Зошто религијата се меша во науката?

• Креатор на темата Креатор на темата OFcp&&&
  • Време на започнување Време на започнување
Lele ....

Abe ajde i aj vaka , so fajda od ovoj zivot tuka koga , imas zagarantiran zadgroben zivot , i arno vika vone , mnogu da ne im dojde !:nesvest:

Недовербата во сам себе не е слабост, туку вербата во Севишниот е јакост. Затоа Христос и вели дека сите проблеми и гревови треба да ги префрлиме врз Него, Он, како семоќен, сето тоа може да го носи без проблем.

Nedoverbata sam u sebe i te kako e slabost. Te pravi da si zavisen od drugi luge. Zamisli ako te spopadne teskotija i ne mozes da gi ishranis decata i zenata. Ako sumnjas u svoite sposobnosti, kaj ke stignes? Ke umres od glad.

Не ги поистоветувам гордоста и самодовербата. Гордоста е ИЗВОР на самодовербата но и на желбата за слава, за стомакоугодување, за комодитет, за поседување голем и непотребен имот, за минливи вредности кои го СПРЕЧУВААТ умот да се занимава и со ТРАЈНИ вредности за кои Бог е изворот.
Самодовербата незначи НИКАКВА стабилна личност,која МИСЛИ дека знае што сака. Обично, она кое го сакаме е тешко достижно, па тука немаме НИКАКВА корист од самодовербата.
Точно е, на болните им треба псијиатар, но Сигмунд Фројд своевремено НЕ ИЗЛЕЧИ ниеден од своите пациенти туку ги претвори во РАСТЕНИЈА. Само Севишниот е лек за сите човечки проблеми, па затоа и дојде првиот пат, пред 2 000 години. за да ги повика болните за покајание, но и да суди на Неговот второ доаѓање.

Ja imam samodoverba, i normalno imam malku gordost. Nema covecko sustestvo sto ne ja poseduva taa osobina. Ali, treba da se kontrolira. Sve sto ke dozvolime da bide nekontrolirano, e stetno. Taka i so gordosta, taka i so pregolema samodoverba. Sve so usul.

Незнам кој на кого му се меша и кој без кого не може да постои науката го открила атомот и се зборело за тоа откритие година дена а замислете го Оној кој го создал атомот

Религијата се меша од проста причина што науката негира многу од нејзините основни учења. Најочигледен пример е создавањето на човекот. Ако религијата го прифати учењето на науката тогаш ништо од Бог и неговото создавање на човекот. Еволуцијата е заслужна за нашето постоење, а со тоа се побива целата смисла на Библијата и религијата. Затоа религијата на некој начин со своето мешање ги штити своите интереси и учења.

Религијата се меша од проста причина што науката негира многу од нејзините основни учења. Најочигледен пример е создавањето на човекот. Ако религијата го прифати учењето на науката тогаш ништо од Бог и неговото создавање на човекот. Еволуцијата е заслужна за нашето постоење, а со тоа се побива целата смисла на Библијата и религијата. Затоа религијата на некој начин со своето мешање ги штити своите интереси и учења.

Tocno taka. Evolucijata posebno e teska "zakana" za crkvata, zatoa sto za niv (vernici) toa bi znacelo deka Bog e nepotreben i nepostoecki. Steta sto ne mozat nikako da gi spojat tie dve - evolucija i vera i da dojdat do zaklucok deka naseto materijalno telo e proizvod na materijalen proces (evolucija), a naseto duhovno telo e proizvod na spiritualnoto.

Ne samo toa , zamisli sto ke bide ako se dokaze i prifati , evolucijata , se sto gradile so vekovi , ke padne vo voda , kako kula od karti , i ....so ke se sluci , ne postoe Bog , crkvata lazela , ubistva bile izvrsuvani bez veza ...
Ako Papata znea deka ono gore go nema , ne mi e jasno so vie se zamarate ???

Ne samo hristijanstvoto , tuku sekoja golema religija ke padne , pa zatoa i mozda ne se obajuva , kolku i da se borat naucnicite da go dokazat toa , samo sega sme malku posovremeni i Crkvata ne moze da gi gori zaradi bogohulie ...:):)

so padot na religijata ke nastane opst haos , isto i so dokazuvanjeto na NLO i E.T , premnogu paranoicni luge ima na svetov , arno si znaat vladite na drzavite , traj ne zbori , oti pekol ke ima :):)...

Со тек на време, се што порано му беше препишувано на црквата и религијата, полека се препишуваат како заслуги на науката! Самиот страв дека науката во целост може да ја побие целата религија ги тера да се мешаат и да оспоруваат! Едноставно е нели!

Со тек на време, се што порано му беше препишувано на црквата и религијата, полека се препишуваат како заслуги на науката! Самиот страв дека науката во целост може да ја побие целата религија ги тера да се мешаат и да оспоруваат! Едноставно е нели!
Potpolno se soglasuvam , plus poglednete ja istorijata....ke vi g iotvori ocite

Ниту религијата и се меша на науката ниту науктата не и се меша на религијата (религиозните заедници), вистината е тоа што религијата и се противставува на науката и тоа е добро, а воедно тоа и и помага на науката. Преку реакциите на религиозните заедници кои се гледа нивото односно точката на развојот на ччовековиот менталитет бидејќи религиозните заедници се тие кои ги следат и насочуваат широките народни маси. Тоа значи преку спротивставувањето на религиозните заедници на науката, науката добива сигнал дека менталитетот на широките народни маси уште не е спремен за новите сознанија, па почнува преку поглавните во религиозните заедници тоа што е ново да им го направи поблиско и полесно за разбирање. бидејќи ако во широките народни маси се пушти некој благодет и или некое ново сознание за чиј потенцијал и последици не се свесни широките народни маси, може да биде фатално за многу. Па така науката е стрплива, и си продолжува со својата работа, а кога ќе созреат широките народни маси за да можат да се носат со новите сознанија тогаш и ќе може мнпгу пошироко да се користи истото, нормално индикатор на тоа дека широките народни маси го достигнале тоа нива на интелектуална способност и одговорност ќе биде исчезнувањето на противењето на релиогиските заедници против новите сознанија на науката.

Цитат:
Nedoverbata sam u sebe i te kako e slabost. Te pravi da si zavisen od drugi luge. Zamisli ako te spopadne teskotija i ne mozes da gi ishranis decata i zenata. Ako sumnjas u svoite sposobnosti, kaj ke stignes? Ke umres od glad.
Коментар:
Да, сакам да сум зависен, особено ако зависам од Севишниот. „Ние сме 100% зависни од Бога„, вели еден современ руски богослов. Вербата во Бога НИКОГАШ нема да ме остави гладен. А и ако ме остави, тоа е по моја заслуга, поради моите грешки а не казна Божја.

Мене никој не ме злоупотребува,да се разбереме..Јас верувам во Господ,јас имам верба,јас сум верник...
Размислувам со своја глава, и баш поради тоа ти викам дека црквата во името на Господ прави работи кои и одговараат на црквата и на луѓетово неа,а тоа се работи кои во религијата не постојат.

Верата е чиста,не е валкана.Луѓето ја извитоперуваат.
?!?

Ај размисли малку...

Нели верата потекнува од луѓето?( поради тоа то неможеле да си ги објаснат појавите околу себе,луѓето почнале да веруваат дека тие... и.т.н. од учебникот по историја ).
Значи луѓето ја измислле верата...
И тие ја извитоперуваат?
Значи луѓето ја измислиле верата таква како што е таа денес...
Сфачаш?

?!?

Ај размисли малку...

Нели верата потекнува од луѓето?( поради тоа то неможеле да си ги објаснат појавите околу себе,луѓето почнале да веруваат дека тие... и.т.н. од учебникот по историја ).
Значи луѓето ја измислле верата...
И тие ја извитоперуваат?
Значи луѓето ја измислиле верата таква како што е таа денес...
Сфачаш?

Да, ама ти зборам во вербата, во религијата како таква, нема ништо лошо, нема оправдување насилство.
Еве на пример во христијанската религија се збори за скромност, за човечност, за трпеливост... Кажи ми каде во 10те Божји заповеди има нешто неморално? Кажи ми каде се оправдува насилство? Никаде.

Жива среќа е што верните не ја изучуваат својата вера од некаков си таму учебник по историја, напишан од закоравени марксисти, атеисти и идолопоклоници или не дај Боже, од „Дискавери„. Верните ги учат потребните вистини од Светото Писмо, Светото Предание, од предавања по веронаука, од книгите напишани од Светите Оци на Црквата , од житијата на Светиите и книги напишани и издадени од современите богослови и првавославни публицисти/верници, кои се добро упатени во она кое го објавуваат.
Невозможно е луѓето да ја „измислиле„ верата. На христијаните, таа вера име дадена бесплатно, без ниакава нивна заслуга или посебен напор. „Бесплатно добивте, бесплатно раздавајте„ им вели Христос на своите Апостоли.

Да,ама ти зборам во вербата,во религијата како таква,нема ништо лошо,нема оправдување насилство.
Еве на пример во Христијанската религија,се збори за скормност,за човечност,за трпеливост...кажи ми каде во 10те Божји заповеди има нешто неморално? Кажи ми каде се оправдува насилство? Никаде.
Ти така мислиш....
Во религијата нема одобрување на насилството?
Нели и муслиманската вера е религија?
Земи прочитајго Куранот два-три пати,па види дали си во право...

Хмм...за христијанската религија...
Види вака,
од аголот под кој што ти гледаш на 10 божји заповеди нема оправдување,но не секој гледа од тој агол,за некого и во 10те божјите заповеди може да има се и сешто( тоа што ти го кажа,извитоперувањето )....
Абе таква е религијата,секој на неа може да гледа како сака....и да прави со неа што сака,а да не прекрши ништо што е напишано во нејзините проповеди....
незнам зошто воопшто постои религијата...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom