Протести на средношколците во Струга

• Креатор на темата Креатор на темата G e G o
  • Време на започнување Време на започнување
Само напред браќа Македонци од Струга!

На наредниот протест, да излезете со македонски знамиња, за светот да види кој протестира и за што протестира и кој ја почитува државата во која што живее, а кој истакнува знаме на туѓа држава пред општината на чие раководство е!

Само напред стружани! МАКЕДОНИЈА е со вас!

Хаха.. имаше и денес македонски знамиња, имаше скандирања, и да, масовно беше. Најмалку 1000 души бевме. Се беше мирно и никаков проблем не направивме, иако покрај нас нонстоп имаше полиција.
Сепак, ако не ни помогне некој од страна, или од државниот врв, ништо не правиме.
Овојпат, од Паркот на поезијата, преку кејот на реката, отидовме пред општината, но, како што кажа Зикс, не не пречека Мерко, туку негов советник. Потоа отидовме пред училиштата, мислам на улицата помеѓу училиштата и бензиската пумпа. Се прошетавме до главната раскрсница за Охрид, Дебар и Тирана, и се вративме во Паркот на поезијата каде се растуривме. Интересно беше тоа што имавме поддршка и од голем дел од професорите на протестот.

Еве една слика од Паркот на поезијата, пред крајот на протестот (бев малку понапред, и затоа не ги фатив тие кои беа позади мене):
dsc02887sw7.jpg

Od kaj ti e ova slika , od google earth ? namali ja dgj , inaku najdobro bi vi bilo da sednite i da ucite , posto ke imate posledici od ovaa anarhija , jas znam deka kako mladi mislite samo da begate od casovi , i voopsto ne vi e deka se plasite da ucite so albancite, posto albancite od Struga se mirni decki , od razlika od makedoncite , koi ja zloupotrebuvat taa dobra kultura na albancite. Inaku da ste bile vo Skopje ili Kumanovo ne ke mozevte da pisnete.

Od kaj ti e ova slika , od google earth ? namali ja dgj , inaku najdobro bi vi bilo da sednite i da ucite , posto ke imate posledici od ovaa anarhija , jas znam deka kako mladi mislite samo da begate od casovi , i voopsto ne vi e deka se plasite da ucite so albancite, posto albancite od Struga se mirni decki , od razlika od makedoncite , koi ja zloupotrebuvat taa dobra kultura na albancite. Inaku da ste bile vo Skopje ili Kumanovo ne ke mozevte da pisnete.

Ха, ха, ха ама закана! :pos2: :pos2: :pos2: Тогаш зашто ти Дардан-иа не ги поучи своите браќа во Тетово во 1994 година, да си седнат и да си учат, а не да бараат албански универзитет. Македонците во Тетово се мирни дечки и Албанците ја злоупотребија таа нивна добра култура. Инаку да беа во Битола или Прилеп не ќе можеа да писнат. :pos2: :pos2:

Ха, ха, ха ама закана! :pos2: :pos2: :pos2: Тогаш зашто ти Дардан-иа не ги поучи своите браќа во Тетово во 1994 година, да си седнат и да си учат, а не да бараат албански универзитет. Македонците во Тетово се мирни дечки и Албанците ја злоупотребија таа нивна добра култура. Инаку да беа во Битола или Прилеп не ќе можеа да писнат. :pos2: :pos2:
detska rabota!

Извини, сликава ја сликав набрзина со мобилен, и не, не е од Гугл ’рт.
Во право си за тоа дека треба да седниме да учиме, но прати ситуацијава: одам на училиште да научам нешто, а таму земаат албанците и ме претепуваат. Што ми е поважно, учењето или мојот живот (безбедноста)?
Се што сакаа албанците им дадовме, нашите професори не тераат да се смириме, а запрашај се нивните што прават? Се кладам дека не го прават истото.

Во право си за тоа дека треба да седниме да учиме, но прати ситуацијава: одам на училиште да научам нешто, а таму земаат албанците и ме претепуваат. Што ми е поважно, учењето или мојот живот (безбедноста)?
Се што сакаа албанците им дадовме, нашите професори не тераат да се смириме, а запрашај се нивните што прават? Се кладам дека не го прават истото.
bravo dete mnogu dobro ja igras ulogata na viktima,aj sega bidi dobar decko i kazi tuka koj go pocna seto ova??koj go pali albanskoto zname za vremeto na proglasuvanjeto na nezavisno kosovo,i vikanje antialbanski paroli, zs vo toa vreme se sluci toa a ne porano ili podocna??znam deka bevte emotivni za Kosovo, no drzete go toa samosebesi,nema provociranje posto moze da odi i glava!!!

A демек албанците не глумеа жртви (виктими) сиве овие години, за да издејствуваат интервенции на НАТО, ЕУ, Солани, Проксими, Ричард Гир да се лигави на Стенковец со албанските жртви!

Вие најдовте да зборувате, за глумење жртви (виктими)

da
bravo dete mnogu dobro ja igras ulogata na viktima,aj sega bidi dobar decko i kazi tuka koj go pocna seto ova??koj go pali albanskoto zname za vremeto na proglasuvanjeto na nezavisno kosovo,i vikanje antialbanski paroli, zs vo toa vreme se sluci toa a ne porano ili podocna??znam deka bevte emotivni za Kosovo, no drzete go toa samosebesi,nema provociranje posto moze da odi i glava!!!
Сеа сакате уште и робови да ви станиме, да ви се предадеме? Е нема..
Секој празник што ви текна, го добивте. За прогласувањето на Косово, 9 метерски торти имаше низ Струга, милион знамиња, по училници ни влегуваа со албански знамиња.. што сакате повеќе? Подолу од г*мно да не направите? Е не, грешка си, и ние имаме некакво достоинство..
Уствари, оди слави прогласување на Косово во Косово, не во Струга.. Струга не е Албанија, туку Македонија.

И ај .. затеравме во друга тема. Да се вратиме на протестите на средношколците македонци во Струга.

Повеќе солзи пред камери, помалку закани. Исто така нека ги врзат албанците за средното и нека ги разнесат. Ипак, за човекови права се работи.

Повеќе солзи пред камери, помалку закани. Исто така нека ги врзат албанците за средното и нека ги разнесат. Ипак, за човекови права се работи.

Има и закон за заштита на животни :smir: , да не јадам бурек наум што бидна со смениве ?

Mora da najdete drug nacin na resavanje na problemite, posto ako ne ve tepat na skolo , ke ve tepat na ulica , na plaza, na diskoteka. Zarem ke treba se po red da podelite ? Epa ne mozete da podelite sve , posto Struga ne e New York , tuku e grad so golemina na edno Gostivarsko selo. I kaj i da vrtis na isto mesto si , znaci pak ke treba zaedno da ziveete.
Jas mislam deka vam me manipulirat nekoi bolni glavi , posto nikoj ne ve tepa.

Родителите поделени околу воведување етнички смени во средните училишта во Струга !

По четири часовни разговори помеѓу претставници на Министерството за образование и на локалната самоуправа со раководителите на струшките средни училишта „Нико Нестор“ и „Ибраим Темо“ и стотина родители не се изнајде решение за начинот на кој понатаму ќе се одвива наставата во овие образовни центри.
sredba2.jpg
Учениците Македонци и натаму цврсто стојат на ставот дека нема да се вратат на настава се додека не бидат воведени етнички смени, во што тие синоќа добија отворена поддршка од нивните родители. „Децата де факто се поделени по етничка основа. Не слават матура заедно, не одат заедно на екскурзии, единствено заеднички им е училишниот двор каде се тепаат“, рече родител на ученик Македонец.
roditel.jpg
За родителите Албанци пак неприфтливи се поделбите по етничка основа. Тоа не е добро и не’ не води никаде, велат тие. Според нив политиката длабоко е навлезена во училиштата и таквата состојба мора да се надмине. Само пред неколку години кога ние баравме поделба по етнички основи бевме силно нападнати, а сега сме во ситуација тоа да го бараат другите родители, рекоа родителите Албанци. Тие сметаат дека и одредени медиуми тенденциозно ги прикажуваат состојбите, а вина гледаат и во раководителите на училиштата.
sredba3.jpg
Директорот на СУ „Ибраим Темо“, Муса Мусаи се оправда дека не може да ги санкционира учесниците во масовните тепачки кои ги предизвикаа поделбите помеѓу македонците и албанците. Тој рече дека не постојат технички услови за воведување јазична настава и замоли сите да покажат поголема одговорност во надминување на проблемот.
Против воведувањето јазични смени е и градоначалникот Рамиз Мерко кој смета дека тоа води кон сегрегација. Струга е толерантен град и ние мора изнајдеме начин како да ја надминеме оваа состојба, но пред се децата треба да ги вратиме на училиште, рече Мерко.
Merko.jpg

против етнички поделби-Рамиз Мерко​
Државниот секретар во Министерството за образование, Перо Стојаноски, изрази жалење што родителите се делат по етничка основа. Тој рече дека проблемот не може да се реши преку ноќ и дека е потребно да се дојде заеднички до решение. Стојаноски најави дека претставници на министерството ќе бидат присутни во Струга се додека не се надминат проблемите.
Родителите на учениците Македонци побараа но не добија конкретен рок до кога би можел да се реши проблемот по што средбата заврши без никаков конкретен заклучок или решение. Учениците Македонци најавија дека ќе го продолжат бојкотот и покрај тоа што до матурата има само месец и половина.

Извор

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom