Д
Демијан
Гостин
Демијан ти многу контрa против мене почна,зошто ти го навредив кучето а уствари мислев на сите питовидни општо.Не реков само за твоето,далеку пострашни има на изглед,особено ако се црни или тигрести,естетски помило делуваат кафеавите или браон белите.:smir:
На светско ниво може повеке повреди да има од нервозни пудли и пекинезер,незнам некаде имам прочитано за тоа.Но не се толку големи тие повреди.Имам најдено безброј репорти за далеку потрагични напади од голем и злобни кучинја.Кај нив си е генетски заложено да заштитуваат,и една чивава колку и да е смешно лае кога и е загрозена територијата или власникот.Јас секој ден минувам покрај еден двор во кој има ротвајлер,нон стоп си лае,среќа задраден е а и го немам видено пуштен така да шета,значи девојката што го чува е свесна дека колку и да е сигурна во неговиот благ карактер,животно е и може да изреагира на неочекуван начин,тоа ја прави совесен и одговорен сопственик и лјубител.Сопствениците на според вас тие брилијантни раси,треба да ги спазуваат правилата на одгледување,да се потолерантни кон нас лјубителите на малите џуџести раси,кога јас можам да му ставам поводник,може и сопственикот на шарпланинец,доберман,дога,ротвајлер,пит,стат,кангал......во многу земји е и задолжително корпа.Тоа не ја расипува прошетката,дури е и посигурно,многу се нервирам кога ке слушнам ми го згазија кучето,мене куче никогаш нема да се случи да ми згазат зошто знам каде и како да го шетам.2006 АКО СЕ СЕКЌАВАШ ВО ПРИЛЕП ротвајлер си го уби газдата,во весници читам за потешки повреди од страна на пак ке казам поагресивни,кај нив генетски си е заложено тоа,раси.
На крај пак ке се сведе заклучок како и сите што кажале претходно на темата,не е куче за секој,особено не агресивно.Самите одгледувачи треба кога ги продаваат да преценат каде ке одат.Многу од сопствениците на такви раси компензираат некој недостаток на моќ ,па одбираат такво куче.Потенцијална опасност се и уличните,дури и за човекот.Во мојот град веке година дена работи шинтерска служба и се поретки се,скоро и да ги нема.Убаво го реши градоначалникот тој проблем.На ниво на град Ск,колку јас што знам бројката е голема,неколку десетици илјади.Сејат болести,копаат по контејнери,страв,само го прлјаат градот,имало напад и врз лугје повремено.Или шинтерските служби незнаат како да работат или свеста на граќаните што ги хранат и ги потикнуваат да се множат е ниска,незнам.Во многу убави градови ретко ке видиш куче така пуштено,има и казни за тие што ги напуштаат.Tетками зимото беше под стрес од глутница гладни повеке од шарпланински и волчји тип кучиња,рано сабајле кога нема многу движење,срека наишла кола па во неја се прикрила,жива вистина е ,многу пострашно било,ама ај на кратко.
Не ти одам контра,како ти што не сакаш големи,јас така несакам мали кучиња(на крај краева чувам куче,а не мачка).Ги сакам големите и моќни кучиња.Јас секогаш моето куче го шетам со градник и маска и го пуштам само на места каде што ми е сигурно.Не дека ќе повреди некој,ама штом видат што раса е одма викаат да го фатам на ланец.Си игра со други кучиња и сл.Се збунува кога е со две кучиња.Значи од мало кога е уште кутре да го пуштиш да си игра со други кучиња гајле ќе нема.Работата е што некој ќе земе куче го става во бокс и кучето спобудалува!За разлика од другите кучиња пит булот е премногу добар со луѓе и деца.Комшиските деца секој ден се кај мене и си играат со неа,а јас немам гајле пошто тврдат дека нема ништо да им направи.Имаше пикинезер кај мене во маало и сакаше све да изеде,од дете до шаршланинец!Така да агресивноста сепак е кај малите кучиња,големите се помирољубиви и со луѓе и со деца.Сепак зависи и од газдата,ако сака чувар куче т.е никој да не влага кај него во двор без негово присуство нека си земе ротфајлер!
Едно прашање.Дали морам да имам знак пази куче?