Касапи со бруцелоза

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.494
Поени од реакции
18.517
http://www.kanal5.com.mk/ShowNews.aspx?ItemID=30423&mid=1500&tabId=1&tabindex=0

Државата нема да им плати ниту денар на деветтемина касапи од Крива Паланка кои седум години имаат бруцелоза. Така пресуди судот иако се заразиле по вина на ветеринарната управа. Управата иако законски била обврзана да ја уништи заразената стока од бруцелоза, сепак потпишала договор за колење на заболени животни со фирмата Адриа, сопственост на црногорски бизнисмен. Таа фирма ги ангажирала кривопаланечките касапи, но не ги известила дека овците и козите се заразени. 10-те илјади животни се колеле цела 2001 кај Кавадарци - деветтемина касапи за дневница го жртвувале здравјето - кога дознале за бактеријата било доцна - стоката веќе била заклана, нездравото месо со лажни декларации продадено, а сопственикот на Адриа, одговорен за колењето исчезнал од Македонија.

Додека ги колеле овците, касапите не биле надгледувани од ветеринарен инспектор иако тоа е задолжително. За заразеното месо кое го продавале месните индустрии седум години не е отворена никаква истрага. На касапите и денес не им е јасно како Ветеринарната управа дозволила колење на бруцелозна стока без никаква заштита и без да ги извести какви животни колат. Токму затоа бараа отштета од државата, но и да ги наплатат парите кои ги потрошиле за прегледи и лекови.

--------------------------------------------------------------

Добро бе дел од ова месо се јадело овде во Македонија, абе имале ум овие...

meazza

lo §ono in†eri§†a
Член од
30 јануари 2007
Мислења
7.049
Поени од реакции
1.177
Не знам како можело да се случи ова. Немало ветеринарен инспектор шо е задолжително, и шо е најлошо некој знаел дека се болни и дозволиле сепак да се колат. Потоа тоа месо се носи на пазарот!? Ако не се лажам во МИК Свети Николе бил однесел дел од оваа стока.
Но има една позитивна работа и во оваа ситуација.. Како шо слушнав на вестите најголем дел завршиле на Грчкиот пазар. :)

Член од
19 јули 2006
Мислења
3.157
Поени од реакции
129
За колкави ли пари се работи кога е се подмачкано од горе до доле?

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
За колкави ли пари се работи кога е се подмачкано од горе до доле?

Mislam duri ni ne mnogu...poveke me zagrizuva sto AKTUELNAVA VLADA vednas na TV ne gi poapsi site PODMACKANI...:) ili se nejzini puleni ili imaat nekoj taen dogovor so prethodnite im politicki "neprijateli"... :)
I ako MIK posle ova ne BANKROTIRA ...narodov e ne samo ovca , tuku OVCA SO BRUCELOZA !!!

Vartolu

1897 Fighter
Член од
29 декември 2007
Мислења
15.337
Поени од реакции
6.019
Не знам како можело да се случи ова. Немало ветеринарен инспектор шо е задолжително, и шо е најлошо некој знаел дека се болни и дозволиле сепак да се колат. Потоа тоа месо се носи на пазарот!? Ако не се лажам во МИК Свети Николе бил однесел дел од оваа стока.
Но има една позитивна работа и во оваа ситуација.. Како шо слушнав на вестите најголем дел завршиле на Грчкиот пазар. :)

Слушни ја песната од Игор, Хотел Македонија и се ќе ти се појасни:)Хехе..Абе со цијанид како не беа и дирекс Грција:)

Mislam duri ni ne mnogu...poveke me zagrizuva sto AKTUELNAVA VLADA vednas na TV ne gi poapsi site PODMACKANI...:) ili se nejzini puleni ili imaat nekoj taen dogovor so prethodnite im politicki "neprijateli"... :)
I ako MIK posle ova ne BANKROTIRA ...narodov e ne samo ovca , tuku OVCA SO BRUCELOZA !!!
Хехе..Неам гајле јас пола година салами такви работи не јадам..Ипак овде треба да се поработи на случајот да се види со каква намера е тоа направено..Што ми имаат кажувано деца што оделе таму на пракса повеќе души, сите ми имаат речено дека повеќе паштети и салами не јаделе, е сега рачунајте како се готват!

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
879
Јас од месарници месо не јадам. Само домаче :)

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Уште еден обид да се биолошки истреби Македонецот, но за нивна жал овој народ овде какви се гомна не изел, така да имунолошкиот систем на такви појави му е на високо ниво:kesa:
Шала на страна, ова е страшно, тие што го направиле ова а и тие што знаеле за ова треба веќе да се зад решетки, но се изгледа ќе пројде само со новинарски написи...до следната афера.

Член од
23 март 2007
Мислења
2.370
Поени од реакции
62
Гледав на вести и се чудев:kesa:

Kajgana Shop

На врв Bottom