Late Night Show со Миленко Неделковски

Гоч

33 1/3 rpm
Член од
17 мај 2009
Мислења
1.417
Поени од реакции
47
Vo anticka Makedonija e samo Herakleja zato nemame pravo da se kazvame kako Anticki Makedonci. Jas mislam deka sme SLOVENI ama ima i nesto Anticko vo nas to e sigurno.
Па ние не се кажуваме Антички Македонци, ние се кажуваме Македонци :toe:

Член од
17 јануари 2009
Мислења
688
Поени од реакции
668
Vo anticka Makedonija e samo Herakleja zato nemame pravo da se kazvame kako Anticki Makedonci. Jas mislam deka sme SLOVENI ama ima i nesto Anticko vo nas to e sigurno.

Ајде де од каде ова дека е само Хераклеја. Не си во право.

Член од
27 март 2009
Мислења
445
Поени од реакции
14
Па ние не се кажуваме Антички Македонци, ние се кажуваме Македонци :toe:
Pa vo red ama Grujo ni peri mozok deka nie sme direktni potomcite na Aleksandar isto kako so kaza Ljubco 1990 i se predomisli, zaradi takvi predomisluvaci mene mi e znak prasalnik deka sme direktni.

Ајде де од каде ова дека е само Хераклеја. Не си во право.
Kazi drug anticki lokalitet koj go ostavil nekoj Anticki Makedonec??

Гоч

33 1/3 rpm
Член од
17 мај 2009
Мислења
1.417
Поени од реакции
47
Pa vo red ama Grujo ni peri mozok deka nie sme direktni potomcite na Aleksandar isto kako so kaza Ljubco 1990 i se predomisli, zaradi takvi predomisluvaci mene mi e znak prasalnik deka sme direktni.
Ајде сега одма на Грујо! Ај покажи ми линк, изјава, нешто каде што Груевски изјавил дека сме директни потомци на Александар!!! Не каде што го користиме Александар како дел од нашето потекло (директно-не-директно) туку каде што вели дека сме потомци на Александар....

Член од
20 јуни 2007
Мислења
809
Поени од реакции
18
Алал ни вера. Сомневање во сопствената историја и потекло... тажно.

F

FilipMacedon

Гостин
Ајде сега одма на Грујо! Ај покажи ми линк, изјава, нешто каде што Груевски изјавил дека сме директни потомци на Александар!!! Не каде што го користиме Александар како дел од нашето потекло (директно-не-директно) туку каде што вели дека сме потомци на Александар....
Имаме потполно право да се кажеме,иаку никој политичар до сега нема муда за тоа

realen_07

Опозиционер
Член од
12 април 2008
Мислења
3.636
Поени од реакции
134
Многу ниско-интелигинтно е да поканиш гостин во емисија, па да му читаш СМС пораки од Борис од Еднооки или Трајко од Конопиште.

Всушност ништо повеќе и не очекував од овој дибеков (Миленко) кој милува себеси да се нарече новинар :toe:

F

FilipMacedon

Гостин
Ми текна уште еден локалитет,Алкомена исто така град изграден од Филип

Член од
27 март 2009
Мислења
445
Поени од реакции
14
А Стибера,Пелагон,Идомена и Гортинија што биле???
A kaj se naoga Stibera i Pelagon vo Pelagonija i se blisku do Herakleja. Eden del od Gevgelija bil Anticka Makedonija a to e Gortinija. A koga sme kaj Idomena eve sho vesnikot Vreme(najverojatno citirat od Pasko Kuzman)

Античкиот град се претпоставува дека настанал во старогрчкиот период со скромни археолошки градби, но дека кон средината на 4 век п.н.е. доживува силен напредок. Во хеленистичко време, како што покажуваат археолошките истражувања, бил густо населен. Во населбата имало складови за чување жито, керамички работилници и светилишта.

Член од
20 јуни 2007
Мислења
809
Поени од реакции
18
A kaj se naoga Stibera i Pelagon vo Pelagonija i se blisku do Herakleja. Eden del od Gevgelija bil Anticka Makedonija a to e Gortinija. A koga sme kaj Idomena eve sho vesnikot Vreme(najverojatno citirat od Pasko Kuzman)

Античкиот град се претпоставува дека настанал во старогрчкиот период со скромни археолошки градби, но дека кон средината на 4 век п.н.е. доживува силен напредок. Во хеленистичко време, како што покажуваат археолошките истражувања, бил густо населен. Во населбата имало складови за чување жито, керамички работилници и светилишта.
И? Грци ли живееле на тие предели? Или пак Македонци?

Dze

Член од
13 јуни 2009
Мислења
36
Поени од реакции
2
Па токму тоа го зборам,ние од почеток имаме погрешен пристап кон проблемот кој ни беше наметнат.Всушност уште на почетокот немавме кадар како ни сега што немаме,кој би можел да разговара со Гејците окулу нивните небулози,по пат на уцена да ни го скратат нашето неприкосновено право да се нарекуваме како што сакаме.Нашите глаучи во ОН испраќаа некадарни “експерти“ кој појма немаат од меѓународна политика и меѓународно право,како да праќаат некое дете да им купи сончоглед или семки за грицкање.Се заебаваат и ден денес со ова суштествено прашање за нашата сегашност и иднина,без при тоа да одат аргументирано и со факти барем како ние на форумов овде.Па тоа се правилата на игра бе,насекаде во светот,без разлика дали се игра со Гејци,Американци или Руси,никој не може да ти го одземе светото право да се нарекуваш како што сакаш,таква резолуција никој засега не измислил нити има намера да измисли зошто никаде нема да помине како таква.Единствено со извртување на фактите и прифаќање од наша страна може да се воспостават разговори за промена на нашето име,што подоцна неприметно се претворија во Меѓународни преговори со инволвирање на светски фактори кој едвај чекаат да си ја докажат сопствената моќ во советите за безбедност низ разните светски институции.
Решението го гледам во 5 реченици,составени и убаво формулирани во контекст на меѓународните закони и норми,проткаени со неколку извадоци од меѓународните човекови права врз кои се темели основата за егзистенција и соживот на современиот демократски свет,без инволвирање на премногу Историја,Антика,Семантика,или дрн,мрн,врн......
Само се прашувам дали тоа нашите власти го сакаат,или потајно се надеваат дека до решение не мора да дојде,барем толку брзо,за да можат што може подолго да остануваат на власт во земјава за која барем декларативно изјавуваат дека активно работат кон изнајдување решение на проблемот со името,проблем кој воопшто не смее ни да постои како таков,според сите конвенции,норми и принципи на било која Меѓународна институција што се занимава со одржување на светскиот мир во својата агенда на создавање и постоење.:toe:
Според мене, самиот наш пристап кон државата ни е погрешен. Наместо граѓанскиот концепт, кој што е светост за земји како Франција или Америка, ние од Југославија го наследивме етничкиот концепт. Еден прост пример: во Франција сите се Французи, без разлика дали си бел или поцрн од самиот ѓавол, и приказната е завршена! Никој не помислува да и го оспорува името на Франција кое не е ниту галско, на чија што територија живеат, ниту пак романско, каков што јазик зборуваат, туку е име на германско племе!:toe:

Член од
27 март 2009
Мислења
445
Поени од реакции
14
Ko ke drzi govor za spomenicite i to cudo ke go slusnis.

F

FilipMacedon

Гостин

И тоа се локалитети,нели немало освен Хераклеја.
И што има везе што Идомена настанал во старогрчиот периот,Куманово настана во Османскиот период,јас Османлија ли сум???

Kajgana Shop

На врв Bottom