Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Недовербата во сам себе не е слабост, туку вербата во Севишниот е јакост. Затоа Христос и вели дека сите проблеми и гревови треба да ги префрлиме врз Него, Он, како семоќен, сето тоа може да го носи без проблем.
Не ги поистоветувам гордоста и самодовербата. Гордоста е ИЗВОР на самодовербата но и на желбата за слава, за стомакоугодување, за комодитет, за поседување голем и непотребен имот, за минливи вредности кои го СПРЕЧУВААТ умот да се занимава и со ТРАЈНИ вредности за кои Бог е изворот.
Самодовербата незначи НИКАКВА стабилна личност,која МИСЛИ дека знае што сака. Обично, она кое го сакаме е тешко достижно, па тука немаме НИКАКВА корист од самодовербата.
Точно е, на болните им треба псијиатар, но Сигмунд Фројд своевремено НЕ ИЗЛЕЧИ ниеден од своите пациенти туку ги претвори во РАСТЕНИЈА. Само Севишниот е лек за сите човечки проблеми, па затоа и дојде првиот пат, пред 2 000 години. за да ги повика болните за покајание, но и да суди на Неговот второ доаѓање.
Религијата се меша од проста причина што науката негира многу од нејзините основни учења. Најочигледен пример е создавањето на човекот. Ако религијата го прифати учењето на науката тогаш ништо од Бог и неговото создавање на човекот. Еволуцијата е заслужна за нашето постоење, а со тоа се побива целата смисла на Библијата и религијата. Затоа религијата на некој начин со своето мешање ги штити своите интереси и учења.
Potpolno se soglasuvam , plus poglednete ja istorijata....ke vi g iotvori ociteСо тек на време, се што порано му беше препишувано на црквата и религијата, полека се препишуваат како заслуги на науката! Самиот страв дека науката во целост може да ја побие целата религија ги тера да се мешаат и да оспоруваат! Едноставно е нели!
?!?Мене никој не ме злоупотребува,да се разбереме..Јас верувам во Господ,јас имам верба,јас сум верник...
Размислувам со своја глава, и баш поради тоа ти викам дека црквата во името на Господ прави работи кои и одговараат на црквата и на луѓетово неа,а тоа се работи кои во религијата не постојат.
Верата е чиста,не е валкана.Луѓето ја извитоперуваат.
?!?
Ај размисли малку...
Нели верата потекнува од луѓето?( поради тоа то неможеле да си ги објаснат појавите околу себе,луѓето почнале да веруваат дека тие... и.т.н. од учебникот по историја ).
Значи луѓето ја измислле верата...
И тие ја извитоперуваат?
Значи луѓето ја измислиле верата таква како што е таа денес...
Сфачаш?
Ти така мислиш....Да,ама ти зборам во вербата,во религијата како таква,нема ништо лошо,нема оправдување насилство.
Еве на пример во Христијанската религија,се збори за скормност,за човечност,за трпеливост...кажи ми каде во 10те Божји заповеди има нешто неморално? Кажи ми каде се оправдува насилство? Никаде.