Понижувањето боли повеќе од шрапнелите на ОНА

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
879
По завршувањето на војната во 2001 година, државата, за да им се оддолжи на своите бранители, ги прифати барањата за отштета на ранетите припадници на безбедносните сили и на семејствата на загинатите. Но кога власта во Македонија се смени, државата се премисли за дел од отштетите и реши да си ги бара назад парите што еднаш им ги даде на припадниците на полициските сили кои од бојните полиња во 2001 се вратија дома со шрапнели во телото, со извадени белодробни крила, со жици место ребра и со воени трауми што им ги пренесоа на нивните деца, сопруги, мајки...
Во 2006 година тогашното МВР почна да тужи некои од бранителите на кои им беше исплатена отштета и тврдеше дека тие незаконски ги добиле парите. Почнаа долгите судења кои завршија пред Врховниот суд. Бранителите велат дека тука било згазено нивното достоинство. Врховниот суд почна да пресудува да се враќаат парите од исплатените отштети со затезна камата. Така, неколкуте стотици илјади денари отштета се претворија во милионски суми кои бранителите на Македонија ќе треба да ги враќаат.
54-годишниот полицаец од струмичко Ново Село Стојан Цветанов е првиот македонски бранител кој почна да се раскусурува со државата затоа што во 2001 се борел за неа. Пред четири дена, точно на неговиот 54-ти роденден, ја плати првата рата од парите што треба да и ги врати на државата.

http://vest.com.mk/default.asp?id=146872&idg=8&idb=2288&rubrika=Revija

СРАМОТА!!!

"Сите дома сме нервозни, исплашени што ќе биде. Зар дојде до таму место за јадење, пари да даваме оти Стојан се борел за државата. Ама тој види го каков е, постојано повторува дека ако пак има војна нема да се мисли и ќе земе пушка да ја брани Македонија"

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Не ми се верува! Не,не,не,не,не значи не...значи не ми се верува.:nesvest:

Ем ќе ја браниш државата,ем си го ризикуваш животот,ем како капак на се треба и да ПЛАТИШ за тоа,па уште и КАМАТА!

Не не не не не...:tapp:

Одамна не сум била вака изреволтирана и згадена!:nerv:

TMPO

Obraz
Член од
31 октомври 2007
Мислења
1.728
Поени од реакции
26
Ov a neviden sram i pokazuva vo kakva federacija se naogame.

DimceY

Jimmy
Член од
20 ноември 2007
Мислења
5.863
Поени од реакции
5.737
По завршувањето на војната во 2001 година, државата, за да им се оддолжи на своите бранители, ги прифати барањата за отштета на ранетите припадници на безбедносните сили и на семејствата на загинатите. Но кога власта во Македонија се смени, државата се премисли за дел од отштетите и реши да си ги бара назад парите што еднаш им ги даде на припадниците на полициските сили кои од бојните полиња во 2001 се вратија дома со шрапнели во телото, со извадени белодробни крила, со жици место ребра и со воени трауми што им ги пренесоа на нивните деца, сопруги, мајки...

СРАМОТА!!!
за ова ли се бореа за ова ли загинаа
да ти ебам КУМУЊАРИТЕ смрдени СРАМ е ова што го направија ќе им плати Господ

дел од интервјуто на [FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]Генерал-мајор Стојанче Ангелов

[/FONT][FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]*Огорчени сте и полни со бес. Вие и Вашите колеги би се бореле ли повторно за Македонија, ако, не дај Боже, пак се случи некаква 2001?[/FONT]
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]
[/FONT]
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]Да, бесни сме, но кога повторно би требало да ја браниме татковината, убеден сум дека сите ќе ги потиснеме огорченоста и бесот и повторно ќе го ставиме нашето искуство во одбрана на Македонија.[/FONT]

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
До кога бе со вакви работи...срамота

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
879
И после ќе и стигнуваат заканувачки СМС на Шекерка и останатите...

Не треба само закана, сето тоа треба на кол да се надене, на чело со БЦ.

Црвенковски додека нашите бранители животот го даваа за тоа што ТОЈ ЈА НАМЕСТИ работата за да дојде на власт, курташак си играше...нарекувајќи ги бранителите „животинско царство“...

Член од
27 јануари 2008
Мислења
10
Поени од реакции
0
Se nadevam vladata i site ostanati ke imaat barem malku sens za ovie nasi i povekje od patrioti zasto e mal zborot patriot vo odnos na branitelite.Verojatno e nekakva greshka :(

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
879
Verojatno e nekakva greshka :(
Не е грешка. СДСМ намерно покрена ваков чекор за да ги одроди Македонците колку што може повеќе од Македонија.

Ќе се повлечат тужбите. За оние кои животот се спремни да го дадат за Македонија, нема цена!

Tutkar

Богомил
Член од
6 декември 2005
Мислења
1.967
Поени од реакции
34
ТрН абе што сакаш од луѓе кои се невеници.

Тие и 50 години ги отргнувале луѓето од црквите но не успеале.

Член од
26 април 2006
Мислења
13.024
Поени од реакции
1.940
Да ги вратат парите.Свесни ли се шо зборат бе тие?
Имаат ли грам памет.Па пари наместо да им даваат доживотно тие им ги бараат назад.
Све удрено упм.Со ниедни пари неможат да им доплатат за тоа што е бореле сеа им ги бараат назад.Ада ги вратат назад сите пари што ги земале за денгубење во собранието.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
ТрН абе што сакаш од луѓе кои се невеници.

Тие и 50 години ги отргнувале луѓето од црквите но не успеале.
Па еве, нова иницијатива од Либералната партија со онаа страчката Топузова на чело како ги повикуваат МПЦ да се ОГРАДАТ од планот за изградба на ЦРКВА! замисли еј

Anuskan

~Keep Smiling~
Член од
13 јануари 2008
Мислења
191
Поени од реакции
10
Да се враќаат парите од исплатените отштети со затезна камата?!!!!! Камата уште бараат!! Леле што држава бевмеее! Какви чудовишта се тие луѓе што им бараат назад пари и тоа со камата од тие што ја бранеле државата!!
Значи среќа на татко ми што тогаш ништо не му се случи! Да му се случело нешто сега би пливал во долгови!

nako

No1
Член од
22 јануари 2006
Мислења
918
Поени од реакции
35
Во ова баш и не верувам, со протести на бранителите сигурен сум дека ќе се укине оваа одлука. Замисли сега некој да ми дојде дома и да ми рече врати ги пратие што ти ги дадовме 2001 кога беше во танушевци кога највеќе и требаше на татковината.... ем ке го ебам:sekss: ем ке го тепам:tapp: а и ке го пукам ако треба, ма даај додека има офци ке има и џемпери, јас пари не враќам, а и нема мајка до сега син родена што ке дојде да ми ги побара парите.

Apokalipto

Tredici
Член од
4 март 2007
Мислења
15.576
Поени од реакции
2.586
Да им се врати млекото од мајката што го цицале, само за на суров се кол да страдаат....
(со кој ум бе бараат пари од тие што жртвувале животи за Македонија ???)

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Sramota. Samo uste eden pokazatel kako segasnive vlasti i opozicii - citaj pisman politicari od site boi, sakaat da gi obezdushat makedoncite zaz da nema koj da krene celo protiv gubenjeto na drzavnosta i smelo da zastane protiv toa.

Uzas. Jas na nivno mesto ne bi vratil denar, ami bi zemal puskata i pravo vo Sobranie.

Kajgana Shop

На врв Bottom