Црква во центарот на Скопје

• Креатор на темата Креатор на темата concrete
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Уште еден лош потег на сегашната Влада.. убаво си почнаа, ама веќе почнува да се наѕира дека под површината се пак "ветер во магла".
Зошто?

Сегашната влада е отворено десно ориентирана и гласачите на истата тоа го знаеја. И не знам што е лошо во градење на верски објект. :toe:

Затоа што, Викторе, на кратко, овој проект е на исто рамниште со оној за изградба на 3 стокатници спроти Холидеј Ин - непотребен, неисплатлив, неизводлив. НЕ-то е доволно забележливо.

Во врска со тоа како е ориентирана владејачката партија.. нема збор, така се поставиле. Ама поголемиот дел од тие што гласаа за таа опција, всушност гласаа против СДСМ. Гласаа за надеж и видливи резултати, гласаа за нив затоа што беа/се разочарани од претходните. Затоа овие сега не смеат да си дозволат циркузи и глупости, зашто ако не ја оправат Македонија за еден-два мандати, ќе го папаат од народот за нивните грешки, и за грешките на нивните претходници.

Треба да се фокусираат на економија, трговија, намалување на дефицит и сл., а не на вакви ситници кои го одвлекуваат вниманието од непипнатите области со тоа што поттикнуваат баш вакви бесцелни дебати.

Сите потези оваа влада ги направи заради реклама. Така и црквата, владата знае дека црквата ќе побуди интерес и уживање кај поглемиот дел од гласачкото тело. Но тоа мене не ми е гајле, исто како што викаш ти, јас сакам да видам резултати на економски план, нивните реклами не ми се важни.

Но кога веќе одлучуваат да трошат пари на реклами, во вид на црква, велам зошто да не?! Само ми пречи локацијата.

Па изгледа на многу луѓе им пречи локацијата,а и со право.Не дека сум против градење на цркви,ама на плоштад па.....

Затоа што, Викторе, на кратко, овој проект е на исто рамниште со оној за изградба на 3 стокатници спроти Холидеј Ин - непотребен, неисплатлив, неизводлив. НЕ-то е доволно забележливо.

Во врска со тоа како е ориентирана владејачката партија.. нема збор, така се поставиле. Ама поголемиот дел од тие што гласаа за таа опција, всушност гласаа против СДСМ. Гласаа за надеж и видливи резултати, гласаа за нив затоа што беа/се разочарани од претходните. Затоа овие сега не смеат да си дозволат циркузи и глупости, зашто ако не ја оправат Македонија за еден-два мандати, ќе го папаат од народот за нивните грешки, и за грешките на нивните претходници.

Треба да се фокусираат на економија, трговија, намалување на дефицит и сл., а не на вакви ситници кои го одвлекуваат вниманието од непипнатите области со тоа што поттикнуваат баш вакви бесцелни дебати.

se e na mesto...edinstveno mislam deka ako voopsto nesto papaat , toa ke bide nekoja podebela sumicka....nekade kade moze poubavo da se potrosi :)
.....no toa veke ne e crkovna tema...:)

Ova vise e perenje pari na nevideno... vtoro ke se vika sveti Nikola samo zaradi premierot WTF.. aaa toa svevisniot kako sto spomena intel ne da ke se luti.... ali toa e so mozeme protiv nasite "najjaki" politicari.. so im se saka toa se pravi.... takva ni e sudbinata morame da se pomirime :S

А бе си немал работа ѓаволот па си ги ебал децата! Непотребно трошење пари! Се прашувам ова да не е во рамките за прием на Македонија во НАТО и ЕУ!

море мамицата нивна, мачкаат очи на народов глуп, нека напраат некое чудо за да им остане некој динар од платата на луѓето а не само глупости да измислуваат...економија ни фали, после се друго.
еве ви извадок од дневник, секоја чест...
...Чудни градителски предлози

Слушам, читам и не можам да верувам што се' се случува во нашата држава и во нашиот град. Но, да почнам малку одназад. Со доаѓањето на Груевски како млад и амбициозен човек, економист, па магистер по економија едвај чекав да се појават големи и успешни резултати, но во економијата. Уште сум подготвена да ги чекам знаејќи дека не може се' преку ноќ, а нашите „ноќи“ траат и со години. Моите први шокови се случуваа со предлозите што доаѓаа од премиерот и од кабинетите со желбите за градба. Се појави иницијатива за обновување на старо-новиот театар ниту е стар ниту е нов. Кој народ се гордее со нешто помеѓу или со нешто недефинирано за кој архитектонската фела се изјасни, но тоа не беше доволно. Помпезно најавуван и се надевам дека и долго ќе биде граден. Среде нови модерни објекти да се постави здание за кое не ќе се знае во иднина што била целта - е чекор напред и три назад. Кога слушнав за Офицерски дом и за неговото возобновување во ист манир, мислев дека е шега, ама и тоа пројде. Распишан е меѓународен конкурс. Не можев да им објаснам на колегите од странство што значи овој објект - фасада на офицерски, а внатре се' по сегашни нови концепти. Ни риба ни девојка.

Одеднаш во медиумите се појавуваат предлози за градба на три стокатници. Зошто три, зошто не една триста ката? Ако сакаме и за нас да се слушне ова е и подобра идеја. Ја предлагам без многу анализи оти и тој предлог беше даден на ист начин - без трунка елаборирање.

Чиста пародија. Замислете град што со градскиот превоз е на ниво од 19 век по своите стари автобуси, кој тоне во ѓубре и помеѓу ѓубрето бликаат гордо три стокатници. Можеби од нив подобро ќе се види Маџар Маало (43 години по земјотресот неурбанизирано), каде што среде ден во главниот град пасат коњи, а Ромите перат черги на маалската чешма. Можеби од повисоко ќе му паднат некому на памет пореални предлози за градот.

Па следеше информација дека Општина Центар ќе поставува лавови пред Мост Гоце Делчев. Без анализи, без стручни мислења, ама желбата е голема. Помислив оти е многу убаво нашите луѓе што шетаат низ светот, ама очигледно им е потребен и стручен водич да им објасни во кој архитектонски правец е изграден некој објект и што оди покрај него да не биде „Се' што виде батко Ѓорѓија сака да е негово“.

Сега за идејата за црквата на плоштадот.

Почитуван премиере, многу посреќна ќе бев ако некој од министрите не ве поддржал. Ваков предлог поддржан од цела Влада почнува да ме плаши.

Прво министерот за транспорт и врски морал да Ви објасни дека вака само се вклопувате во урбаната мафија. Зарем ниеден не се осмели да Ви каже дека прво се прави предлог, па се менува урбанизам, па се слуша и гласот на архитектите, како најмеродавни, па и гласот на јавноста. Толку ли е итно, па се распишува и меѓународен конкурс што ќе се изигра како и оние за Мајка Тереза и за Офицерски дом.

Мојата молба е - престанете да проектирате. Во светските метрополи постојат такви објекти - за време на Шарл де Гол се изгради аеродром во Париз, за време на Жорж Помпиду културниот центар, но тоа се' се правеше по нивно подолго владеење, не по една година. Од каде толкава желба за враќање назад и возобновување стари зданија? Толку ли сме грешни како народ да мораме да се молиме на секој агол од градот?

Кога работев во Сибир во 1995, војната во Чеченија беше главна вест на телевизија. Ја прашав мојата колешка Тања што значи на руски Грозни и и кажав што тоа значи кај нас. Ми потврди дека значењето е исто. Се плашам дека ќе му го смениме ликот на градот, па тој по некое време сам по себе да го добие тоа име.

(Авторот е архитект-проектант, името е познато на Редакцијата

Немам ништо против за верски објект,имам против локацијата...
Плоштадот ќе изгледа како гладијаторска арена од кога ќе ја изградат и шесткатницата...и така фино лепо,може и ќе го снема еден ден...па што и онака е грд...
Едно е да навистина некој толку силно ја сакаа таа црква таму,а друго е да биде изградена од политички причини...
Фино,одиш палиш свеќа,се помолуваш за мир во светот и храна за бездомниците и веќе во наредниот момент се наоѓаш во Дал мет фу,јадеш,пиеш и уживаш или во ГТЦ купуваш долна облека...хау најс.Уште да имаше некоја коцкарница во близина идиличната слика ќе биде комплетна.

Не сум против изградбата на Храмови, ама многу повеќе би сакал да се случи и случува во континуитет активност која би Ја собрала Црквата (Народот), па да почнат да се изградуваат Живи Храмови во Личностите на Верниците, Храмови во кои ќе пребива Живиот Бог, Храмови во кои нема да има место за суеверија, традиционални празноделија...

Сакам да распишам петиција со која би се изградиле 5 цркви на плоштадот Македонија.Сакам Скопје да наликува на Москва а не на Амтердам.Знам дека Скопје наликува на новиот Вавилон. Преполн е со педери, курвештии, исфрустрирани манекенки, комуњари, неверници, педофили, политички гнаси, спонзоруши и тако даље....Знам дека црквата ви смета....Би потпишал и петиција со која би се урнал ГТЦ и тоа со динамит за да не можам повеќе да ве гледам. Не сакам да ве гледам повеќе вас СНОБОВИ....Ке речете дека сум ФАШИСТ....А што сте вие??? Не сакате изградба на црква што била разурната пред пола век на веќе постоечкото место....Ви смета а???......Немало да одговара поред тие објекти таму?? А кој објект е вреден на плоштадот?? ЛУМИКС пред ЕСМ?? Или Камени мост кој наликува на корито??? Не се буните и не потпишувате петиции за бркање на циганите кои се распостелиле по целиот плоштад??? Не ви сметаше ЕВРЕЈСКИОТ ЦЕНТАР у сред центар макар што у Македонија има 50 Евреи???? Затоа што сте отпадници од верата затоа ви смета црквата...Затоа што 60 години Вашите комуњарски родители ја сквернавеа верата и го лажеа народот дека религијата е опиум....Епа колку за информација комунизмот е мртов...Нема веќе петокраки...Да не сакате можеби споменик на Титo или на Маркс и Енгелс на плоштадот...Знам вие што сакате.........Вие сакате една голема ЈАВНА КУЌА на плоштадот па да можете слободно да се изразуете во Скопскиот ВАВИЛОН.....БОГ Е ПОСИЛЕН ОД СИТЕ ВАС НЕВЕРНИЦИ....

www.myspace.com/stihovenkalibar

еј ..калибар слушај, прво смири се малку, никој нема против црквите, ама зашто таму, особено е проблем што тоа не е обновување на старата, зашто нема да биде иста ко неа, а најверојатно нема ни така да се вика, никола мора да биде, а муабетот ми беше гледам најмногу те погодува изгледот на центарот, па ако рамислиш попаметно, мислам дека поубаво ке биде ако со тие пари се тргнат шаторите од жена парк, а и луѓето ке бидат поблагодарни, еееј, г. никола има многу поприоритетни работи од овие глупости што ги смислува секој ден...

fala bogu deka nikola treba da se okozi i da raboti a ne da se zeebava kao sho se zeebava sega i pravi demagogii so pokacuvanje na platite za 10 posto a cenite na lekovite melkoto i mlecnite prozivodi ripaat za 30 posto...Jas ne go branam Gruevski ni malku...aj pogledni shto kaza pred malku??? Deka gradenjeto crkva e glupost???

Ako crkvata e glupost togas neznam shto e inteligentno za tebe?? Ako narodot vo izminatite vekovi koga nemal ni leb da jade a pominal i Tursko, bugarsko i srpsko pa gradel zoshto da ne se gradi i sega??? Crkvata e taa shto go odrzala ovoj narod seuste da egzistira na ovie prostori

pozdrav

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom