Докажете дека Господ (не) постои

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Кон топикот на темава:

Го прашале некој доктор по што го осознава Бога,- а тој им одговорил:

" По складното создавање, излечливата болест и непредвидливата смрт. Го запознав по симптомите на здравјето и болеста, зошто здравјето има свои,а болеста исто така нејзини симптоми. Потоа по имунитетот на организмот кој што Возвишениот Аллах џ.ш. го поставил да го подобрува лекувањето и забрзува излекувањето. Го запознав по желудецот и по пациентот кој што покажуваше знаци на виталност - па умре, и по оној од кој лекарите дигнаа рацем - но остана жив. Целиот тој распоред,план и регулација го докажуваат постоењето на Милостивиот Господар!"

Постов држи вода.
Vone, Hak, ајде сега да ги читам вашите коментари, полни со „мудрост„....:vozbud:

trickster

Remember the name …
Член од
19 август 2007
Мислења
452
Поени од реакции
14
Постов држи вода.
Vone, Hak, ајде сега да ги читам вашите коментари, полни со „мудрост„....:vozbud:
Постот не само што не држи вода туку и го однесе истата....
Браво типот склопил 3 сложени реченици и она што може да се каже просто,да господ одлучил дали он ке преживее или не(вашата фикциона филозофиа) , некој напишал убава посложена приказна и одма постот држи вода хех...

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Постов држи вода.
Пополека не се возбудувај толку. Таа "мудрост" и слични не се ништо ново, па ти такви секој ден ни пишуваш по десетина.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Пополека не се возбудувај толку. Таа "мудрост" и слични не се ништо ново, па ти такви секој ден ни пишуваш по десетина.
Со таа разлика, што од моите мудрости можеш и да поданучиш нешто за Црквата која (веројатно) те крстила, а твоите мудрости се само една минлива категорија од сознанија, кои од поодамна ми се познати.

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Со таа разлика, што од моите мудрости можеш и да поданучиш нешто за Црквата која (веројатно) те крстила, а твоите мудрости се само една минлива категорија од сознанија, кои од поодамна ми се познати.
За црквата која никогаш не ме крстила нема веќе што да се поднаучи..одамна е утврдено што се не таму се има изнакотено.
Минлива категорија...па и ние спаѓаме во таа:vozbud:

TheBestTipster

Избраниот
Член од
8 март 2008
Мислења
2.387
Поени од реакции
97
Не бе нема ароганција тука .. неее ...
После ве обвинувале дека сте арогантни .. нема везааа... неее...

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Не бе нема ароганција тука .. неее ...
После ве обвинувале дека сте арогантни .. нема везааа... неее...
Нееееее..ја, уствари, патам од скромност. Еве ја, сега ќе ме нападне...

Xak

Член од
23 декември 2007
Мислења
2.610
Поени од реакции
464
Бог е беспочетен. Него никој не Го создал.

Хе-хе...она кое го пишувам на форумов, не е моја измислица, туку токму она кое истите тие богослови го кажуваат така да нема никаква противречност меѓу нив и мене.
Значи сакаш да кажеш дека не мора да се има креатор на се? Не кажа во некои други постови дека мора НЕКОЈ (Бог) да го создал светот зошто не може се да се да настане така перфектно (земјата и живиот свет на неа)? Ако они имаат креатор како може тогаш Бог (уште по совршено суштество) да нема креатор?

Кон топикот на темава:

Го прашале некој доктор по што го осознава Бога,- а тој им одговорил:

" По складното создавање, излечливата болест и непредвидливата смрт. Го запознав по симптомите на здравјето и болеста, зошто здравјето има свои,а болеста исто така нејзини симптоми. Потоа по имунитетот на организмот кој што Возвишениот Аллах џ.ш. го поставил да го подобрува лекувањето и забрзува излекувањето. Го запознав по желудецот и по пациентот кој што покажуваше знаци на виталност - па умре, и по оној од кој лекарите дигнаа рацем - но остана жив. Целиот тој распоред,план и регулација го докажуваат постоењето на Милостивиот Господар!"
А за останатиот голем процент од тие што не преживуваат, каде е милоста на „Милостливиот Господар“ таму или за тие дечиња што се раѓаат со нарушен имунитетен систем што нема да бидат баш благо помилувани и починуваат со тешки болки?

И Мики чим избегнуваш да ми одговориш на тоа што те посочувам цело време значи се согласуваш со мене. Крај на дискусија за тоа.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Значи сакаш да кажеш дека не мора да се има креатор на се? Не кажа во некои други постови дека мора НЕКОЈ (Бог) да го создал светот зошто не може се да се да настане така перфектно (земјата и живиот свет на неа)? Ако они имаат креатор како може тогаш Бог (уште по совршено суштество) да нема креатор?

А за останатиот голем процент од тие што не преживуваат, каде е милоста на „Милостливиот Господар“ таму или за тие дечиња што се раѓаат со нарушен имунитетен систем што нема да бидат баш благо помилувани и починуваат со тешки болки?

И Мики чим избегнуваш да ми одговориш на тоа што те посочувам цело време значи се согласуваш со мене. Крај на дискусија за тоа.
Кон првоболтуваното:
- Законот на природната креација вели дека „се што е создадено, има свој Создател„.
Аристотел (нехристијанин) вели дека „се што е движено, има свој двигател. А првиот двигател е Бог, кој самиот е неподвижен„.
Нема логика да ги мешаш Творецот и творението и да ги разјаснуваш со иста логика. Творецот му претходи нма творението па така, исклучена е потребата самиот Творец да има свој Творец. Творецот е безпочетен, иако е тоа тешко сватливо и разбирливо, но така е токму така треба да го прифатиме а не да мудруваме по својот ум и да се обидуваме со нашата ограничена способност да спознаеме како може некој да биде беспочетен и во се неограничен. Напросто, нема логика.

Кон второболтуваното:
- дај конечно, постави го прашањето, кое наводно, избегнувам да го одговорам. И незнам во што тоа се согласувам со тебе.

Xak

Член од
23 декември 2007
Мислења
2.610
Поени од реакции
464
Кон првоболтуваното:
- Законот на прородната креација вели дека „се што е создадено, има свој Создател„.
Аристотел (нехристијанин) вели дека „се што е движено, има свој двигател. А првиот двигател е Бог, кој самиот е неподвижен„.
Нема логика да ги мешаш Творецот и творението и да ги разјаснуваш со иста логика. Творецот му претходи нма творението па така, исклучена е потребата самиот Творец да има свој Творец. Творецот е безпочетен, иако е тоа тешко сватливо и разбирливо, но така е токму така треба да го прифатиме а не да мудруваме по својот ум и да се обидуваме со нашата ограничена способност да спознаеме како може некој да биде беспочетен и во се неограничен. Напросто, нема логика.

Кон второболтуваното:
- дај конечно, постави го прашањето, кое наводно, избегнувам да го одговорам. И незнам во што тоа се согласувам со тебе.
Мики очаен си со избегнувањето, ти реков крај, те посочив повеќе пати конкретно на што (види во претходните постови, не прашувај) не реагираше, нема да те молам.
Ако е така значи, јас сум творец на овој пост, ти си творец на својот пост, значи ние сме безпочетни?
И многу ме интересира од каде ги даваш овие одговори, онака од „памет“ или ги пишува во библијата :pos2:?

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Мики очаен си со избегнувањето, ти реков крај, те посочив повеќе пати конкретно на што (види во претходните постови, не прашувај) не реагираше, нема да те молам.
Ако е така значи, јас сум творец на овој пост, ти си творец на својот пост, значи ние сме безпочетни?
И многу ме интересира од каде ги даваш овие одговори, онака од „памет“ или ги пишува во библијата :pos2:?
А јас веќе ти пишав, дај конечно пиши го прашањето, да видам за што се работи.
Одговорите ги пишувам според моето досегашно познавање на нештата а не „од памет“. Во Библијата е запипшано она кое е битно за родот човечки, а запишаното, кога се живее, дава свои плодови-резултати, кои се мерливи и видливи по својот ефект.

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
............................... но така е токму така треба да го прифатиме а не да мудруваме по својот ум и да се обидуваме со нашата ограничена способност да спознаеме како може ................
Токму така, ова е клучната реченица според која човештвото било осудено на 1000 годишен мрак и назадување, и која била изговор за страдање на неброено многу луѓе.... и парафот во чие име со погубени многумина...........да тоа е таа реченица.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Токму така, ова е клучната реченица според која човештвото било осудено на 1000 годишен мрак и назадување, и која била изговор за страдање на неброено многу луѓе.... и парафот во чие име со погубени многумина...........да тоа е таа реченица.

Море човек, мракот е пред се ВО УМОТ а не во светот и во општеството...Тоа дека средниот век бил „мрачен„ е само тешка предрасуда од противниците на христијснката вера, кои никогаш и не го виделе тој „мрачен„ век ниту пак во него живееле па да можат да го кометираат, кои на секој начин сакаат да го омаловажат тогашниот нашин на живеење, кој има(л) сосема поинаква смисла и логика отколку предхристијанското, чисто световно и бесцелно живеење во овој свет.

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Море човек, мракот е пред се ВО УМОТ а не во светот и во општеството...Тоа дека средниот век бил „мрачен„ е само тешка предрасуда од противниците на христијснката вера, кои никогаш и не го виделе тој „мрачен„ век ниту пак во него живееле па да можат да го кометираат, кои на секој начин сакаат да го омаловажат тогашниот нашин на живеење, кој има(л) сосема поинаква смисла и логика отколку предхристијанското, чисто световно и бесцелно живеење во овој свет.
Да мракот е во умот......... но во умот на оние кои им смета дневната светлина...кои се затворени во својата заостаната и непроменлива ментална чаура.

Член од
23 март 2007
Мислења
2.370
Поени од реакции
62
Ako nekoj ima dokazi deka gospod postoi,neka gi kaze tuka....

Toa sto nekoj veruva deka toj postoi,neznaci deka navistina toj postoi....

Јас верувам дека постои, а ќе ти докажам кога ти мене ќе ми докажеш од каде знаеш дека ја сакаш мајка ти?
Сакам докази

Kajgana Shop

На врв Bottom