Суди го делото, а не расата!

• Креатор на темата Креатор на темата Almala
  • Време на започнување Време на започнување
Демијан ти многу контрa против мене почна,зошто ти го навредив кучето а уствари мислев на сите питовидни општо.Не реков само за твоето,далеку пострашни има на изглед,особено ако се црни или тигрести,естетски помило делуваат кафеавите или браон белите.:smir:
На светско ниво може повеке повреди да има од нервозни пудли и пекинезер,незнам некаде имам прочитано за тоа.Но не се толку големи тие повреди.Имам најдено безброј репорти за далеку потрагични напади од голем и злобни кучинја.Кај нив си е генетски заложено да заштитуваат,и една чивава колку и да е смешно лае кога и е загрозена територијата или власникот.Јас секој ден минувам покрај еден двор во кој има ротвајлер,нон стоп си лае,среќа задраден е а и го немам видено пуштен така да шета,значи девојката што го чува е свесна дека колку и да е сигурна во неговиот благ карактер,животно е и може да изреагира на неочекуван начин,тоа ја прави совесен и одговорен сопственик и лјубител.Сопствениците на според вас тие брилијантни раси,треба да ги спазуваат правилата на одгледување,да се потолерантни кон нас лјубителите на малите џуџести раси,кога јас можам да му ставам поводник,може и сопственикот на шарпланинец,доберман,дога,ротвајлер,пит,стат,кангал......во многу земји е и задолжително корпа.Тоа не ја расипува прошетката,дури е и посигурно,многу се нервирам кога ке слушнам ми го згазија кучето,мене куче никогаш нема да се случи да ми згазат зошто знам каде и како да го шетам.2006 АКО СЕ СЕКЌАВАШ ВО ПРИЛЕП ротвајлер си го уби газдата,во весници читам за потешки повреди од страна на пак ке казам поагресивни,кај нив генетски си е заложено тоа,раси.
На крај пак ке се сведе заклучок како и сите што кажале претходно на темата,не е куче за секој,особено не агресивно.Самите одгледувачи треба кога ги продаваат да преценат каде ке одат.Многу од сопствениците на такви раси компензираат некој недостаток на моќ ,па одбираат такво куче.Потенцијална опасност се и уличните,дури и за човекот.Во мојот град веке година дена работи шинтерска служба и се поретки се,скоро и да ги нема.Убаво го реши градоначалникот тој проблем.На ниво на град Ск,колку јас што знам бројката е голема,неколку десетици илјади.Сејат болести,копаат по контејнери,страв,само го прлјаат градот,имало напад и врз лугје повремено.Или шинтерските служби незнаат како да работат или свеста на граќаните што ги хранат и ги потикнуваат да се множат е ниска,незнам.Во многу убави градови ретко ке видиш куче така пуштено,има и казни за тие што ги напуштаат.Tетками зимото беше под стрес од глутница гладни повеке од шарпланински и волчји тип кучиња,рано сабајле кога нема многу движење,срека наишла кола па во неја се прикрила,жива вистина е ,многу пострашно било,ама ај на кратко.

Не ти одам контра,како ти што не сакаш големи,јас така несакам мали кучиња(на крај краева чувам куче,а не мачка).Ги сакам големите и моќни кучиња.Јас секогаш моето куче го шетам со градник и маска и го пуштам само на места каде што ми е сигурно.Не дека ќе повреди некој,ама штом видат што раса е одма викаат да го фатам на ланец.Си игра со други кучиња и сл.Се збунува кога е со две кучиња.Значи од мало кога е уште кутре да го пуштиш да си игра со други кучиња гајле ќе нема.Работата е што некој ќе земе куче го става во бокс и кучето спобудалува!За разлика од другите кучиња пит булот е премногу добар со луѓе и деца.Комшиските деца секој ден се кај мене и си играат со неа,а јас немам гајле пошто тврдат дека нема ништо да им направи.Имаше пикинезер кај мене во маало и сакаше све да изеде,од дете до шаршланинец!Така да агресивноста сепак е кај малите кучиња,големите се помирољубиви и со луѓе и со деца.Сепак зависи и од газдата,ако сака чувар куче т.е никој да не влага кај него во двор без негово присуство нека си земе ротфајлер!

Едно прашање.Дали морам да имам знак пази куче?

Super Tema! lady_QUEER do nekade si vo pravo za toa deka kucinjata ne treba da se setaat bez povodnici, samo veruvaj deka poprvo ke te napadne ulicno kuce odkolku kuce sto e pusteno da se istrca...toa od sto e veselo ne znae kade poprvo da otide a ne pa da napadne. Kucinjata so se agresivni ne gi setaat, gi maltretiraat doma i veruvaj nema da gi vidis vo park, zatoa moj sovet e da uzivas koga setas po parkovi i da ne se sekiras za kucinjata, ako ne gi napadnes nema ni da te primetat...jas do sega nikgoas ne sum se osetil zagrozeno od nekoe kuce so e pusteno vo park ili na kej...

Demijan gi citam tvoite postovi i za poveketo raboti te svakam, mi se ima deseno i na mene da mi navredat kuce i sum zbesnuval sum se izdigal od zemja ama treba da go svatime toa deka site ne moze da ni gi sakaat kucinjata ;) zatoa nekogas treba da se pomine toa bez nervozi...Pit Bulot e mirno kuce ako e cuvano kako pudlica, bernandinec, haska...znaci kako site normalni kucinja, losoto e sto 20% od onie sto zemaat pit bull go zemaat za da go napravat agresiven i od tie 20% iskaca onaa rabota: pit bullot napaga! Toa paga u voda, pit bull ima napadnato gazda...tocno, ama toj gazda go ima mavano so sajli, go ima pustano vo ring so drugi kucinja za davenje i toa so go udavil e skros normalno...ako se cuva kuceto kako so treba (bez razlika na rasata) ke si bide normalno kuceto, ako se cuva za da bide agresivno...moze da nastrada kuceto ( povredeno vo borba, uspano poradi toa sto go zadavil gazdata...) da nastrada gazdata...moj sovet e da si zeme kuce onoj sto saka da ima prijatel i da go gleda kako brat...onoj sto saka borbi, ima na nekolku mesta ringovi i sparinzi za prijatelski borbi na luge, slobodno neka dojde ke bide skros izrelaksiran od takvi bolni misli :D Za edna rabota ne te svativ, za ona jas sakam kuce a ne macka. Za nekoe vreme planiram da si zemam pincar, ja obozavam taa rasa zatoa sto e edna od najhrabite...momentalno imam Cane Corso, sakas da kazes deka ke imam kuce i macka?

Не ти одам контра,како ти што не сакаш големи,јас така несакам мали кучиња(на крај краева чувам куче,а не мачка).Ги сакам големите и моќни кучиња.Јас секогаш моето куче го шетам со градник и маска и го пуштам само на места каде што ми е сигурно.Не дека ќе повреди некој,ама штом видат што раса е одма викаат да го фатам на ланец.Си игра со други кучиња и сл.Се збунува кога е со две кучиња.Значи од мало кога е уште кутре да го пуштиш да си игра со други кучиња гајле ќе нема.Работата е што некој ќе земе куче го става во бокс и кучето спобудалува!За разлика од другите кучиња пит булот е премногу добар со луѓе и деца.Комшиските деца секој ден се кај мене и си играат со неа,а јас немам гајле пошто тврдат дека нема ништо да им направи.Имаше пикинезер кај мене во маало и сакаше све да изеде,од дете до шаршланинец!Така да агресивноста сепак е кај малите кучиња,големите се помирољубиви и со луѓе и со деца.Сепак зависи и од газдата,ако сака чувар куче т.е никој да не влага кај него во двор без негово присуство нека си земе ротфајлер!

Едно прашање.Дали морам да имам знак пази куче?
Добро тоа едно куче без уши, и не е амерички пит. Мислев на 99% од кучињата во првото видео.
Абе демијан, никој не ја дискриминира расата, ама што да правам бе кога 90% луѓе ги купуваат заради истата дискриминација против која ти се бориш а на нив им одговара, мислам се појаснив по пп. Јас го мразам сопственикот, ама морам да бегам од кучето не од него. Не знам колку пати имам видено како ги тренираат на џукели, не сакам и на моето тоа да му се случи.

Остај ти пекинезер, јас имам видено еден на коњ како му се пушти, бог да чува.:pos2: Ама не се сите помали раси мачки. Си видел бул териер, си видел како гризе? Лом ќе го направи твојот пит. И поголемо куче од твојот пит.

Добро тоа едно куче без уши, и не е амерички пит. Мислев на 99% од кучињата во првото видео.
Абе демијан, никој не ја дискриминира расата, ама што да правам бе кога 90% луѓе ги купуваат заради истата дискриминација против која ти се бориш а на нив им одговара, мислам се појаснив по пп. Јас го мразам сопственикот, ама морам да бегам од кучето не од него. Не знам колку пати имам видено како ги тренираат на џукели, не сакам и на моето тоа да му се случи.

Остај ти пекинезер, јас имам видено еден на коњ како му се пушти, бог да чува.:pos2: Ама не се сите помали раси мачки. Си видел бул териер, си видел како гризе? Лом ќе го направи твојот пит. И поголемо куче од твојот пит.

На клиповите има повеќе кучиња со сечени уши,тоа е пред се за поубав изглед:smir:А тоа е АПБТ(американски пит бул териер).

Да да ги знам сите питовидни кучиња премногу добро.Види мене не ме интересира дали тој бул териер ќе ја уништи мојата кучка.Мене не ми е кучето за такви работи.Си ја чувам како секое куче.А нека дојде некој бул териер да ја здави,вадам секира му ја сечам главата а после супа ќе направам.:smir:

И незнам од каде излезе ова дека бул териер ќе го убиел моето куче ако се здават.Стварно незнам.!Можда бул териер ќе ја удави мојата,ама за спремен пит....малце потешко.

Види сеа,јас сакам да земам уште едно куче,чувар.Кучето би било стафорд значи ќе го направам убиец,кој да ми влезе во двор да го изеде.Тоа е мое право дали ќе го направам агресивно.На крајот моја е одлуката какво куче ќе имам, и никој неможе да ми забрани дали ќе имам убиец во двор!Мое си е, и јас ќе одговарам за него.

Super Tema! lady_QUEER do nekade si vo pravo za toa deka kucinjata ne treba da se setaat bez povodnici, samo veruvaj deka poprvo ke te napadne ulicno kuce odkolku kuce sto e pusteno da se istrca...toa od sto e veselo ne znae kade poprvo da otide a ne pa da napadne. Kucinjata so se agresivni ne gi setaat, gi maltretiraat doma i veruvaj nema da gi vidis vo park, zatoa moj sovet e da uzivas koga setas po parkovi i da ne se sekiras za kucinjata, ako ne gi napadnes nema ni da te primetat...jas do sega nikgoas ne sum se osetil zagrozeno od nekoe kuce so e pusteno vo park ili na kej...

Demijan gi citam tvoite postovi i za poveketo raboti te svakam, mi se ima deseno i na mene da mi navredat kuce i sum zbesnuval sum se izdigal od zemja ama treba da go svatime toa deka site ne moze da ni gi sakaat kucinjata ;) zatoa nekogas treba da se pomine toa bez nervozi...Pit Bulot e mirno kuce ako e cuvano kako pudlica, bernandinec, haska...znaci kako site normalni kucinja, losoto e sto 20% od onie sto zemaat pit bull go zemaat za da go napravat agresiven i od tie 20% iskaca onaa rabota: pit bullot napaga! Toa paga u voda, pit bull ima napadnato gazda...tocno, ama toj gazda go ima mavano so sajli, go ima pustano vo ring so drugi kucinja za davenje i toa so go udavil e skros normalno...ako se cuva kuceto kako so treba (bez razlika na rasata) ke si bide normalno kuceto, ako se cuva za da bide agresivno...moze da nastrada kuceto ( povredeno vo borba, uspano poradi toa sto go zadavil gazdata...) da nastrada gazdata...moj sovet e da si zeme kuce onoj sto saka da ima prijatel i da go gleda kako brat...onoj sto saka borbi, ima na nekolku mesta ringovi i sparinzi za prijatelski borbi na luge, slobodno neka dojde ke bide skros izrelaksiran od takvi bolni misli :D Za edna rabota ne te svativ, za ona jas sakam kuce a ne macka. Za nekoe vreme planiram da si zemam pincar, ja obozavam taa rasa zatoa sto e edna od najhrabite...momentalno imam Cane Corso, sakas da kazes deka ke imam kuce i macka?

Едитирано од модератор: Друг пат не пишувај со болд.

Не види вака.Работата е тоа што скоро сите луѓе ги имаат тие предрасуди дека тој што чува пит бул,стафорд го чува само за борба.Нека разберат тие као тој лејди што е дека сите не сакаат мали кучиња.Сакам големо силно куче.Несакам мали пошто ми изгледаат како мачиња.

Кане корсо е супер куче-кучиште е!Па да во споредба со Кането како маче ке изгледа тоа малото.:smir:

Ја прочитав цела тема,и оваа Lady_QUEER малце ме изнервира.Ломоти за овие кучиња како да се убијци!Тоа не е така верувајте.Американскиот пит бул териер многу е мирољубиво куче со луѓе,а и со други кучиња исто така(ако навремено се социјализира).Напатена раса е многу,ги користат за борби се иживуваат.Не се криви тие кучиња за тоа.Одбрани се за такви работи пошто се најсилни најиздржливи и најхрабри.Банови им се удрени во многу држави,масовно ги успиваат само за да ја отргнат расава од земјава!!!

Храброста и совршеното тело се единствена клетва на оваа прекрасна раса!

Еве едно во врска со тие работи.Се надевам дека некако може да се смени мислењето за питот.

Ја прочитав цела тема,и оваа Lady_QUEER малце ме изнервира.Ломоти за овие кучиња како да се убијци!
Лејди Квир има ши цу избричено и си го носи под мишка, затоа и му/и е страв од питови :)))

Лејди Квир има ши цу избричено и си го носи под мишка, затоа и му/и е страв од питови :)))

Ахааа јасно ми е потполно.За разлика од таквите кучиња кои се само за придружба,пит булот е и куче чувар,телохранител,куче за придружба,работно куче или скратено универзално куче.

Zasto je ozloglasen ?
1.(ovo 1. je subjektivno misljenje) Mnogi vlasnici pasa nekih drugih rasa su ljubomorni na apbt-a
2. Pit kada napadne nije isto kao da je napao vucijak,rotvajler ili cak doberman(jedan od najopasnijih pasa po coveka jer mu je glavna tacka napada vrat). Pit ima mnogo snazniji ugriz od bilo kog drugog psa, izmerena vrednost pritiska njegove vilice ume da predje 1 tonu!(vucijak recimo tesko predje 500kg)
3. Pit nikada ne odustaje i ne posustaje kada napadne...
4. Ovo je najvaznije, tvrdim da je vlasnik psa odgovoran za napad! Zahvaljujuci neodgovornim i glupim ljudima APBTje i postao ozloglasena rasa!

Zasto (normalni) ljudi koji imaju apbt-a nikada nece promeniti tog psa i poceti da uzgajaju psa neke druge rase?
1. Izuzetan cuvar
2. ni jedan drugi pas ne voli gazdu kao pit.
3. pit je maza(maza= pas koji voli da se mazi)
4. voli decu(ne da jede)
5. izuzetno lako uci i pamti nauceno

Pit Bull-ovi su psi koji su "most people-friendly" , nacionalna Canine Temperament Testing Association je testirala 122 rase i Pit se nasao na 4.-om mestu sa 95% prolaznosti.

Дел од книгата на Rade Dakic-Kica "Psi koi su(nisu) ubijce"

Гледате кај првиот болд дека ова куче е најблиско до совршено,дел од вас зборуваат без да знаат ништо во врска со нив:smir:

Ахааа јасно ми е потполно.За разлика од таквите кучиња кои се само за придружба,пит булот е и куче чувар,телохранител,куче за придружба,работно куче или скратено универзално куче.

Zasto je ozloglasen ?
1.(ovo 1. je subjektivno misljenje) Mnogi vlasnici pasa nekih drugih rasa su ljubomorni na apbt-a
2. Pit kada napadne nije isto kao da je napao vucijak,rotvajler ili cak doberman(jedan od najopasnijih pasa po coveka jer mu je glavna tacka napada vrat). Pit ima mnogo snazniji ugriz od bilo kog drugog psa, izmerena vrednost pritiska njegove vilice ume da predje 1 tonu!(vucijak recimo tesko predje 500kg)
3. Pit nikada ne odustaje i ne posustaje kada napadne...
4. Ovo je najvaznije, tvrdim da je vlasnik psa odgovoran za napad! Zahvaljujuci neodgovornim i glupim ljudima APBTje i postao ozloglasena rasa!

Zasto (normalni) ljudi koji imaju apbt-a nikada nece promeniti tog psa i poceti da uzgajaju psa neke druge rase?
1. Izuzetan cuvar
2. ni jedan drugi pas ne voli gazdu kao pit.
3. pit je maza(maza= pas koji voli da se mazi)
4. voli decu(ne da jede)
5. izuzetno lako uci i pamti nauceno

Pit Bull-ovi su psi koji su "most people-friendly" , nacionalna Canine Temperament Testing Association je testirala 122 rase i Pit se nasao na 4.-om mestu sa 95% prolaznosti.

Дел од книгата на Rade Dakic-Kica "Psi koi su(nisu) ubijce"

Гледате кај првиот болд дека ова куче е најблиско до совршено,дел од вас зборуваат без да знаат ништо во врска со нив:smir:

Se naeziv koga procitav! Oni se stvarno golemi mazi!

Pit Bulot e isto taka edno od najlesnite kucinja da se dresira. Zatoa sto ima golem nagon da go zadovoli covekot - ova kuce ke napravi se samo za gospodarot da bide sreken. ALI, covekot treba da znae da se postavi kako Alfa so nego - ako toa ne e uspesno, togas kuceto go vodi domakinstvoto i moze da napravi sve i svasta (ova vazi za sekoja rasa).

Moite dve devojcinja im sedat na grb; gi tegnat za usi i opaski; im stavaat naocari za sonce, kapi i lancinja - a tie sedat kako toa da im e rabota i nekoj gi plaka! LOL

I ne, nema nikad da gi napadnat! Ja nemam potreba da se deram po niv. Edinstven pogled i znak so rakata moja i oni znaat sto treba da napravat. Jas sum Alfa.

Auuuu ovie se tuka u MAKEDONIJA?

ne, vo Amerika. Dvajcata se mazjaci. Vtoriot go donesov doma koga imase okolu 3 meseca. Prviot mi bese okolu 9 meseci. Go pobiv onoj mit deka dva mazjaci ne mozat da ziveat zaedno :-) Nikad ne se stepale. Koga pokusavaa da se dominiraat eden so drug (znaes kako..hahahaa) - ja stapiv izmegu i ne im dozvoliv :-)

Tvoeto e prekrasno! Koga gledav da posvojam gi gledav bas takvi. Zenka e ili mazjak?

ne, vo Amerika. Dvajcata se mazjaci. Vtoriot go donesov doma koga imase okolu 3 meseca. Prviot mi bese okolu 9 meseci. Go pobiv onoj mit deka dva mazjaci ne mozat da ziveat zaedno :-) Nikad ne se stepale. Koga pokusavaa da se dominiraat eden so drug (znaes kako..hahahaa) - ja stapiv izmegu i ne im dozvoliv :-)

Tvoeto e prekrasno! Koga gledav da posvojam gi gledav bas takvi. Zenka e ili mazjak?

Zenka e.Eee koga bi mozelo da se donesat Amerikanski pitovi vo Makedonija :)))

Не е само пит-булот туку и многу други раси, луѓево едноставно си стајле в крпче дека се агресивни во секој можен поглед. На пример пекинезерот во очите на другите кој не ја познаваат доволно оваја раса или воопшто кучињата секогаш претставуваат агресивна раса.
Епа ај вака сеа, зш мојата кучка кој после 2 години чување роди 5 малечки и никој од нив денеска не е агресивен, а имет 3 полни години и се на различни страни, со различни типој на луѓе и семејства а ? ... Зошто тогаш ни едно куче од нив не каснало никој и не покажало никакво агресивно однесување. Шетам на улица со Тино, глеам дете идат кон него да го погалит и мајката одма го тргат еј касат касат бегај понастрана, јас кажвам дека не е агресивен воопшто се шо мојт да напрајт е да го бацит, а најмалку да го каснит женава упорна е со то и ти солит памет, како не знајш ти дека се лоши овие немој пиле многу се лоши стај си маска ко ќе го шеташ, немој вака ќе каснит некој ако ти не знајш ... :uvo:
Алал да ти е за темава, стварно не можам со тие стереотипите за пекинезер, ротвајлер, доберман и така натака однесувањето не кучето зависит од тој шо го чуват, а не од расата!:smir:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom