Инфлација на порти!

• Креатор на темата Креатор на темата asterix_m
  • Време на започнување Време на започнување
Не сум ја крив бе братце ако си се пронашол во текстот. И пак ке казжам заврти се лево десно види како живее народот и само треба да си заслепен од овие на власт па да речеш дека убаво се живее. А тие излитени теми за плати во администрацијата, немој жити се. Администрацијата во Македонија никогаш не била загрозената класа. Значи кој има пак има а за другите.....

абе излитени за тебе ама прасај ги тие по администрацијата, убаво и ни дојдоа. Со порано тој копукот Бранко не направи несто, вака Никола ке владдеее 100 години.

Треба да се донесе закон никола да остане доживотен премиер ако сака македонија да биде како швајцарија

Абе овдека на форумов изгледа секоја партија си има по еден!

.......a INFLACIJATA si tropa na vrata...more veke vlegla onaka kuteenka :)
tipuvam: 150 denari= evro....mnoogu brgu.....vreme e bogatite da stanat e p t e n bogati, siromasnit e p t e n siromasni inaku ova stokava od narod nema da si go pomrdne gazot... :)

абе излитени за тебе ама прасај ги тие по администрацијата, убаво и ни дојдоа. Со порано тој копукот Бранко не направи несто, вака Никола ке владдеее 100 години.

Треба да се донесе закон никола да остане доживотен премиер ако сака македонија да биде како швајцарија

еехеххеех епа сега е јасно зосто дигас толку галама за НИК:tapp:

ne mu kobi na covekot........ :)

За еден месец инфлацијата порасна за 1 отсто

Инфлацијата во февруари порасна за 1 отсто во одос на минатиот месец и сега изнесува 9,7 отсто. Државниот завод за статистика ги објави најновите податоци за цените и трошоците за живот. Минатиот месец инфалцијата беше 8,7 отсто.
Индексот на цените на мало во февруари годинава порасна за 1 отсто во споредба со јануари, трошоците за живот пораснаа за 0,8 отсто, стои во соопштението на ДЗР.
Порастот на трошоците на живот е резултат на повисоките индекси на парното греење, мастите, зеленчукот, пијалоците, млечни производи, овоше, угостителски услуги, кондиторски производи, свежо и кисело млеко, превоз на патници и рибата.
Намалување на индекост на трошоците за живот во февруари во однос на јануари е забележано кај житото, лековите, облеката, обувките, јајцата и течните горива.
Вредноста на потрошувачката кошничка за исхрана и пијалоци за едно четиричлено семјство, во февруари, пресметано врз основа на цените на мало изнесува 12.174 денари и во споредба со минатиот месец е зголемуванје од 1,2 отсто.

Cekaj se ko ke ti recat deka ova e izmisleno od "opoziciskite glasila"..

незнам овие младите колку ги бива за економија, само знам дека префалени јагоди не се оди со големи корпи. А и исто знам дека од економские реформи што ги најави Грујо остварени се само интернет кафињата. А со тоа негледам како народот подобро живее.

ha ha

ovde me potseti na latinskata Narodot sakase leb mu dadoja igri

Ne e ic za zaebancija.....veke ne se postavuva prasanje dali IMA INFLACIJA...tuku koga ke eksplodira.....i normalno kolku toa ke ja zgolemi veke prisutnata BEDA....

Ne e ic za zaebancija.....veke ne se postavuva prasanje dali IMA INFLACIJA...tuku koga ke eksplodira.....i normalno kolku toa ke ja zgolemi veke prisutnata BEDA....

ne ni mislev da se salam za takva seriozna rabota iskusiv veke edna vo 90 -tite inflacija samo mislam deka ovie raboti sega ime/nato/eu pa grci ne ebat,pa bile tek made ,nie smi bile ova, sekoe pile pee makedonija, sekoj vtor razgleduva opcija na televizija ,posto vo friz nema mi zalicuvaat na igri

Незнам за каква услуга збориш ти на Рада. каква врска рада има со инфлацијата што ја снаога макеоднија. па треба да си политички полтрон за да не видиш дека во македонија има огроман инфлација а владата не ја боли уво. Јасно дека е регионалне проблем ама има мерки кои треба да се применат за да се санира ударот

Asterix, па ти ме изненадуваш колку немаш разбирање ? Ме изненадуваш кога заслепен неможеш да видиш колку убаво живееш во благосостојба....ај те молам биди трпелив уште некои 7-8 години да поминат 100-те дена во кои ќе ни се случи економски бум што ни го најави Владата:vozbud: .
Ако сепак нешто не ти е јасно, тука е Nacional и се ќе ти објасни...

лол наполеон лол може сам ќе се прогласи лол

Toj koj uste ne veruva deka ima inflacija neka pro4ita izvestai on Narodna Banka Na Republika Makedonija i barem malku da mu stane jasno deka toa sto se slu4uva e INflacija, gledate deka se krenaa kamatnite stapki za lugeto da prestanat da zemaat krediti za da se namali koli4estvoto na pari vo optek i da se namali inflacijata, toa se jasni merki koi se prevzemaat protiv inflacijata. samo ne znam so tolku se zataskuva rabotava kao Ima infalcija ama ne e nisto bitno c c c cc

Asterix, па ти ме изненадуваш колку немаш разбирање ? Ме изненадуваш кога заслепен неможеш да видиш колку убаво живееш во благосостојба....ај те молам биди трпелив уште некои 7-8 години да поминат 100-те дена во кои ќе ни се случи економски бум што ни го најави Владата:vozbud: .
Ако сепак нешто не ти е јасно, тука е Nacional и се ќе ти објасни...

па нес сум јас крив што не гледам Сител и МТВ и што не читам Вечер :toe:

Нема добра инфлација

Инфлацијата е најдобра кога ја нема. Вака приближно порача поранешниот директор на Меѓународниот монетарен фонд Мишел Камдеси на една од своите две посети на нашата земја пред десетина години. Тогаш нашата земја се соочуваше со сериозни предизвици, пред се', поврзани со косовската криза, што резултираа со зголемени трошења во буџетот, раст на буџетскиот дефицит и притисок врз зголемување на цените.

Оттогаш до денес се сменија многу работи, ситуацијата во светот, но и во Македонија е многу поразлична. Дури и пристапот на ММФ спрема земјите со кои има аранжмани е малку омекнат, што се должи пред се' на критиките дека оваа институција е премногу тврда во спроведувањето на своите политики.

Но, никаде досега, барем во јавните настапи на монетарците, не можеше да се сретне дека тие го промениле ставот во однос на инфлацијата. Тоа го тврдат и луѓето кои по природата на својата работа ја следат оваа институција речиси секојдневно. Оттаму зачуди изјавата на вицепремиерот Зоран Ставрески дека анализите на ММФ покажувале дека секоја инфлација под седум отсто не е штетна за економијата.

Јасно е дека Македонија како земја со мала економија што е увозно зависна тешко може да се одбрани од порастот на цените на прехранбените производи и енергенсите (кои се и онака дефицитарни) и особено од цената на нафтата која целосно ја увезуваме. Но, ако ваквите изјави служат како алиби за зголемените трошења на Владата кои ги прави преку Буџетот и кои се барем делумно одговорни за будење на инфлаторната спирала во земјава, тогаш вреди да се потсетиме на уште една порака на Камдеси, кој среде Скопје рече дека само господ може да ја спаси Македонија.

Bas naprotiv kontrolirana inflacija od 6-7% e dobra za ekonomijata, bidejki gi potiknuva lugeto da kupuvaat a ne da gi stedat parite bidejki znaat deka naredniot mesec ke im vredat pomalku.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom