Првата временска машина!

Ece

*Sunshine*
Член од
7 јули 2006
Мислења
2.567
Поени од реакции
47
Глупости. Кога ќе биде измислено такво нешто, пишете ми ПП. :wink:

Постои само она што го гледаме, нема ни враќање назад ни идење напред, колку и некои да го сакаат тоа. Мене искрено не ми треба да се враќам никаде, ниту пред време да ја видам иднината. :toe:

Член од
29 јануари 2007
Мислења
44
Поени од реакции
2
Точно...Хитлер не е причинителот на Втората Светска Војна...и не е вмешана само Германија... инаку за ова другото ,не верувам дека може да се патува т.е. да се враќа во минатото,а за патување во иднината е друга приказна.напротив незнам дали знаете,но научниците и спиењето го смтаат за патување низ времето,исто така и она замрзнување на лугето,па повторно одмрзнување во ново време..само незнам дали е ова уште направено :)

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
Финтата е што ни фантом, ни боби не е во право со теориите :)
Значи следете ме сеа.
Се враќаш и го убиваш татко ти.
Вие го гледате времето како линија,ама тоа е круг.
Значи го убиваш татко ти и тебе те нема родено...е сеа после во одреден момент во иднината кога свушност ти оригинално си се вратил во времето,пошто тебе те нема,ти не се враќаш и татко ти пак е жив уствари :).
Е сеа пошто е жив он,те раѓа и ти пак идеш го убиваш...

Што добивме на крај?
Еден временски круг кој не можете да го измените.
Значи ти колку и да сакаш пробај убивај го татко ти,он нема да умре таа вечер :)
Дали кога ќе го упуцаш он ќе искрвари,ќе умре па пак ќе оживее,или уопште твоите куршуми штета нема да прават...тоа не знам како ќе биде направено :)

Значи зависностите не можеш да ги смениш.
Исто и да пробаш сам себе да се убиеш :)

Има многу неодговорени прашања,на пример дали кога сам себе ќе се упуцаш времето одма пресметува дека следниот пат нема да бидеш тука, или пак треба да се одигра цел еден временски циклус од x години за да се стигне до мигот кога ти си влегол во тајммашинот па да оживее повторно младата верзија од тебе :)

Член од
14 јуни 2007
Мислења
105
Поени од реакции
6
Теоретски Физиката вика дека е возможна временска машина меѓутоа „патниците“ би биле само пасивни учесници во времето - без да можат било што да променат.
п.с Ова само го имам прочитано како факт! :)

Член од
17 ноември 2007
Мислења
42
Поени од реакции
0
sosema pogresna slika dobivate za nestovo..ova e akselerator na cestitci..se krsi atomot na deloj se dobivat cestici pomali od elektron..to e se..nema ni vremenska masina ni nisto..:S

R

RAYTHEON23

Гостин
ZAMISLETE NAEDNAS ZEMJATA DA POCNE DA SE VRTI NAZAD DALI I VREMETO KE ODI NAZAD....NE SIGURNO..OT IMASE TEZA DEKA NAVODNO TREBA OGROMNA KOLICINA NA ENERGIJA ZA DA SE OSTVARI TOA...E SEA MOMENTALNO IZVODLIVO PATUVANJE NIZ VREMETO E SAMO(SPORED TEORIJATA ZA SUPERSTRUNITE)ZNACI TREBA DA SE FATI PRAVILNATA "DUPKA"A KADE KE OTIDES PRASAJ GO MATEMATICAROT OD FILMOT PI...AUUU VEKE NEMA POIM OD MATEMATIKA VO SEKOJ SLUCAJ DA SE DVIZIME POBRZO VREMETO NI MINE POBAVNO-FAKT

Orkad

The Master
Член од
5 октомври 2007
Мислења
1.010
Поени од реакции
10
Добро ова стрварно верувате во ова со временскава машина или онака си ги искажувате желбите и надежите за тоа како би бил убаво доколку постои. Таква машина ниту имало ниту пак ќе има во иднината.
Теориите за неа никогаш практично нема да можат да се применат, затоа што колку што знам јас за да се постигне ефектот со таквата машина потребно е да се достигне брзината на светлината, а бидејќи човечкото тело не може да ја издржи таа брзина се се сведува на теорија.

Ag0rA

NEBO666
Член од
29 февруари 2008
Мислења
1.667
Поени од реакции
60
Mene ne mi e jasno kako vo prirodni uslovi na Zemjata -- znachi ne vo laboratoriski ili pak vo vselenata -- Amerikanskite nauchnici se sudiraat so nov fenomen "siv oblak/tunel" na Juzhniot pol, koj shto otvara novi dilemi.

Imeno, pri rutinskoto prakjanje na balon za ispituvanje na vremenskite uslovi, toj izleguva od konrtola vo siviot oblak -- koj e neshto kako tornado -- no nauchnicite uspevaat da go vratat po mesec dena so dalechinski upravuvach. Datata na instrumentite po mesec dena e nepromeneta, a site instrumenti rabotat perfektno. Prateni se nekolku baloni podocna da se ispita fenomenot, i site se vrakjaat so originalnata data i vreme koga balonot e pushten. Tuka vekje se zainteresiraa od Ministerstvoto za odbrana, i ne se znae shto e streno ponatamu.

Rusite, koi imaat barem 60-godishno iskustvo (uste od vremeto na Stalin) velat fenomenot vreme nekako e povrzan so magnetizam/elektro-magnetizam. No kako i zoshto, ni intuitivno, ni matematichki ne mi odi vo glava? Obichno mediumite trubat za da se odushevuvame bez vrska, za nauchnicite da dobivaat pari i fondovi za istrazhuvanje...
Имам слушнато/читано за тоа ( балонот ), ама немам слушнато за никакви докази дека навистина се случило.

Зошто времето е поврзано со електромагнетизмот?
Па ако просторот,или вакуумот, немаше магнетен пермеабилитет, и диелектрична константа, материјата немаше да може да опстојува во неа, немаше да постои.
Зошто?
поради Е=m*c^2,
Aко непостоеја м.п. и д.к. немаше да постои оваа формула, па затоа немаше да постои ни енергијата, ни нејзиниот еквивалент, масата.

Абе боби, која будала би се осудила да го убие Хитлер...:pos:
Ај пред да речете „НАЦИС!!!“, да кажам само дека да не беше војната немаше да имаме Кајгана, баскет ќе си игравме надвор... :pos:

Туку ај, многу офтопик отидов, супер си објасни де...
Во втората светска војна, да постоеше кајгана, тогаш немаше да постои втората светска војна...
Тогаш сите ќе игравме CS на кајгана.....
Можат да се направат промени мен.
Ако се вратиш во минатото и го убиеш татко ти, во истиот момент умираш ти и целата ваша идна династија, а светот продолжува како да не постоел татко ти и ти.
Се чудам како почна да размислуваш за ова, а немаш размислено за тоа КАКО ќе се вратиш во минатото..
Ако имаше правилно размислено за тоа, немаше да го напишеш ова,
а ако воопшто имаш размислувано, тогаш си тргнал на погрешен пат...
Џабе се расправате, се се тоа теории, а на крај којзнае и дали е возможно патување во минатото.

Јас засега верувам дека постои патување во иднината.
Кој знае за теријата на релативноста, знае дека во систем што се движи со брзини блиски со брзината на светлината, времето успорува. Така да ако некој патува низ вселената со такви брзини извесен период, тогаш на Земјата ќе поминат многу години (колку време ќе помине на Земјата зависи од тоа со која брзина се движи патникот и колку време патува, си има равенка за пресметка на ова), па кога патникот би се вратил на Земјата, ќе биде слично како да патувал во иднината.
Ова со успорувањето на времето е признаено за точно од денешната наука, а теоријата на релативноста се знае, ја создал чичко Ајнштајн.
Јас знам.

Чекај малку,
Тој што знае за теоријата за релативност, за да знае дека времето се успорува во систем што се движи со брзини блиски на б. на зветлината, мора да знае ШТО НАВИСТИНА ПРЕТСТАВУВА ВРЕМЕТО...
Хмм...а кој го знае тоа?
:vozbud:vsusnost veke postoi edna ja napravil eden crnec profesor ama ne za vo idnina tuku za vo minatoto raboti na princip so laser(svetlinata go iskrivuva prostor-vremeto-ne samo gravitacijata)i uspeal da prati edna atomska cestica nazad ama toa e nisto
Се зезаш?
Ај објасниго принципот на работа, и објасни зошто таа честичка отишла назад ( претпоставувам дека мислеше во времето, така? ), како докажал каде отишла таа честичка?
Финтата е што ни фантом, ни боби не е во право со теориите :)
Значи следете ме сеа.
Се враќаш и го убиваш татко ти.
Вие го гледате времето како линија,ама тоа е круг.
Значи го убиваш татко ти и тебе те нема родено...е сеа после во одреден момент во иднината кога свушност ти оригинално си се вратил во времето,пошто тебе те нема,ти не се враќаш и татко ти пак е жив уствари :).
Е сеа пошто е жив он,те раѓа и ти пак идеш го убиваш...

Што добивме на крај?
Еден временски круг кој не можете да го измените.
Значи ти колку и да сакаш пробај убивај го татко ти,он нема да умре таа вечер :)
Дали кога ќе го упуцаш он ќе искрвари,ќе умре па пак ќе оживее,или уопште твоите куршуми штета нема да прават...тоа не знам како ќе биде направено :)

Значи зависностите не можеш да ги смениш.
Исто и да пробаш сам себе да се убиеш :)

Има многу неодговорени прашања,на пример дали кога сам себе ќе се упуцаш времето одма пресметува дека следниот пат нема да бидеш тука, или пак треба да се одигра цел еден временски циклус од x години за да се стигне до мигот кога ти си влегол во тајммашинот па да оживее повторно младата верзија од тебе :)
Ееехееееееееј,
полека,
далеку отидовте по погрешниот пат....
За да можете размислувате за вакви работи, прво мора да дојдете до заклучок како временското патување ќе биде возможно!!!
Теоретски Физиката вика дека е возможна временска машина меѓутоа „патниците“ би биле само пасивни учесници во времето - без да можат било што да променат.
п.с Ова само го имам прочитано како факт! :)
Тоа не е факт, туку само една, од малиот милион, можности.
sosema pogresna slika dobivate za nestovo..ova e akselerator na cestitci..se krsi atomot na deloj se dobivat cestici pomali od elektron..to e se..nema ni vremenska masina ni nisto..:S
Да, се добива антиматерија, така?
да, нема ни временска машина, ни ништо слично...
Добро ова стрварно верувате во ова со временскава машина или онака си ги искажувате желбите и надежите за тоа како би бил убаво доколку постои. Таква машина ниту имало ниту пак ќе има во иднината.
Теориите за неа никогаш практично нема да можат да се применат, затоа што колку што знам јас за да се постигне ефектот со таквата машина потребно е да се достигне брзината на светлината, а бидејќи човечкото тело не може да ја издржи таа брзина се се сведува на теорија.

е за тоа не ти е потребна машинава
има и други начини:)
Човечкото тело постојано се движи со брзината на светлината....
треба да го објаснам ова?!?
За жал од сигурни извори дознавме дека машината вибрирала само на почетокот на процесот.
Непостојат „сигурни извори“....

Apokalipto

Tredici
Член од
4 март 2007
Мислења
15.576
Поени од реакции
2.586
Ај објасни, жити мене.:helou:
Искрено и мене живо ме заинтересира кој ќе му биде одговор т.е која теорија сега ќе ја пласира :)

самоооо што некако мислам дека малиов страшно е ненаспан кога мојот пост од погоре (шегата) ја зел здраво за готово:
....Непостојат „сигурни извори“....
јас па кутриот досега се надевав дека има.

Ag0rA

NEBO666
Член од
29 февруари 2008
Мислења
1.667
Поени од реакции
60
Ај објасни, жити мене.:helou:
Ок, мислев дека го користиш својот мозок за размислување, но изгледа дека сум згрешил... ( Секогаш бараш да ти нацртаат за да сфатиш?!? )...
Да почнеме од тоа што претставува движењето...
Движењето претставуваше променување на положбата во однос на некое тело, кое се нарекува референтно тело, така?
Епа, доколку фотоните што доаѓаат од сонцето ( или од други извори, безразлика ) ги земеме за референтни тела, тогаш ние ( во однос на нив ) се движиме со брзината на сфетлината. Многу едноставно, незнам зошто не го сфати уште од почетокот...хмм...а сега, го сфати?

Хмм...ако не си го сфатил, ќе се обидам уште еднаш да ти објаснам...ако не го сфатиш пак, тогаш тоа не е моја вина, тогаш веројатно нешто не е во ред со твојот коефициент на интелигенција...sorry....
Искрено и мене живо ме заинтересира кој ќе му биде одговор т.е која теорија сега ќе ја пласира :)

самоооо што некако мислам дека малиов страшно е ненаспан кога мојот пост од погоре (шегата) ја зел здраво за готово:

јас па кутриот досега се надевав дека има.
И ти не знаеше?!?

п.с. тоа е твое мислење

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
Агора не знам од каде ти ја знаеш целата суштина,но ние колку сакаме можеме да си дебатираме и уште пред да докажеме дека патувањето низ времето е возможно.Зашто?
1.ние не сме rocket scientists па да го докажеме тоа
2.И некој,некогаш да го докаже тоа,сигурно дека обичните смртници нема да дознаат

Не знам зашто толку ја отфрлате идејата за патување низ времето?
Можеби веќе се случило,можеби историјата како историја е променета,може Хитлер го освоил светот па е сменето тоа,се е можно...

Можеби единствената причина што јас и ти тука дискутираме за ова на форумов,е што во иднина никогаш нема да отидеме public со нашите размислувања па да треба да не заќутуваат.

И да,не биди арогантен/на према членовите толку,колку и да мислиш дека знаеш за времеплов,сепак нема никаков закон (ако не се случило никогаш,не можеме да го дефинираме нели?),па може скроз да си грешен/на накрај.

Ag0rA

NEBO666
Член од
29 февруари 2008
Мислења
1.667
Поени од реакции
60
Агора не знам од каде ти ја знаеш целата суштина,но ние колку сакаме можеме да си дебатираме и уште пред да докажеме дека патувањето низ времето е возможно.Зашто?
1.ние не сме rocket scientists па да го докажеме тоа
2.И некој,некогаш да го докаже тоа,сигурно дека обичните смртници нема да дознаат

Не знам зашто толку ја отфрлате идејата за патување низ времето?
Можеби веќе се случило,можеби историјата како историја е променета,може Хитлер го освоил светот па е сменето тоа,се е можно...

Можеби единствената причина што јас и ти тука дискутираме за ова на форумов,е што во иднина никогаш нема да отидеме public со нашите размислувања па да треба да не заќутуваат.

И да,не биди арогантен/на према членовите толку,колку и да мислиш дека знаеш за времеплов,сепак нема никаков закон (ако не се случило никогаш,не можеме да го дефинираме нели?),па може скроз да си грешен/на накрај.
Да, можете да дебатирате и пред тоа...но нели би било подобро ако малце размислиме, пред да кажуваме детски глупости???

Да, додека немаме доволно докази и факти, не можеме да исклучиме ниту една можност....

Хмм...јас на оваа тема не напишав ништо што не е познато за човекот, Тоа, во врска со движењето на човекот со брзината на светлината, им е познато на сите што сакале да го дознаат тоа.
Те уверувам дека за ова не сум ни малку грешен.

Веројатно нема никаков закон, но тоа не ни забранува да ја употребуваме логиката во размислувањето во врска со временската машина.Но пред тоа, треба длабоко да размислиме, и ако нешто не ни одговара со логиката, да се вратиме наназад и да видиме што не е логично...

Хммм...дефинирај арогантен, затоа што не те разбрав нај нај...

Kajgana Shop

На врв Bottom