Динамичка IP адреса?

Член од
3 декември 2007
Мислења
2.681
Поени од реакции
182
etherchange се користи за менување на MAC адреса на модемот, а целта е да се смени IP адресата.
Не може да се наместат IP адреси по желба на Телекабел, зашто ги дава автоматски. Може единствено со рутер да се изведе да пристапиш од два различни компјутери со иста ip адреса.

iksimkd

ШшшШшшШ...
Член од
31 јули 2007
Мислења
5.000
Поени од реакции
2.184
Нескам во исто време и на двата да имам иста ip, ќе бидам вклучена на едниот па после коа ќе се вклучам од другиот да ја ставам предходната ip од 1виот комп....а не да сум конектирана од 2та во исто време со иста ip
Инаку имам кабелски
Па ако имаш кабелски кога ке го приклучиш модемот на другиот компјутер автоматски би требало да подигне со истата IP адреса, ако не пробај со тоа што ти кажале во претходните постови.:smir:

Член од
3 декември 2007
Мислења
2.681
Поени од реакции
182
Па ако имаш кабелски кога ке го приклучиш модемот на другиот компјутер автоматски би требало да подигне со истата IP адреса, ако не пробај со тоа што ти кажале во претходните постови.:smir:
Не е точно, ако е приклучен модемот преку мрежна картичка, зашто картиците имаат различни mac адреси.
Не сум баш сигурен дали е можно тоа да се постигне ако се приклучи модемот преку USB, или па со etherchange да се стават исти mac адреси на двете мрежни, треба да пробам некој ден. :)

mr.wicket

limitless..
Член од
20 јуни 2005
Мислења
5.127
Поени од реакции
519
Ај кажи ми зашто ми се исмеа убаво?Не разбирам....

Имам 2 компјутери коа ќе се уклучам на нет имам различни ip,статични се и двете не се менуваат со секоје вклучување и сега сакам на едниот да ја сменам ја бидат исти.
Што е смешното кога не ја знаеш ни причината зашто е тоа така?

Ако може некој нека ми помогне нека пише
Девојката бара надворешна ip иста, значи може да имаат двата иста ip.

Дани рутер ќе ти заврши работа.

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.862
Поени од реакции
4.812
Dva kom so ista ip adressa na int nemozat da izlevaat ako zemes ruter so edna ip izlevas na int a vnatre kolku sakas pozdi nego delis ....inace so edna ista ip addressa na dva ili poveke kom u isto vreme na int nemoze.

Ljupco Meljata

AJFON ILI ANDROID you choose
Член од
11 ноември 2007
Мислења
1.726
Поени од реакции
475
Dva kom so ista ip adressa na int nemozat da izlevaat ako zemes ruter so edna ip izlevas na int a vnatre kolku sakas pozdi nego delis ....inace so edna ista ip addressa na dva ili poveke kom u isto vreme na int nemoze.

Moze ako imas Linux router da napravis DUAL WAN konekcija od eden ili povekje provajderi no ke koristis samo edna javna IP adresa,a benefit e ako simnuvas so Download Manager ili Torrenti samo togas ke ti se duplira brzinata inaku drugo e se isto.

Znaci povekje e kako backup.

Овердрајв

Модератор
Член од
5 ноември 2005
Мислења
4.255
Поени од реакции
569
Ако добро читам, повеќето тотално сте ја утнале поентата..
БејбиГрл напиша:
Кој спомна некаква мрежа
Го исклучувам едниот комп од модемот,го вклучувам другиот и сакам да имаат иста ip
Значи само еден компјутер да оди на интернет во исто време, не двата заедно.. тие што предложија etherchange се во право.

Најди ја MAC адресата на мрежната на едниот компјутер (Start -> Run -> cmd -> ipconfig /all -> полето Psysical Address), запиши ја негде и префрли се на другиот компјутер. Стартувај го etherchange (DOS програм), одбери ја мрежната картица и како нова MAC адреса внеси ја таа од другиот компјутер (без цртички или празни места, само бројки и букви).

Нормално, после ова нема да можеш со двата во исто време да користиш интернет. За среќа, ако ти притреба таква опција, etherchange си има вградено механизам и за тоа.. ја одбираш мрежната картица од листата и после ја одбираш опцијата Go back to the built-in ethernet address of the network adapter. Пис оф кејк :)

iksimkd

ШшшШшшШ...
Член од
31 јули 2007
Мислења
5.000
Поени од реакции
2.184
Не е точно, ако е приклучен модемот преку мрежна картичка, зашто картиците имаат различни mac адреси.
Не сум баш сигурен дали е можно тоа да се постигне ако се приклучи модемот преку USB, или па со etherchange да се стават исти mac адреси на двете мрежни, треба да пробам некој ден. :)
Види сега, и јас имам кабелски интернет од КАБЕЛНЕТ Струмица па кога ке го вклучувам модемот и на ПЦ-то и на Лап Топот со иста IP адреса ми подига. А го приклучувам преку Ethernet т.е на мрежната картичка, а двете мрежни картички не ми се исти. Што значи автоматски мрежата ми ја дава истата IP на било кој компјутер да го ставам модемот.:toe::tapp:

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
2 КОМПЈУТЕРИ ВО МРЕЖА НЕ МОЖАТ ДА БИДАТ СО ИСТИ ИП АДРЕСИ !

ете зашто се изнасмеав :smir:
е зашто неможат да имаат?? ....кај мене доле во играчница, пола компјутери се на едно IP, другата половина на друго IP..... и затоа кога ќе ни ја банираат IP адресата на кантер, играчницата празна :D:D

Go2bed

Vasilij Zajcev
Член од
2 март 2005
Мислења
972
Поени од реакции
13
е зашто неможат да имаат?? ....кај мене доле во играчница, пола компјутери се на едно IP, другата половина на друго IP..... и затоа кога ќе ни ја банираат IP адресата на кантер, играчницата празна :D:D
мешаш баби и жаби.не може да ти е на една ип адреса ( приватна),повеќе од еден ком.Претпоставувам дека во играчницата имаш рутер кој што прави конекција и излага со една јавна ип адреса.Поради тоа кога ќе ти ја банираат ип адресата не може да се игра counter.значи имаш една јавна на рутерот , а машините ти имаат ип адреси од приватна класа 192.*.*.*...друг начин нема.

Член од
30 јули 2007
Мислења
1.391
Поени од реакции
86

Значи само еден компјутер да оди на интернет во исто време, не двата заедно.. тие што предложија etherchange се во право.

Најди ја MAC адресата на мрежната на едниот компјутер (Start -> Run -> cmd -> ipconfig /all -> полето Psysical Address), запиши ја негде и префрли се на другиот компјутер. Стартувај го etherchange (DOS програм), одбери ја мрежната картица и како нова MAC адреса внеси ја таа од другиот компјутер (без цртички или празни места, само бројки и букви).

Нормално, после ова нема да можеш со двата во исто време да користиш интернет. За среќа, ако ти притреба таква опција, etherchange си има вградено механизам и за тоа.. ја одбираш мрежната картица од листата и после ја одбираш опцијата Go back to the built-in ethernet address of the network adapter. Пис оф кејк :)

Ама девојката веке користи Рутер(ако сфатив добро )така да мислам дека нема потреба од ова со менување на мак адресата,пошто ке и е биде една и иста излезна адреса секако..али како и да е. :)

Z

ZeroStyle

Гостин
Абе ако ја смени и MAC адресата се мења и ајпи. Еееее уште го користам etherchange. Бејби грл проба ти со etherchange?

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.654
Поени од реакции
7.500
Види сега, и јас имам кабелски интернет од КАБЕЛНЕТ Струмица па кога ке го вклучувам модемот и на ПЦ-то и на Лап Топот со иста IP адреса ми подига. А го приклучувам преку Ethernet т.е на мрежната картичка, а двете мрежни картички не ми се исти. Што значи автоматски мрежата ми ја дава истата IP на било кој компјутер да го ставам модемот.:toe::tapp:
Ama toa e taka vo Strumica, na Telekabel ne e taka. Kaj vas na eden modem vi davaat samo edna IP da imate, a kaj nas na Telekabel 3, znaci mozes da imas LAN doma do 3 kompjutera i se dodeluva random prva slobodna IP koga ke smenis druga mrezna karta t.e. MAC :)

Б

БејбиГрл

Гостин
Кажи дека си на телекабел. Симни etherchange и фурај тамо :)

Абе ако ја смени и MAC адресата се мења и ајпи. Еееее уште го користам etherchange. Бејби грл проба ти со etherchange?

Е ова ми помогна
Фала ви многу:smir:

Б

БејбиГрл

Гостин
Ама девојката веке користи Рутер(ако сфатив добро )така да мислам дека нема потреба од ова со менување на мак адресата,пошто ке и е биде една и иста излезна адреса секако..али како и да е. :)
Вака јас не се разбирам многу за да објаснувам само можам да кажам деке коа користам рутер и кабел имам различи ip. Кога сум приклучена wireless тогаш имам динамичка ip и ми се менува при секое конектирање а и можам јас сама да си ја ставам како сакам и да ја менувам.Додека пак коа ќе се конектирам на кабелскиот тогаш имам статична и неможам да ја менувам.И сакав да знам како можам да ја сменам коа сум и на кабелски.Еве погоре објаснија убаво тоа што го барав,ми успеа

Kajgana Shop

На врв Bottom