Зошто религијата се меша во науката?

• Креатор на темата Креатор на темата OFcp&&&
  • Време на започнување Време на започнување
Da, religijata dava uteha, ko demek ne sme ni vo kontrola na sopstveniot zhivot, i toa gi teshi lugjeto. I za toa se drzhat za verbata, i se obiduvaat da ja diskreditiraat naukata za da opstane religijata. A vo posledno vreme, nov trend e da se upotrebi naukata za da se podrzhi teorijata na religijata. Na primer, statisticki nekoj matematicar presmetal deka deka shansite deka pred nekolku milioni godini samite uslovi vo svetot pridonele da se stvori prviot zhiv organizam, se isti kako i shansite edno tornado da pomine deneska vo otpad i da sostavi avion koj ke raboti i leta. Od kaj mu izlegle broevite ne znam, a i da mi kaze nema da mi bide jasno, ali toa e primer deka lugjeto sakaat da veruvaat vo dvete, nekoi mozhda i se navaluvaat povekje nakaj nauka, ali ne im dava srceto da se otkazhat od religija.
Метематичарите се чуден сој, од што немаат што да прават си измислуваат невозможни проблеми за решавање.
А за да земеш дека некоја пресметка е валидна треба да внесеш многу валидни податоци и варијабили се другото спаѓа во верувале или не

Метематичарите се чуден сој, од што немаат што да прават си измислуваат невозможни проблеми за решавање.
А за да земеш дека некоја пресметка е валидна треба да внесеш многу валидни податоци и варијабили се другото спаѓа во верувале или не
matematicarite,a i site lugje,ne ziveat dovolno dolgo za da mozat da napravat nesto "golemo"....
Ubeden sum deka dokolku ne postoese religijata,prosecniot zivoten vek na covek na zemjata ke bese nad 500 godini....

matematicarite,a i site lugje,ne ziveat dovolno dolgo za da mozat da napravat nesto "golemo"....
Ubeden sum deka dokolku ne postoese religijata,prosecniot zivoten vek na covek na zemjata ke bese nad 500 godini....

Те молам, убеди ме мене...а јас ќе побарам во меѓувреме апликација за Нобелова награда, да те номинирам.

оф-топик
500 години....абе кој ќе успее да ги памти имињата на сите внуци, правнуци, пра-пра-пра-пра-пра внуци

Те молам, убеди ме мене...а јас ќе побарам во меѓувреме апликација за Нобелова награда, да те номинирам.
Ako toa ne go napravis samiot,jas nisto ne mozam da napravam...
Se sto treba da napravis e da razmisluvas so svoja glava,mislenjata na drugite da gi ostavis nastrana,koga donesuvas tvoi mislenja i odluki,drugite lugje okolu tebe,i nivnite mislenja da ne postojat...

Ako toa ne go napravis samiot,jas nisto ne mozam da napravam...
Se sto treba da napravis e da razmisluvas so svoja glava,mislenjata na drugite da gi ostavis nastrana,koga donesuvas tvoi mislenja i odluki,drugite lugje okolu tebe,i nivnite mislenja da ne postojat...

Ајде, кој период во човековово постоење е клучен за развој на наука и каква е позицијата на религијата во истиот?

Што знам некој таков впечаток добив, 500 години па чипови .....

Ајде, кој период во човековово постоење е клучен за развој на наука и каква е позицијата на религијата во истиот?
Spored mene,celiot period na covekovoto postoenje e "klucen" za razvoj na naukata...nemozeme da kazeme deka vo nekoj period naukata se razvivala pobrzo, a vo nekoj pobavno,
samo mozeme da kazeme deka vo nekoj period od covekovoto postoenje,crkvata povekje uspevala vo namerata da go zabavi razvojot na naukata,a vo nekoj pomalku....

Што знам некој таков впечаток добив, 500 години па чипови .....
slicen vpecatok ke dobiese,ako nekoj pred 200 godini ti kazuvase deka moze da se probie zvucniot zid...

Spored mene,celiot period na covekovoto postoenje e "klucen" za razvoj na naukata...nemozeme da kazeme deka vo nekoj period naukata se razvivala pobrzo, a vo nekoj pobavno,
samo mozeme da kazeme deka vo nekoj period od covekovoto postoenje,crkvata povekje uspevala vo namerata da go zabavi razvojot na naukata,a vo nekoj pomalku....

Викаш, 500 години ќе живеел човекот. Мислиш дека ќе успеел без религијата да преживее за да доживее?

Викаш, 500 години ќе живеел човекот. Мислиш дека ќе успеел без религијата да преживее за да доживее?
nemoze da uspee bez krstonosnite vojni...bez inkvizicijata...bez religioznata podelba?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom