Полицијата спречила атентат врз авторот на карикатурите на пророкот Мухамед

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.587
Dancite se pod pritisok, samo ovoj pat - potivok. Postoi agitacija na Bliskiot Istok da im se napravi nekoja pakost. Minatiot pat im napravija haos vo trgovijata, site danski proizvodi -- a bea bajgi mnogu -- bea bojkotirani.

Tohno e deka Danska e trula drzhava vo koja nikogash ne bi sakal da zhiveam, no sepak treba da postoi nekakov modikum sloboda na govorot. Vo sekoj sluchaj sudirot na civilizaciite prodolzhuva...

Член од
3 февруари 2006
Мислења
131
Поени од реакции
7
democracy=hypocracy

http://www.dailymotion.com/relevance/search/sloboda%2Bizrazavanja/video/x3x6rf_sloboda-izrazavanja_politics

Дали верувато во слободата на говорот или тоа е она во што сакате да верувата
Еве една француска верзија на слобода на говорот
Во првиот случај гостин е еден муслиман кој е против објавувањето на карикатурите бидејќи со тоа би се навредиле чувствата на 10 милиони француски муслимани. Водителот е за објавување на карикатурите бидејќи тоа било слобода на говорот.
Во вториот случај гостин во емисијата е еден комичар кој во една своја емисија го критикува еден рабин (еврејско свештено лице). Видете ја реакцијата на водителот на емисијата во овој случај. Бара извинување од страна на комичарот бидејќи со тоа ги навредил чувствата на евреите.
Двојни стандарди???

Macedonia>>Europe

Faster Than Light
Член од
6 јуни 2007
Мислења
2.582
Поени од реакции
836
http://www.dailymotion.com/relevance/search/sloboda+izrazavanja/video/x3x6rf_sloboda-izrazavanja_politics

Дали верувато во слободата на говорот или тоа е она во што сакате да верувата
Еве една француска верзија на слобода на говорот
Во првиот случај гостин е еден муслиман кој е против објавувањето на карикатурите бидејќи со тоа би се навредиле чувствата на 10 милиони француски муслимани. Водителот е за објавување на карикатурите бидејќи тоа било слобода на говорот.
Во вториот случај гостин во емисијата е еден комичар кој во една своја емисија го критикува еден рабин (еврејско свештено лице). Видете ја реакцијата на водителот на емисијата во овој случај. Бара извинување од страна на комичарот бидејќи со тоа ги навредил чувствата на евреите.
Двојни стандарди???
Абе може да се жали и да бара извинување нели, ама тоа не е исто со закана за атентат така да не би рекол дека има двојни стандарди. Дури и самите евреи си прават шеги на своја сметка пример борат :) или саут парк. Јас не викам дека тоа не е погрешно ама треба да се научат муслиманите на цивилизирано однесување, а не ако нешто не им е по кеиф одма закани за убиство. Па нели таа муслиманската книга коран е копи пејст на библијата па претпоставувам и таму има нешто како "ако некој те удри по левиот сврти му го и десниот образ". Насилство само раѓа ново насилство. Затоа имаме и втор дел од оваа заебанција. Да реагираа цивилизирано муслиманите сигурно немаше да се случи ова. Се прават некои верници, а во пракса сосем нешто друго. Поентата на религијата е луѓето да не се однесуваат токму како муслиманите што се однесуваат сега.

Член од
3 февруари 2006
Мислења
131
Поени од реакции
7
Плагијат? Копи пeјст од библијата? Една реченица иста најдими во Куранот препишана од Библијата.... можеш ли? :)
Секако дека секој има право да каже она што мисли, да нацрта итн. Ама тоа треба да е во границите на моралот. Во тоа видео горе се гледа како тој водител става двојни стандарди. На едниот му вика дека ќе прави што сака, а на другиот му предлага да се извини за таа глупост што ја направил. Нормално дека јас не ги поддржувам нив кои се закануваат и се обидуваат да убијат невини лица. Тоа е вон моите религиски определувања. Мојата вера мене не ми дозволува да те навредам на било каков начин, било тоа да е со карикатура или со зборови. Секако некогаш се користат некои шеги ама тие не треба да се вон границите.
Поздрав

Macedonia>>Europe

Faster Than Light
Член од
6 јуни 2007
Мислења
2.582
Поени од реакции
836
Плагијат? Копи пeјст од библијата? Една реченица иста најдими во Куранот препишана од Библијата.... можеш ли? :)
Секако дека секој има право да каже она што мисли, да нацрта итн. Ама тоа треба да е во границите на моралот. Во тоа видео горе се гледа како тој водител става двојни стандарди. На едниот му вика дека ќе прави што сака, а на другиот му предлага да се извини за таа глупост што ја направил. Нормално дека јас не ги поддржувам нив кои се закануваат и се обидуваат да убијат невини лица. Тоа е вон моите религиски определувања. Мојата вера мене не ми дозволува да те навредам на било каков начин, било тоа да е со карикатура или со зборови. Секако некогаш се користат некои шеги ама тие не треба да се вон границите.
Поздрав
Види бе другар. Се е тоа ок што го кажа и камо среќа сите муслимани така да размислуваат. Ама ти кажувам дека и покрај тоа што го направиле данците, ако ти си малку покултурен како што се декларираш ќе изнајдеш цивилизиран начин да му дадеш до знаење на неинформираниот дека тоа што го прави не е во ред. Муслиманите се преголеми фанатици и идат во крајности. Имаш безброј опции да му контрираш во случај да не ја почитува твојата религија, како на пример: враќање со иста мерка-карикатури на исус, бојкотирање дански производи мирни протести, ама убиства и терористички напади, палење знамиња и слично едноставно нели ја преминува границата. Ако тоа го направил во муслиманска земја тогаш слободно прави му што сакаш, ама тој си е во својата земја и таму владеат други правила, а ти како муслиман ако не ти чини слободно врати се во својата земја(се однесува на емигрантите немој да мислиш дека тебе директно ти се обраќам).
А што се однесува до евреите па ти реков гледај саутпарк и ќе видиш.

Член од
3 февруари 2006
Мислења
131
Поени од реакции
7
Види бе другар. Се е тоа ок што го кажа и камо среќа сите муслимани така да размислуваат. Ама ти кажувам дека и покрај тоа што го направиле данците, ако ти си малку покултурен како што се декларираш ќе изнајдеш цивилизиран начин да му дадеш до знаење на неинформираниот дека тоа што го прави не е во ред. Муслиманите се преголеми фанатици и идат во крајности. Имаш безброј опции да му контрираш во случај да не ја почитува твојата религија, како на пример: враќање со иста мерка-карикатури на исус, бојкотирање дански производи мирни протести, ама убиства и терористички напади, палење знамиња и слично едноставно нели ја преминува границата. Ако тоа го направил во муслиманска земја тогаш слободно прави му што сакаш, ама тој си е во својата земја и таму владеат други правила, а ти како муслиман ако не ти чини слободно врати се во својата земја(се однесува на емигрантите немој да мислиш дека тебе директно ти се обраќам).
И јас го почитувам Исус (Иса а.с.). Според нашето верување тој е пророк. И не би сакал да си поигрувам со нешто што не е во мојот домет. Зошто да правам карикатури од некого со цел само да ја изиграм целата нивна религија? Нели не би било културно и фер. Како што кажав претходно, јас не сум за убивање на невини, ама овие карикатуристи ги преминале сите граници. Ние го почитуваме Мухаммед С.А.В.С. повеќе и од нашите фамилии и тој нам ни забранил да правиме негови цртежи. Па тогаш како се осмелил тој карикатурист да го направи тоа?
Секако дека бојкотот на нивните производи продолжува, и прогуглај, ќе видиш Данска дневно колку губи од бојкотот на нивните производи во Арапските земји.
Поздрав и се најдобро :smir:

Macedonia>>Europe

Faster Than Light
Член од
6 јуни 2007
Мислења
2.582
Поени од реакции
836
И јас го почитувам Исус (Иса а.с.). Според нашето верување тој е пророк. И не би сакал да си поигрувам со нешто што не е во мојот домет. Зошто да правам карикатури од некого со цел само да ја изиграм целата нивна религија? Нели не би било културно и фер. Како што кажав претходно, јас не сум за убивање на невини, ама овие карикатуристи ги преминале сите граници. Ние го почитуваме Мухаммед С.А.В.С. повеќе и од нашите фамилии и тој нам ни забранил да правиме негови цртежи. Па тогаш како се осмелил тој карикатурист да го направи тоа?
Секако дека бојкотот на нивните производи продолжува, и прогуглај, ќе видиш Данска дневно колку губи од бојкотот на нивните производи во Арапските земји.
Поентата ми е дека данците не биле во контакт со муслимани никогаш. Не се како христијаните од балканот. За нив тие работи се непоимливи. Зашто некој би се изнервирал до таа мера од еден цртеж што би довело до раб на војна. Затоа за нив треба со посебен пристап. Вака со класични исламистички "мерки" е само контрапродуктивно. А за убиства на карикатуристи и "неверници" според исламот јас ќе ти кажам дека според христијанството барем, никој нема право да одземе човечки живот освен бог. А ако е така и во исламот, а претпоставувам дека е тогаш со кое право вие се нарекувате верници кога си давате за право да одземете човечки живот? Всушност нели е затоа целата фрка?

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.587
Ne mozhe ni edna rechenica zoshto Koranot ne e copy-past na Biblijata. No za razlika od Biblijata koja vo osnova propagira mir i vrtenje na drugiot obraz, vo Koranot vrvi od poraki za nasilstvo: za zavojuvanje teritorii, za ubivanje (na pr. Evrei), za zemanje zalozhnici, za preraspredelba na plen, itn.

Секако дека секој има право да каже она што мисли, да нацрта итн. Ама тоа треба да е во границите на моралот.
Ako ima sekoj pravo da kazhe toa shto go misli, togash ne gledam vo shto e problemot?! Slobodata na govorot ne e i ne treba da e ogranichena vo slobodnite opshtestva, posebno ne vo granicite na gledishta za "moral" bidejkji toa e menliva kategorija, e relativna i mozhe da bide zloupotrebena. Posebno bidejkji ima razlichni gledishta za toa shto e moralno a shto ne e.

Член од
3 февруари 2006
Мислења
131
Поени од реакции
7
Ne mozhe ni edna rechenica zoshto Koranot ne e copy-past na Biblijata. No za razlika od Biblijata koja vo osnova propagira mir i vrtenje na drugiot obraz, vo Koranot vrvi od poraki za nasilstvo: za zavojuvanje teritorii, za ubivanje (na pr. Evrei), za zemanje zalozhnici, za preraspredelba na plen, itn.
А оние мои непријатели, што не сакаат да царувам над нив, доведете ги тука и погубете ги пред мене!
Лука 19:27

Ako ima sekoj pravo da kazhe toa shto go misli, togash ne gledam vo shto e problemot?! Slobodata na govorot ne e i ne treba da e ogranichena vo slobodnite opshtestva, posebno ne vo granicite na gledishta za "moral" bidejkji toa e menliva kategorija, e relativna i mozhe da bide zloupotrebena. Posebno bidejkji ima razlichni gledishta za toa shto e moralno a shto ne e.
Работата е што се воведуваат двојни стандарди. Ако навредиш муслиман во ред е, ако навредиш евреин антисемитист си и мораш да се извиниш!?

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.587
Napishav "Biblijata vo osnova propagira mir". Ne deka nema i takvi citati kako toj, "oko za oko, zab za zab", no osnovata koja shto ja propagira Isus e mir i vrtenje na drugiot obraz. Za razlika od Islamot.

Dvoen standard e nasekade kade shto Islamot e dominantna religija: drugite religiozni zaednici nemaat nikakvi prava, so retki iskluchoci kako Egipet na primer. Da ne zborime deka tamu e najchesto zabraneto da stanesh Hristijanin, a odbivanje na Islamot po spostven izbor mozhe da se kazni so smrt...

Член од
3 февруари 2006
Мислења
131
Поени од реакции
7
Napishav "Biblijata vo osnova propagira mir". Ne deka nema i takvi citati kako toj, "oko za oko, zab za zab", no osnovata koja shto ja propagira Isus e mir i vrtenje na drugiot obraz. Za razlika od Islamot.

Dvoen standard e nasekade kade shto Islamot e dominantna religija: drugite religiozni zaednici nemaat nikakvi prava, so retki iskluchoci kako Egipet na primer. Da ne zborime deka tamu e najchesto zabraneto da stanesh Hristijanin, a odbivanje na Islamot po spostven izbor mozhe da se kazni so smrt...
5:28.Koga bi ja pruzil rakata tvoja da me ubiesh jas nikogash ne bi ja pruzil rakava moja da te ubijam. Da, jas se plasham od Allah, Gospodarot na svetovite!"

5:32.Onoj koj ke ubie eden covek, koj ne ubil nikogo i koj ne pravi bezredie po zemjata... kako da gi ubil site luge, a onoj koj ke spasi eden covek... kako da gi spasil site luge.

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.113
Берлин: Суд дозволи истакнување на карикатури со Мухамед

Екстремно десничарската партија Про-Дојчланд вчера доби процес во Управниот суд во Берлин, со што и’ се дозволува јавно да истакнува провокативни карикатури на пророкот Мухамед.
Судот пресуди дека групата може јавно да носи копии од карикатурите на пророкот Мухамед, кои првпат се објавени во Данска во 2005. година, кога предизвикаа силни протести на муслиманите ширум светот. Исламскиот закон забранува сликање на пророкот Мухамед. Судот во Берлин ја отфрли жалбата на три исламски заедници и нагласи дека карикатурите се заштитени како „уметничка слобода“ и оти законски не можат да бидат сметани за злоупотреба од страна на некоја верска група.

Судот смета дека прикажувањето на карикатурите не претставува повик за омраза или насилство
„Едноставното прикажување на карикатурите со Мухамед не претставува повик за омраза или насилство против специфичен дел од популацијата“, наведе судот.
Про-Дојчланд ќе ги носи утре карикатурите на Мухамед пред три џамии во Нојколн и Вединг. Две од нив важат за центри на радикално-исламистичките салафисти. Протестите доаѓаат на крајот на рамазанските пости и ќе се случат под мотото „Исламот не и’ припаѓа на Германија – запирање на исламизацијата“.
Полицијата стравува од судири за време на демонстрациите во Берлин, откако на слични протести во Северна Рајна Вестфалија се случи насилство меѓу демонстрантите и заштитниците на јавниот ред.
http://www.dw.de/dw/article/0,,16174042,00.html

Сладоледџија

Ванила & Чоколадо
Член од
8 декември 2009
Мислења
14.458
Поени од реакции
11.916
Pa taka e ne deka nesto se palam na regligija i gajle mi e za Isus ili za ovoj so begase od meka vo medina ama dajte be luge sekoj ima pravo na izrazuvanje. Kakvi atentati kakvi proteruvanja 21vek sme. Neka gi smirat malku strastite ovie muslimanite posto gledam deka uste ziveeat nekolku veka ponazad.
Па уствари и живеат поназад, ако го мерат времето од проповедувањето на Мухамед сега они се наоѓаат во 14 век хахахаххахахаха :pos:
--- надополнето: 27 август 2012 во 19:23 ---
Поздрав
Фала богу дека не се исти ... Библијата те учи на простување и просветлување, Куранот те учи на војна и насилство...
--- надополнето: 27 август 2012 во 19:29 ---
Карикатуристот не го сака Мухамед повеќе од својата фамилија и не е муслиман и затоа се осмелил да го нацрта... Значи во своја држава си е , неговата религија дозволува цртање и си црта дечкото... Еве во муслиманските земји владее шеријатот, јас кога би отишол таму треба да се придржувам за тие закони, али баце ти си дошол во демократска држава и ми бараш да се спроведува шеријатот, да се забулуваат девојките и да бидат без права.. Едноставно таа твоја религија за мене не е религија, од причина што жените си ги третирате како животни...

Член од
8 јули 2012
Мислења
91
Поени од реакции
7
pa i zakanite i bombite se del od demokratijata,nekoj koga crta e demokratija ,pa zasto togas ne ja svakate deka i bombite i atentatite se del od demokratijata ,nemojte da im skratite prava na lugeto

Член од
12 април 2010
Мислења
10.060
Поени од реакции
15.031
pa i zakanite i bombite se del od demokratijata,nekoj koga crta e demokratija ,pa zasto togas ne ja svakate deka i bombite i atentatite se del od demokratijata ,nemojte da im skratite prava na lugeto
тоа не е демократија, тоа е идиотизам.
Идиотизам е твоето размислување. Размислување на 42 годишно исфрустрирано човече.
Кога ќе се жени син ти, како подарок подари му автомобил-бомба, за среќен брак. Ова е по твојата логика.

Kajgana Shop

На врв Bottom