега е моноетизам ( во мнозинство случаеви , некаде полиетизамот е задржан сеуште ).
друг пример е анимализамот , тотенизамот итн. , да овде гледам вродена особина да се бара пдговор на нашето постоење , но не и особина за верба во Бог , таа со текот на времето сама си дошла како идеа.

Барем јас така гледам на работите .

п.с Атеист сум .

Да, духовното е ВРОДЕНА потреба. Во еден од своите претходно постови, веќе напоменав дека Сигмунд Фројд, апла атеист, испитувајќи ги своите пациенти, заклучил дека ИДЕЈАТА за БОГА им е ВРОДЕНА на луѓето. Ај да видиме и зашто.
Создавајќи ог видливот, материјалнио свет, Творецот, по Својата промисла, прво ја создава материјата, „од ништо„, како безживотна творевина. Следува создавањето на растенијата, како битија со најнзиок степен на душевност. Воедно, тие, по промислата Божја, требало да бидат храна за идните живи творби. По растенијата, создадени се животните, секое по својот вид и род, кои воедно биле еден вид украс во светот, а особено во Едемската градина и кои требало да му служат и да го „забавуваат„ Адам. Животните, покрај својата телесност/материјалост, имаат и нешто повисока душевност од растенијата. Врв од креацијата на нашиот Творец е Адам и подоцна Ева, одвоена од Адама, со што е создаден родот човечки. Човекот е спој од духот, кој има потекло од духовниот свет и тело/плот кое има потекло од материјалниот свет. На духот и на телото, придружна им е и душтата, како дел од духот, односно „меѓупростор„ од духот и телото. Занчи, освен родот човечки, ниедно друго творение нема „дух„. Ангелите се само духовни но нематеријали „произовди„ така да тие (Ангелите) неможат да се „пофалат„ со материјална „телесност„.
Како што телото има потреба од материјална храна, пошто и самото е материјално, така и духот има потреба од своја, духовна храна. Потрагата по таа, духовна храна, воено е почеток во потрагата по Творецот, Кој со својата премудрост го уредил Светот како совршен и нераспадлив „производ„. Средбата со Творецот е момент кој е незаборавлив за оние кои поверувале во Неговото постоење. Од таа среба, кај верникот почува процес на „одлепување„ од злото и „прилепување„ кон доброто.
Пошто Творецот создава уникатни човечки битија, кои се неповторливи и на кои слободната волја за избор им е вродена, не е битно дали неговите родители биле вернци и или неверници. Изборот кон која вера и Бог ќе се приклони поединецот, секогаш е негов личен избор, согласно слободната волја која на секого му е дадена и вродена.

во моето мислење таа потреба за духовното е вродена, се наоѓа длабоко во срцето на човекот, но уште поголема и посилна е кога се сеќавам на се што ме научи за верата и за љубовта најпрекрасниот Ангел, кој сега не е со мене, но знам дека ме чува и ме благословува од небото.
затоа мислам дека иако вродено во човекот, духовното станува уште посилно кога имаш до себе едно чисто срце кое знае со нежност и со љубов да те научи на нешто што не си знаел претходно, една стара рака на која со љубов и со вера се сеќавам, и и благодарам што ја зајакна верата во мене.

„Ајде да создадеме човен по Наш лик и подобие„ вели Творецот. Ликот Божји „лежи„ во секој поединец и токму тој лик, колку и да е извалкан и заматен, има потреба од духовност и кога-тогаш ќе почне да го бара својот Создател.
„Ликот„ е она кое е создадено а „подобието„ е состојбата која треба да ја постигне „ликот„.

Да и јас сметам дека потребата за духовното е вродена. Дури и кај атеистите. Впрочем, доколку не беше така, тие немаше да висат деноноќно по религиски форуми :vozbud:

во моето мислење таа потреба за духовното е вродена, се наоѓа длабоко во срцето на човекот, но уште поголема и посилна е кога се сеќавам на се што ме научи за верата и за љубовта најпрекрасниот Ангел, кој сега не е со мене, но знам дека ме чува и ме благословува од небото.

Кој ти е тој Ангел? Тоше? :)

Е Маркус, Маркус има слична тема, модератор си пак ли истите работи ќе ги пишуваме, реактивирај ја старата тема.

Sorry, Vone јас такава тема не најдов..можеби не сум ја видел..Ај help..

Тоа евродено во секое човечко битие зато ашто ние сме создадени по образ и подобие Божјо и нормално е секоја творевине да копнее кон својот творец

Тоа евродено во секое човечко битие зато ашто ние сме создадени по образ и подобие Божјо и нормално е секоја творевине да копнее кон својот творец

За жал, НЕКОИ индивидуи оваа своја духовна насушна потреба ја бараат во друг правец. Си измислуваат бог/ови што тоа не е/се. И затоа денес имаме КУП разноразни светски верувања.

Само еден е Бог!

До сите кои копнеат по НЕШТО духовно, Библиите во раце луѓе и читајте. Таму ќе го најдете она за што копнеете.

Благословено читање

да бе брат да размислува сите ко тебе арно ке беше ама не е така зато ние кој донекаде доховно сме прогледале треба да им помогнеме на нашите ближни и тие да прогледаат

Точно!

да бе брат да размислува сите ко тебе арно ке беше ама не е така зато ние кој донекаде доховно сме прогледале треба да им помогнеме на нашите ближни и тие да прогледаат

Затоа јас од тие причини на сите им препорачувам од СЕ срце да читаат Библија.

дали потребата за духовност е вродена?????иј донт тинк со....вроден е најголемиот страв на човекот...стравот од смртта..и болната потреба која секој човек ја има да ја надмудри некако смртта...да ја избегне..и секако тука се јавува Бог со перфектно објаснување на сето тоа... човековите потреби донекаде со задоволени а постоењето на Бог е оправдано од истите....

Потребата за духовност не е вродена, инсталирана е после раѓање!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom