Односите на бугарското општество кон Република Македониjа

• Креатор на темата Креатор на темата BraneM
  • Време на започнување Време на започнување
1.BG обштество има позитивна накласа кум МК за разлика от 2.омразата в МК. БГ прва призна МК со нејното констиуционно име. .3.Во ембаргото на ГР, Бургас беше пристан на МК. Знам што и при вас и при нас има хора гјубринја. А политичарите са сите. Вие хв'рлјате омразата кум нас, но не ние смв ви проблемот. Проблем ви са албанците. И ако они влезат пред вас у НАТО, теја дека живеиат у вас и се плодат како зајци ке треба да ги гледате како писано jаице, оти ке зависите от сборот на АЛ како сега от ГР.Мојата нагласа кум МК е много позитивна. 4.Имам братовчеди и много прииатели тамо. Не не интересира политиката. Живеем си арно. Политика и историиа не се иадат. Бизнесот ни е супер и ова е важно за нас.

1.Бугарското ошштество ама ни малку не ме интересира..Позитивното од вас го видовме на последниот самит на НАТО, и „безрезервната“ поддршка што ја добивме од вас..
2.Прва не призна?Да, тоа е факт..Ама причините зошто не призна?Па нормално е, и ќориот може да препознае..За да си ја приграби кон својата територија, за да си ги спаси „браќата б`лгари“ од сврбските канџи..Дали не е тоа дволично?Нешто слично направивте и 1912 година, ни се правевте спасители и пријатели и не поделивте..Тоа е ФАКТ! И како после јас вас да ве сакам??Да ја распарчи Бугарија некој на три дела ти него ќе го сакаш?Немој да бидите смешни...И да се правите демек ништо не се случило..За да ве почитувам вас, вие НАЈМАЛКУ што треба да сторите е да ги признаете Македонците во Пиринска Македонија, ОМО Илинден да биде признаета, и да го признаете МАКЕДОНСКИОТ НАРОД КОЈ Е ФАКТ НА БАЛКАНОТ..Постоел пред вие да постоите..Тоа може да биде основа за добра соработка со Бугарија..
3.Тоа БГ фирмите го направија, зошто видоа ДОБАР БИЗНИС (bussines before pleagure):smir:
4.Имај си ти пријатели, Македонци..Сите сакаме да живееме во мир и слога..И јас сакам да дојдам Софија, да му се јавам на другари да прошетаме, да се посмееме..Без никој одстрана да ме омаловажува, да ме вика бугарин,да ме почитува како Македонец и МАКЕДОНСКИОТ КОРЕН кој го влечам од секогаш...Без никој да води политика на бугаризирање на Македонскиот Народ со лесното делење на пасош бугарски и свесната политика што се води од официјална Софија околу тоа прашање(не ве обвинувам вас тука, туку ги обвинувам оние што дедо му го дал животот за СЛОБОДНА МАКЕДОНИЈА,загинал од бугарска пушка, а тој оди да ваѓа пасош, да се прај бугарин зошто?За да купи кола за безпари, да појди во Германија без визи и слично)Не го прави тоа тој дека се чувствува бугарин, тоа го прави од познатата нивна „егзистенцијална“ причина...Ама после вие ќе извадите документ, ќе речите еве оволку пасоши имаат Македонски државјани, толку бугари има во Македонија..Тие не се сеќаваат на таа политика,не се сеќаваат дека со тоа ја продаваат сопствената земја за едно одење во Германија, и за едно БМВ!Не се сеќаваат дека газат врз лешевите на Гоце,Јане,Ѓорче кој умреле за каузата Македонија на Македонците...Дека за ситна боранија го плукаат она малку парче земја што ни остана(кое едно е кај вас), за тие да се одмараат некаде на плажите на златните песоци, во Шпанија, Италија, да одат на Алпите..Да учат на бугарските факултети, да бараат егзистенција, да се изживуваат со нив, и нив тоа убаво ќе им биде...

Ќе објаснам еден случај....

Имам еден „другар“ учи во Бугарија..Полагаше предмет Историја..Учеше 3 недели за тој испит, и паметам како ден денес..Оди детево, и се враќа по три недели..Го прашувам што направи?И тој ми вика многу лесно поминав...Професорот му поставил едно прашање, и му рекол цитирам „Ќе ти поставам едно прашање!Ако ми го одговориш точно, ќе добиеш највисока оцена...Чиј народен херој е Гоце Делчев?“...Овој продадениов му рекол цитирам „Блгарски народен херој“ и си доби највисока оцена..Знаете што е потрагично???Што продаденово дете ЌЕФОЈ е дека лесно поминал...Искрено, СОЛЗА ПУШТИВ КОГА СИ ОДЕВ ОД КАЈ НЕГО!ОД ТОГАШ НЕ САКАМ ДА ГО СРЕТНАМ ПО ПАТОТ!

Уххххххххххх

...За да ве почитувам вас, вие НАЈМАЛКУ што треба да сторите е да ги признаете Македонците во Пиринска Македонија, ОМО Илинден да биде признаета...

KikoMC, jавно не си ме читал. Ас сметам што нашите политичари и хора да ви казват какви сте. Сакате македонци - македонци сте. За мене е така. Ако сакате и ескимоси се нарекувајте. Но не сакам и вие да ми викате дека сум македонец. Мојот род е от егејска Македониja. И са бегали кум БГ. През 50-те години лјугето во Пиринска МК са карани со сила да се пишуват македонци(това на вас не ви се кажува). Татко ми бог да го прости ми кажуваше. И пасошот му сум го гледал. Има оште живи ора на по 65-70 години и елате ги прашајте. Мислам дека ке е фер ние да зачитаме вашиот избор и вие нашиот. И нека признајат ОМО. Да ги видат кои са. ја ги знам половината. Половината са криминалски елементи. Убава реклама ке ви направат.
За Букурешт. Идеиата ако си решете проблемот со византијците веднаш да се присоедините кум Албаниа и Хрватска е на БГ. БГ е настоиала за ова.
Така што за мене вие сте си македонци, ние сме си б'лгари.

КИКО и аз сум против лесното даване на БГ пшаспорт на македонци. Знам ои ги зимат от користни цели. Ама верувај, аз с'м против да ви балгаризираме и да ви казваме какви сте. Проблемот е во историјата. А на Балканот сите сме имали обшта историиа. Имали сме обшти герои. Проблемот е оти секој вика "овој герој е само мој". Другиот вика исто и секој мисли дека другиот му краде историјата. Секој да се мисли и нарекува дражавата както си иска, секој да си почитува којто си иска. Мир да има. И доколку лицето ви е об'рнат кум БГ, да се бранете от нас, а вервај, обичните хора никога нема да ви сторат лошо, гр'бот и газот ви е кум Албанците. А како се множат и Косово има граница со вас, не ми се мисли. И СМЕТАМ ДЕКА ОВОј СПОР НЕМА КРАј. Аз лично сакам МК да влезе во НАТО со сегашното име и после во ЕС. Ако не влезе со АЛ. Лошо.

KikoMC, jавно не си ме читал. Ас сметам што нашите политичари и хора да ви казват какви сте. Сакате македонци - македонци сте. За мене е така. Ако сакате и ескимоси се нарекувајте. Но не сакам и вие да ми викате дека сум македонец. Мојот род е от егејска Македониja. И са бегали кум БГ. През 50-те години лјугето во Пиринска МК са карани со сила да се пишуват македонци(това на вас не ви се кажува). Татко ми бог да го прости ми кажуваше. И пасошот му сум го гледал. Има оште живи ора на по 65-70 години и елате ги прашајте. Мислам дека ке е фер ние да зачитаме вашиот избор и вие нашиот. И нека признајат ОМО. Да ги видат кои са. ја ги знам половината. Половината са криминалски елементи. Убава реклама ке ви направат.
За Букурешт. Идеиата ако си решете проблемот со византијците веднаш да се присоедините кум Албаниа и Хрватска е на БГ. БГ е настоиала за ова.
Така што за мене вие сте си македонци, ние сме си б'лгари.

Во ред..Тоа што ти е болдирано, така треба да биде..Ама реалноста е друга..Си пребегал од Егејска Македонија, не ти го знам семејното дрво, не знам прапра дедо ти што бил, но нема врска..Ти не се чувствуваш како Македонец?Во ред е..Не те присилувам да се чувствуваш Македонец, не се служам со такви методи.Ама морам да прашам нешто..Зошто тие што се чувствуваат Македонци а моментално живеат во Пиринскиот дел на Македонија кој е во Бугарија, не им речите..Ок, постои македонско малцинство, еве ви рамноправност како сите што имаат (па нели сте во ЕУ?) еве ви можност формирајте партија, борете се за своето место во општеството, итн итн..Вие што правите?Не го дозволувате регистрирањето на ОМО (независно според вас дали се криминалци или не, партија се основа со потписи, а никаде не е споменато дека и луѓе со досие не смеат да водат партија, тие собираат потписи, а потписите им се отфрлаат со смешни изјави и досетки, дека половината умрени биле..)Оти не дозволувате да има партија?Од што се плаши бугарскиот политички врв?Оти ќе добијат некојси права, кој требало веќе да ги имаат?Па нели како членка на ЕУ треба да ги почитувате самоопределувањата на граѓаните, независно дали е на верска или на етничка припадност?Ти признаваш дека постои Македонскиот народ, како посебна единка, односно различна од бугарскиот народ..Сме живееле на Балканов, но не сме ист народ..Вие сте што сакате вие да бидите, ние сме си Македонци..Но факт е дека не сме ист народ!

КИКО и аз сум против лесното даване на БГ пшаспорт на македонци. Знам ои ги зимат от користни цели. Ама верувај, аз с'м против да ви балгаризираме и да ви казваме какви сте. Проблемот е во историјата. А на Балканот сите сме имали обшта историиа. Имали сме обшти герои. Проблемот е оти секој вика "овој герој е само мој". Другиот вика исто и секој мисли дека другиот му краде историјата. Секој да се мисли и нарекува дражавата както си иска, секој да си почитува којто си иска. Мир да има. И доколку лицето ви е об'рнат кум БГ, да се бранете от нас, а вервај, обичните хора никога нема да ви сторат лошо, гр'бот и газот ви е кум Албанците. А како се множат и Косово има граница со вас, не ми се мисли. И СМЕТАМ ДЕКА ОВОј СПОР НЕМА КРАј. Аз лично сакам МК да влезе во НАТО со сегашното име и после во ЕС. Ако не влезе со АЛ. Лошо.

За тоа со пасошите, конечно некој бугарин да е реален, и да кажува реално..Знаеш зошто ги земаат бугарските пасоши Македонските граѓани..Одговорно ти тврдам дека 99% од тие што имаат земено бугарски пасош се или студенти кои имаат проблеми во Бугарија па „мораат“ да земат пасош(што не го оправдувам), и оние мизериине кој си го продаваат идентитетот македонски за коли и за шетање по Европа!Во двата случаи не оправдувам земање на бугарски пасош...Историјата , е една, си ги знајме нашите херои..Само, што бугарите ги претставуваат нашите херои како нивни..Пример, се знае дека Бугарската тајна служба го уби Јане Сандански, а сега тврди дека Јане е бугарски херој..Епа како можи ајде сега јас да го убијам пример Павле, тврдејќи дека работи против Македонските Интереси, а после 50 години да речам дека Павле е НАЈГОЛЕМИОТ МАКЕДОНСКИ ХЕРОЈ!Тоа нема логика..Логички размисли..Луков кој е?Знаеш?

"Со кротце со благо се стига надалеку!" това е рекла една жена от Ресен и е много права.

"Со кротце со благо се стига надалеку!" това е рекла една жена от Ресен и е много права.

Исто така некој рекол Од кол на кол колот....:cug::pos:

Eве пример како има соработка между бугари и македонци.И каво е отношението на бугарското обштество.

lele, lele, ova go citiras ko vistina da bilo receno.
istoriskite prasanja megu BG i Makedonija nema nikogas da se resat. se raboti za bugarskata propaganda sto dlaboko go ima razjadeno makedonskoto nacionalno tkivo vo vtorata polovina na 19 i pocetokot na 20 vek zaradi red pricini..... pa sega vie ste imale predci od egejska makedonija... rabotata e sto i nie sme imale predci od istoto mesto i vo mnogu slucai se raboti za rodnini (krvta voda ne biduva:toe:)zatoa e tolku tesko da se razbere kako moze da sme razlicni. no i da e taka, eve denes vie ste si bugari, mozete i cigani da bidete, nikoj nema pravo so sila da vi kazuva kakvi ste no imajte malku pocit sprema nas koisto sme bile pod pomalo vlijanie na bugarija , kon lugeto sto ziveat vo Bugarija a se smetaat za Makedonci. treba da prestanete so toj aroganten , krajno necovecki odnos sekogas koga ke sretnete makedonec da vikate demek "a prasaj go ti dedoti kakuv bil" :uvo: e pa jas ako neznam dedo mi i pradedo mi sto bile koj znae bre mrsuli???? bozidar i slicni gomnojadaci poarno znaat a!?!

....Ти не се чувствуваш како Македонец?Во ред е..Не те присилувам да се чувствуваш Македонец, не се служам со такви методи.Ама морам да прашам нешто..Зошто тие што се чувствуваат Македонци а моментално живеат во Пиринскиот дел на Македонија кој е во Бугарија, не им речите..Ок, постои македонско малцинство, еве ви рамноправност како сите што имаат (па нели сте во ЕУ?) еве ви можност формирајте партија, борете се за своето место во општеството, итн итн..Вие што правите?Не го дозволувате регистрирањето на ОМО (независно според вас дали се криминалци или не, партија се основа со потписи, а никаде не е споменато дека и луѓе со досие не смеат да водат партија, тие собираат потписи, а потписите им се отфрлаат со смешни изјави и досетки, дека половината умрени биле..)Оти не дозволувате да има партија?Од што се плаши бугарскиот политички врв?Оти ќе добијат некојси права, кој требало веќе да ги имаат?Па нели како членка на ЕУ треба да ги почитувате самоопределувањата на граѓаните, независно дали е на верска или на етничка припадност?Ти признаваш дека постои Македонскиот народ, како посебна единка, односно различна од бугарскиот народ..Сме живееле на Балканов, но не сме ист народ..Вие .....

KIKO, евала. Един човек ми каза че пра дедо му кажал " Дома не пускај коза и комунист. Сичко ке опоскат(изјадат). Аз сум за(за тие б'лгарски букви сигурно ке ме банират, ама јаз сум доволно добронамерен). Аз с'м Б'лгарија и Македонија да разрешат всеки да се определи както иска. Македонците в БГ да си направјат партија и б'лгарите в Македонија да си имат партија. Като плачете за ОМО има ли б'лгари в МК? БГ политиците се с'јузјават с турците, вашите с албанците. И ние се караме и спориме. А турците и албанците ни ебават.Деба и т'пите хора дека сме. Едни имена носиме, едни песни пеееме, говориме без преводачи, а турци и шиптери ни управлјават. Лошо. Аз мај малко пијнах . Лека вечер на сите.

KIKO, евала. Един човек ми каза че пра дедо му кажал "Дома не пускај коза и комунист. Сичко ке опоскат(изјадат). Аз сум за(за тие б'лгарски букви сигурно ке ме банират, ама јаз сум доволно добронамерен). Азс'м Б'лгарија и Македонија да разрешат всеки да се определи както иска. Македонците в БГ да си направјат партија и б'лгарите в Македонија да си имат партија. Като плачете за ОМО има ли б'лгари в МК? БГ политиците се с'јузјават с турците, вашите с албанците. И ние се караме и спориме. А турците и албанците ни ебават.Деба и т'пите хора дека сме. Едни имена носиме, едни песни пеееме, говориме без преводачи, а турци и шиптери ни управлјават. Лошо. Аз мај малко пијнах . Лека вечер на сите.

Браво..Искрено, за болдираното(ако е искрено од твоја страна)!Нека се направи партија на бугарите во Македонија, јас немам против.Можи има бугари во Македонија, не знам искрено, ама немам против да имаат партија, и кој сака нека гласа за таа..Ама дозволете и вие да се легализира ОМО..Еве да претпоставиме дека веќе е легализирана партијата на ОМО Илинден..Ама сепак се плашам, дека ќе има невидени притисоци, и закани по живот на тие што ќе гласаат за ОМО, и од страв нема да се гласа за ОМО:(Жално, ни и двајцата знаеме дека луѓе како Каракачанов нема да дозволат да поминат мирно тие што ќе гласаат за ОМО!Искрено признај дека е така!Не знам, нешто ми вели дека така ќе биди...Не знам за тебе, ама нас Турците најмногу ни излегоа во пресрет на самитот во НАТО, за разлика од Бугарија која беше „воздржана“(а сите знаеме дека беше благонаклонета кон грчките ставови...

Браво..Искрено, за болдираното(ако е искрено од твоја страна)!Нека се направи партија на бугарите во Македонија, јас немам против.Можи има бугари во Македонија, не знам искрено, ама немам против да имаат партија, и кој сака нека гласа за таа..Ама дозволете и вие да се легализира ОМО..Еве да претпоставиме дека веќе е легализирана партијата на ОМО Илинден..Ама сепак се плашам, дека ќе има невидени притисоци, и закани по живот на тие што ќе гласаат за ОМО, и од страв нема да се гласа за ОМО:(Жално, ни и двајцата знаеме дека луѓе како Каракачанов нема да дозволат да поминат мирно тие што ќе гласаат за ОМО!Искрено признај дека е така!Не знам, нешто ми вели дека така ќе биди...Не знам за тебе, ама нас Турците најмногу ни излегоа во пресрет на самитот во НАТО, за разлика од Бугарија која беше „воздржана“(а сите знаеме дека беше благонаклонета кон грчките ставови...

Аз сум на мнение дека требува да има такви партии. Тогаш ке се види колко хора как се определуват. Верувај ми, нема да ви ареса. Друго е што нашиот устав, а и в по-големиот дел во европа не дозволуват регистрација на етнички партии. Комунистите веднаь го ск'ршиа уставот со регистрацииата на ДПС. За притисок кој как да гласи у нас отдамна нема. Овој се однесува за ДПС. Турците сите гласат. 100% гласачи, 100% за ДПС. И тие дека от 20 години живеат и плакат налози во Турција. А ние б'лгарите 20-30% гласачи. И вие направихте истата грешка со албанските партии.
Ама да ти кажам други. Мене и много лјуге тука ме интересира што ке јаде семејстото ми, как ке си плакам струјата, студирането на децата и отморот летото. А не кој цар чиј е бил, как се определувал тој и оној. Така е вече и у Европа. Нема граници, народот се омеша. Догодина примерно мога да ода во Германииа и да работам како германец. ја сум програмер от 20 години. Во БГ англичани купуват куки и живеат. Има по важни проблеми. А колко лјуге у нас ке се пишат македонци и колко у вас б'лгари нито ми рани семајство, нито ке промени моето отношение кум пријателите ми и родата во Велес, Струмица и Скопие. Лек ден колега.

До Бунатру.

Почтувани
Брату бугарину, извина вака ама ако знаеш дека 99,99 % до оние што вадат бугарски пасоши не е тоа дека се чувствуват бугари, туку да фатат џенем по европа или да и купат поефтина кола.

Ама вие тоа го знете ама не секате да си признаете сами на себе!!!!

Поздрав
г-дин Астерикс

Не бе, грешка си...
Виж сега, македонците винаги са били најчисти б`лгари от дјаду и прадјаду...
бла бла бла бла бла....
(Расипоана татарстанска плоча, диригент...Маестро Калфин...исполнител, Божу Димитрув, `хисторикат` б`лг`рски....
:drk:

До Бунатру.

Почтувани
Брату бугарину, извина вака ама ако знаеш дека 99,99 % до оние што вадат бугарски пасоши не е тоа дека се чувствуват бугари, туку да фатат џенем по европа или да и купат поефтина кола.

Ама вие тоа го знете ама не секате да си признаете сами на себе!!!!

Поздрав
г-дин Астерикс
Знам това. Даже има мафија от ваши и наши хора која зима пари за по-скоро вадене.

А на оној селјак дека ни вика татари - тука е имало траки, славјани и праб'лгари. Ние сме толкова татари, колкото вие сте наследници на Александар Велики. Не сакам да влизам в спор с промити ср'бски мозаци.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom