Докажете дека Господ (не) постои

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Судирот на иконокластите и противниците на иконите во Византија кога (во зависност кој бил на власт) имало убивање, казнување и протерување на противниците.
Не упевам да рзберам што е тука мрачно. Се работи за потфат кој Црквата го има сторено заради зачувување на изворното учење, а не за потфат за искривување или злоупотреба на тоа учење, кое е веќе видено и историски познато во една друга заедница. И не се работи само за иконокластите, туку и за ариевците, николаитите, богомилите и слични искривувања на изворната вистина, кои со тек од време, отпаѓаа и исчезнуваа како учења. Не велам дека убиството треба да се оправда, но дека православната Црква чинела масовни убиства, тоа сигурно не е вистина. Во најлош случај, подобр да биде елминиран предводникот од некое искривено учење, со кое може да се „зарази„ поголем број луѓе, отколоку истиот тој да биде тврдоглав поборник на некоја бласфемија.

Јован

дежурен сеирџија
Член од
16 октомври 2005
Мислења
4.892
Поени од реакции
265
Љубовта е чувство, верба за подобро утре, надеж за понатаму.
Токму тоа е и Христијанското учење.
да, токму тоа... :helou:
ништо повеќе... :coffee:
а јас повеќе би сакал да верувам во моите способности отколку во некој имагинарен лик... :pipi:

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Не упевам да рзберам што е тука мрачно. Се работи за потфат кој Црквата го има сторено заради зачувување на изворното учење, а не за потфат за искривување или злоупотреба на тоа учење, кое е веќе видено и историски познато во една друга заедница. И не се работи само за иконокластите, туку и за ариевците, николаитите, богомилите и слични искривувања на изворната вистина, кои со тек од време, отпаѓаа и исчезнуваа како учења. Не велам дека убиството треба да се оправда, но дека православната Црква чинела масовни убиства, тоа сигурно не е вистина. Во најлош случај, подобр да биде елминиран предводникот од некое искривено учење, со кое може да се „зарази„ поголем број луѓе, отколоку истиот тој да биде тврдоглав поборник на некоја бласфемија.
НЕ УБИВАЈ

Господ нема ставено граница во бројка па да речи “А бе гледај само да не е масовно...“

А и што е тоа масовно ??
5
50
500
5000
50000....
Во име на православната црква и нејзините идеји се убивани луѓе. Ако тоа не е мрачно....
И еден да е убиен в име на црквата е премногу за црква која се базира на љубов и сакање
ЕДЕН Е МНОГУ!

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Мики ти ова по којзнае кој пат ги оправдуваш прогонствата и убиствата....немој само пак да се вадиш со излитени оправдувања! прочитан си!

Грмуш

Пичкмајчин
Член од
11 октомври 2007
Мислења
1.118
Поени од реакции
90
1.Има само еден Бог...
2.Не си ја научил добро историјата друже...Ама пред се си заглавил со сваќањето на поимот Господ...Аман избришете ја таа слика дека е горе на небото и изгледа како Горѓи Колозов.
3.Некои не би го виделе и шлаканица да им удри...
1.ОК пак ке те прашам.....кој е тој бог за тебе како се вика од кај знаеш дека постои????
2.А како изгледа господ?????Сите го претставуваат како слаб човек со долга коса и брада и ако не е на небото каде е?
3.Тие не го гледаат бидејки тој непостои...Се докажа спротивно од учењата на црквата дека тој е на небото.....Се е јасно....Се
4.Ај дај некој доказ дека постои

Грмуш

Пичкмајчин
Член од
11 октомври 2007
Мислења
1.118
Поени од реакции
90
И кажете ми како го оправдувате воведувањето на нови божји заповеди од страна на Бенедик XVI???Он индиректно сака да ви каже : ЈАС СУМ ГОСПОД, ЗАТОА ВОВЕДУВАМ НОВИ БОЖЈИ ЗАПОВЕДИ!??

marcus

струмички модератор
Член од
5 јули 2006
Мислења
5.378
Поени од реакции
131
2.А како изгледа господ?????Сите го претставуваат како слаб човек со долга коса и брада и ако не е на небото каде е?
3.Тие не го гледаат бидејки тој непостои...Се докажа спротивно од учењата на црквата дека тој е на небото.....Се е јасно....Се
Не ми е јасно која епизода на македонски народни приказни си ја гледал..
Само ќе ти кажам..Господ е секаде околу тебе ...

4.Ај дај некој доказ дека постои
Оди погледни се во огледало..ако мислиш дека не си Божја креација...тогаш сочуство

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
НЕ УБИВАЈ

Господ нема ставено граница во бројка па да речи “А бе гледај само да не е масовно...“

А и што е тоа масовно ??
5
50
500
5000
50000....
Во име на православната црква и нејзините идеји се убивани луѓе. Ако тоа не е мрачно....
И еден да е убиен в име на црквата е премногу за црква која се базира на љубов и сакање
ЕДЕН Е МНОГУ!
Ќе ти одговрам посредно-како може едно убиство да е оправдано.
Во времето од раната Црква, првите генерации христијани биле елминирани по автоматизам од римските властодржци. Често биле заробувани, поставувани во арени пред зверови, без можност да се бранат. Често биле во состојба да бидат силувани. Оние во таква предсилеџиска состојба, често се убивале-вршеле самоубиство, оти немале намера да бидат подложени на таков противпророден акт-силување. Таквите поединци, радо одбирале (само)убиство како решение за својата состојба отколку цел живот да го поминат во обесчестена состјба. На таквите поединци, Бог нема да им земе за зло што се самоубиле-туку напротив. Ти текнува?

И кажете ми како го оправдувате воведувањето на нови божји заповеди од страна на Бенедик XVI???Он индиректно сака да ви каже : ЈАС СУМ ГОСПОД, ЗАТОА ВОВЕДУВАМ НОВИ БОЖЈИ ЗАПОВЕДИ!??
Ајде да го прашаме човекот...
Еднаш веќе коментирав: не се работи за нови (Божји?) заповеди, туку за гревовни однесувања, кои имаат исто потекло-похотите и страстите човекови.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Мики ти ова по којзнае кој пат ги оправдуваш прогонствата и убиствата....немој само пак да се вадиш со излитени оправдувања! прочитан си!
Точно, и јас ги читам моите постови....Ха-ха-ха!

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Кој е овој...каскадер од филмот Конусоглави...:pos2:
:vozbud:Види мајката, двојни стандарди.од една страна барате почит кон верниците, а од друга страна не допуштате поинаква варијанта или повеќе истовремено.
Па за постоењето на тој конусоглавиот и други слични има повеќе докази отколку за она во кое вие верувате.
Ај ај пак ќе ја ревидирате библијата, кога еден ден ќе пиеш пиво или некој друг бучкуруш со некој таков:vozbud::toe:

marcus

струмички модератор
Член од
5 јули 2006
Мислења
5.378
Поени од реакции
131
:vozbud:Види мајката, двојни стандарди.од една страна барате почит кон верниците, а од друга страна не допуштате поинаква варијанта или повеќе истовремено.
Па за постоењето на тој конусоглавиот и други слични има повеќе докази отколку за она во кое вие верувате.
Ај ај пак ќе ја ревидирате библијата, кога еден ден ќе пиеш пиво или некој друг бучкуруш со некој таков:vozbud::toe:
Па дури и да постои..ако евентуалноо има огледало(нема коса..не му треба) од каде ти идеата дека не се смета за божја креација...
Бидејќи засега ни јас ни ти не сме имале прилика со пиво во рака да ја расчистиме оваа работа може само да се надеваме...на различен исход на работите..
Дотогаш...:cug:

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Па дури и да постои..ако евентуалноо има огледало(нема коса..не му треба) од каде ти идеата дека не се смета за божја креација...
Бидејќи засега ни јас ни ти не сме имале прилика со пиво во рака да ја расчистиме оваа работа може само да се надеваме...на различен исход на работите..
Дотогаш...:cug:
Тоа е од вас, ....човекот е круната!
Според мене и на подоста други...настанокот на животот и еволуирање во интелигентен вид е можно да се случил на безброј многу светови.

Јован

дежурен сеирџија
Член од
16 октомври 2005
Мислења
4.892
Поени од реакции
265
Ќе ти одговрам посредно-како може едно убиство да е оправдано.
Во времето од раната Црква, првите генерации христијани биле елминирани по автоматизам од римските властодржци. Често биле заробувани, поставувани во арени пред зверови, без можност да се бранат. Често биле во состојба да бидат силувани. Оние во таква предсилеџиска состојба, често се убивале-вршеле самоубиство, оти немале намера да бидат подложени на таков противпророден акт-силување. Таквите поединци, радо одбирале (само)убиство како решение за својата состојба отколку цел живот да го поминат во обесчестена состјба. На таквите поединци, Бог нема да им земе за зло што се самоубиле-туку напротив. Ти текнува?
а оние со кладите...
сами си се палеле, така?:coffee:

Kajgana Shop

На врв Bottom