Првата временска машина!

Orkad

The Master
Член од
5 октомври 2007
Мислења
1.010
Поени од реакции
10
Кога веќе споредуваш нешто со брзина на светлина, треба да го споредуваш со брзината на светлината. Не можеш да споредуваш човек и фотон со брзина на светлина, разбери.
Пошо никој не го разбра човеков, да објаснам:
Значи Фантом сакаше да кажит дека светлината како апсолутна брзина(најголема брзина, значи поголема од неа нема) се зема како пример за споредба, и сите други тела кои се движат со X km/h доколку се споредуваат би се споредувале со брзината на светлината, поради ова тој смета дека не можеш такви споредби да правиш.

п.с. Не реков дека се сложувам со ова, само го појаснувам(пошо очигледно никој не свати):smir:

Ag0rA

NEBO666
Член од
29 февруари 2008
Мислења
1.667
Поени од реакции
60
Пошо никој не го разбра човеков, да објаснам:
Значи Фантом сакаше да кажит дека светлината како апсолутна брзина(најголема брзина, значи поголема од неа нема) се зема како пример за споредба, и сите други тела кои се движат со X km/h доколку се споредуваат би се споредувале со брзината на светлината, поради ова тој смета дека не можеш такви споредби да правиш.

п.с. Не реков дека се сложувам со ова, само го појаснувам(пошо очигледно никој не свати):smir:
Нешто не е во ред со мене, или со некој друг?!?

Јас неправам споредби со брзини поголеми од брзината на светлината, туку со брзини еднакви на неа....

Зошто неможам да правам споредби помеѓу брзината на фотон од светлината со човекот?!?

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
Дефинирај движење?

Ако е едно тело статично,според тебе ако друго се движи спрема него,тогаш и првово се движи?

Значи јас ако стојам у место,колата вози,тогаш јас се движам накај неа?
У заблуда си малце со теориите,ако идеме така тогаш две тела кои се движат,едното со почетна точка А кон Б а другото со почетна Б кон Ц,со иста брзина,според твојата теорија,едно спрема друго не би се движеле.

И пак ќе ти кажам,не провоцирај со тоа дали сме седмо или осмо одделение,ако не те сфаќаме коа сам не знаеш да се објасниш.

Ag0rA

NEBO666
Член од
29 февруари 2008
Мислења
1.667
Поени од реакции
60
Дефинирај движење?

Ако е едно тело статично,според тебе ако друго се движи спрема него,тогаш и првово се движи?

Значи јас ако стојам у место,колата вози,тогаш јас се движам накај неа?
У заблуда си малце со теориите,ако идеме така тогаш две тела кои се движат,едното со почетна точка А кон Б а другото со почетна Б кон Ц,со иста брзина,според твојата теорија,едно спрема друго не би се движеле.

И пак ќе ти кажам,не провоцирај со тоа дали сме седмо или осмо одделение,ако не те сфаќаме коа сам не знаеш да се објасниш.
Движење претставува променување на положбата во однос на некое друго рело.
Ако едно тело се движи во однос на друго тело, тогаш и другото тело се движи, ама во однос на првото тело.
Еве пример со колата.
Колата се движи во однос на тебе и другата околина, ти не се движиш во однос на околината, но се движиш во однос на колата.
Ако имаме две тела А и Б, и три точки 1, 2 и 3,
и А се движи од 1 до 2 со брзина В, а истовремено Б се движи од 2 до 3 со иста брзина В, а точките 1, 2, и 3 се оддалечени на исто растојание и се на иста права,
тогаш: А не се движи во однос на Б, а А и Б се движат во однос на 1, 2 и 3 додека трае движењето на А од 1 до 2, односно на Б од 2 до 3.

Тоа со одделенијата беше само шега...треба да научите да сфачате шеги....

Хмм...јасен сум со теориите кои демек се мои?

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Ако едно тело се движи во однос на друго тело, тогаш и другото тело се движи, ама во однос на првото тело.
Еве пример со колата.
Колата се движи во однос на тебе и другата околина, ти не се движиш во однос на околината, но се движиш во однос на колата.
Ако имаме две тела А и Б, и три точки 1, 2 и 3,
и А се движи од 1 до 2 со брзина В, а истовремено Б се движи од 2 до 3 со иста брзина В, а точките 1, 2, и 3 се оддалечени на исто растојание и се на иста права,
тогаш: А не се движи во однос на Б, а А и Б се движат во однос на 1, 2 и 3 додека трае движењето на А од 1 до 2, односно на Б од 2 до 3.

Тоа со одделенијата беше само шега...треба да научите да сфачате шеги....

Хмм...јасен сум со теориите кои демек се мои?
Абе сите те сваќаат тебе што сакаш да кажеш и знаат што објаснуваш... Ама не е така! :)

Ако ја земам светилка (батерија) и светам накај Водно, тогаш (според тебе) планината се "движи" со брзина на светлината, така?

Поточно би било ако кажеш дека планината изгледа како да се "доближува" накај светлината со брзина на светлината, вака веќе може.

ПРИМЕР:
Ти стоиш, јас трчам накај тебе со 330 000 км/ч (јебига, побрз сум од Чак Норис :) )
Е сеа, ти како референтно тело, не се "движиш" со истата брзина накај мене (пошто нели, СТОИШ), туку на мене ми изгледа дека ти се "приближуваш" накај мене со 330 000 км/ч.

Ја мислам доста е :helou:

Ag0rA

NEBO666
Член од
29 февруари 2008
Мислења
1.667
Поени од реакции
60
Абе сите те сваќаат тебе што сакаш да кажеш и знаат што објаснуваш... Ама не е така! :)

Ако ја земам светилка (батерија) и светам накај Водно, тогаш (според тебе) планината се "движи" со брзина на светлината, така?

Поточно би било ако кажеш дека планината изгледа како да се "доближува" накај светлината со брзина на светлината, вака веќе може.

ПРИМЕР:
Ти стоиш, јас трчам накај тебе со 330 000 км/ч (јебига, побрз сум од Чак Норис :) )
Е сеа, ти како референтно тело, не се "движиш" со истата брзина накај мене (пошто нели, СТОИШ), туку на мене ми изгледа дека ти се "приближуваш" накај мене со 330 000 км/ч.

Ја мислам доста е :helou:
Уште ова, и доста е ( иако сум убеден дека сум во право ):
Да те поправам:Планината не се движи во однос на тебе ( доколку и ти не се движиш во однос на неа ) или околината, туку таа се движи во однос на фотоните кои ја сочинуваат светлината од светилката.
Што грешам тука?
мислам дека нема потреба да ги коментирам и останатите примери затоа што оние кои сакаа да ме сфатат, ме сфатија на вистинскиот начин и мислат дека сум во право ( доколку ги има такви ), а оние кои се тврдоглави и понатаму ќе мислат дека не сум во право.

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
Значи,ако викаш дека и човекот се движи кон ферарито со 300 км/с ,тогаш ферарито се движи дупло поспоро,односно со 150 км/с.

Не знам што сакаш да не убедиш,ако е точна твојата теорија тогаш сите во секој период се движиме.
А на Машински си имаш предмет статитика,значи нешто во светов е статично,значи не си у право:helou:

Fantom

Chikara
Член од
4 јуни 2006
Мислења
11.453
Поени од реакции
812
Агора, кога споредуваш нешто со брзина на светлината, споредувај го со самата светлина. Ако не ме сфати, ако споредуваш нешто со брзина на фиќо, споредувај го со фиќото, а не со ламборџини. Ако не ме сфати сега, се откажувам од објаснување, пошо и NEBO на времето не ме сфаќаше.

Ag0rA

NEBO666
Член од
29 февруари 2008
Мислења
1.667
Поени од реакции
60
Значи,ако викаш дека и човекот се движи кон ферарито со 300 км/с ,тогаш ферарито се движи дупло поспоро,односно со 150 км/с.

Не знам што сакаш да не убедиш,ако е точна твојата теорија тогаш сите во секој период се движиме.
А на Машински си имаш предмет статитика,значи нешто во светов е статично,значи не си у право:helou:
Ok, така е....
Lugje, pamti nekoj kako se vikashe toj drugiot fizichar? Istiov, SF, ultra ludi teorii, Einstein e tapa, jas sum bolje od Einstein.. taka neshto? Izgleda e ovoj. NO OTHER WAY AROUND.

Izmeneto: NEBO 666. Se e kazhano, jas mislam. Site sfaCHate.
Јас не памтам..дај раскажими...
Агора, кога споредуваш нешто со брзина на светлината, споредувај го со самата светлина. Ако не ме сфати, ако споредуваш нешто со брзина на фиќо, споредувај го со фиќото, а не со ламборџини. Ако не ме сфати сега, се откажувам од објаснување, пошо и NEBO на времето не ме сфаќаше.
А фотоните да не не се светлина?!?

Ништо чудно, верувам дека пола од членовите на форумов не те сфачаат...
Сака да каже дека Агора е Небо666.
Јас сум...кој?
Дај објаснитеми бе, не сфачам, а мразам кога другите знаат нешто што јас не го знам....

R

RAYTHEON23

Гостин
eve agora gledaj:
http://youtube.com/watch?v=oRWwI61so5Q
http://youtube.com/watch?v=X3CPEvkR4ZY&feature=related
http://youtube.com/watch?v=X02WMNoHSm8&feature=related
site klipovi se od discoveri osven3-tiot koj e dokumentarec a japonecot predava na poznat amerikanski univerzitet-presudete sami i tuka agora ke vidis kako se vratila cestickata nazad vo vremeto...patem da znes teska para se frla za vie eksperimenti...a ubistva na hitler i takvi raboti se gluposti abe dosta ti e celo kolo premier i bundes a i loto pa ete si milioner ostavete go hitler milosevic i slicnite na niv da REST IN PEASE-IN HELL:smir::vozbud:

R

RAYTHEON23

Гостин
mac saka da ti kaze slednovo eve eden primer eden avtobus vozi 100km\h a vie vozite so chrysler hemi cuda(ili ferrari ili...)so 130km\h-e sega koga tocno doagame do avtobusot od drugata lenta(go prestisuvame)so samo 30km\h znaci toa e isto kako avtobusot da stoi vo mesto a nie go mineme so 30km\h....i obratno ako se dvizat dvete tela(T.E)kola i avtobus vo sprotivna ansoka togas se razminuvaat so avtobusot-100kmh+130km\h(kolata)=230km\h..zatoa koga se vozis vo avtobus kola od sprotivna nasoka te preletuva a dokolku te prestasuva od ista linija togas ke imas poveke vreme da uzivas dokolku e ferari OK

Famous Last W

I LoV3 YoU..
Член од
24 август 2007
Мислења
1.515
Поени од реакции
5
Епа затоа не е реално да се направи временска машина бидејќи секој ќе се врака во минатот и ќе го менува...
Како филмот Back to the Futeru..

Ag0rA

NEBO666
Член од
29 февруари 2008
Мислења
1.667
Поени од реакции
60
mac saka da ti kaze slednovo eve eden primer eden avtobus vozi 100km\h a vie vozite so chrysler hemi cuda(ili ferrari ili...)so 130km\h-e sega koga tocno doagame do avtobusot od drugata lenta(go prestisuvame)so samo 30km\h znaci toa e isto kako avtobusot da stoi vo mesto a nie go mineme so 30km\h....i obratno ako se dvizat dvete tela(T.E)kola i avtobus vo sprotivna ansoka togas se razminuvaat so avtobusot-100kmh+130km\h(kolata)=230km\h..zatoa koga se vozis vo avtobus kola od sprotivna nasoka te preletuva a dokolku te prestasuva od ista linija togas ke imas poveke vreme da uzivas dokolku e ferari OK
А јас што сакав да кажам?
Истото, само со различни бројки:
299 999 кмпс ( нели според Ајнштајн можеше да се постигне само брзона која е помала од таа на светлината ) + 299 999 кмпс = 599 998 кмпс ( нешто помалку од два пати поголема од брзината на светлината )..Грешам некаде???

_______

А дали мислите дека доколку патувањето низ времето би било реалност, истото би било легално?
Јас мислам дека би било забрането, освен ако добиеш дозвола...

Член од
12 мај 2008
Мислења
1.495
Поени од реакции
38
Toa bi bilo legalno ama ke bide so strogi kontroli neso kako "Time Cops" ke ima. Nema da moze sekoj da patuva. Ke mozat da patuvaat samo nekoi sto gi pominale testovite.

BlaCk FiRe

`Going NoWhere`
Член од
21 март 2008
Мислења
637
Поени од реакции
18
Временската машина само ќе не уништи како луѓе .... !!!!!

Kajgana Shop

На врв Bottom