Еве една статија од ланскиот весник што уште го чувам, па да се потсетиме на лани како беше.
Обратете внимание на болдираното.
Битола беше организатор на кошаркарскиот куп на Македонија. И како по обичај, се помина во најдобар ред до финалето каде Струмица се сретна со Вардар. Финале ко финале. И едните и другите во грч. Натпреварот неизвесен од самиот почеток, а на крајот триумф на Вардар. И сега, кога се очекуваше доделувањето на наградите, тренерот на струмичани тргна физички да се пресмета со судиите. Полетаа столчиња од салата во Битола (сето ова беше видливо на камерите), но останува нејасна реакцијата на полицијата. Да се потсетиме како таа битолска полиција тепаше навивачи на Вардар против Пелистер само поради навивањето, а струмичките Ајдуци, иако ја демолираа салата, повредија едно службено лице од МРТВ (му ги исекоа вените), поминаа само со молби да се повлечат кон врвот на салата. Дали ова беше смислено сценарио, или пак полицијата немаше муда да се спротистави?. Играше КК Вардар Осигурување, клуб со најмал број навивачи од скопските клубови, но сепак името Вардар беше можност за дивеење. Се прашувам јас, кој бев присутен во Битола, кој ми ја гарантираше безбедноста на мојот живот бидејќи неколку столчиња ми поминаа над глава. Никој не реагираше. Полицијата, таа се чини е најголемиот виновник што беше повреден еден од луѓето на МРТВ. Што Ајдуците ја демолираа салата, а сигурно и во нивниот град би добиле ќотек за таквото однесување. Организаторите заслужуваат чиста 10-ка, но и Чкембарите кои и дефинитивно преснануваат во вистински фанови кои го бодрат својот тим, а на крајот победниците ги испраќаат со аплаузи (мислам на полуфиналето Фершпед Работнички – Пелкистер, кој битолчани го загубија дома). По овој инцидент, Струмица како град ќе загуби многу. Дека на раководството на клубот му е гајле за Македонија покажа и непримањето на сребрените медали, а да потсетиме дека целото раководство на клубот е од Грција. Дали тие луѓе знаат каде се наоѓаат? Дали знаат тие што и сторија на Македонија? Дали македонската држава е подготвена да се справи со сите непријатели кои и мислат лошо? Ова ме доведува до помисла дека грците, иако сопственици сепак се дојдени да ја престават Македонија во лошо светло. Цел свет, благодарение на МКТВ САТ го виде натпреварот и дивеењето. Како тие (странците) да знаат за што станува збор? И дефинитвно, тренерот кој се преставува како врвен грчки стручњак, ни ги пренесе нередите кои се својствени за грчката кошарка. Нема еден дерби натпревар таму кој не завршил со демолирање сала. Е па ако вакви луѓе доаѓаат во Македонија, тогаш би ја запрашал и власта каде и се очите. Како реагираат припадниците на МВР кога се во прашање невини луѓе кои можеа да погинат? Еве и одлична можност минстерот за Внатрешни да објасни, како е можно полицијата да не реагира и да моли хулигани. На крај уште еднаш, браво за организаторите, НУЛА за ПОЛИЦИЈАТА И ЧУВАРИТЕ НА РЕДОТ.