Доказ дека времето не постои или е еден вид „паралелна димензија“

Што мислите за времето?

• Вкупно гласачи
    211
Член од
18 декември 2007
Мислења
448
Поени од реакции
51
сепак...теоријата на нематерјален свет и дека се е изградено од енергија сеуште не е докажана...а за електронот неговата бранова природа се изучува само кога е во движење....

Ag0rA

NEBO666
Член од
29 февруари 2008
Мислења
1.667
Поени од реакции
60
сепак...теоријата на нематерјален свет и дека се е изградено од енергија сеуште не е докажана...а за електронот неговата бранова природа се изучува само кога е во движење....
Може да знам кој си, колку години имаш и што учиш, за да знам како да ти објаснам?

Сакаш да кажеш дека доколку нешто е изградено од енергија, не е материјално???
Незнам дали си стигнал до прва година, зошто во прва година, по физика, се учи дека МАТЕРИЈАТА може да биде во форма на: ФИЗИЧКО ПОЛЕ ( или енергија ), и како МАСА( или честичка, не се сечавам како се викаше,не дека не знам што е, туку дека одамна беше кога последен пат прочитав за ова )...

Сакаш да кажеш дека познатата: E=m*c^2 не е докажана?
Или сакаш да кажеш нешто сосем друго...?

Член од
18 декември 2007
Мислења
448
Поени од реакции
51
ок
браново корпоскуларна теорија...така се викаше..
теоријава е воглавно точна само се претпоставува дека не целосно...поголеми брзини од онаа на светлината веќе се откриени...

Ag0rA

NEBO666
Член од
29 февруари 2008
Мислења
1.667
Поени од реакции
60
ок
браново корпоскуларна теорија...така се викаше..
теоријава е воглавно точна само се претпоставува дека не целосно...поголеми брзини од онаа на светлината веќе се откриени...
Без разлика на тоа, E=m*c^2 e точна.

п.с. Не ги виде, или несакаш да одговориш на прашањата што те прашав во врска со тебе...

Член од
18 декември 2007
Мислења
448
Поени од реакции
51
ги видов и немам намера да одговарам на нив...квантната физика ме фасцинирала од секагаш макар што не мислам дека сум многу експерт на тоа поле...помалку ми пречи што во последно време премногу квазинауки ја користат за објаснување на се и сешто...равенката е точна и докажана..само сакам да ти кажам дек целокупната теорија од господинот веројатно на е целосно точна или барем не е потполна...

Ag0rA

NEBO666
Член од
29 февруари 2008
Мислења
1.667
Поени од реакции
60
ги видов и немам намера да одговарам на нив...квантната физика ме фасцинирала од секагаш макар што не мислам дека сум многу експерт на тоа поле...помалку ми пречи што во последно време премногу квазинауки ја користат за објаснување на се и сешто...равенката е точна и докажана..само сакам да ти кажам дек целокупната теорија од господинот веројатно на е целосно точна или барем не е потполна...
Јас не сакав да дојде до некои неразбирања, затоа го напишав тоа.
Да, се согласувам со тебе, Ајнштајн во некои работи не бил во право...
Хмм, а само воздраста, може да ја кажеш ( никој нема да те изеде ако ја кажеш.. )....

По долго размислување, сега смислив една нова дефиниција за сегашноста:
СЕГАШНОСТА ПРЕТСТАВУВА ТОЧКА КАДЕ ШТО СЕ СЕЧАТ КЛАСИЧНИТЕ ДИМЕНЗИИ ( ДОЛЖИНАТА, ШИРИНАТА, ВИСИНАТА И СЛИЧНО ), СО ДИМЕНЗИИТЕ НА ВРЕМЕТО,
и од ова следи дека сегашноста припаѓа и на времето, и на класичната димензија...
што мислите за оваа дефиниција?
ајде, соборитеја...

Член од
18 декември 2007
Мислења
448
Поени од реакции
51
хахахха
првин реши се дали сегашноста постои или не...
димензиите на времето???колку се тие и како ги замислуваш???

Ag0rA

NEBO666
Член од
29 февруари 2008
Мислења
1.667
Поени од реакции
60
хахахха
првин реши се дали сегашноста постои или не...
димензиите на времето???колку се тие и како ги замислуваш???
Се одлучив,
таа не постои како временска единица, но,
сегашноста постои како димензија, која припаѓа и на „времеската димезија/или геометрија“, ако можам така да кажам, и на класичните димензии...

Абе ќе пишам утре убаво, сега температурата на мојот CPU ( мозок ) е многу голема, и running времете е голем...морам да го дефрагментирам HDD ( да размислам поубаво ), да направам update ( да прочитам нешто повеќе ), и на крај, да ги извршам потребните операции...

Времето има бесконечно димензии, како што во математиката има бесконечно димензии,
но, човекот, со својот мозок, сега знае само една, а тоа е времето онакво какво што го знае....

Член од
4 јануари 2008
Мислења
611
Поени од реакции
9
Времето е време. Збор со кој се објаснува менувањето на денот и ноќта. Немојте и вие како Парменид да обаснувате дека движење не постои, дека мозокот не лаже. Аг0ра што се замараш со глупости?

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
а температурата мерна единица за топлина
температурата мерна единица за топлина?????????????
Од оваа и од предходните твои постови се гледа дека дебело си ги запоставил Физиката и Математиката.:toe:

Ag0rA

NEBO666
Член од
29 февруари 2008
Мислења
1.667
Поени од реакции
60
температурата мерна единица за топлина?????????????
Од оваа и од предходните твои постови се гледа дека дебело си ги запоставил Физиката и Математиката.:toe:
Не,ова кажува дека дебеле, ептен дебело, сум го запоставил македонскиот јазик.
Мислев на мерка, или некошто слично,
температурата ни покажува колку топлина има во нешто,ни ја покажува топлотната состојба на телото....незнам како да објаснам, ама ако и ти не си ја запоставил физиката, ќе сфатиш на што мислам....
Сакав да кажам дека постои разлика помеѓу топлина и температура....
Ме сфачаш?

Времето е време. Збор со кој се објаснува менувањето на денот и ноќта. Немојте и вие како Парменид да обаснувате дека движење не постои, дека мозокот не лаже. Аг0ра што се замараш со глупости?
Глупоста е релативна работа.

п.с. моментално учам с++, и на паузи, за да си го одморам мозокот, размислувам во врска вакви работи, па за да проверам дали мозокот ми фукнционира правилно, ги пишувам тука...

Ece

*Sunshine*
Член од
7 јули 2006
Мислења
2.567
Поени од реакции
47
Ако за тебе тоа не докажува ништо докажува за мене....

Времето убаво знаеме сите дека постои, ама нема нешто шо може да го дефинира, односно не постои точно определена дефиниција за него...

Епа ако не постоиме ние за кого ќе постои иднината....за никого
Тоа ми беше поентата да наведам доколку не нема нас нема да постои ни иднина....
Се согласувам со UnholY, немам што да додадам.
Нејќам да се замарам, ама кога веќе би коментирала на ваква тема, би го дала истиот одговор.

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Не,ова кажува дека дебеле, ептен дебело, сум го запоставил македонскиот јазик.
Мислев на мерка, или некошто слично,
температурата ни покажува колку топлина има во нешто,ни ја покажува топлотната состојба на телото....незнам како да објаснам, ама ако и ти не си ја запоставил физиката, ќе сфатиш на што мислам....
Сакав да кажам дека постои разлика помеѓу топлина и температура....
Ме сфачаш?
Ако не знаеш како да објасниш ич не објаснувај:toe:
Температурата покажува степен на загреаност(никако количина на топлина), таа е само споредбена величина.
Количеството на топлина е друга работа, тоа е количество на топлинска енергија што ја содржи одредено тело, се мери во калории по старо а по ново по ISO стандардите се мери (изразува) во џаули

Ag0rA

NEBO666
Член од
29 февруари 2008
Мислења
1.667
Поени од реакции
60
Температурата покажува степен на загреаност(никако количина на топлина), таа е само споредбена величина.
Количеството на топлина е друга работа, тоа е количество на топлинска енергија што ја содржи одредено тело, се мери во калории по старо а по ново по ISO стандардите се мери (изразува) во џаули
Не дека неможев да го објаснам, само не сакав да трошам време размислувајчи за нешто што цел на темата, но го напишав такво какво што го напишав, затоа што имаше мала врска со предметот на темата...
Да имаше поголема врска со темава, поубаво ќе го објаснев....

Тоа го напишав со најдобри намери, но,
во иднина, нема да правам вакви работи.

U

UnholY

Гостин
Така е....
Топлина и температура воопшто не е исто....Топлината е еден вид на енергија, кога се мери топлината уствари се мери енергија....
Како шо веќе спомна количеството на топлина се мери со калории, а калоријата преставува количество на топлотна енергија потребна за количеството на еден грам вода да се покрене за еден степен, а температурата на едно тело само го покажува степенот кој ја доведува топлотната енергија шо ја содржи....

Kajgana Shop

На врв Bottom