Докажете дека Господ (не) постои

Член од
10 мај 2008
Мислења
364
Поени од реакции
13
Господ е нешто во некоја непозната агрегатна состојба која создава материјализам и нематеријализам.. никогаш се нема појавено како појава видлива за око, ниту како гласовна форма (освен ако е тоа запишано во библијата за што нема доказ дека било така).

Според преданијата, тој нас не создал и создал се што нас не опкружува, меѓутоа тој не бил создаден од ништо туку така си постоел одсекогаш.

Во почетокот на верувањата луѓето постоеле и верувале во разни работи, па потоа доаѓа темата многубожие, за најпосле евреите да се прогласат како први кои имаат еден бог. (пред околу 5-ипол илјади години). Што значи тоа?? Дека господ ни дал до знаење пред пет ипол илјади години дека он всушност постои ?? Што правел до тогаш ? Градел други светови па бил зафатен?

Кога ќе погледнеме низ историјата на религиите, може да се забележи дека се работи за ист .. или ... сличен шаблон на прикажување на боговите... 12 апостоли, 12 браќа (12 часа, 12 месеци, 12 зодијачки знаци, 12 ери) .. 3 дена воскреснување.. Мајка Марија, Магдалена, Маја ... и други што почнуваат на М.

Во краен случај, ние имаме дури и места кадешто ќе му се обратиме на господ, а тоа е црква, џамија, синагога, и во која се уште не господова канцеларија за контакти со јавноста. Згора на се.. па и громобрани им ставаат на црквиве... којзнае зошто. Нели господ ги чува ?!?

Па и пред да постојат луѓето, постоеле диносаурусите... нив господ ли ѓи збришал од земјава за да направи место за луѓето ? Не верувам!

Библијата е само една астролошка книга која го објаснува просторот кој е видлив за човековото око гледајки од земјата кон просторот над нас. Го објаснува Сонцето, неговото движење и другите пропратни небесни тела и шаблонски движења и појави. Исто така во неа се збрани сите позитивни одлики на еден човек кои всушност се патоказ за тоа како човекот треба да живее нормално.. а всушност тоа се постигнува само со високо ниво на свест кај човекот, а не со проповедање и верување во господ и божествени работи слични на таа тема.

Член од
14 јули 2005
Мислења
1.428
Поени од реакции
43
Библијата е само една астролошка книга
Ако критикуваш нешто, редно е да имаш барем основни познавања од темата за која зборуваш.

- библијата нема никава врска со астрологијата,
- евреите не се првите монотеисти,
- следователно и пет ипол илјади години од нивниот монотеизам е неточен податотк,
- Господ е нешто во некоја непозната агрегатна состојба - ваква дефиниција првпат слушам.

Од погрешни претпоставки не можеш да стигнеш до точен заклучок.

Член од
10 мај 2008
Мислења
364
Поени од реакции
13
Ок, јас нема понатаму да се трудам да ти докажам дека господ не постои..

Меѓутоа се надевам многу подобро ќе ти објасни филмов (документарец) кој ќе ти го препорачам, а тој е: ZEITGEIST

Можеби некои од вас го гледале веќе или дискутирале за него, а можеби и не.. како и да е, филмов е дефинитивно најголем непријател на сите религии според мене коишто сеуште се трудат да го трујат општеството и човечката раса со непотребни и илузорни учења за нашето постоење и причина за живот.

Во филмот е покажано и докажано тврдењето дека библијата е всушност само астролошка книга.

А ако ме прашаш јас во што верувам, јас не верувам во господ, меѓутоа многу повеќе би бирал да верувам како создавател на мојот живот оној симбол којшто ти е аватар, сонцето од кутлеш. А воедно според моето убедување (и од документарецот) Исус е сонцето кое “воскреснува“ после 3 дена т.е. почнува да се зголемува денот после зимскиот период.

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
А јас во филмови не верувам. Секоја будала може да направи филм.
Го имам гледано филмот и кај мене ама баш ништо не се промени, ниту пак ја намали мојата верба.

ada

Модератор! ок?
Член од
21 август 2006
Мислења
5.706
Поени од реакции
566
Се мешаат apples and oranges у дискусијава.

Не може да се негира постоењето на Господ преку некој филм, или преку паушално тврдење дека Библијата е астролошка книга.
А уште помалку со "аргументот" за громобраните...Кој ја прочитал Библијата веројатно ја знае метафората со номадот и камилата(која може да послужи како одговор на тоа зошто се ставаат громобрани :) )

Коинцидирања и преклопувања има бесконечно, во најдиверзни нешта, појави...Показател за тоа може да биде и The Law of Fives, односно нумеричко поклопување е можно да се пронајде во скоро се. Затоа истото не може да служи како валиден аргумент против или за постоење на Господ.

Член од
10 мај 2008
Мислења
364
Поени од реакции
13
А јас во филмови не верувам.Секоја будала може да направи филм.
Го имам гледано филмот,и кај мене ама баш ништо не се промени,ниту пак ја намали мојата верба.
Ти можеби не веруваш во филмот, меѓутоа во краен случај филмот не ни вика дека треба да веруваш во него. Единствен филм којшто ти вика да веруваш е филмот со Господ ! Којшто реално гледано е Филм.. само прво ставен на хартија, па во подоцнежно време снимен и со камера.

Се надевам во иднина ќе искочи некој таков филм во кој ќе биде така добро обработена темата дека Господ всушност постои. Како што е обработена во горенаведениот филм. Бидејќи таму се поставени проблеми а воедно и решени на многу лесно објаслив начин. А не некоеси верување (зборувам за сите верувања) дека нешто постои, ама постои али ти неможеш да го видиш....е зошто неможам да видам, епа ради тоа што треба да веруваш, а не да прашуеш многу прашања.

ada

Модератор! ок?
Член од
21 август 2006
Мислења
5.706
Поени од реакции
566
А не некоеси верување (зборувам за сите верувања) дека нешто постои, ама постои али ти неможеш да го видиш....е зошто неможам да видам, епа ради тоа што треба да веруваш, а не да прашуеш многу прашања.
Па тука е целата суштина, и јаболкото на "раздор", било да се работи за ситуација верник версус атеист, или навивач за Милан версус некој таму фудбалски клуб.

Моментот на верба, лично убедување.
За некој Библијата е одговор на сите прашања, му се вклопува совршено во неговата претстава за смисолот на животот и сл., и тој не се прашува ниту бара особени докази. Фактот дека тој ВЕРУВА е доволен и најсилен доказ.
Исто како што ти ВЕРУВАШ во конкретниот филм и нештата кои се изнесени во истиот. Таа верба прави и рациото да се помири со нештата презентирани во филмот и да се убеди дека е сосема логична претпоставката дека Господ не постои и дека Библијата е астролошка книга. Нешто како, рациото ти ги штима нештата и те убедува дека се факти, поради присуството на верба.

Затоа сите овие дискусии околу постоењето или не постоењето на Бог се прилично јалови и осудени на црно-бел момент, се додека дискутантите веруваат било во тоа дека Господ постои или не.

За да може да бидат објективни, потребни се индиферентни према Бог дискутантни, кои без момент на верба би се впуштиле во истражување на тоа дали има Бог или не.
А, се додека се започнува дебата со некое пред-убедување тешко дека може да излезе од вообичаените две крајности.
Нешто налик дискусија дали се ВМРО или СДСМ подобри:)

Член од
10 мај 2008
Мислења
364
Поени од реакции
13
Впрочем би сакал и да го додадам и следново:

Како што веќе знаеме, во светот има многу религии коишто некои се слични некои се различни, некои се многубројни по број на верници, некои се малкубројни..некои пак се сметани како нелегални, а други па за секти.

Значи религиите и верувањата никогаш не престанале да се развиваат и умножуваат, а сепак сите оние кои се членови на една вера.. другата ја сметаат за неточна, бидејќи таа за нив е правилниот пат кон спознаниети за своето битие.

Веднаш после ваквиот начин на согледување на разликите се јавува Дуализам меѓу 2 религии.. Дуализам коишто денеска го донесе во судир Христијаните и Муслиманите... а што е причината за тоа??? ништо... некојси господ..некои си светски ... и други илузиони личности коишто никогаш и не сме ги виделе а и не се некои фактори за нашето постоење.

Затоа ... велам дека религијата не е ништо важно за нас, ние ја носиме религијата во нас самите и одговорот за нашето постоење. Ние треба да сме свесни суштества и да не веруваме во такви идентитети наметнати од пред 2,3,4,5 илјади години.

Кога сите луѓе ќе веруваат во една иста работа (што е и крајната цел на ширењето на било кое верување) тогаш нема повеќе да има војни и конфликти. Се додека постојат различни верувања и идентитети ние ќе живееме во дуализам и “неприфаќање“ на нешто тотално апсрактно!

Член од
10 мај 2008
Мислења
364
Поени од реакции
13
Религијата и Науката се реално гледано две верувања.

Меѓутоа ... Религијата е верување од причина што некој си пишувал сказни пред 100 000 години, а науката е верување како производ на испитувања и дефиниции од математиката, биологијата и хемијата.

Ако јас ти кажам дека ке ти свирнам куршум во чело, ти можеш да се молиш на господ 50 години, и после тие 50 години јас ке дојдам и куршумот ке ти помине низ мозочната маса која 50 години си ја корисетела за молење на ... Господ....

Иако примеров е доста прост, се надевам нема да го сватите погрешно.

Велиш дека: За да може да бидат објективни, потребни се индиферентни према Бог дискутантни, кои без момент на верба би се впуштиле во истражување на тоа дали има Бог или не.

Од мене поголем индиферентен човек према господ мислам дека не постои... меѓутоа темата е: Докажете дека Господ (не) постои, па затоа и јас го искажав мојот став, и го посочив филмот како средство да ви укажам зошто мислам така.

А воедно ке кажам дека мојот став постои во иста форма уште пред неговото излегување на ТВ.

ada

Модератор! ок?
Член од
21 август 2006
Мислења
5.706
Поени од реакции
566
:icon_lol::icon_lol::icon_lol:

Ок:icon_neut

Патем, премногу дефанзивно се понесуваш во репликиве, за да не убедиш во индиференстност.
Како и да е, никој тука тебе не те напаѓа.

А примерот со куршумот свирнат у глава е...priceless:icon_lol:

Член од
10 мај 2008
Мислења
364
Поени од реакции
13
Чудно што имаш таква забелешка, бидејки мене не ми паднало на памет дека тоа го правам за да ми поверува некој... обично лугето офанзивно дејствуваат за да допринесат кон изменување на некоја претхондо постоечка реалност.

Како и да е.. нема везе.. свеста еволуира, а со тоа и разбирањето за нашата реалност во која живееме.. за 500 години од сега мислам дека религиозните луге ке се намалат и ке почнеме да гледаме како човечка раса малку по реално на нашето постоење во универзумов а не како творба на господ во рок од 7 дена.

Падрон... 6 ... седмиот се одмарал хахаха! каква комедија.. се одмарал.. што одмарал ??? рацете? нозете??? умот ??? молим ти се ....

ada

Модератор! ок?
Член од
21 август 2006
Мислења
5.706
Поени од реакции
566
Она со деновите...Метафори братче, метафори.

Буквалното восприемање на истите укажува на особа со узок светоглед.

Сепак, реков моментот на вербата е тука клучен.
Еден верува во Бог, друг ВЕРУВА во она дека нема Бог...И двете ги почитувам и не планирам да ги негирам.
Она што ми смета, е потсмевање на нечиј личен избор, неприфаќање на туѓата различна определба(макар истата била атеистичка или верба у Стар Трек).
Верувај и пушти ги и другите да веруваат во што им драго.

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
Религијата и Науката се реално гледано две верувања.
Е тука е моментот каде што малку терба да видиш како се дефинираат религиите и науката од филозофска гледна точкам за да можеш и ан двете објективно да им судиш. Имено религиите се базираат на вербата дека се потекнува од идејата, односно попознато како идеализам, а науката се базира на материјализам, односно тргнува дека се тоа што го го восприемаме со нашите сетила е реално односно дека смао амтеријалното е реално.
Тоа значи дека според верата мора да постои идеја за постоење на светот а таа идеја мора да ја има некој односно господ, па затоа ти и веруваат дека посои господ.
За природните науки ако пристапиме комплетно објективно, сеуште не е докажано дали некој ја створил или не енергијата како основа за се што се наоѓа околу нас и од што ние самите се состоиме. Така да научно гледано не се знае дали има или нема господ. Но науката зе базира врз основа на тоа што можеме да го восприемиме со нашите сетила односно материјалниот свет а истовремено го разработува материјалниот свет односно се обидува да го разбере.
И тука малку настанува проблем кога тие што веруваат во постоењето ан господ се обидуваат заклучоците една идеолошка филозофија да ги направат валидни во материјалнот свет. затоа и секогаш ќе постои противењето на „теолозите и биолозите“.

Член од
19 август 2007
Мислења
941
Поени од реакции
302
Ок, јас нема понатаму да се трудам да ти докажам дека господ не постои..

Меѓутоа се надевам многу подобро ќе ти објасни филмов (документарец) кој ќе ти го препорачам, а тој е: ZEITGEIST
Пред да го препорачаш филмот, истражи ги фактите кои ги нуди. Посебно за религијата.
Има добри идеи, но премногу еднонасочно се размислува. Затоа и брзо зборува типот во филмот... за да немаш многу време да се сомневаш.

Член од
10 мај 2008
Мислења
364
Поени од реакции
13
Пред да го препорачаш филмот, истражи ги фактите кои ги нуди. Посебно за религијата.
Има добри идеи, но премногу еднонасочно се размислува. Затоа и брзо зборува типот во филмот... за да немаш многу време да се сомневаш.

Ок, кажи кои не се точни податоци... кои се добрите идеи... а воедно може и да истакнеш со какво темпо тебе ти збори библијата.. со какви факти.. и што е тоа што е за тебе вистина во неа ??

Kajgana Shop

На врв Bottom