Докажете дека Господ (не) постои

l33tz

Macedonian Security Crew
Член од
9 септември 2007
Мислења
84
Поени од реакции
34
Aбе, која е наводната цел на Бог?
Мислам, зошто постои? Постои ли и по некој бог другите планети за да регулира живи створења? Или го контролира целиот космос?
И луѓето му се главна преокупација? Врши некоја друга работа?
И, и, која би требало да биде неговата улога во животите на луѓето? Да им биде као role model, да претставува диктатор, да им даде преку молитва одговори и долгопосакуван внатрешен мир....?

Не се зезам, сакам некој да ми објасни од прост стерилен и РЕАЛЕН аспект, шо значи ако ви доаѓа инспирација за лигавења како 'Па знаеш Бог не создаде, тој е совршеното суштество, Бог не прави грешки', скролајте ме.
Eпа вака, некој од прашањава ти се на место, но некој бараат толку сложен одговор што човековиот мозок неможе да го свати тоа... Од почеток да почнам, Зошто Бог постои ова ни Ангелитее не го знаат... Целта на бога не му е јасна на човекот, но можеме да претпоставуваме, мое мислење пред луцифер да биде избркан од рајот не ми иде никаква идеја за тоа која би била целта на Господ, но од протерувањето на луцифер и ангелите што му се придружиле Господ настојува да нема зло затоа до доаѓањето на Исус Христос(првото доаѓање) портите на рајот се затворени и сите што умреле до воскреснувањето Христово отишле во пеколот ...Бог е еден и единствен тој е господар на "сите космоси" све што е во времето и просторот и надвор од него... Главна преокупација хмм, пак истото ова неможе да го одговори никој осем самиот Бог, а улогата негова во животите наши е тоа преку нас да го победи сатаната (ова не го сваќај буквално не е објасливо зошто). Прочитај го новиот завет и посветиму внимание најмногу на откровението накрај кое зборува за второто доаѓање на Христа. . .

Поздрав:smir:

Shorty

Вансериски
Член од
30 јануари 2007
Мислења
7.277
Поени од реакции
1.496
Вака сеа. Мислам дека Евреите МОРА да се оженат/омажат барем во својот живот. Што мислите, дали Исус се оженил? Дали имал деца? Дали оставил потомство? Ако оставил каде се децата негови? Дали црквата ги крие или воопшто Исус не постоел? Целото верување се заснова на само една книга.

И кажете ми што се случува со тие кои воопшто не слушнале за христијанска, исламска и други религии кога ќе умрат? (пример:луѓе кои живеат во племиња)

l33tz

Macedonian Security Crew
Член од
9 септември 2007
Мислења
84
Поени од реакции
34
Вака сеа. Мислам дека Евреите МОРА да се оженат/омажат барем во својот живот. Што мислите, дали Исус се оженил? Дали имал деца? Дали оставил потомство? Ако оставил каде се децата негови? Дали црквата ги крие или воопшто Исус не постоел? Целото верување се заснова на само една книга.

И кажете ми што се случува со тие кои воопшто не слушнале за христијанска, исламска и други религии кога ќе умрат? (пример:луѓе кои живеат во племиња)
Ај уште еднаш :), Не се оженил со што доаѓа дека нема деца... Јас верувам дека постоел и има многу докази за тоа. Никој не знаеме што се случува со луѓето откако ќе умрат, е сега Православната Христијанска вера вели дека тие што нема да веруваат во Господ Исус Христос ке одат во пеколот, но тие што веруваат во Алах велат друго е сега дали постои Света Троица или Алах секој си има своја гледна точка и затоа неможе да се дискутира за тоа што се случува со луѓето после смртта, кога ке настане апокалипса сигурно ке се согледа вистинскиот бог ;).

Член од
5 јануари 2008
Мислења
981
Поени од реакции
408
Eden e Gospod isus Hristos, a onie kojsto Nego go narekuvaat Alah, i na pogresen nacin go pocituvaaat, toa e niven problem. Hristos zivee vo site nas, Negovata dejnost e iskupuvanje od grevovite na site nas samo spomnuvatev brak, deca, dokazi a kaj e tuka Golgotskata zrtva, toa stradanje nekako se zatisuva ajde da podiskutirame i na taa teme, ne e dobro da govorime samo za toa sto e vo nasa polza. Hristos kako Bogocovek, bezgresen spored Evrejskiot zakon (dokolku ne go obvinia lazno) nemase potreba da go raspnat. hristos ne fojde na zemjata da go narusi zakonot i prorocite, tuku da go dovrsi i ispolni, toa e negovata spasitelna cel na zemjata krsnata zrtva pokazuva se ja pokazuva lubovta i podvigot vo potpolna posusnos kon Otecot vo Hrista, zaradi nas samite i seto toa sto zaradi nas stana krstot, grobot, sleguvanjeto vo adot, tridnevnoto voskresenie, voznesenieto na nebesata, vtoroto i slavno Hristovo doaganje.

Apokalipto

Tredici
Член од
4 март 2007
Мислења
15.576
Поени од реакции
2.585
Одат во пеколот.
А и сите ќе одиме, гледано од аспект на друга вера (неверници).

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Поздрав до сите форумџии. Дали сме расположени за лафеење?

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Ај да почнеме.
Православниот став кон спасението на човечкиот род е следен:
- човекот, т.е. единката се спасува пред се, поради големата МИЛОСТ Божја, а не поради некои лични заслуги;
- православните верници треба да веруваат дека најголемата веројатност за спасение е преку членувањето во Црквата, а не надвор од неа;
Што се случува со паганските и идолопоклоничките народи? Или припадниците на другите религии кои за Христа никогаш не слушнале, а може никогаш и нема да слушнат? Па и за нив постои истата “процедура“ како и за сите останати: ќе одговараат пред Христа. Разликата е во тоа што на православните, Христос ќе им суди по Новиот Завет; на старозаветните евреи, Христос ќе им суди според Стариот Завет, а на сите кои се надвор од Црквата: идолопоклоници, пагани, припадниц на оваа или онаа конфесија, судот Христов ќе биде според Законот на совеста и Законот на природната креација. Значи, на своето второ пришествие, Христос ќе им суди на сите, според претходно наведените 4 Закони.

Apokalipto

Tredici
Член од
4 март 2007
Мислења
15.576
Поени од реакции
2.585
ее сега ако речам така е и толку - енд оф дискашн. :)

Aма ајде од кај си сигурен дека ќе одговараат пред Христос?????????? (ова во име на другите)

R

reactive89

Гостин
1.Не постои совршенство
2.Бог не прави грешки од едноставна причина-не постои.
3.Науката нема никаква причина да го прикрива постоењето на Бог.Напротив,неговите наводни следбеници,Црквата и нејзините водачи,со векови ја забранувале науката.Зошто? Затоа што,народот е многу полесен за владеење,кога прифака дека се што се случува е дело на Бог и не поставува никакви прашања.
4.Не ме создал Бог,туку мајка ми и татко ми.
-Наполни батерии,ке ти требаат...:smir:
1. Не постои совршенство меѓу ЛУЃЕТО!!!
2. Бог Постои, Тој самиот се симнал на земјата да ги исполни законот и пророците!!! Не направил никаква грешка на земјата, односно Тој никогаш не прави грешки, зашто Тој е Бог!!!
3. Јас сеуште стојам на тоа дека науката само ни става црно парче материјал на нашите очи, зборувам во тој поглед кога се работи за Бога! Јас, да ја оправдувам науката, но не во овој поглед кога се работи за Бога!!!
4. Кажи ми кој ги создал твоите родители?! Нивните родители така?! А нив?! Ако продолжиме вака ќе стигнеме до Адам и Ева, верувај! А во Библијата што пишува, како се создадени Адам и Ева?!

п.с. има доста извори и докази во Библијата за сите прашања... и едно да расчистиме, Бог и Библијата се ВИСТИНСКИ работи!!! докажано е уште одамна...

Цврсто стојам на мојот став и никад нема да го сменам! Така да, ќе видиме на крај кој ќе е точниот одговор. :smir: Еден од нас ќе падне со грешен одговор, а кој ќе видиме накнадно :smir:

R

reactive89

Гостин
ее сега ако речам така е и толку - енд оф дискашн. :)

Aма ајде од кај си сигурен дека ќе одговараат пред Христос?????????? (ова во име на другите)

Немора ти да кажеш, јас ќе кажам, хахахаха, Браво Мики, тотално во право си!

А за прашањево, самиот Христос во Библијата рекол така... Од таму јас сум сигурен :smir:

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
ВКУПНИОТ човечки род ќе одговара пред Христа, тоа е недвосмислено: и оние кои слушале и оние кои не слушнале за Него. Првото Христово пришествие, меѓу другото, ја имаше и таа улога: Христос ги повика не само евреите, туку и СИТЕ други народи на покајание и спасение. Се разбира, Христос проповедаше на Земјава некои 3 години, а по Неговото вознесение, таа улога ја превзедоа Апостолите. Секој од нив, до каде успеал да стигне, го проповедал Христа и неговото учење а воедно формирал и Цркви во местата во кои проповедал.Преку Црквите, словото Христово е проповедано и кај тогашните пагани и идлопоклоници, кои имале прилика да ја (не)прифатат новата вера. Значи, сите се повикани на покајание и спасение, изборот за тоа секогаш е ЛИЧЕН.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Во реалното време, кое го живееме, Црквата е таа која во име Христово ги повикува СИТЕ да бидат нејзини членови, т.е. тело, исто како што во Стариот Завет само праведниот Ное и неговото потесно семејство ( и по еден пар животински видови) се спасија во арката а СИТЕ други ( и луѓе и животни) беа сотрени од планетава.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Само да потсетам: Христос вели: “...никој не доаѓа при Отецот, освен преку Мене...“. Значи. Христос е “посредникот“ Кој одредува кој каде ќе припадне. Смртта на поединецот не е апсолутен крај, после кој нема НИШТО; духот животен ќе биде свесен за се, но не му гине судот Христив, било поединецот да е христијанин, паган, идолопоклоник или будист.

Kajgana Shop

На врв Bottom