ПЕЛАЗГИ/ ИЛИРИ/ МАКЕДОНЦИ/ TRAKI/ FRIGI/ АЛБАНЦИ

Статус
Затворена за нови мислења.

PIRRO

Walking away
Член од
25 ноември 2007
Мислења
561
Поени од реакции
7

Пред да бараш пари, ајде најди ми сега две зборчиња од старава ми мапа... Едно е многу лево, друго е по на средина.
SERPICO драг не си чул, или прочитал дека еден дел од пелазгите (бригите) мигрирале кон исток, и ја создале оваа држава Албанија... Бригите инаку живееле во Македонија... Според некои антички писатели Александар Велики во неговиот поход кон исток го убивал секој различен од неговиот народ, грци и други и се спомнува дека на голем дел од териториите кои ги освоил немало потреба да се војува, и дури далеку на исток од неговиот роден крај тој среќавал народ кој говорел ист јазик со неговиот народ.

PIRRO

Walking away
Член од
25 ноември 2007
Мислења
561
Поени од реакции
7

Serpico

Сковинистратор / I'm Batman
Член од
25 јануари 2007
Мислења
11.166
Поени од реакции
691
Незнам Пиро, кажи ми.

Штурм, не треба објаснување, само читање. Ајде малку да провериме и читање и далтонизам :)

Имаме обоени делови, имаме необоени делови, имаме појаснување за обоените.

A

anaveno

Гостин
еден дел од пелазгите (бригите) мигрирале кон исток, и ја создале оваа држава Албанија... Бригите инаку живееле во Македонија...
he, he... Brigi=Shqip?:nenene:
:uvo:

Patem, sigurno go izgradile i KAVKAZKI ALBANOPOLIS. I sigurno se ovie:

34. Excavations at 'Arban, Layard, Nin. and Bab., 235 ff.; Oppenheim, Mittelmeer, 2. 19 ff. The sculptures seem to have been completely destroyed, for Prof. Wrench and I spent the morning of April 6th, 1908, in a careful search and could not find a trace. Dr. Koldewey informed us that he too had made an unsuccessful search. The walls were not found by Layard. Much Assyrian pottery now lies scattered around. For the seal, cf. Hommel, Gesch., 558; G. Smith, Assyriix, 37; Pinches, Guide, 128; Cylinder Seals, quoted Hommel, l. c. Peiser, KB ad loc., reads for Sha Dikanni, Gar Dikanni, a good Mesopotamian form, with gar for kar, 'wall, fort.' That this is a separable element is shown by the appearance of Dikana, J. 472; Dikanni K. 3374, Cat. In the middle ages, we find Zab Daqan, a village of 'Arban on the Khabur, Yaqut, s. v. It is not impossible to argue that Gar Dikanni is preserved in Ghargan, a tell a short distance south from Arban and across the river, a situation to be noticed as Kiepert 's map places Tell Gharkane on the right bank. The name 'Arban itself is early in form and occurs already in the castellum Arabion of the Disputatio Archelni, Noldeke, ZDMG 43. 541, and is postulated by the equites sagitarli indigenae Arabanenses of Not. Dig. 36. 25. As 'Arban, it was well known in the Middle Ages, cf. Yaqut, s. v. The name was heard by Layard, but today the only name is 'Ajaje. (Note that it is not 'Adschabe, the form given by Streck, Pauly-Wissowa, Suppl. s. v. 'Arabana.') For the reading of the princes name, cf. Streck, ZA 19. 239, who refers for the god Shulman nunu, the fish deity of the near by city of Tedi, to the list 3R. 66, II. 40e.

Dali onie pogore AZISKI ARBANENSES se istite LAZNO-ILIRSKI ARBANESE (SHQIPTARI)?

Citat od lazen Ilir: "кај твоите мапи ништо не се гледа биди појасен..."

PIRRO

Walking away
Член од
25 ноември 2007
Мислења
561
Поени од реакции
7
Незнам Пиро, кажи ми.

Штурм, не треба објаснување, само читање. Ајде малку да провериме и читање и далтонизам :)

Имаме обоени делови, имаме необоени делови, имаме појаснување за обоените.
Жолта - аеоли, зелена - доријци и розева - иони ... останатите необоени, се Епир, Илириа, Македониа и Тракиа... само не сфаќам што сакаш да кажеш со картава SERPICO

Serpico

Член од
25 јануари 2007
Мислења
11.166
Поени од реакции
691
Жолта - аеоли, зелена - доријци и розева - иони ... останатите необоени, се Епир, Илириа, Македониа и Тракиа... само не сфаќам што сакаш да кажеш со картава SERPICO
Над семафорчето долу лево пишува Грција, нели? А над обоениот дел - Македонија. Ништо повеќе не сакам да кажам.

PIRRO

Walking away
Член од
25 ноември 2007
Мислења
561
Поени од реакции
7
Над семафорчето долу лево пишува Грција, нели? А над обоениот дел - Македонија. Ништо повеќе не сакам да кажам.
Па фала богу бре СЕРПИКО, нормално дека пишува Македонија посебно од Грција. Не знам дали си ги прочитал и другите мои постови ... Според античките писатели илирите,македонците и тракијците се сметаат за различен народ од грците... На еден сајт ми падна в очи дека според ХЕРОДОТ ако добро се сеќавам , кога дошол еден римски император во Македонија говорел на римски јазик (латински) а македонското население одлично го рабирале неговиот јазик... значи јазикот на пелазгите (илири,траки и македонци) бил сличен на римскиот а различен од грчкиот па оттука нормално дека бил различен и од словенскиот ... се согласуваме ?

A

anaveno

Гостин
Зezar Kurti
LEARN ALBANIAN
To my parents and my sister Bardha

Prandaj prindлrit tanл tл vjetлr u quajtлn Arbлn, fjalл tл cilлn ne, toskлt, sipas zakonit tonл qл bлjmл n nл r, e kthyem nл Arbлr..
:pos2: :pos2: :pos2: :pos2: :pos2: :pos2: :pos2: :pos2:
George Rawlinson
Ancient Egypt (Rawlinson)/Amen-Hotep III and his Great Works
He maintained, indeed, the dominion over Syria and Western Mesopotamia, which had been established by Thothmes III., and his cartouche has been found at Arban :nesum: on the Khabour;....

Serpico

Член од
25 јануари 2007
Мислења
11.166
Поени од реакции
691
Па фала богу бре СЕРПИКО, нормално дека пишува Македонија посебно од Грција. Не знам дали си ги прочитал и другите мои постови ... Според античките писатели илирите,македонците и тракијците се сметаат за различен народ од грците... На еден сајт ми падна в очи дека според ХЕРОДОТ ако добро се сеќавам , кога дошол еден римски император во Македонија говорел на римски јазик (латински) а македонското население одлично го рабирале неговиот јазик... значи јазикот на пелазгите (илири,траки и македонци) бил сличен на римскиот а различен од грчкиот па оттука нормално дека бил различен и од словенскиот ... се согласуваме ?
Ofcourse, my man, if you do understand me what i'm writing right now. But, think twice before making any "more" conclusions on behalf of the roots of the language, it's present use and looks, and the possible inteligence of my ancestors way back then :)

А сега, лека ви ноќ, се читаме подоцна во текот на денов.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom