Колку е силен македонскиот идентитет?

Член од
20 јули 2006
Мислења
260
Поени од реакции
10
Od nedostig na iskustvo vo forumov zalutav so moevo prashanje vo forumot na edna druga tema:toe: taka da reshiv da ja postavam kako nova. Eve copy-paste na toa shto go napishav:
Zdravo!Me nema mnogu cesto na forumov i ne sum poznata ama temava epten me interesira.Studiram vo Paris na MAKEDONSKI STUDII(da, toa postoi iako retko koj go znae) i sum vo eden institut na istrazuvanja za Istocna Evropa.Sekojdnevno dozivuvam raznorazni situacii od sekakvi propagandi koi se shirat po tie instituti za nas pred se od Grci i Bugari koi po stranstvo se vpushteni vo sekakov tip na produkcija:knigi, cd-a i sl. i vo sekoj od niv Makedonija ne treba da postoi.Ona shto najvekje ni go zameraat e deka Makedoncite nemaat(ili pa e mnogu slab) nacionalen identitet i zatoa ne treba da postojat.Zatoa peticii od sekakov tip(za ime i sl)se dobredojdeni nasekade.Vo ponedelnikot Antonio Miloshevski beshe gostin vo Evropskata organizacija na Francija i na prashanjeto "Zoshto Makedoncite zemaat bugarski pasoshi( i direkt nemaat nacionalen identitet) odgovori deka da ne beshe tolku tezok vizniot rezim nemashe da bide taka.No nekako odgovorov ne potvrduva deka onie koi zemaa bugarski pasosh( a ne se vo neznacaen broj) imale nacionalen identitet.
Od druga strana imate ne malku koi se pro-jugoslovenski nastroeni od nekoja si nostalgija za ex yu ili pa zoshto so godini sme bile eden narod itn....Treti se sekako del od nashata dijaspora(ne site se razbira) koi ama bash se kje napravat za da uspeat vo stranstvo pa makar i da frlaat kamenja po Makedonija, a i onie koi izdavaat knigi ko demek so nostalgija za Makedonija a ustvari so frustracii od neuspehot nadvor od nea.
Sakam samo da posocam deka sorabotkata so makedonskite organizmi e nikakva(od stransvo) deka za organiziranje na makedonska vecer vo Paris ne dobivme ni stolici od ambasadata, a kamo li bilo kakva poddrshka i deka ne se spremni da ni dadat recesi NIKAKOV materijal so koj bi mozele da go promovirame makedonskiot identitet.(ostanuva se na nas)
Bidejkji temata na nacionalen identitet e osobeno aktuelna vo site zemji bash poradi globalizacijata, a nashiov izgleda malku kriticen sakam da cujam shto mislite vie na taa tema i vashite predlozi kako da go promovirame nashiot nacionalen identitet.

The_Dzo

FIELD MARSHAL
Член од
3 февруари 2007
Мислења
256
Поени од реакции
2
Dobra tema.Ama sami sme si krivi za se.Jas so politikava slabo stojam nekako ama eve da pocnam so sportot, ako vikaat deka politika i sport ne se mesaat ali ajde, imame Makedonska rakometna zenska reprezentacija koja ja socinuvaat 5 makedonki od 20 igraci, ima ukrainki,rusinki,srbinki a najmalku makedonki, vtoro imame Makedonska boracka reprezentacija koja ja socinuvaat,momentalno zboruvam za boracite koi imaat norma za olimpijada, dvajca boraci od azerbedzan, edniot nema norma drugiot ima, imame MAkedonska vaterpolo reprezentacija bez makednoci, vo kosarkarskata reprezentacija ima 2-3 amerikanci i taka nataka, i ko ke vidime nanazad najgolemite uspesi vo sportov maakedonski ne se makedonski, nego na stranci koj od odredeni pricini nemale sansi da si ja pretstavuvaat zemjata.Pa ako veke zboruvame za identitet a toa i e reprezentacijata, kako da ne svatat seriozno i da kazat , bravo, nemate vlijanie od srbija, bugarija, grcija i blablalba, samostojna zemja ste si, koga kaj da odime gledaat srbi,bugari,i ostatok(fala bogu samo grk nemame, uste toa ke ni falese).

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
879
Доволно силен.

Поединци не се сметаат за основа на маргинализирање.

Нема што и да се дискутира на оваа тема затоа што кај македонскиот народ нема двоимица за тоа кои се. Има кај нашите соседи. Затоа и го напаѓаат Македонскиот. Врз база на македонскиот, сите тие си градат свој идентитет.

Тоа е, Мајка на сите дава.

The_Dzo

FIELD MARSHAL
Член од
3 февруари 2007
Мислења
256
Поени од реакции
2
da ama poedincive stanaa grupi vo posledno vreme so DOZVOLA da ne pretstavuvaat kako Makedonija, a nemaat ni M.
A i za toa deka nemaat dvoimica i toa imaat i toa golema........i pak e vo prasanje identitetot......

Член од
20 јули 2006
Мислења
260
Поени од реакции
10
Se slozuvam so toa deka poedinci ne se smetaat za osnova na marginaliziranje no mi se cini deka vo slucajot so bugarski pasoshi vekje se nadmina terminot "poedinci", zoshto imame dosta"pro-bugarski" poedinci kako i "pro-srpski".
Se slozuvam i deka golem broj na Makedonci nemaat somnez za svojot identitet, no dali dovolno se zalozuvaat za istiot( so cest na isklucocite)?

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
879
Абе не трескај глупости...Добро сите знаат зошто се вадат тие пасоши. Во никој случај не е поради нечија националност. Тоа го злоупотребуваат само бугарите за нивната пропаганда.

Зошто воопшто отвораш тема за нечиј идентитет?

Не си сигурен во својот идентитет?

Глупости...

Националните идентитети, се формираа од 17ти век се до 20ти век. Нашиот си е оформен од почетокот на 18ти век.

Член од
20 јули 2006
Мислења
260
Поени од реакции
10
Oformen ne znaci i stabilen. So temava ne sakav da navredam nicij silen nacionalen identitet tuku da postavam prashanje koe mozebi site ne zasega; imale silen identitet ili ne.A lesno e da si kazesh jas si imam moj nacionalen identitet i ubavo mi e, kje si go cuvam.
A za tvoeto prashanje dali ne sum sigurna vo mojot identitet kje ti kazam samo deka provokacijata ne e nikakov argument

Член од
14 јули 2005
Мислења
1.428
Поени од реакции
43
Прашањето за бугарските пасоши би можело да биде не шах-мат за Милошоски, туку обратно: прилика за него да го стави во мат-позиција противникот.

Кога би бил ослободен од југословенското наследство за тоа како се води политика по македонското прашање, и кога не би бил оптоварен со желба да се подлизува за прием во НАТо, би можел да биде убиствен во одговорот...

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
879
Oformen ne znaci i stabilen. So temava ne sakav da navredam nicij silen nacionalen identitet tuku da postavam prashanje koe mozebi site ne zasega; imale silen identitet ili ne.A lesno e da si kazesh jas si imam moj nacionalen identitet i ubavo mi e, kje si go cuvam.
A za tvoeto prashanje dali ne sum sigurna vo mojot identitet kje ti kazam samo deka provokacijata ne e nikakov argument
Сама си даваш одговори.

Член од
14 јули 2007
Мислења
939
Поени од реакции
27
Прво и основно, тој што ја отвора темава зошто самиот не се заложил малку повеќе, а не да продава демагогија.

Спорт немало, па ќе нема кога си мислите дека само кругло нешто што скока е спорт.

Имавме јуниорски шампион во скијање - пропадна, што мислиш зошто?
Имавме јуниорски вице шампион во качување - пропадна, зошто?
Имавме боксери кои пропаднаа, зошто?
Имавме пливачи, пропаднаа, зошто?
Имавме каратисти, пропаднаа, зошто?
Имавме кајакари, пропаднаа, зошто?
Имаме деца шампиони во мото-спорт, ќе пропаднат?

Затоа што не млатат топка!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

И за спорт веќе никој да не зборува.

Европските педери не држат во гето и прашуваат зошто сме земале пасоши, море мамата !!!!!!!!!!!

Си направија државички по балканот, никој неможеше да го лапне цел, па сега како да се прошират, па удри по Македонецот.

Идентитетот бил секогаш јак, само народот е труен 100 години.

Член од
20 јули 2006
Мислења
260
Поени од реакции
10
Deka Bugarite go koristat za nivna propaganda toa e poznata politika od vremeto na prvata podelba na Makedonija samo shto e sega malku posuptilna.I nema somnez za toa koi se celite na Bugarija, Grcija pa i Srbija.Od makedonska strana kako shto vikash ne stanuva zbor za nacionalnosti ama menuvanje na nacionalnost e potvrden nacionalen identitet za tebe?(makar i da bilo za podobra idnina,rabota , viza i shto ja znam shto se ne)

Член од
20 јули 2006
Мислења
260
Поени од реакции
10
Gledam deka temave ve iritira.Kako i da e Trn vo Oko nekako epten licno ja svakja. Ne stanuva zbor ni za mene ni za tebe.Kako shto samiot vikash poedincite ne se dovolni za marginalizacija.Stanuva zbor za del od nashata nacija, od nashata "inteligencija" i politicki korpus.Pogledni malku podaleku od sebe

The_Dzo

FIELD MARSHAL
Член од
3 февруари 2007
Мислења
256
Поени од реакции
2
Прво и основно, тој што ја отвора темава зошто самиот не се заложил малку повеќе, а не да продава демагогија.

Спорт немало, па ќе нема кога си мислите дека само кругло нешто што скока е спорт.

Европските педери не држат во гето и прашуваат зошто сме земале пасоши, море мамата !!!!!!!!!!!

Си направија државички по балканот, никој неможеше да го лапне цел, па сега како да се прошират, па удри по Македонецот.

take e, 100% si vo pravo, individualniot sport e miljon pati potezok od sportskite igri, i uste toku potesko vo nego se postignuvaat rezultati.A vo zemjava site individualni sportovi se na juniorsko nivo a treba poveke uslovi, vikaat baraj si od mama i tato.......a da se osvoi medalja na natprevar od eden sportisit e mnogu pati poceneto od grupen sport so topka......

Член од
20 јули 2006
Мислења
260
Поени од реакции
10

Narodot e truen povekje od 100 godini i pak opstanal, ama bash zatoa treba da prestane da bide truen.A inaku pred da sudish deka prodavam demagogija treba da postavish nekolku prashanja za mojata rabota. No kako shto rekov nishto licno

The_Dzo

FIELD MARSHAL
Член од
3 февруари 2007
Мислења
256
Поени од реакции
2
e aj kako da napraime"poedincite" da ne se trudni. Treba nesto ko nacionalna strategija i ..........................nevozmozno....za da prestanat da se trudni. ko prvo pola i poveke ne ja dozivuvaat nacijava, parcevo zemj, na koe ziveeme koe e besceneto kako sto treba...........is so da se prai predlog...........propaganda javna????

Kajgana Shop

На врв Bottom