Факти за компјутерските делови и мали совети за шопинг

• Креатор на темата Креатор на темата Sephiroth
  • Време на започнување Време на започнување
Е ова за напојувањево го тресна. Стави напојување од 1-2000 ден. Хантол или делукс на таква конфигурација каква што ја пиша Псисајд, ќе ти рикне у фаца кога ќе пуштиш некоја игра или позахтевна апликација. Кога земаш ком од 500-600 евра па нагоре обавезно CM Silent Prо напојувања. (има и мн. други квалитетни напојувања од други брендови ама не ги увезуваат кај наз)
Па за 2400, види го напојувањево. Мислам дека е повеќе од одлично. Тивко, не се слуша дали е упален компјутерот, а за издрживост, мачено е на тестови и одлично се покажа. Зборам за конфигурација од 500 евра. За послаби што зимаат, апсолутно нема потреба ни од вакво.

CHIEFTEC 24pin 80plus* A80 450W v.2.3, w/12cm Fan, 80plus* efficiency, Active PFC, 3xMolex, (2x2)xSATA, 1x6pin, AFC (Automatic Fan speed control), OVP (Over Voltage protection), OTP (Over Temperature protection), OCP (Over Current temperature), bulk packing

Инаку еве што графичка ставив, одлично се покажа на сите игри, а кажав и на што тестирав.

http://www.ecs.com.tw/ECSWebSite/Pr...tailName=Feature&MenuID=25&LanID=0#400 Series

^ не е баш така ...
6970 ~ gtx570 ... а од оваа вторава има појаки карти, да не збориме за cf или sli ... (и матичнава што си ја навел, има 4 pci-e слотови)
што се однесува до воденото ладење ... па најосновно е ~200 евра, реално 500 евра + за нeшто посаглам ...
мониторите, па ips, ти е 300 евра па нагоре ... psyside може да потврди ...
i7 980x е 1000 usd
1000w напојување, хмм, зависи има и за 150 евра има и за повеќе ...

така да сума сумарум ... испаѓa повеќе од 1500, за да играш крајсис, метро, ејлиен итн. со макс детали на 2560x1600 ... со безпрекорен квалитет ...

^ не е баш така ...
6970 ~ gtx570 ... а од оваа вторава има појаки карти, да не збориме за cf или sli ... (и матичнава што си ја навел, има 4 pci-e слотови)
што се однесува до воденото ладење ... па најосновно е ~200 евра, реално 500 евра + за нeшто посаглам ...
мониторите, па ips, ти е 300 евра па нагоре ... psyside може да потврди ...
i7 980x е 1000 usd
1000w напојување, хмм, зависи има и за 150 евра има и за повеќе ...

така да сума сумарум ... испаѓa повеќе од 1500, за да играш крајсис, метро, ејлиен итн. со макс детали на 2560x1600 ... со безпрекорен квалитет ...
Не ми реплицираше на мене така? Дека немаш цитат во постот...

Nope... за мене е добар... али по стандарди, Q8200 е лоу енд CPU:)
Исто и картава е лоу енд (4850)
итн..... :)

А го платив 500 евра у 2009, тогаш деловиве беа мид-енд, а моите уопште нејќеа да чујат за 500 евра (нели пошто 500 евра е хај енд....... мислеа дека земав супер компјутер:pos2:) и милат дека сеуште имам којзнае каква машина. xD

А добро бе другар, ако гледаме во поглед на игри, што не може твојава машина?

Ја играше Black Ops на најјаки детали без сецкање? Секако дека ја играше.
Јас ја играв со HD3850 и Q6600, што за овие конверзииве од PS3 и Xbox360 е тата-мата графичка и процесор...а 95% од игриве се конверзии. Напрај си математика, сфати си сам. :)

--- надополнето ---

Не брат, реално гледано, со конфигурација: I7 980X, Asus Rampage III Extreme, HD 6970, 6 GB RAM, 256 GB SSD, 1000W PSU, па нека има и водно ладење (иако нема да е потребно), пак нема да испадне поише од 1500 евра. А рачунај со оваа конфигурација ќе играш све живо и диво на high. И што ќе ти се 8 монитори? И еден од 24-26 инча ќе врши работа.

Е како што ќе ти 8 монитора?!

Си купил графичка со Eyefinity, треба ваљда да се искористи тоа. :D

Да бе видиш и они ми викаат супер си ја работат работата, а види колку ефтино прошле...

А 400 евра графичка, се бројат на прсти мислам тие што фрлаат толку пари.

И пак ти ми го вртиш муабетот, појдовниот пост беше АКО НЕМАШ 1000 евра, да не размислуваш да купиш компјутер! И до кога сакаш сега да се вртиме во круг со муабетиве? Знам дека има графичка од 400, но има и од 800 така? Знаеш и самиот дека претеруваш, али ај веќе ја затупе.

ПРВО! Отвори ги цените на Анхоч и направи тотал цена да видиш колку илјадарки ќе заштедиш према цениве од Сет што ги напиша.

ВТОРО! Реков без монитор! Значи одзимаш 8000.

ТРЕТО! Јас како дилер, нели нормално е да продавам по цени поефтини и од Анхоч и остали продавници така?

ЧЕТВРТО! Рамот што си го ставил е ДДР2, а плочата е со ДДР3. Од друга страна, зашто мора Корсаир? Зашто да не е Кингстон? Нема да се игра добро со Кингстон? Дај не заебавај...

ПЕТТО! Пак претеруваш со графичките.

ШЕСТО! Зашто мора Кулер Мастер напојување и Кулер Мастер кулер? Бокс кулерот што доаѓа со самиот процесор екстра си ја врши работата и не бучи воопшто. Немој само да кажеш, А што ако го оверклокуваш?:) Исто и напојувањето, има и други брендови кои се исто квалитетни а 1-2-3000 се поефтини од КМ.

СЕДМО! Незнам више што сакав да кажам, гледам нема цел дискусијава кога ти или живееш во друг свет, или се правиш инат со сила. Кога ќе видиш твоево погоре што го наброја со мали измени ќе го составам за 500 евра според мои цени и пак доаѓаме на моето, али инатот ти е поголем од се.

И како што кажа Мац, 500 евра плус за графичка карта, нема да ти извади плус 500 евра на требата и водата од игрите.

За меморијата по грешка, бидејќи ја барав најефтината за да не се жалите дека е скапа ама ете пак не успеав :pos: BTW и да скратиш 10000 од таа конфигурација пак сме на 40000 или поточно 650 евра горе доле така да каде ти се твоите фамозни 25000 за повеќе од доволно?

Ајде направи иста ваква конфигурација од Анхоч и да видиме колкава разлика ќе има, Сет ги одбрав рандом прво ми текна на нив.

Уствари незнам зашто се замарам јас можеш да си живееш во заблуди, дека ти си екстра дилер и нудши екстра конфигурации. иди на It.com.mk и понуди нешто од тие конфигурации од 10000/25000 на луѓе што знаат повеќе од тоа што е маус и Фејсбук па ќе праиме муабет дали некој ќе се нафати да купи таква конфигурација. Друго класичен пример си на човек што работи со пензионери, на кои она фамозното, ВАЖНО ТЕРА ИМ Е пред се. Зашто мора Cooler Master?? на оваква конфигураја да шибнеме едно Хантолче или Делуксче викаш а ? :pos: си чул ли некогаш во животот за избалансирана конфигурација? :DDD

Каде виде да напишам јас дека 1000 евра е минимум за конфигурација?? каков црн појдовен пост, дали според мислења на другите го оформуваш ставот према мене?? јас реков 700 евра како некој си појдовен баланс и стојам на тоа.

5770 претерување???? пак ќе кажам биди среќен што пензионерите се задоволуваат лесно. Ајт со здравје не вреди да куцам повеќе очигледно е дека сакаш да менуваш стандарди, јас барем се водам според напредокот на технологијата/светските стандарди а ти за ѕвер конфигурација сметаш машна со GTS250, графичка базирана на 4 години стара технологија, и но нејм напајање! а тоа со дилерските цени ти е најголемата глупост ever демек сите луѓе имаат дилерски цени и според нив купуваат така? секако пак мењаме стандарди за да дојдеме на твоите цени, нема проблем. Честито друже, успеа да ги смениш стандардите ама за кого? за мене и за секој што знае нешто од нешто не, за твоите "муштерии" т.е. луѓе останати во времето можда :)

Еве ти примeр за Нова игра и перформансите на појака катра доста појака од GTS250, т.е. GTS450.

Aliens%20Vs%20Predator%201920.png

И знаеш ли колку фрема ќе извади на оваа игра/сетинг GTS250? 5!! aka slide show. Еве и на помала резолуција зашто знам дека ке се жалиш пак дека премногу било 24 " монитор.

Aliens%20Vs%20Predator%201680.png

Толку од мене на темава, а тебе друже ти препорачувам да гледаш некој филм од Тим Бартон, има вментатно многу елементи на фантазија, мислам дека ќе ти се допадне :)

Рачунај поефтино, цените од сет не се добро ажурирани ма да се согласувам со тебе, хај енд конфигурација е 800+ евра.

еве да ве прашам каде ќе го сместите мојот пц

CPU : AMD Athlon X4 640 3.0GHz 2MB L2Cache
MB: Asus M4A88T-V EVO/USB3
RAM: 2x2GB Corsair DDR3 1333 MHz
GPU: ASUS FORMULA HD5750 1GB GDDR5
PSU: CM GX 650w
HDD: WD Blue Caviar 500GB SATA-II
CASE: DLC-MG858
DVD-RW: 22x LG BLACK SATA

Се на се 32000...
Mid range оф корс.

Ова ќе да е реплај на сите -

Џабе се карате „олку пари, онолку пари“
ФАКТ Е ДЕКА ВО МАКЕДОНИЈА РЕТКО КОЈ МОЖЕ ДА СИ ДОЗВОЛИ ТАКОВ КОМПЈУТЕР.
Додека јас се мачев на п4 пред две години, другар ми за 900 зеде п2 сосе монитор и тоа за него беше хај енд, летово зеде еден за 24к ( пц и монитор ) и пак за него е хај енд, знае дека има и подобри компјутери ама тоа е тоа.

Инаку ако збориме за ХАЈ ЕНД - не би било лошо да погледнете ОВДЕ

Додека јас се мачев на п4 пред две години, другар ми за 900 зеде п2 сосе монитор и тоа за него беше хај енд, летово зеде еден за 24к ( пц и монитор ) и пак за него е хај енд, знае дека има и подобри компјутери ама тоа е тоа.

И јас се слагам со тебе а и не за другото alinware е германска машина ова да ја земе најскапата конфигурација чоек со 32 гига бајти и i7 процесор ламја невидена :D

( пц и монитор ) и пак за него е хај енд, знае дека има и подобри компјутери ама тоа е тоа.

Alienware - overrated.

Како прво: НИКОЈ, апсолутно НИКОЈ што се разбира троа повеќе у компјутери нема да земе Alienware.
Второ: што земал другар ти? Пентиум 2? Или јас лошо сум разбрал...

И јас се слагам со тебе а и не за другото alinware е германска машина ова да ја земе најскапата конфигурација чоек со 32 гига бајти и i7 процесор ламја невидена :D

Ќе ја земе - ко ќе има пари

Alienware - overrated.

Квалитет бе брат :) Башка лиценциран ОС + лиценциран АНТИВИР + ЛИЦЕНЦИРАНО СЕ

Како прво: НИКОЈ, апсолутно НИКОЈ што се разбира троа повеќе у компјутери нема да земе Alienware.
Второ: што земал другар ти? Пентиум 2? Или јас лошо сум разбрал...

Прво: Зошто ова болдираново ?
Второ: Да пентиум 2 за 900 сосе монитор пред 2 години. Сега има AMC Pro Vista со C2D 2.66GHz

Второ: Да пентиум 2 за 900 сосе монитор пред 2 години. Сега има AMC Pro Vista со C2D 2.66GHz
Да се разбираше и ти во компјутери ќе знаеше.
И како бе некој пред 2 години купил Пентиум 2? Мене треба да ми дадат пари за да го земам, а не јас да плаќам 900 денари... Што ќе му правам? Само прашина би ми фаќал... Ама ете, очигледно другар ти си нема појма од компјутери чим тогаш земал Пентиум 2 (OMFG PENTIUM 2!!!!), а сега има AMC Pro Vista... (PS: AMC е најлоша компанија за продажба на компјутери во Македонија).

Ќе ја земе - ко ќе има пари

Квалитет бе брат :) Башка лиценциран ОС + лиценциран АНТИВИР + ЛИЦЕНЦИРАНО СЕ

Епа бидејќи на пр. ако еден Ејлиенвер е 2000$ ти истиот ќе го склопиш САМ со ИСТИ перформанси за ~1200$, тоа се ~800$ разлика!!
Читни малце повеќе за хардвер на нет па ќе ти стане јасно.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom