Late Night Show со Миленко Неделковски

ilija^veles

Nick Sloter
Член од
19 февруари 2009
Мислења
1.050
Поени од реакции
41
Таму никаде не се спомнува дека ние сме директни потомци на Александар, туку дека ние имаме право на името Македонија исто толку колку и Грците. Тоа се две сосема различни работи! Ова само го потврдува она што го кажа Георгиевски дека ако античките Македонци не биле Грци( што најверојатно е така) тоа не не прави нас автоматски наследници на античките Македонци.
Па ти и не си разбирал англиски бе!
Читај и не само да кажувас лаги.Убаво си писе мацедониа егзистирала во анитичо време како грчки сосег,и дека македонија не краде ничие има не посебно на грција.

theMac3donian

Мак3донецот
Член од
5 февруари 2007
Мислења
3.690
Поени од реакции
259
Некои луѓе од овој под форум треба да прочитат едно недела дена матерјал од подфорумот историја... дефинитивно ви фали малку слободно размислување.

Напишано од Dze
Таму никаде не се спомнува дека ние сме директни потомци на Александар, туку дека ние имаме право на името Македонија исто толку колку и Грците. Тоа се две сосема различни работи! Ова само го потврдува она што го кажа Георгиевски дека ако античките Македонци не биле Грци( што најверојатно е така) тоа не не прави нас автоматски наследници на античките Македонци.
А ако биле антички грци, тогаш автоматски денешниве грци се нивни наследници... така?:kesa:

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Братот, како што читаме овде, станува збор за транслитерација на именка која што не била карактеристична за хеленскиот јазик. Инаку и персискиот, т.е. иранскиот спаѓа во индоевропската група на јазици и нормално е и Херодот да си барал значења токму како што тоа го правиме ние со името Александар, кое што на пример Русите и Бугарите го пишуваат Александ’р. Треба да се води сметка за многу нешта тука!

Именката „дар“ во старогрчкиот е doron, коренот на тој збор се содржи и во латинскиот глагол do, dare со значење „дава“, но тоа не докажува дека Римјаните биле Македонци туку дека сите ние припаѓаме на индоевропската група на народи.

Што се однесува до Koine, па во неговата основа е никој друг туку атичкиот дијалект, и денешните Грци можат да го читаат, и во голема мера и разбираат тој јазик исто како што ние можеме да го читаме и разбереме старословенскиот на Црноризец Храбар, на пример. Овде не навлегувам во генетичката оправданост на било чија теорија, сите добро знаат дека денешните Грци не се баш античките Хелени, но и ние немаме баш некоја основа за некаква генетска чистота. Доволно е само да се запрашаме од каде градот Куманово го добил своето име:raz:

И токму поради тоа што никој нема право да му го оспорува географското име на некого, ние после Букурешт имамве многу поволна положба, каде што многу земји не поддржуваа, а најмногу од сите САД и словенските земји. Ние денес играме како што Грција ни свири! А не не бива многу за сиртаки :toe:
Токму врз таа основа се заснива и моето размислување за правото на користење на име по основа на ГЕОГРАФИЈАТА која не може да си ја пишуваат само победниците според своите потреби.Значи правото на сопственото име Македонија и Македонски народ,ние го стекнуваме и предоволно само по Географските факти кој не можат од никого да бидат оспорувани или негирани за да ни се наметне некаков вид на придавка,додавка,референца или било каква друга “налепница“,без при тоа да ја инволвираме премногу Антиката или историјата како појдовна основа.Самата територија наречена Македонија ни го дава тоа “свето“ право,дадено дури и од Бога,секој да се декларира според сопствената желба и чувства,за национална припадност.Нешто на што забораваат сите досегашни преговарачи инволвирани во спорот со името на еден народ,што само по себе представува преседан во историјата на народите,кој никогаш не преговарале за своето име и името на сопствената држава.:toe:

Член од
6 јуни 2009
Мислења
27
Поени од реакции
4
Љубчо настапува од позиции на бугарскта академија !!!

Ova ti go kaza jas ne... :smir: Normalno deka znaci... Elenskata kultura se sirela sekade kade sto Aleksandar osvojuval... Sekade e zapisano deka vo site gradovi koi gi osvojuval toa go kazuval kako na primer... "IOS ELENOS ALEKSANDROS" ...
I sam kazuvas deka monetite od toa vreme se so GRCKI ALFABET... PA NE TE VLECEV JAS ZA JAZIK TOA SAM DA GO KAZES... :smir:
Доста бе како хипнотизирани!

Знаете ли дека сите нации се формирани после буржуаската револуција, знаете ли дека нација и народ е сосем различно?

Е вие не знаете затоа сте изманипулирани овчички од оној бугарски експонент Љубчо, ама тој знае и се прави како да не знае и ве лаже !!!

Тој кај Миленко настапи од позициите на бугарската академија, со истите бугарски квази научни докази за нивната аспирација спрема Македонија !!!

Сега јасно ли ви е зашто го предложи името Северна Македонија ???
Сега јасно ли ви е зашто се јавија критичарите за антиквизација на Македонија, тие се истите како Љубчо, експоненти на српскиот хегемонизам и бугарскиот врховизам, заедно со Грција викаат сега му е мајката да ги притиснеме!!!

Македонскиот одговор мора да биде: НЕМА ПРОМЕНА НА ИМЕТО, РАЗГОВОРИТЕ ВЕДНАШ ДА ПРЕКИНАТ!

Член од
20 јуни 2007
Мислења
809
Поени од реакции
18
Доста бе како хипнотизирани!

Знаете ли дека сите нации се формирани после буржуаската револуција, знаете ли дека нација и народ е сосем различно?

Е вие не знаете затоа сте изманипулирани овчички од оној бугарски експонент Љубчо, ама тој знае и се прави како да не знае и ве лаже !!!

Тој кај Миленко настапи од позициите на бугарската академија, со истите бугарски квази научни докази за нивната аспирација спрема Македонија !!!

Сега јасно ли ви е зашто го предложи името Северна Македонија ???
Сега јасно ли ви е зашто се јавија критичарите за антиквизација на Македонија, тие се истите како Љубчо, експоненти на српскиот хегемонизам и бугарскиот врховизам, заедно со Грција викаат сега му е мајката да ги притиснеме!!!

Македонскиот одговор мора да биде: НЕМА ПРОМЕНА НА ИМЕТО, РАЗГОВОРИТЕ ВЕДНАШ ДА ПРЕКИНАТ!
Не му замеравај не човекот. Сеуште мисли дека го препливал Дунав со цевче.

Dze

Член од
13 јуни 2009
Мислења
36
Поени од реакции
2
Токму врз таа основа се заснива и моето размислување за правото на користење на име по основа на ГЕОГРАФИЈАТА која не може да си ја пишуваат само победниците според своите потреби.Значи правото на сопственото име Македонија и Македонски народ,ние го стекнуваме и предоволно само по Географските факти кој не можат од никого да бидат оспорувани или негирани за да ни се наметне некаков вид на придавка,додавка,референца или било каква друга “налепница“,без при тоа да ја инволвираме премногу Антиката или историјата како појдовна основа.Самата територија наречена Македонија ни го дава тоа “свето“ право,дадено дури и од Бога,секој да се декларира според сопствената желба и чувства,за национална припадност.Нешто на што забораваат сите досегашни преговарачи инволвирани во спорот со името на еден народ,што само по себе представува преседан во историјата на народите,кој никогаш не преговарале за своето име и името на сопствената држава.:toe:
Многу јасно! Сосема се сложувам со тебе! Целиот свет знае кој им е проблемот на педерине долу! Да бидеш извршувач на геноцид е тежок грев, но некому тој грев му се простува. Така си е тоа...Но ако се признае нашата држава како Македонија, тогаш се отвараат многу прашања, како на пример, што се по националност тие кои што се изјаснуваат како Македонци т.е. македонски Грци, а се доселиле од Мала Азија во куќите на протераните, кои таму живееле со векови. Значи голем дел од проблемот е од природата на имотно- правни и морални односи. Уште еден, не помал проблем, е користење на брендот Македонија. Светот на античка Македонија е дел од грчко-римскиот свет и многу е тешко да се инкорпорира словенството во сето тоа. Тоа е факт! Меѓутоа, таа античка Македонија нема пресудно значење за тоа дали ние треба да се нарекуваме Македонци или не, конкретно за Американците, да кажеме. Е сега, кога ние истапуваме со инфантилни прашања како Миленко во емисијата- „е добро, зарем тие Македонци не раѓале деца под римско?“- сами си го бараме. Во историјата, како и во политиката, нема многу место за такви муабети....

Инаку, дали ние ќе прифатиме придавка или не, се некако ми се чини дека не зависи многу од нас! Да се подсетиме само на знамето или пак законот за територијална поделба....

VOLK2234

еврофоб и хомоскептик
Член од
16 септември 2008
Мислења
5.517
Поени од реакции
4.387
Инаку, дали ние ќе прифатиме придавка или не, се некако ми се чини дека не зависи многу од нас! Да се подсетиме само на знамето или пак законот за територијална поделба....
Баш ми е жал што не се цениш себеси.
Од нас зависи,од никој друг.
Поминаа времињата кога други одлучуваа за Македонците.

Dze

Член од
13 јуни 2009
Мислења
36
Поени од реакции
2
Баш ми е жал што не се цениш себеси.
Од нас зависи,од никој друг.
Поминаа времињата кога други одлучуваа за Македонците.
Не е прашањето, дали јас лично се ценам себеси или не. Едноставно е факт дека нашата историја е комплицирана, и не можеме баш така лесно преку ноќ да кажеме дека сме потомци на античките Македонци и роднини со Хунзите и готово! На пример, исто како што Братот ми ја постираше “Epistolae Ho-Elianae:Familiar letters” by James Howell, 10th edition, 1737 некој друг би можел да постира архивски материјали од Times или не знам што каде што Јане Сандански или Гоце Делчев се опишани како Бугари! А пак уште поголем проблем е кога такви нешта ќе се прочитаат кај самите дејци, како на пример кај Ѓорче Петров, и секој што студирал историја го знае ова! Затоа и Љубчо Георгиевски толку ја потенцираше „За македонцките работи“.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Многу јасно! Сосема се сложувам со тебе! Целиот свет знае кој им е проблемот на педерине долу! Да бидеш извршувач на геноцид е тежок грев, но некому тој грев му се простува. Така си е тоа...Но ако се признае нашата држава како Македонија, тогаш се отвараат многу прашања, како на пример, што се по националност тие кои што се изјаснуваат како Македонци т.е. македонски Грци, а се доселиле од Мала Азија во куќите на протераните, кои таму живееле со векови. Значи голем дел од проблемот е од природата на имотно- правни и морални односи. Уште еден, не помал проблем, е користење на брендот Македонија. Светот на античка Македонија е дел од грчко-римскиот свет и многу е тешко да се инкорпорира словенството во сето тоа. Тоа е факт! Меѓутоа, таа античка Македонија нема пресудно значење за тоа дали ние треба да се нарекуваме Македонци или не, конкретно за Американците, да кажеме. Е сега, кога ние истапуваме со инфантилни прашања како Миленко во емисијата- „е добро, зарем тие Македонци не раѓале деца под римско?“- сами си го бараме. Во историјата, како и во политиката, нема многу место за такви муабети....

Па токму тоа го зборам,ние од почеток имаме погрешен пристап кон проблемот кој ни беше наметнат.Всушност уште на почетокот немавме кадар како ни сега што немаме,кој би можел да разговара со Гејците окулу нивните небулози,по пат на уцена да ни го скратат нашето неприкосновено право да се нарекуваме како што сакаме.Нашите глаучи во ОН испраќаа некадарни “експерти“ кој појма немаат од меѓународна политика и меѓународно право,како да праќаат некое дете да им купи сончоглед или семки за грицкање.Се заебаваат и ден денес со ова суштествено прашање за нашата сегашност и иднина,без при тоа да одат аргументирано и со факти барем како ние на форумов овде.Па тоа се правилата на игра бе,насекаде во светот,без разлика дали се игра со Гејци,Американци или Руси,никој не може да ти го одземе светото право да се нарекуваш како што сакаш,таква резолуција никој засега не измислил нити има намера да измисли зошто никаде нема да помине како таква.Единствено со извртување на фактите и прифаќање од наша страна може да се воспостават разговори за промена на нашето име,што подоцна неприметно се претворија во Меѓународни преговори со инволвирање на светски фактори кој едвај чекаат да си ја докажат сопствената моќ во советите за безбедност низ разните светски институции.
Решението го гледам во 5 реченици,составени и убаво формулирани во контекст на меѓународните закони и норми,проткаени со неколку извадоци од меѓународните човекови права врз кои се темели основата за егзистенција и соживот на современиот демократски свет,без инволвирање на премногу Историја,Антика,Семантика,или дрн,мрн,врн......
Само се прашувам дали тоа нашите власти го сакаат,или потајно се надеваат дека до решение не мора да дојде,барем толку брзо,за да можат што може подолго да остануваат на власт во земјава за која барем декларативно изјавуваат дека активно работат кон изнајдување решение на проблемот со името,проблем кој воопшто не смее ни да постои како таков,според сите конвенции,норми и принципи на било која Меѓународна институција што се занимава со одржување на светскиот мир во својата агенда на создавање и постоење.:toe:

Член од
19 февруари 2009
Мислења
250
Поени од реакции
19
Ova ti go kaza jas ne... :smir: Normalno deka znaci... Elenskata kultura se sirela sekade kade sto Aleksandar osvojuval... Sekade e zapisano deka vo site gradovi koi gi osvojuval toa go kazuval kako na primer... "IOS ELENOS ALEKSANDROS" ...
I sam kazuvas deka monetite od toa vreme se so GRCKI ALFABET... PA NE TE VLECEV JAS ZA JAZIK TOA SAM DA GO KAZES... :smir:
:kesa:

Има ли дно твојата игнорантност?
mislam deka nemat. do beskraj e servilen. :kesa:

Ama kazete mu deka pajoncite i trakijcite koristele istoto pismo, koe servite go velet "grcko", i pred da bidat "porobeni" od Filip-a i Aleksandar-a.

Verojatno go koristele istoto pismo od ko znaele deka Vselena-ta e Vselena, na-selena.

Nemat vrska dal S´l S´ Bo´(ga) S(u)M

VAZNOTO e deka М, С , Л, Б --> stari preku 8 000 godini!!!

da podsetam, Grcite idet 1200 - 800 b.c.e.
(maz mi vikat od pozadi "pisi im dek se slepci!" :pos2: )

Ama trebit da si Makedon za da razberis to, aku si servilen, nisho ne prajs :smir:

p.s.

glos-a, gloso-s (glas, bukva)

vulgarnite nemet nikakvo pravo na glas, ni "A" da recet, koga "si gi meret" Makedonite so Grcite.

djabe muabeti na debilna tema :toe:

Делија

Борец за ПРАВДА
Член од
17 јули 2008
Мислења
1.196
Поени од реакции
35
mislam deka nemat. do beskraj e servilen. :kesa:

Ama kazete mu deka pajoncite i trakijcite koristele istoto pismo, koe servite go velet "grcko", i pred da bidat "porobeni" od Filip-a i Aleksandar-a.

Verojatno go koristele istoto pismo od ko znaele deka Vselena-ta e Vselena, na-selena.

Nemat vrska dal S´l S´ Bo´(ga) S(u)M

VAZNOTO e deka М, С , Л, Б --> stari preku 8 000 godini!!!

da podsetam, Grcite idet 1200 - 800 b.c.e.
(maz mi vikat od pozadi "pisi im dek se slepci!" :pos2: )

Ama trebit da si Makedon za da razberis to, aku si servilen, nisho ne prajs :smir:

p.s.

glos-a, gloso-s (glas, bukva)

vulgarnite nemet nikakvo pravo na glas, ni "A" da recet, koga "si gi meret" Makedonite so Grcite.

djabe muabeti na debilna tema :toe:
Ima li dno ovaa glupost...??? :pos2::pos2::pos2:

Член од
27 март 2009
Мислења
445
Поени од реакции
14
Еве и целосно да ја отфрлиме можноста да сме антички Македонци. Дали Италијанците се Римјани, дали Египќаните (сегашни) се античките Египќани? Кој на нив им го оспорува правото на своето културно наследство? Да стават на спот пирамиди, колосеум, да се гордеат со луѓето кои можеби биле, можеби не нивни наследници?
И ние влегуваме во таа стапица и ќе докажуваме дека сме нивни наследници? Нека докажат Грците дека се наследници на Атина и Спарта (кога до 1800-тите на тие простори живеат Албанци и Словени)....
Vo anticka Makedonija e samo Herakleja zato nemame pravo da se kazvame kako Anticki Makedonci. Jas mislam deka sme SLOVENI ama ima i nesto Anticko vo nas to e sigurno.

Kajgana Shop

На врв Bottom