Колку е силен македонскиот идентитет?

Член од
20 јули 2006
Мислења
260
Поени од реакции
10
Kolku shto znam vo MANU golemiot makedonski recnik ne e ushte ni kompletiran vekje povekje decenii, a za negova distibucija nadvor od Makedonija ne stanuva zbor.Mnogu intelektualci pishuvaat tekstovi na stranski jazik objaveni nadvor od Makedonija za toa kako nie se sme nasledile od zapad, kako sme bile inferiorni do sega(najcesto vo literaturata) ama sega otkako ni objasnija kako-shto sme naprednale epten,nakratko se shto i se svigja na Evropa,a za politicarite ne stanuva ni zbor.Ako ne mozeme da vlijaeme na politikata mozeme valjda nekako da se pobunime protiv site onie organizacii vo koi se pijat kafinja po cel den.(pak kje recam so isklucok na onie shto navistina rabotat)

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.648
Поени од реакции
22.380
Еден предлог како да се зацврсти Македонскиот идентитет надвор од Македонија е да се праќат Македонски учители сегде таму каде што има Македонци за да можат да го учат јазикот и писмото.
Ја имав привилегија и во почетокот на 90тите ни праќаа учители и од ними барем основни работи научив (Кирилица итн). Но познавам доста Македонци кој слабо го знат Македонскиот јазик и уште послабо да читат на кирилица.
Не би требало да е проблем да се најдат луѓе, доста педагоги знам кој се тазе дипломирани и без работа (во МК).

Член од
20 јули 2006
Мислења
260
Поени од реакции
10
Predlogot e dobar.Ama kje ti kazam samo deka katedrata za post-diplomski makedonski studii vo Paris ODVAJ opstanuva zashto nema koj da se zapishe,iako ima mnogu Makedonci.Najinteresno e toa shto ima Francuzi koi studiraat makedonski, Bugari i Albanci(za poslednive nekako mi e sumnjivo zashto), a se pomalku Makedonci

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Sto ima vrska identitetot moj, kako jas se osekam so toa shto nekoj ke go napisel na nekolku lista hartija? Ako nekoj jbg se oseka ko sloven,grk,bugar ili sto i da e toa nema da se smeni dokolku MANU mu rece, coveku ti od denes si Makedonec.

Opstoile Makedoncite do den deneshen pa zar ushte vakvi prasanja...
Ako cekavme nekoj da ni napishe koi sme i shto sme ja e*avme rabotata,
megjutoa da, potrebno e kulturata da se izdigne na povisoko nivo, da se prezentira po agresivno vo svetot.

Ne sum nesto raspolozen denes za diskusija.... inace imam mnogu da zboram:toe:

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.648
Поени од реакции
22.380
Predlogot e dobar.Ama kje ti kazam samo deka katedrata za post-diplomski makedonski studii vo Paris ODVAJ opstanuva zashto nema koj da se zapishe,iako ima mnogu Makedonci.Najinteresno e toa shto ima Francuzi koi studiraat makedonski, Bugari i Albanci(za poslednive nekako mi e sumnjivo zashto), a se pomalku Makedonci
Со извинение, ама не треба секој Македонец задолжително да студира Македонски студии. Нели и Германците не студират сите Германистика. Ја мислев само дека ако Македонците надвор од Македонија не го знат јазикот тогаш и после некоје време ќе се асимилират и нема да бидат поќе Македонци. Тие ќе немат никаква врска со Македонија.

Член од
20 јули 2006
Мислења
260
Поени од реакции
10
Pa jas ne rekov deka MANU kje mu rece nekomu ili kje smeni neshto tuku samo odgovoriv na prashanjeto deka mozat malce da se pozaangaziraat vo produkcija.Zashto nashive sosedi bombardiraat so sekakva produkcija vo razni instituti stojat sekakvi lazni informacii deka site vazni MAKEDONSKI figuri se Bugari,Grci i sl,mislam poznata prikazna ama ako nashava"inteligencija" ne odgovori so kontra produkcija makar i da imaat najsilen makedonski identite koj si go cuvaat doma kade e fajdeto?

Член од
20 јули 2006
Мислења
260
Поени од реакции
10
Напишано од petite cherie
Narodot e truen povekje od 100 godini i pak opstanal,

Ете ти го доказот дека Македонскиот идентитет е силен

Neznam zashto prashanjevo t;e temava ja svati kako napad cim jas sum go napishala ova znaci deka jas veruvam deka kje opstane ushte dolgo. No veruvam i deka postoi golema grupa koja go zagrozuva znaci vo samata vnatreshnost i deka mnogu mal broj rabotat na negovo promoviranje.Deka e lesno da se ima vzeshtena glava na ovaa tema ama deka treba da se pogledne naokolu,bash zatoa shto znaesh koj si i imash objektiven pogled

Член од
21 декември 2007
Мислења
168
Поени од реакции
1
:nenene: a francuskata fudbalska reprezentacija deemek se francuzi ja socinuvaat? Ma sve crni go nosat galskiot petel na dresovite? Za Premier liga, piiih da ne praime muabet. Jas ne sum pa mnogu po sportot, ama bi trebalo da znaes deka vo sportot toa taka ide, koj ima pari, kupuva igraci, dava drzavjanstva...
Uste malku, i Francija i anglija ke mozat vo Africka Liga...:pos2:
Dobra tema.Ama sami sme si krivi za se.Jas so politikava slabo stojam nekako ama eve da pocnam so sportot, ako vikaat deka politika i sport ne se mesaat ali ajde, imame Makedonska rakometna zenska reprezentacija koja ja socinuvaat 5 makedonki od 20 igraci, ima ukrainki,rusinki,srbinki a najmalku makedonki, vtoro imame Makedonska boracka reprezentacija koja ja socinuvaat,momentalno zboruvam za boracite koi imaat norma za olimpijada, dvajca boraci od azerbedzan, edniot nema norma drugiot ima, imame MAkedonska vaterpolo reprezentacija bez makednoci, vo kosarkarskata reprezentacija ima 2-3 amerikanci i taka nataka, i ko ke vidime nanazad najgolemite uspesi vo sportov maakedonski ne se makedonski, nego na stranci koj od odredeni pricini nemale sansi da si ja pretstavuvaat zemjata.Pa ako veke zboruvame za identitet a toa i e reprezentacijata, kako da ne svatat seriozno i da kazat , bravo, nemate vlijanie od srbija, bugarija, grcija i blablalba, samostojna zemja ste si, koga kaj da odime gledaat srbi,bugari,i ostatok(fala bogu samo grk nemame, uste toa ke ni falese).

Член од
14 јули 2007
Мислења
939
Поени од реакции
27
Прво како сте се нашле во Париз, после се друго.

Зошто никој не кажува тоа што енормен број бугари и румуни отидоа во европа, исто и пољаци, каде им е нив идентитетот.

Доколку сега на африканците им дадат американски пасоши, нема да ги земат поради идентитетот. ГЛУПОСТИ.

Па секојдневно милиони стануваат американци АЛООООО!!!!

Сложена е состојбата во МК и тоа е тоа.

Член од
21 декември 2007
Мислења
168
Поени од реакции
1
Абе не трескај глупости...Добро сите знаат зошто се вадат тие пасоши. Во никој случај не е поради нечија националност. Тоа го злоупотребуваат само бугарите за нивната пропаганда.

Зошто воопшто отвораш тема за нечиј идентитет?

Не си сигурен во својот идентитет?

Глупости...

Националните идентитети, се формираа од 17ти век се до 20ти век. Нашиот си е оформен од почетокот на 18ти век.
Poleka sega i ti. Dobro, na site ni e jasna taa bedna prikazna so tie uste pobedni pasosi i so "sickio edin narod".
Temata e sosema na mesto! I treba da se zaprasame za takvo nesto, ne zaradi nesigurnost, tuku zaradi invazijata sto se pravi vrz nasiot identitet denes. a veruvaj, mozam da zamislam kolku i e tesko na devojkata sto studira sama vo Pariz Makedonologija i sama da mora da gi trpi i da izleguva na kraj so mnogu podobro organiziranite i utvrdenite komsiski propagandi. Pa mislam, i jas i ti da sme, ke ni se zanisa identitet na kraj kraevi ako sme sami...

Член од
21 декември 2007
Мислења
168
Поени од реакции
1
sto se odnesuva do samiot identite, petite cherie, ako dobro te razbrav, prasanjeto ti e, kako da go obrazlozime i odbranime nasiot identitet, tamu, na toj zapadot, kade se misli deka sme pomija narod, narod bez identitet i slicno. Pa, mislam deka prikaznata (vo vrska so problemot na identitetot) treba da ja pocnes so docniot XVIII i pocetokot na XIX vek. Vo site ovie vreminja postojat jasni dokumenti deka Makedoncite se cuvstvuvale kako Makedonci, od stranski kako i od domasni avtori ( ako mozes da najdes nesto od Hrisot andonov - Poljanski, toj ima na taa tema pisuvano, postari se knigite). Ranite vo nasiot identitet se zadadeni od nasite "slatki komsii" Prvo, Grcotakisite se osloboduvaat 1821 i nabrzo pocnuvaat protivmakedonska propaganda, kako bi dokazale deka Makedonija nim treba da im pripadne. Berlinskiot kongres1870 ili 1871, nosi uste pogolemi problemi. Blgarcetata i Srbjanite dobivaat drzavi i tie se priklucuvaat kon masakrot narecen Makedonija. sekoj so svoja prikazna. Blgarija - ce da nie sme bili najromanticeskie del od istorijata im, Serbite molci-tolci vo 1913 si go zele svojot del i se fitija za crkvata i juznosrbjancite. Pa, ti ednostavno raskazi gi site ovie tri prikazni, i nivnata komedija, i etet ti go odgovorot od kaj e nasiot identite razjaden.

Inace, cisto me interesira, na taa Makedonistika vo Pariz, profesorite Francuzi se, i ucite li pravilna ili "evropska" istorija za Makedonija (me svacas sto mislam, neli)?

ada

Модератор! ок?
Член од
21 август 2006
Мислења
5.706
Поени од реакции
566
Македонскиот идентитет е силен. Веќе е поминато сосема доволно време за да чувството на национална припадност се вреже во "колективната" меморија.
Нема сомнеж кај македонецот кој е. Генерации и генерации се родиле и се раѓаат со сознанието дека се само и единствено македонци.
Бесцелно е тоа да се доведува во прашање

И,дополнително, барем сега за сега, имаме и влада која не си дозволува "поигрувања" на таа тема (за разлика од некои претходни)

Македонските битки се на други полиња, а не во доменот на дефинирање на припадноста.
Македонскиот народ е, во суштина, гладен(ова буквално). Мора да ја совлада својата глад и се ќе биде поинаку. И туѓите пропаганди, и нашата инерција...се.

N

n/a

Гостин
. Pa mislam, i jas i ti da sme, ke ni se zanisa identitet na kraj kraevi ako sme sami...
???
Jas pa mislam deka nekoj nema da moze da gleda tri dena nisto....
more edna nedela nema da gleda nisto....:toe:
i posle ke progleda na ednoto oko.

Ima takov kjotek da jade....hehehehe...Djoko modro oko ke se vika.

A seriozno po temava bi rekol u nekolku recenici vaka:
Identitetot zavisi od samiot tebe.nikoj,nikogas ne moze da te asimilira ako ti cvrsto si znaes koj si i sto si.

Taka da greskata...pred se jas ja naogjam na domasen teren.
1.Vo pleadata na odrodnici koi sto zazemaa(i nazalost del od niv uste zazemaat visoki drzavni funkcii-Dosta Dimovska primer-toa e sramota)Takvi primer (vo slucajov los) davaat,pa nekoj vika...a-ha hmmm...i jas ke bidam takov.
2.Vo neizgotvuvanjeto do sega na nacionalna strategija koja sto ke se primeni vo skolite i ke go imunizira duhot na makedoncite od moznite propagandi na okolnite narodi.
3.Vo imbecilniot odnos kon stranskite propagandi.
Jadel gomna Bozo (Dimitrov)???
o.k Prati mu edni momci da go `odnesat` na onoj svet.
Ljubche zemal BG pasos?
o.k. Nego ne so kursum.Nego so tokmak po glava dur ne umre.

So nekoi kriteriumi...nema igracki.
Inaku moda ke stane da se setaat edni amorfni masi (mesto lugje) sto mavtaat so dva-tri pasosha i se makedonci samo koga ke imaat interes.

Член од
21 декември 2007
Мислења
168
Поени од реакции
1
E za ova so vladava, ne sum siguren....!!! :sakas_ustbi sakal da veruvam deka e taka, no...

Kajgana Shop

На врв Bottom