Докажете дека Господ (не) постои

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Ако науките немаат прецизен одговор на одредени прашања, тогаш, каков одговори ни даваат науките-непрецизни? Можеби? Највероватно?
Ова ме потсетува на една максима од славниот Ленин, кој има кажано дека „...колку повеќе знаеме, толку сме (биле!!!) поблиску до вистината...„ А која е вистината и која вистина, всушност, треба да ја откриеме, кога немаме поим како таа „изгледа„?

Патем кажано, Вистината беше, овде, на Земјава, пред 2000 г.

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Ако науките немаат прецизен одговор на одредени прашања, тогаш, каков одговори ни даваат науките-непрецизни? Можеби? Највероватно?
Ова ме потсетува на една максима од славниот Ленин, кој има кажано дека „...колку повеќе знаеме, толку сме (биле!!!) поблиску до вистината...„ А која е вистината и која вистина, всушпност, треба да ја откриеме, кога немаме поим како таа „изгледа„?

Патем кажано, Вистината беше, овде, на Земјава, пред 2000 г.
Имаат прецизен одговор на мнооогу прашања... но исто така има уште мноогу прашања кои чекаат на ред за одговор, е сега многу си нестрплив за одговор на твоите прашања, не се секирај и на тие ќе им дојде редот.
Можеби? Најверојтано?.....искуството кажува дека најчесто и пречесто преоѓаат во Стварно.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Хмммм..вчера баш, еден од моиве колеги на работа кажа една вистинита работа: науките ги засноваат своите пресметки по теоријата од ВЕРОЈАТНОСТ...јас би се согласил со нив.
А ВЕРОЈАТНОСТА е само статистичка категорија а не објективна мерка, значи, обично нагаѓање-ја ќе го биде, ја нема да го биде....НАЈВЕРОВАТНО, како би рекол Цацко.

TheBestTipster

Избраниот
Член од
8 март 2008
Мислења
2.387
Поени од реакции
97
Хмммм..вчера баш, еден од моиве колеги на работа кажа една вистинита работа: науките ги засноваат своите пресметки по теоријата од ВЕРОЈАТНОСТ...јас би се согласил со нив.
А ВЕРОЈАТНОСТА е само статистичка категорија а не објективна мерка, значи, обично нагаѓање-ја ќе го биде, ја нема да го биде....НАЈВЕРОВАТНО, како би рекол Цацко.
Хмм.. а религијата се базира на цврсти докази ?

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
:vozbud:Кога веќе си правиме сеир......а што прајме кога ќе го биде а цело време си се трудел и пазел да не го биде:pos2:

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Религијата се базира на вер(б) во постоењето на Творецот итоа на Оној Торец Кој лично и персонално дојде да не повика на спасение а не на некојси таму имагинарен бог, производ од нечија фантазија и космогонија.
Во едедн свој постар пост, веќе напишав дека и теистите и атеистите имаат една задничка категорија,а тоа е реалноста со сите објекти и појави во неа. Атеистите за таа реалност велат едно а теистите друго и одтаму доаѓа разликата во нивното видување на истата категорија.
Што се однесува до доказите, религијат ИМА докази од свој вид, засновани на лични искуства и доживувања на она кое е одредено со религиската „теорија„. Мене лично и персонално, теково ми се случуват настани за кои, по одредено согледување и анализирање, ми станува јасно зашто така се одвиваат моите работи. Ете ти еден вид „доказ„ за точноста од „теоријата„ која ја исповедам на форумов. Личните искуства, нормално, не подлежат на докази (како и личните вкусови), туку на лична убеденост во нивната точност, испробана и проверена на свој грб.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
:vozbud:Кога веќе си правиме сеир......а што прајме кога ќе го биде а цело време си се трудел и пазел да не го биде:pos2:
Во тој случај:
- прво, барај ја грешката кај себе
- второ, не била таква волјата Божја, која за тебе поинаку промислила иако ти, можеби си сметал дека твојата намера е исправна.

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Во тој случај:
- прво, барај ја грешката кај себе
- второ, не била таква волјата Божја, која за тебе поинаку промислила иако ти, можеби си сметал дека твојата намера е исправна.
:pos2:Очигледно не ме разбра...поексциплитно не смеев овде да ја напишам работата.

SHANE

Др.Акула
Член од
30 април 2008
Мислења
1.453
Поени од реакции
853
DOBRO DE KE MI DADE LI NEKOJ DOKAZ DEKA BOG NE POSTOI,DEKA SME SLUCAJNO PADNATI OD NEKADE??????????????????????????????????????
:)

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
:pos2:Очигледно не ме разбра...поексциплитно не смеев овде да ја напишам работата.
Очигледно е дека не сум те разбрал а очигледно е дека и тогаш (во она кое си сакал да го напишеш) би важело веќе напишаното.

SHANE

Др.Акула
Член од
30 април 2008
Мислења
1.453
Поени од реакции
853
Koga go priznavas sto togas mi trubis ne postoi-od kaj si dojden ti , toa ne mi e jasno,da ne te donesa strkot????????????

F

Foxy`BuTTerFLY

Гостин
Мене ме направија мама и тато, дознав пред некое време иако мислев дека сум најдена во зелките.
А нив исто ги направиле нивните мама и тато.
да скратам: можеби не сум сигурна и во ова објаснување, но сепак држи повеќе вода на дарвин него ли тоа на адам и ева..

SHANE

Др.Акула
Член од
30 април 2008
Мислења
1.453
Поени од реакции
853
hehehe
Da pojasnam!!!
Sigurno znaes za covekot deka maskiot pol ima XY hromozomi a zenskiot pol XX.
Na taa osnova se napravi experiment t.e se zemase krv od maski luge po celiot svet(zaradi toj Y kromozom) da se dokaze dali doagame od eden covek !!!
Na krajot izleze deka site maski luge imaat eden univerzalen del na Y hromozomot(m 168 Y)sto go dokazuvase nastanuvanjeto na covekot od samo eden covek(ADAM) .
Ova go citav vo spisanie od national geographic,ako ne mi veruvas pobaraj i ke najdes dokazi ,zborot mi e i naukata dokazuva deka sme sozdadeni od boga a za toa od darvin ,kolku pati samo se pobila so novo otkrienite fosili....(Covekoviot vid e samo eden no so tek na vreme se menuva za da prezivee bidejki se e relativno i covekot nikogas ne bil majmun).

marcus

струмички модератор
Член од
5 јули 2006
Мислења
5.378
Поени од реакции
131
Мене ме направија мама и тато, дознав пред некое време иако мислев дека сум најдена во зелките.
А нив исто ги направиле нивните мама и тато.
да скратам: можеби не сум сигурна и во ова објаснување, но сепак држи повеќе вода на дарвин него ли тоа на адам и ева..
Сакаш да кажеш дека ако погледнеш доволно назад во твоето семејно стебло ќе налеташ на примати..?!?!
DOBRO DE KE MI DADE LI NEKOJ DOKAZ DEKA BOG NE POSTOI,DEKA SME SLUCAJNO PADNATI OD NEKADE??????????????????????????????????????
:)
BREAKER..Да не ти се заглавил caps lock-от на тастатурата нон стоп се дереш..

Kajgana Shop

На врв Bottom