Зошто постоиме? Која е нашата цел на живеење?

• Креатор на темата Креатор на темата Lil-Krist**
  • Време на започнување Време на започнување
Зошто постоиме? Која е целта на човештвото?

Најкомплицираното просто прашање што неможат да го одговорат ни најголемите умови. Зошто постоиме? Дали имаме некоја цел?
Дали нашиот развиток се должи на збир од коинциденции поради кој нашава планета има услови за живот или некој е причината за нашето постоење?
Би сакал да слушнам што вие мислите за ова прашање.(можда сме попаметни од научнициве):smir:

Prirodata ne se bavi so nas, duri indifirentna e kon nas, okolnostite se protiv nas, koga bi imale nekakva cel toa ne bi bilo taka, istorijata na covestvoto e opsta grobnica.

Понекогаш кога сум лошо расположен и кога не идат работите во животот како што треба, помислувам дека сме на оваа планета по казна, каде ни се скратени многу привилегии и спосбност да ги перцепираме работите на повисоко ниво и сме осудени да се бориме цел живот со нашиот примитивизам.

можеби целта ни е да стигнеме до совршенството :toe:

Не сме доволно интелектуалено капацитетни за да ја разбереме суштината, на одговорот, зошто еве на пр. како на некој далтонист би му објасниле што е зелена боја доколку не ја има видено никогаш никаде.:wink:

postoime da se sakame....se drugo e zabluda i iluzija

Не сме доволно интелектуалено капацитетни за да ја разбереме суштината, на одговорот, зошто еве на пр. како на некој далтонист би му објасниле што е зелена боја доколку не ја има видено никогаш никаде.:wink:

откако ке научи што е херц бранова должина ке му речеме дека зелена боја е бојата која има бранова должина од 520 до 570 или 580 нано метри

postoime da se sakame....se drugo e zabluda i iluzija

БРАВО!!!!!!!!!:vozbud::smir:

А зошто воопшто мораме да бараме некаква суштина? Можеби и не постои суштина. И јас порано се замарав со вакви животни прашања, која е целта од нашето постоење, зошто, како, што? Но на крајот ќе ви здосади од тоа, прашања чии одговор никогаш нема да го дознаеме. Живејте, поминувајте си убаво, собирајте искуства и не нѝ треба ништо повеќе.

Мора ли за све да има некоја цел, ете уживајте у животот, тоа е најдобра цел.

Prirodata ne se bavi so nas, duri indifirentna e kon nas, okolnostite se protiv nas, koga bi imale nekakva cel toa ne bi bilo taka, istorijata na covestvoto e opsta grobnica.

Самото наше постоење е огромен луксуз и подарок од природата. Досега не е откриен жив свет било каде во вселената така да биди среќен и со она што го имаш. Фактот дека постои озонска обвивка која не штити од штетни зрачења, магнетно поле од радијација, Јупитер од метеори, Сонцето што обезбедува енергија итн. се доволен доказ дека околностите не се во ниеден случај против нас.

Мора ли за све да има некоја цел, ете уживајте у животот, тоа е најдобра цел.

како...само инстинктот..како животињата!!!

ај вака...целта не е совршенство бидејки

совршенството е дискутабилно...замисли си систем од зупчаници..идеален..па мора да има помали и поголеми!!!(почит кон изумот на војо):vozbud:

совршенство..не постои!...ај вака ко што вели хорхе...разумен компромис е разумен компромис:)

а и да постои...чуму постои??? за да генерира друго совршенство..или обратно???

постои еволуција...адаптација на околностите!!

постои пренесување наследство!!

постојат инстиктивни нагони кои не водат кон гореспоменатото(башка емоции)

постојат општествени промени кои се во согласност со дадени услови!

така да:toe:

А што после??:smir:

паааа фешн ТВ бе:vozbud:

За мене се премногу "коинциденции" наклонети кон нас за да ги сметаме за случајни.:smir:
Мислам дека негде иам слушнато за теориа која ја побивала Дарвиновата. Тврдат дека хомосапиенсот се сосема друг вид и нема никава врска со човеколиките мајмуни( сите питекуси....) а за поткрепа имаат фосили.

И јас викам "еднаш се живее" и уживам во животот но сепак...
Можеби одговорот е патот кон совршенстовото?!

А зошто воопшто мораме да бараме некаква суштина? Можеби и не постои суштина. И јас порано се замарав со вакви животни прашања, која е целта од нашето постоење, зошто, како, што? Но на крајот ќе ви здосади од тоа, прашања чии одговор никогаш нема да го дознаеме. Живејте, поминувајте си убаво, собирајте искуства и не нѝ треба ништо повеќе.
ne generaliziraj
toa vazi za tebe posto ne si filozof-ka
inace ima i drug tip na luge ko sto znaes.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom