- Член од
- 27 март 2009
- Мислења
- 445
- Поени од реакции
- 14
I toj e vo PelagonijaМи текна уште еден локалитет,Алкомена исто така град изграден од Филип
I toj e vo PelagonijaМи текна уште еден локалитет,Алкомена исто така град изграден од Филип
Знам дека имаме, ама сакам да им објаснам и на тие кои се сомневаат во нашето античко минато, дека и тоа да не е вистина, немаме право да се откажеме од името.Имаме потполно право да се кажеме,иаку никој политичар до сега нема муда за тоа
И тоа беше тоа што најмногу ти пречеше во оваа емисија? Браво!Многу ниско-интелигинтно е да поканиш гостин во емисија, па да му читаш СМС пораки од Борис од Еднооки или Трајко од Конопиште.
Всушност ништо повеќе и не очекував од овој дибеков (Миленко) кој милува себеси да се нарече новинар
А Лерин, Воден, Кукуш, Постол (Пела), Ениџе Вардардско? Таму не живееја мнозинство Македонци до 1912???A kaj se naoga Stibera i Pelagon vo Pelagonija i se blisku do Herakleja. Eden del od Gevgelija bil Anticka Makedonija a to e Gortinija. A koga sme kaj Idomena eve sho vesnikot Vreme(najverojatno citirat od Pasko Kuzman)
Античкиот град се претпоставува дека настанал во старогрчкиот период со скромни археолошки градби, но дека кон средината на 4 век п.н.е. доживува силен напредок. Во хеленистичко време, како што покажуваат археолошките истражувања, бил густо населен. Во населбата имало складови за чување жито, керамички работилници и светилишта.
Кога ќе го чуеш ќе имаш право да зборуваш. Вака се е рекла-казала....Ko ke drzi govor za spomenicite i to cudo ke go slusnis.
Izvini moja greska e so napisav Herakleja mislev na Pelagonija. I vo sandanski bugarija ima muzej so pronajdoci od tamu ama vikat deka se Grcki.И тоа се локалитети,нели немало освен Хераклеја.
И што има везе што Идомена настанал во старогрчиот периот,Куманово настана во Османскиот период,јас Османлија ли сум???
А ти сислиш дека тој во неговата емисија докажа нешто ?И тоа беше тоа што најмногу ти пречеше во оваа емисија? Браво!
Е не де,Бугар ке вика дека има Македонски локалитети во Бугарија,нон сенс знаејќи каква е политиката на Бугарија.Izvini moja greska e so napisav Herakleja mislev na Pelagonija. I vo sandanski bugarija ima muzej so pronajdoci od tamu ama vikat deka se Grcki.
Ги афирмирал тезите на Љубчо? Хммм, не сум баш сигурен. За мене ова беше само последниот чин со кој целосно се докажа анти-македонството на нашиот поранешен премиер....А ти сислиш дека тој во неговата емисија докажа нешто ?
Не бе пријателе, со неговото незнаење само се бламираше и уште повеќе ги афирмираше тезите на Љубче.
Со што Миленко докажа нешто ?Ги афирмирал тезите на Љубчо? Хммм, не сум баш сигурен. За мене ова беше само последниот чин со кој целосно се докажа анти-македонството на нашиот поранешен премиер....
Еве ти уште еден,АнтигонејаI toj e vo Pelagonija
За Миленко и предходно кажав дека посетител на овој форум кој ги читнал работите од подфорумот историја ќе беше подобар од него. Ако очекуваш високо-интелектуална емисија сигурно не вртиш на Канал 5 да го гледаш Миленко Неделковски.Со што Миленко докажа нешто ?
Со СМС пораките на Борис ?
Поентата ми е дека доколку евентуално се дикутира за ваква чувствителна тема, би требало да се најде соговорнок кој ќе е барем на исто ниво со оној со кој ќе дискутира.
И во претходната емисија со Грчев беше истата приказна
Браво АБЦ.Па токму тоа го зборам,ние од почеток имаме погрешен пристап кон проблемот кој ни беше наметнат.Всушност уште на почетокот немавме кадар како ни сега што немаме,кој би можел да разговара со Гејците окулу нивните небулози,по пат на уцена да ни го скратат нашето неприкосновено право да се нарекуваме како што сакаме.Нашите глаучи во ОН испраќаа некадарни “експерти“ кој појма немаат од меѓународна политика и меѓународно право,како да праќаат некое дете да им купи сончоглед или семки за грицкање.Се заебаваат и ден денес со ова суштествено прашање за нашата сегашност и иднина,без при тоа да одат аргументирано и со факти барем како ние на форумов овде.Па тоа се правилата на игра бе,насекаде во светот,без разлика дали се игра со Гејци,Американци или Руси,никој не може да ти го одземе светото право да се нарекуваш како што сакаш,таква резолуција никој засега не измислил нити има намера да измисли зошто никаде нема да помине како таква.Единствено со извртување на фактите и прифаќање од наша страна може да се воспостават разговори за промена на нашето име,што подоцна неприметно се претворија во Меѓународни преговори со инволвирање на светски фактори кој едвај чекаат да си ја докажат сопствената моќ во советите за безбедност низ разните светски институции.
Решението го гледам во 5 реченици,составени и убаво формулирани во контекст на меѓународните закони и норми,проткаени со неколку извадоци од меѓународните човекови права врз кои се темели основата за егзистенција и соживот на современиот демократски свет,без инволвирање на премногу Историја,Антика,Семантика,или дрн,мрн,врн......
Само се прашувам дали тоа нашите власти го сакаат,или потајно се надеваат дека до решение не мора да дојде,барем толку брзо,за да можат што може подолго да остануваат на власт во земјава за која барем декларативно изјавуваат дека активно работат кон изнајдување решение на проблемот со името,проблем кој воопшто не смее ни да постои како таков,според сите конвенции,норми и принципи на било која Меѓународна институција што се занимава со одржување на светскиот мир во својата агенда на создавање и постоење.
:pos2:Со што Миленко докажа нешто ?
Со СМС пораките на Борис ?
Поентата ми е дека доколку евентуално се дикутира за ваква чувствителна тема, би требало да се најде соговорнок кој ќе е барем на исто ниво со оној со кој ќе дискутира.
И во претходната емисија со Грчев беше истата приказна
Па тогаш зошто го викна Љубчо во емисија ?:pos2:
Миленко историчар е па да докажува нешто?
И двете работи се докажани.Ние попрво ќе докажевме дека никој неможе да ни го оспорува елементарното право да се нарекуваме како што ќе посакаме, одошто дека сме наследници на Александар и Античка Македонија.
нема врска кој и зошто викнал ...Па тогаш зошто го викна Љубчо во емисија ?
Да му ги афирмира ставовите или да му чита есемесови ?
Каде...во Македонија или кај оние кои што треба да го слушнат она што го докажуваме ?И двете работи се докажани.
Па како нема врска кога тоа е јавна дебата во која треба да има и тези и антитези.нема врска кој и зошто викнал ...
ете го викнал ...
Нема јас што да кажам. Историјата им ја оставам на историчарите и релевантните фактори за толкување на истата.туку врска има шо кажал татаров и кои му се ставовите ...
па кажи нешто околу тоа.