Римската империја и Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата 123456
  • Време на започнување Време на започнување
Или веруваш дека Новиот завет е вистина света книга и секој збор вистина или веруваш дека е тоа некоја компилација на текстови несигурни невистинити и нелогични.

Трето нема.

Ако е вистина се, тоогаш Павле е прогонител на христијани убиец, богат римски граѓанин под заштита на римската држава

Ако не е вистина тогаш немаме ни цврст доказ дека Исус му се јавил и дека се преобратил во христијанство и дека некој му се обратил од Македонија ни дека бил во Македонија и ширел Христијанство

Ти одбери во што веруваш.

Исус му се јавил и ..се преобратил во христијанство...

Ти одбери во што веруваш.

jas veruvam vo napisanoto...
Isus mu se javil so zborovite (vo odgovor):
eijmiv (eimi=jas sum) didavskaloß (didaskalos=master=teacher=majstorot=ucitelot)
e mi,daskalot e

poznato,a?

grcki a?

grcki
i am=eimai,no i drugi zborovi aporo,den troo pitoura,elpizo i t.n...
teacher=daskalos

eimai daskalos

isto a?

arno ama,Koineto ni dava i zbor
shipmaster=kubernhvthß=kubernetes

gejcite se neli poznati moreplovci i brodograditeli...
tie za brod,plovilo vikaat ploio=πλοίο
:pos2::pos2::pos2:

i ,kako odgovara eden tipicen grk vo vrska so Koineto:
Hi,
I'm a greek and I would say it's a complicated situation...
So most greeks have an understanding of ancient greek...
Of course, since greek is an evolving language, nobody SPEAKS ancient greek.

znaci,modernive gejci nemaat vrska od Koine,a go zboruvaat toj jazik (nekoi eve gledame bibliski zborovi),a nie sme demek sloveni,i nemame druga rabota,pa i nie zboruvame Koine,a gejcite slavski brodovi,zaboravile kako se vika brod,....

daskalot?
daska e amedaska vo Sanskritot ili jas sum daska suv,vidi ja onaa,nema cicki,ramna daska e....

daska vo sanskritot e koren i za zborot metar,merka,znaenje,ucenje....

daska e i vo zborot za poet,poe,uci,ucitel

neli nie zboruvame PIE jazik,i sme slavsi,i sme dosle po Koineto i Noviot Zavet,a go zborime toj jazik koj gejcite ne go znaat....

ete taka mu se javil Riste na Pavleta....

p.s..
ke ostanam dolzen za objasnuvanje na zborot kubernetes koj ima znacenja
vo Aktite i Otkrovenieto
steersman, helmsman, sailing master,shipmaster,pilot
i ke napomenam deka nema vrska so gejskiot jazik,..primer
sailing=istioploia, naftilia, plefsi
helm-=timoni, pidalio, pidalioucho
i t.n...

p.s...
sailing=istioploia...ovie be i moreplovele po slavski....

poznato,a?

grcki a?

isto a?

ΟΙ ΔΕ ΣΥΝ ΕΜΟΙ ΟΝΤΕΣ ΤΟ ΜΕΝ ΦΩΣ ΕΘΕΑΣΑΝΤΟ ΤΗΝ ΔΕ ΦΩΝΗΝ ΟΥΚ ΗΚΟΥΣΑΝ ΤΟΥ ΛΑΛΟΥΝΤΟΣ ΜΟΙ

ΟΙ ΔΕ ΑΝΔΡΕΣ ΟΙ ΣΥΝΟΔΕΥΟΝΤΕΣ ΑΥΤΩ ΕΙΣΤΗΚΕΙΣΑΝ ΕΝΕΟΙ ΑΚΟΥΟΝΤΕΣ ΜΕΝ ΤΗΣ ΦΩΝΗΣ ΜΗΔΕΝΑ ΔΕ ΘΕΩΡΟΥΝΤΕΣ

Ај сега ти објасни ми од каде овие разлики во двата текста горе а кои се однесуваат на ист настан?

Sv.Pavle - apostol,so vistinsko ime Savle od gradot Tars.

Да Лет најпрвин ги прогонувал христијаните,а кога се покрстил станал ап.Павле(дај боже еден ден и ти Лет да се покрстиш)го ширел христијанството и станал негов идеолог,либерален кон сите народи,и за разлика од дотогашните христијани кои проповедале дека само евреин може да го прифати христијанството,тој го развил учењето дека секој може да стане христијанин,без разлика на народната припадност со што на христијанството му дал универзален карактер.За да го шири христијанството од Блискиот Исток дошол до Балканот и за прв пат на европската почва одржал христијанска проповед во античкиот македонски град Лет Филипи,потоа во Солун и.т.н.Бил убиен во Рим.

Sv.Pavle - apostol,so vistinsko ime Savle od gradot Tars.

Да Лет најпрвин ги прогонувал христијаните,а кога се покрстил станал ап.Павле(дај боже еден ден и ти Лет да се покрстиш)го ширел христијанството и станал негов идеолог,либерален кон сите народи,и за разлика од дотогашните христијани кои проповедале дека само евреин може да го прифати христијанството,тој го развил учењето дека секој може да стане христијанин,без разлика на народната припадност со што на христијанството му дал универзален карактер.За да го шири христијанството од Блискиот Исток дошол до Балканот и за прв пат на европската почва одржал христијанска проповед во античкиот македонски град Лет Филипи,потоа во Солун и.т.н.Бил убиен во Рим.

хахаа

Добро бе Гоки првите христијани, оние кои го следеле и слушале исуса велеле едно а павле кој ниту го видел исуса ниту слушал неговите проповеди, велеше друго.
И сега кој е Христијанин
Оние првите кои го знаеле и следеле исуса или некој кој абер немал штто Исус рекол воопшто??

Ако павле ширел некоја вера РАЗЛИЧНА од првобитното Христијанство - тоа е значи нова вера ПАВЛИКАНИЗАМ а не Христијанство.

А инаку нема податоцви валидни дека бил убиен во Рим. По последните записи за него тој си изнајмил куќа во Рим и непречено си живеел таму, ништо не работел туку примал гости и им проповедал во својот дом. Бил богат римски граѓанин.

...Добро бе Гоки првите христијани, оние кои го следеле и слушале исуса велеле едно а павле кој ниту го видел исуса ниту слушал неговите проповеди, велеше друго.
И сега кој е Христијанин
Оние првите кои го знаеле и следеле исуса или некој кој абер немал штто Исус рекол воопшто??

Ако павле ширел некоја вера РАЗЛИЧНА од првобитното Христијанство - тоа е значи нова вера ПАВЛИКАНИЗАМ а не Христијанство.

Кои се тие први христијани?
Ти читаш подолу..или само тераш како со улав (не е улав=мрднат)?
Немаме никакво сведоштво од пред разурнувањето на Ерусалим,што значи дека првите записи од Евангелито се барем 40 год. по Ристета.

За тоа време, св. Апостол Павле,се изнашетал ширејќи христијанство.
и тој е современик на Ристе,другите по разурнувањето на храмот,би требало да бидат по 80-90 год.
И паѓаш на основното.

Може ли да има Буидизам без Буда?
Може ли да има Титоизам без Тито?
и т.н.

Па како тогаш св. Апостол Павле ширел христијанство,кога за тоа немал поим?

Зошто св. Апостол Павле го спомнува св. Лука,неговите придружници се секогаш МАКЕДОНЦИ,се шета низ МАКЕДОНИЈА,го повикале оттука....?

Библиските текстови имаат нелогичности.
Но,треба да знаеме,дека,сите луѓе не запишуваат со исти зборови ист настан.
Уште ако и тие луѓе не зборуваат исти јазици.

Св. Апостол Павле,според јавувањата на човекот,од Македонија,и сите Македонци околу него,и шетањето низ Македонија,јасно покажува дека тој не говорел ЕВРЕЈСКИ,туку МАКЕДОНСКИ.

Прашањето е,кога Ристе му се јави..Савле..Савле...
на кој јазик му се јавил?

п.с.
за тоа Коинето подолу ти спомнав тука...
ај ти преведи на англиски или кој сакаш јазик,ама да не го изгуби смисолот и пази на множина...
МИТРА НИЗ ДВОРИ ШЕТАШЕ
РАМНАТА СНАГА КРШЕШЕ
ЛУТО ГЛЕДАШЕ

Павле ширел своја вера.
Затоа и бил во кавга со првите Христијани.
По смртта на Исус , заедницата на христијаните кои го следеле и слушале Исуса била во Ерусалем, а не во тарз. Нив ги водел Јаков, братот на исус а не Павле. Со Јаков бил и Петар, апостолот на Исус додека беше исус жив а не Павле кој во тоа време ниту го знаел исуса. Учењата на овие први христијани и оние на Павле се разликувале. Она што Павле го ширел било Павликанизам.

Дали на Павле навистина му се јавил Исус?
Можеш ли тоа да го докажеш со 100% сигурност. Единствен сведок на тој настан е самиот павле. Тој на три места дава три различни изјави кои меѓусобе се разликуваат. Тоа се контрадикторни изјави на сведок кој сведочи сам за себе. па после тој сведок кој сам се поставува за апостол почнува да шири религија која е различна од онаа која ја проповедале братот на Исус, и Петар , живиот сведок и апостол на исус и следбениците на Исус од Ерусалемската заедница.

Значи го имаш Павле - богат римски граѓанин кој сам за себе сведочи дека исус му се јавил (три спротивречени сведоштва) кој секогаш ужива заштита од Рим и кој проповеда различна вера од она на исусовите следбеници. Ако се знае дека Рим беше тој кој го распна (уби исус) па одеднаш го имаме богатиот римјанин - павле кој ја превзема контролата над исусовото учење, јасно е дека е во прашање уфрлен агент со цел да после физичката ликвидација на исус го измени и неговото учење. Да ја дозаврши работата на Рим. Тотална ликвидација на вистината за исус.

Така да не треба многу да му се верува на Павле што треба а што не треба да се прави, што му се видело а што му се сонило. тој магично имал секогаш пари да патува низ цела Римска империја (многу скап спорт за тоа време) да плаќа и свои сопатници да части со храна и пијалок, и секогаш кога ќе се најди во зорт да му притекни во помош Римската власт. И на крај да се повлечи вго куќа во Рим. Еден таков раскошен живот во време кога се каменувало и убивало за многу помали престапи е сумњив.
многу сумњив.

Ако се знае дека Рим беше тој кој го распна (уби исус) па одеднаш го имаме богатиот римјанин - павле кој ја превзема контролата над исусовото учење, јасно е дека е во прашање уфрлен агент со цел да после физичката ликвидација на исус го измени и неговото учење. Да ја дозаврши работата на Рим. Тотална ликвидација на вистината за исус.

Не Лет најди ја поврзаноста на римјаните кои им ги направи патиштата,кој им ја даде културата,кој им ги направи светилиштата и на пр.наместо Зевс - Јупитер,најди ја симболиката на волчицата и ке дојдеш до истинскиот убиец на Христос.Најди кој е Понтие Пилат,и дали денес постои истата крв од Понтие,кои се и ке ти бидат јасни многу работи за нарачателити но и за убиците на Христос - а тоа се ,,латините,,Не случајно Христос рекол следниот пат ке дојдам со меч.А зошто Лет,затоа што синот божји ширел лјубов и мир мегу народите.На кого и денес му сметаат оние кои ги почитуваат сите народи како брака и сестри,во една голема космополитичка заедница.

Edno pojasnuvanje.
Velime Makedonija paga pod Rimska uprava zatoa sto vo toa vreme postoi Rimska republika.Rimskata imperija se broi od Oktavijan Avgust koj dosol na vlast 27 god.pred raganjeto na Isus.

Можеби е офтопик, ама да да споменам дека Македонија како посебна територијална целина е признаена во Рим (Rome), една серија која ја гледам, значи различна од Грција. Сепак има неколку навредливи елементи кои не сакам да ги споделам но, фактот останува направија дистинкција помеѓу Грција и Македонија.
Некаде епизода 8-9та.
А и да, добра серија.

ebago....
Let 3.
na Topix postaviv 1 prasanje,i ima 20-na i kusur odgovori.
Ama,nema direkten odgovor na prasanjeto.

Crkvata pominala niz se i sesto.
Si postavuvala prasanja i dobivala odgovori.

Pavlikijanstvoto si go odzivealo svoeto.

Ne velam deka site crkovni otci bile umni,...imale sobori.
Tamu,ako Sveti Pavle sirel nesto drugo,ke bil otfrlen.
Naprotiv,toj e stolb na Hristijanstvoto.

Taka i ti,po ova prasanje,nemas direkten odgovor,tuku nebuloza.

Gi pravis mutavi site od Risteta navamu.

Mozebi seto toa e fikcija,megutoa,tokmu faktot sto Sveti Pavle ne e otfrlen od Crkvata, a se otfrleni mnogu drugi,,ja potvrduva nebulozata.

Vtora rabota.
Forumov i istorijata treba da se izbrisat.
Podatocite za mnogu nastani ne se od ocevidci.

Zosto pa ti veruvas deka progonuval i ubival hristijani?

Znaes li deka toa e uste pogolema nebuloza?

Vo rimskata imperija religiite ne bile zabraneti.

Rim bil drzava,imal zakoni,kakvi-takvi.

Spored niv,Rim ne bil raspasana komanda,pa koj sakal,aj ke tepame krivoverci.

Rim go unistil Hramot,no ne zatoa sto tamu se molele,tuku poradi politickoto vostanie.

Vprocem,i Pilat neli rekol,krvta neka padne na vas i vasite deca?
Riste e raspnat poradi navodno buntovnistvo,nakalemeno deka bogohulel.

Zatoa mu dadoa da go nosi krstot.

I sigurno neznaes,poguglaj,pa ke vidis i deka kaj licnostite povrzani so krstot ima MAKEDONSKO IME (NE EVREJSKO).

A i Jovan Preteca krstevase vo Jordan,vo Dekapolisot,potocno do Pela.

I Riste i Jovan dejstvuvaa tokmu vo Dekapolisot,kaj MAKEDONCITE, i se cudam,KAKO LI SAMO SE RAZBIRAA?

NATEMAGO...

p.s.
zaboraviv da ti kazam,"citav" malku dela apostolski...
ete,se prosvetliv.....
Вам најпрво требаше да ви го проповедаме Божјото Слово. Но, бидејќи вие го одбивате од себе и самите себе се сметате за недостојни на вечниот живот, тогаш ние им се обрнуваме на паганите, бидејќи така ни заповеда Господ.
(Дела апостолски 46-47)

Кога го слушнаа тоа паганите, почнаа весело да го слават Божјото слово и ја прегрнаа верата сите оние кои беа насочени кон вечниот живот.
(Дела апостолски, 48)

Koi bea PAGANITE VO ANTIOHIJA?
After the death of Alexander the Great....Seleucus I Nicator had nearly 60 cities founded, and gave to 16 of them the name of his father Antiochos.

свети Павле и свети Варнава,na KOJ JAZIK GI UBEDILE PAGANITE DA GO SAKAAT RISTETA?

Citaj go Вилкен,спомнува една друга Македонија,НАРОД МАКЕДОНСКИ НАДВОР,ВО ДИЈАСПОРА,УШТЕ ОД АЦЕТА...

и за крај,најди го ова ако можеш некако
Житија на светците за месец декември, Белград, 1976, стр, 748

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom