Џамија во Тетово

¯

¯\_(ツ)_/¯

Гостин
Se po red da mu e..m na Thaci.
зошто?Дека си за ДУИ и сакаш ДУИ да ги гради џамиите?Епа за да дојде ДУИ до таква сила(да дојде на власт) ке почекаш уште многу,а тогаш кога ДПА-ПДП ке паднат од валдата ДУИ нема да егзистира.
Тој ке ебел...

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.464
Поени од реакции
5.881
Абе Шипо која религија била прва во МК,православие или ислам???На темелите врз колку цркви се градени џамии???
Овдека кога се ширело христијанството во Саудиска Арабија уште биле во камено време.
Zaebavas se neli ? Zemi uci istorija, zemi nekoj profesor , posto tesko ke bide za tvojot um sam da ucis od kniga.
Religiite se menuvaat, porano sme veruvale vo sonce, vo ogin, ova ona, potoa vo Ednobozstvo , duri i vo samite hristijani imalo promeni od katolici vo pravoslavi , obratno, od katolicizam vo protestanizam, od ovoj vo onoj , nekoi veruvaat vo naukata , nekoi vo nisto. I ne znam sto ima vrsa koja e prva koja e vtora, realnosta e deka deneska imame tuka 35% muslimani. Nivniot broj e se pogolem. so tendencija vo idnina da premine nad 50%

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.464
Поени од реакции
5.881
Абе Шипо која религија била прва во МК,православие или ислам???На темелите врз колку цркви се градени џамии???
Овдека кога се ширело христијанството во Саудиска Арабија уште биле во камено време.
Treba da kazes i kolku crkvi se izgradeni za vreme na otomanskata imperija ? Posto gledame deka vo Grcija primer lugjeto se asimiliraat za 50 godini, pod otomancite sme bile 500 godini , i mnogu malku imalo asimilacii.

Член од
6 април 2006
Мислења
972
Поени од реакции
11
Treba da kazes i kolku crkvi se izgradeni za vreme na otomanskata imperija ? Posto gledame deka vo Grcija primer lugjeto se asimiliraat za 50 godini, pod otomancite sme bile 500 godini , i mnogu malku imalo asimilacii.

More dardan, koga vekje pochna da sovetuvash za literatura, daj na sebe primeni go sovetot da vidish kako odi.:smir:
Solid imashe mnogu jasna poenta. A toa kolku muslimani ima, i kakvi se nivnite tencdencii ne e neshto shto e povrzano so vozobnovuvanjeto na svetite hramovi. Na taa tema, ednostavno, nema mesto za 'silenje'.
Ajde sine, duri i ti mozesh da go svatish ova.

Член од
21 декември 2007
Мислења
168
Поени од реакции
1
Ostajte go pa i vie, ne gledate deka isti slucaj e so Alji... mozda zaedno idat na terapija :zid:

Ajde veke dardan, ne se srami, kazi si otvoreno, "ja sakame zapadna Makedonija", veke i vrapcite go znaat toa... ne se rezili so nekoi teoriii za najnov S. F. blokbaster od holivud.:pos: A toa orlite od Brisel sto se na vasa strana, toa ni e makata!
I sram da vi e sto ja zloupotrebuvate religijata!

Solid

Зона на самракот
Член од
26 август 2007
Мислења
7.177
Поени од реакции
4.133
Па имат врска која е прва религија пошто јас сакам да се обноват на пр. сите манастири во Битола(од таму и името Манастир за БТ) кои биле урнати од Турците,црквите во Тетово,Гостивар Куманово...исламот на овие простори пристигнал 1000 г. после христијанството.
п.с.си слушнал за крст-Џамија во Охрид.Ај погоди од прва шо имало на нејзино место предходно???

Член од
21 декември 2007
Мислења
168
Поени од реакции
1
Па имат врска која е прва религија пошто јас сакам да се обноват на пр. сите манастири во Битола(од таму и името Манастир за БТ) кој биле урнати од Турците,црквите во Тетово,Гостивар Куманово...исламот на овие простори пристигнал 1000 г. после христијанството.
п.с.си слушнал за крст-Џамија во Охрид.Ај погоди од прва шо имало на нејзино место предходно???
... okolu 1300 recisi, da bideme poprecizni. A Makedonija e prvata zemja vo Evropa sto bila hristijanizirana. (Dela Apostolski, vtoroto misionersko patuvanje na Pavle ke da bese!)

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Zaebavas se neli ?Zemi uci istorija, zemi nekoj profesor , posto tesko ke bide za tvojot um sam da ucis od kniga.

Religiite se menuvaat, porano sme veruvale vo sonce, vo ogin, ova ona, potoa vo Ednobozstvo , duri i vo samite hristijani imalo promeni od katolici vo pravoslavi , obratno, od katolicizam vo protestanizam, od ovoj vo onoj , nekoi veruvaat vo naukata , nekoi vo nisto. I ne znam sto ima vrsa koja e prva koja e vtora, realnosta e deka deneska imame tuka 35% muslimani. Nivniot broj e se pogolem. so tendencija vo idnina da premine nad 50%
Онака едно прашање.. за загревање, се читаш ли што пишуваш?

Озбилен сум, незнам на која возраст си и дали тоа има некоја врска со глупоста што ја пишуваш, да си од село , да немаш интернет, телевизија, кабловска.. па и библиотека во близина, неможам да разберам.. дури ме иритира до тој степен што немам ни волја да дискутирам со тебе... :kesa: па и дете од 10 години е понапредно и овие глупости погоре може да ти ги побие во 3-4 реченици.

Дај повеќе труди се, ова веќе не е никаков предизвик...:toe:

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.464
Поени од реакции
5.881
On kaza nesto , jas moram da mu objasnam deka recisi site manastiri i crkvi se izgradeni za vreme na otomanskata okupacija. Inaku da bi bile oni poinakvi sega ne ke postoevte voopsto.
Eve nekolku primeri

Manastir Sv. Bogorodica Precista (Kicevo) 16 vek
Sv.Varvara , Debar 1597 god.
Moklicki Manastir, Sveti Nikola 1595 god.
Sv.Nikola s.Trnovo , Kriva Palanka 1505 god.
Sv.Nikola s. Kozuh 16 vek.
Sv.Petka , Prespa 16 vek.
Pesterna crkva
Crvka Sveti Anastasij 1565 god.
Manastirot Karpino , Kumanovsko 16-17 vek.
Manastir Sv. Arhangel 1818 god.
Crkva Sv. Dimitrija Bitola 1830 god.

Ima uste 10-tina manastiri i crkvi izgradeni za vreme na otomancite, vie treba da im zahvalite nim , a ne tuka da lazete deka gradele vrz crkvi , nemale potreba od takvo nesto, iako moezbi imalo nekoi slucaevi , no ne moze toa da se kaze za sekoja dzamija sto ke se spomne tuka, ne bila otomanska politika da zabrani hristijanstvo.
Mislam deka sega so ovie gore spomenati manastiri i vrkvi vi e jasno toa, ako ne ste zadovolni ke pronajdam uste.​

Solid

Зона на самракот
Член од
26 август 2007
Мислења
7.177
Поени од реакции
4.133
Задоволни сме,ама пронајди уште.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Да не си интелектуално импотентен или што е работава?

Отоманите да не ги граделе црквите? Знаеш ли кои биле прописите за да се изгради една црква???

Еве хинт, Зашто скоро сите цркви што биле изградени за време на Отоманската империја се ниски градби и биле со многу ниски кули, а спротивно од тоа сите џамии биле масивни зданија со многу високи минариња ?

Ќе видам до кај можеш самиот да сконташ а после ако треба ќе ти помогнеме да сфатиш...

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.464
Поени од реакции
5.881
Онака едно прашање.. за загревање, се читаш ли што пишуваш?

Озбилен сум, незнам на која возраст си и дали тоа има некоја врска со глупоста што ја пишуваш, да си од село , да немаш интернет, телевизија, кабловска.. па и библиотека во близина, неможам да разберам.. дури ме иритира до тој степен што немам ни волја да дискутирам со тебе... :kesa: па и дете од 10 години е понапредно и овие глупости погоре може да ти ги побие во 3-4 реченици.

Дај повеќе труди се, ова веќе не е никаков предизвик...:toe:
Daj poveli pobij me ako si imal nekoj dokaz, ne me ostavaj da lazam be mali. Sto bese Boris Trajkovski , pravoslaven li be dete ??

Chombe_United

Да ми бричите ташаците!
Член од
14 декември 2007
Мислења
8.809
Поени од реакции
452
А бе дискусијава ви е за џамија а не за кој колку изградил и колку рушил!

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Daj poveli pobij me ako si imal nekoj dokaz, ne me ostavaj da lazam be mali. Sto bese Boris Trajkovski , pravoslaven li be dete ??
:pos:

хахха Затоа јас не се правам паметен кога станува збор за Исламската вера, би требало и ти да следиш тој пример кога станува збор за Христијанството.
Значи ова се однесува на твојот пост што го болдирав!
ај вака, дали ги разбираш разликите меѓу Католици,Православни и Протестанти?
Што е што?

Почни со што е религија ?

Ќе видиш дека нема никаква смисла тоа што го напиша, само некое лаичко перцепирање на работите.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
А бе дискусијава ви е за џамија а не за кој колку изградил и колку рушил!
хахха па подобро и да не му го коментирам првиот пост во темата, не се ни надевав дека ќе истрае до тука :)

Ај поздрав :salut:

Kajgana Shop

На врв Bottom