Римската империја и Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата 123456
  • Време на започнување Време на започнување
гуглај за прашањата.
извини,ама,Традицијата ти ја спомнав само како поткрепа,а не како фундамент,мислев си го разбрал написот подолу.
ако за тебе
Caius of Rome
Eusebius
Tertulijan
Jerom...

се како Браќата Грим или Цепенков,тогаш целиов Форум треба да оди во аут.

ете ти историски личности,историци,запишувачи кои запишале дека бил ОБЕЗГЛАВЕН...

што не (ти) е јасно?

Или поточно Водена и престолнината Пела ги делела една една преместена река.

Барај ти слободно.
Јас имам озбилни работи.

хе..хе..
знаев дека неможеш да се "дриблаш" со Eusebius....
najpametna rabota bi ti bila da odis na forumot Mara veze pernice...

гуглај за прашањата.
извини,ама,Традицијата ти ја спомнав само како поткрепа,а не како фундамент,мислев си го разбрал написот подолу.
ако за тебе
Caius of Rome
Eusebius
Tertulijan
Jerom...

се како Браќата Грим или Цепенков,тогаш целиов Форум треба да оди во аут.

ете ти историски личности,историци,запишувачи кои запишале дека бил ОБЕЗГЛАВЕН...

што не (ти) е јасно?

Пошто немаш при рака библија и не си ја читал, јас ќе ти кажам, а ако се запрепастиш, нема да те упатам на гугле или Википедија туку ќе ти посочам книги и автори.
На крајот, Павле се преселил во Рим, изнајмил куќе во која се настанил и таму проповедал слободно без никој да го вознемирува.

За разлика од некои други маченици кои умирале по зандани или оделе наоколу боси и гладни павле имал кеш пара да си изнајми куќа во Рим, да си плаќа кирија со години, да држи слуга (барем еден) да се храни и тој и слугата и ништо да не работи туку да проповеда на оние кои му доаѓале во куќата.

Рим тогаш бил најголемиот град и центар на тогашниот свет. За малце да ти стани појасно што тоа значело, јас ќе се послужам со пример,
Појди во Вашингтон со уште еден, изнајми куќа таму и две години живеј, плаќај кирија, храна и се што треба да поминиш нормален живот за двајца а при тоа ништо не работи. Па пресметај колку тоа кошта.

Павле бил богат Римски граѓанин и животот го завршил во Рим. Немаше ниту абер дека му се спрема смрт од страна на Римјаните. Али традицијата си е таква и прикаските си добиваат и во форма и во содржина со тек на векови. Кој сака основоположник на религија на сиромасите да биди имотен, богат човек, полн со пари и постојано под заштита на Рим, истиот Рим кој му го заковал - убил шефот (Исус)

хе..хе..
знаев дека неможеш да се "дриблаш" со Eusebius....
najpametna rabota bi ti bila da odis na forumot Mara veze pernice...

(писмото на Абгар до Исус)
“Абгар, синот Укамов, до Исуса доброчинителот, којшто се појави во околината на Ерусалем. Ми кажувале за тебе и за тоа дека лекуваш болни без тревки и лекови. Расправаат дека со твојата моќ слепите прогледуваат фатените проодуваат дека ги избркуваш нечистите духови и ѓаволите, дека ги оздравуваш оние којшто докго време боледувале и дека воскреснуваш мртви. Откако сево ова сум го слушнал за тебе, од двете едно е вистината: или си Бог и откако си слегол од небото, дејствуваш, или го чинишсето тоа како син Божји. Затоа денеска ти пишувам и те молам да се удостоиш и да дојдеш да ме ослободиш од болеста од која страдам. Згора на тоа ми раскажувале дека Евреите мрмореле против тебе и дека сакале нешто лошо да ти сторат. Мојата престолнина не е голема но е убава и достатна за нас двајцата“

(одговорот на Исус)
Благословен да бидеш, оти не си ме видел а си поверувал во мене. Пишувано е за мене дека оние коишто ме виделе, нема да поверуваат во мене, дека оние коишто не ме виделе ќе смогнат да поверуваат и дека живот вечен ќе имаат. Што се однесува до твојата молба да дојдам кај тебе, овдека треба да го исполнам своето послание, а потоа да се вратам кај онега што ме испратил. Кога тоа ќе се исполни ќе ти пратам еден од своите ученици, кој што ќе те излекува од болеста и кој што ќе ви го отвори и тебе и на оние што се со тебе патот на животот“

[FONT=&quot]Исус, син божји не оставил со своја рака напишан ни збор за проповеите свои но спрема Евзибиј во неговата Историја на црквата, Исус му напишал писмо да Агбар. Па сега ако знаеш да ни кажиш кој бил тој Агбар, кој од учениците Исус му го пратил и дали го излекувал??
[/FONT]

Види сега една интересна прикаска.

По “традиција“ света Елена , мајка на Константин, дошла во Ерусалем, и по некои кажувања (традиции) на некој стар евреин таа го нашла гробот на Исус. Во гробот нашла 4 шајки, венец од трње, сунѓер (од кој му дале да пие оцет) и три (3) крста како и табла со натпис исус Христ цар Јудајски. За да дознае кој крст е вистинскиот, елена зема болен човек го легнува на секој крст и од кога легнал на “вистинскиот“ тој оздравел. За да биди 100% сигурна Елена го положува тој крстот врз мртов човек и тој воскреснува. Е сега што е интересно, во тоа време кога ова се случува бискуп на Ерусалем беше тој истиот Евзибиј, писател на Историјата на црквата и тој ни со еден збор не спомнал дека воопшто некогаш дошла кралицата мајка (таа дошла со цел брод пратња слуги и војници) ниту пак таа “христијанка“ не се сретнала со христијанскиот бискуп на светиот град, ниту пакј кутриот Евзибиј знаел дека во неговата бискупија некоја кралица мајка го нашла гробот на неговиот Бог и тоа со така драматични сцени на оздравување и оживување!
Штама од Евзибиј кој се отепа пишување за христијанството.
А на тоа место се граделе цркви и базилики на Исусовиот гроб а и ден денес реки ходочасници го посетуваат тоа место кое е по традиција вистинското место иако Евзибиј кој бил таму во тоа време тој настан не го забележал со ни еден збор.

Е сега за шајките што ги “најде“ Елена. Према традицијата беа 4 шајки, на враќање кон Константинопол, бродот на кралицата паднал во силно невреме и таа да го смири морето фрлила една шајка во него и тоа одма се смирило. Значи останале 3. едната константин по “традиција“ ја употребил за поткова на својот коњ (останале две) и една ставил ја вградил на својот шлем (за четвртата нема податоци) е сега денес во светот во разни цркви се чуваат со гордост преку 30 шајки од крстот на исус, се чуваат неколку венци, и околу четриесет свети покрови со кој беше обвиткано телото на исус (најпознат покров е оној од Торино)

Кој сака основоположник на религија на сиромасите да биди имотен, богат човек, полн со пари и постојано под заштита на Рим, истиот Рим кој му го заковал - убил шефот (Исус)
..

auuuu..
ova kako proletrijatot da e....
mnogu gledas filmovi....
aj ti odi vo Izrael i propovedaj 4 godini,vleci po tebe luge,a bidi pritoa goltar.....

ke kapsas od sanceto samo....:vozbud::vozbud:

se zapali po Tradicijata,a?
pa ne pisuvale site tie podolu spored Tradicijata...
ili taka ti cini?

Но од кого обезглавени,кои се римјаните,кои се старите грци,зошто некои евангелија на пр.од Тома се прогласени за еретични,зошто римјаните во нивните Колосеуми организирале битки на гладијатори,масовни убиства како забава,убивање и силување на деца и тоа законски одобрено.На кого му сметала во тој временски период Македонија и која е вистинската смисол на таа војна.Па сега ние не треба да веруваме на ништо,нели нема документ пишан од очевидци,традацијата не е веродостојна за да го докажиме нашето постоење,ве молам Летовци.Дали Македонија сметала затоа што се засновала на духовните вредности на човекот и неговата внатрешна енергија,требало да и ние веруваме во вештачки создадени ликови,па нели самиот Христос вели лугето се богови - што ни укажува.

auuuu..
ova kako proletrijatot da e....
mnogu gledas filmovi....
aj ti odi vo Izrael i propovedaj 4 godini,vleci po tebe luge,a bidi pritoa goltar.....

ke kapsas od sanceto samo....:vozbud::vozbud:

se zapali po Tradicijata,a?
pa ne pisuvale site tie podolu spored Tradicijata...
ili taka ti cini?

Јас само ти кажувам она што пишува во Новиот Завет. Таму се гледа богатството и положбата на Павле.
Јас те разбирам и тебе, не можеш туку така да се повлечеш од дискусијата, работите за кои дискутираме не ги познаваш, и те збунуваат податоците кои ги дознаваш а не си знаел дека постојат. Твоето знаење и познавање е “традиционално“ од муабети а не од читања.
Мене Павле нит ми е нунко нит познаник. Пишувам за него онака како што кажуваат веродостојни документи на очевидци и самиот Павле.

Пишувам за него онака како што кажуваат веродостојни документи на очевидци и самиот Павле.

ajde be..
a kako pisuval toj,na koj jazik i od koj jazik?
za inat,ne odam vo Vashington,ke gledam vesti...

sto mislis,deka tvoeto ubeduvanje e vistinito?

ne mi odgovori,kako eden goltar vlecel posebe uceni luge,bogati (apostolite) i pri toa uste mnogu drugi?
ete,tie bogati i situirani gospoda,nesiromasi,trgnale po Isus neimotniot i jadele i piele 4 god...
koj go platil toa?
Pavle od nasledstvoto?

ne mi odgovori,kako eden goltar vlecel posebe uceni luge,bogati (apostolite) i pri toa uste mnogu drugi?
ete,tie bogati i situirani gospoda,nesiromasi,trgnale po Isus neimotniot i jadele i piele 4 god...
koj go platil toa?
Pavle od nasledstvoto?

Пак ќе ти споменам.
Прочитај пред да напишеш нешто.
Павле не бил еден од следбениците на Исуса додека Исус проповедал и “влечкал“ луѓе наоколу.
Павле станал апостол по смртта на Исус. Павле никогаш не го видел сретнал или слушнал живиот Исус. Павле затворал прогонувал и убивал христијани пред да стане “христијанин“

Има бе се во Библијата. Ако ти се гледа голема, скокни го стариот завет и прочитај го новиот.

Лет се пага во вода што пишуваш ако се знаи дека Христос е распната на греда во вид на ,,Т ,,значи не крст,и сега за да веруваш треба да прочиташ дали Елена нашла такви две попречни греда во вид на ,,Т,,инаку крстот е симбол на нешто друго.За вистината на Христос добро се знае и се чуваат во денешна Грција.Вистината е дека е човек со боженствено знаење,зошто и тој им сметал на римјаните,или старите грци бидејки тие го формираат римското царство,а Лет зошто дали знаеш.Но би сакал нешто да ни доставиш за Хазарите кои се тие Лет и што им смеатаат лугето кој се засновуваат на нивниот внатрешен дух,или енергија.И оваа битка помегу луге кои му веруваат на внатречниот дух,или енергија и лугето кој веруваат во вештачки создадени ликови (кои ги придобиле преку матерјалното,мокта и сексот) од кога е а Лет.Зошто им сметаат до ден денес луге кои не се засноваат на овие три постулата - јас ке ти кажам зошто,затоа што веруваат во нивниот дух како создател на све и веруваат во нематерјалниот свет.

Лет а да ни појасниш кои се етрурците,чив симбол е плавата боја.и што би значело во превод денешното грчко знаме,на кого се тие слуги Лет,околу Павле точно дека е помазник на Христос и дека е мал во однос на човекот со боженското знаеење.

Лет се пага во вода што пишуваш ако се знаи дека Христос е распната на греда во вид на ,,Т ,,значи не крст,и сега за да веруваш треба да прочиташ дали Елена нашла такви две попречни греда во вид на ,,Т,,инаку крстот е симбол на нешто друго.

Нема никакво значение за христијанството обликот на крстот туку пораката значението на воскресението. Како што денес за следбениците на Че ге вара не е битно дали умрел од калибар 5,56 или 7,62. Битна е пораката и неговото дело.

Крстот не бил симбол на христијанството се до 3-4 век. Значи тој е накнадно додаден како симбол а не произлезе од учењата на Исус или од првите христијани. Римјаните распнували и на обично исправено дебло | или на крст во вид на буква Х или Т или обичен крст..... секој си замислува како сака пошто ем не е опишан каков е во евангелијата ем нема никакво значење обликот за пораката која самиот чин на распнувањето ни го носи.

Пак ќе ти споменам.
Прочитај пред да напишеш нешто.
Павле не бил еден од следбениците на Исуса додека Исус проповедал и “влечкал“ луѓе наоколу.
Павле станал апостол по смртта на Исус. Павле никогаш не го видел сретнал или слушнал живиот Исус. Павле затворал прогонувал и убивал христијани пред да стане “христијанин“

Има бе се во Библијата. Ако ти се гледа голема, скокни го стариот завет и прочитај го новиот.

Citas,ama ne razbiras....
Pavle (Savle) bil Farisej.

Sto bilo da si Farisej?

Bilo da im pomagas na lugeto protiv seta tiranija.
Citaj malku za toa.

Podocna,hristijanstvoto go izvrtelo toa.

Spored toa,toj ne mozel ni da ubiva,ni da zatvora nekogo,toj bil ucen,sveste,zastitnik,a ne obratno.
i kade mozelo vo Rim,kade sto religiite bile tolerirani,eden od edna religija,da goni drug od druga religija?
Mnogu e sasavo toa objasnuvanje.

Vtoro,citaj za toa za Stefan -akti 8:1,logicno li e taka napisanoto?

treto..
koga bil Saul,nemal vrska so Gamaliil...
koga stanal Pavle,ete,ucenik na Gamaliil...

znaci,faten vo laga...

i mnogu e nejasen,roden vo Tars,a objasnuva za detstvo vo Erusalim...

i po se izgleda,toj i ne bil ni ucitel,Rabin...

znaci,iako ima mnogu izmislici,ti veruvas deka bil bogat,sreken vo Rim...

a kolku bil za Isus i taa ideja...
bil..
ama sporedeno so Evangelistite,ima ogromna razlika kon viduvanjeto za hristijanstvoto..

citajgi go sv. Apostol Pavle,se dobiva vpecatok deka toj e vsusnost osnovacot na hristijanstvoto...

pa i samite Evangelisti,naveduvaat,deka Isus ne e bog,tuku cudesno daden od Boga...

znaci,sv. Apostol Pavle e celiot konfuzen vo pisuvanjata.

Od kade takva konfuznost?

Isus mu bil sef?

Pa,ako sledime datiranja,vo 66 ad e unisten Erusalim.
Pred toa,nemozelo da ima Evangelisti.
Seto toa e zapisano pomegu 70-110 ad.
Isus umrel 33-34 ad...

Nieden od niv,ne bi mozel da bide ocevidec....

no,Apostol Pavle,okolu 35-ta godina po Risteta,trgnal vo misionerstvo....
toj togas bil vo sredni 40-ti godini,sovremenik na Isus..

znaci,uste nema aber od Evangelija,Pavle trgnal vo misionerstvo....
i toa,propagiral za nekogo za kogo nemal poim,bidejki doagal od kaj Sirija nakaj Izrael,a togas nemalo telefoni i internet...

i sega,ete docekavme Let da ni objasnuva deka sv.Apostol Pavle bil od Mars i bil daleku vremenski li od Isus...

i da ni objasni Let,ako vo Tars se zboruvalo Koine,na koj jazik mu se javil Isus,ta ovoj go razbral,i se pohristijaniziral?

Dali,sepak,Isus mu progovoril na MAKEDONSKI (KOINE) Saul, Saul, why do you persecute me?...I am Jesus....ili Savle,dodeka zaslepuval, momentalno naucil aramejski?

Dali deka Riste mu se javil na negoviot jazik,misioniral nakaj Makedonija?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom